Koh Kood

Haluttiin juhlia Reiman 30v synttäreitä paratiisimaisella saarella mukavassa resortissa. Oltiin ensin katseltu Krabin saaristoa, mutta kun lennot siirtyivät Bangkokiin, tuli Koh Kood aika nopeasti etsinnöissä vastaan. Koh Kood sijaitsee tunnetumman Koh Changin saaren vieressä, lähellä Kambodzan rajaa. 

Koh Koodin saarta pidetään yhtenä Thaimaan kauneimmista saarista, eikä turhaan. Saari on Thaimaan neljänneksi suurin, joten siellä riittää myös lääniä tutkimiseen. Oltiin varauduttu hyvin kehittymättömään saareen, josta ei löydy 7/11 kauppoja tai pankkiautomaatteja. Aika nopeasti veneellä rantautumisen jälkeen kuitenkin ymmärrettiin, että lukemamme jutut paikasta olivat selvästi vanhentuneita.

Koh Kood on kehittynyt vuosien varrella paljon. Vaikka paikan tunnelma eroaa vieläkin esimerkiksi Koh Changista, myös täältä löytyi useampi automaatti, useampi kauppa (joskin ei 7/11 kauppoja, joita vastaan saarella selkeästi taisteltiin). Saarelta löytyy ravintoloita sekä myös useampi baari. Saaren vibat ovat kuitenkin aika rauhalliset ja seesteiset, joskin pientä yöelämää myös löytyy halukkaille. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vietettiin ensimmäiset päivät saarella hienommassa resortissa, josta oltiin varattu kivempi bungalow Reiman 30v synttäreiden kunniaksi. Snorklattiin, kajakoitiin, käytiin hieronnassa ja juotiin drinkkejä. Yksi resortin parhaista puolista oli se, että rannalta pääsi suoraan snorklaamaan yhteen saaren parhaista snorklauspaikoista. 

Meillä ei ollut etukäteen varattuna saarelta seuraavaa majoitusta ja resortissa loikoilun jälkeen ja haluttiin päästä tutkimaan saarta lisää ja tutustua siihen paremmin. Huomattiin kuitenkin nopeasti, että seuraava majoitus olisi tällä kertaa kannattanut varata aikaisemmin, sillä oltiin saarella joulun ja vuodenvaihteen tienoilla ja vapaiden majoitusten määrä oli rajallinen. 

Lopulta löydettiin vapaiden telttamajoitusten seasta mukavan oloinen guesthouse hyvältä alueelta, josta onnistuttiin saamaan Bookingin kautta yöpyminen muutamalle seuraavalle päivälle siten, että majoituttaisiin kahdessa eritasoisessa huoneistossa. Kun saavuttiin majoitukseen paikan päälle, kävi onneksi ilmi, että omistaja ei ollut laittanut kaikkia bungalowejaan Bookingiin ja meidän onnistui saada oma Bungalow joulun välipäivien ja vuodenvaihteen yli.

Vuokrattiin skootteri guesthousen kautta ja lähdettiin tutkimaan saarta. Huomattiin nopeasti, että saaren jokainen ranta muistuttaa unelmien paratiisirantaa valkoisella hiekalla, turkoosilla merellä ja hyvillä snorklauskohteilla suoraan rannasta. Saarella viettäisi helposti pidemmänkin aikaa rantahyppelyä tekemällä sekä kalastajakyliin ja vesiputouksiin tutustumalla. 

Me onnistuttiin käymään saarelta läpi muutama ranta ja vesiputous sekä saarella olevat suuret puut, kunnes tulin kipeäksi. Loppuaika menikin lähinnä bungalowissa lepäillessä ja ihan lähi ruokapaikoissa käydessä. Meistä jäi tuntumaan siltä, että saarta olisi ollut kiva tutkia pidempäänkin, mutta samaan aikaan haluttiin jo lähteä Thaimaan sisämaahan ja muutenkin enemmän liikkeelle meidän reissussa, sillä oltiin tähän mennessä oleiltu saarilla useampi viikko. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi vähän tarkemmin meidän kokemuksia saaresta, majoituksesta sekä siitä, mitä tehtiin saarella! 

Synttärisankari

Majoitukset 

Vietettiin tosiaan ensimmäiset päivät saarella Koh Kood Resortissa, josta oltiin varattu kivempi bungalow Reiman synttäreiden kunniaksi. Resorttiin oli rakennettu useampi eri alue, jossa loikoilla ja nauttia päivästä ja illasta paratiisissa. Resortissa oli hyviä drinkkejä tarjouksella kolme kahden hinnalla, joka oli meidän suosiossa jouluna ja Reiman syntymäpäivänä. Meidän suosikkidrinkit oli pina colada, mai tai ja watermelon punch. Mikä sen mukavampaa, kun hyräillä Escapen The Pina Colada Songia pina codalat kädessä ja ihailla kaunista auringon laskua. Joskin muuten resortti oli hyvin rauhallinen, eikä siellä ollut sen enempää juhlintaa. 

Maisemaa Koh Kood Resortin ravintolasta
Watermelon punch

Resortti oli saaren parhaimmalla rannalla ja päästiin snorklaamaan siitä suoraan keskelle värikkäitä trooppisia kaloja. Reiman syntymäpäivän kunniaksi vuokrattiin resortista kajakki, jolla mentiin resortin rannasta vielä muutama törmä pidemmälle snorklaamaan. Ei kuitenkaan suositella vastaavan tekemistä yksin tai kokemattomille snorklaajille, sillä kauempana rannasta oli jokun verran virtauksia. Mukana on hyvä olla myös räpylät. 

Resortin jälkeen vaihdettiin edukkaampaan majoitukseen loppuvuodeksi ja uuden vuoden vaihteen yli. Majoituttiin Pd Guest Housessa, jossa kaikki hoitui helposti ja vailla säätöä. Bungalow oli suht yksinkertainen ja sänky vähän kova, mutta muuten paikka oli oikein toimiva meille. Majoituksesta sai ottaa ilmaiseksi kahvia ja teetä, mikä on hyvä etu budjetilla matkaavalle, sillä muuten saarella kahvi saattoi maksaa saman verran tai jopa enemmän kuin ruoka. Guesthouse oli myös mahtavalla paikalla. 

Sijainnista pääsi hyvin ajamaan ympäri saarta. Guesthouse oli myös lähellä yhtä saaren mahtavinta vesiputousta, ja jotkut menivät majoituksesta sinne aamu-uinnille. Majoituksesta pystyi myös kävelemään useampaan ravintolaan, kuten esimerkiksi meidän suosikkeihin Mermaid -ravintolaan massaman currylle tai Sea Dogeen, jonka jokainen ruoka oli mahtava, sekä saaren parhaimpaan aamupala paikkaan Jong Cafeeseen (me välillä juostiin aamulenkki tänne tai sitten mentiin skootterilla). 

Loppuosa saarella olosta meni tosiaan meillä vähän sivu suun, kun hieman ennen uutta vuotta sain oudon virustaudin/vatsataudin, ja muutama päivä piti ottaa tosi rauhassa vaan omassa bungalowissa. Meillä oli onneksi guesthousen terassilta ihanat näkymät vuorelle, joten siinäkään ei ollut paha istuskella ja syödä Reiman hakemia take away ruokia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaresta

Koh Kood on paratiisisaari, jonka kaikki (ainakin meidän vierailemat) rannat olivat kuvankauniita hyvillä snorklauspaikoilla. Mutta kuten monille muillekin uskomattoman kauniille rannoille on tapahtunut, on monille saaren parhaille rannoille rakennettu resortteja. Joihinkin pääsee, vaikka et majoittuisikaan kyseisen rannan edessä, mutta esimerkiksi saaren pohjoispää ja siellä oleva ranta oli käytännössä suljettu ulkopuolisilta, koska siihen oli rakennettu luksusresortti, joka oli sulkenut siihen osaan saarta vievän tien kokonaan. 

Saarelta löytyy muutamia paikallisia kauppoja ja apteekki, mistä saat kaiken tarvittavan. Ennen saarelle tuloa oltiin hamstrattu käteistä, hyttysmyrkkyä ja aurinkorasvaa koska oltiin ymmärretty, ettei niitä saisi välttämättä saarelta. Mutta ainakin meidän saarella olon aikana esimerkiksi hyttysmyrkky oli paljon edullisempaa kuin Koh Changilla ja aina saatavilla kaupoista. Ehkä joku purkki on kuitenkin hyvä ottaa varmuuden vuoksi mukaan jo ennen saarelle tuloa, sillä saarella tosiaan oli jonkin verran hyttysiä. 

Koh Kood kehittynyt paljon vuosien varrella ja nytkin siellä rakennettiin koko ajan uutta. Mistään autiosaaresta ei siis ole kyse, ja saarelta löytyy myös baareja ja yöelämää, jota oltaisiin haluttu testata, mutta sairastuminen tuli tielle. 

Majoituttiin guesthousessa saaren niin sanotussa keskittymässä, jossa oli enimmäkseen turisteille suunnattuja ravintoloita ja palveluita, mutta kun lähti ajamaan keskittymästä poispäin, tuli vastaan myös paikallisempia alueita, kouluja ja poliisiasemia. 

Saaren keskittymän alueella oli myös useampi automaatti, mutta hyvä varata myös käteistä mukaan, sillä eihän sitä tiedä, jos käteinen vaikka loppuu automaateista tai ne ovat epäkunnossa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saarta pääsee kätevimmin tutkimaan skootterilla. Tiet olivat suurimmilta osin hyvässä kunnossa ja tiet rauhallisia. Ilmankin pärjää, jos majoittuu keskittymässä, mutta julkista liikennettä saarella ei ole ja lavataksit olivat suhteellisen kalliita.

Rannat ja snorklaus

Saarella on hyvät snorklausmahdollisuudet suoraan monelta rannalta, joiden lisäksi tehtiin saarella olon aikana myös yksi snorklausreissu Kod Kood Diversin kautta. 

Osa saaren parhaista snorklausrannoista on rantojen ympärille rakennettujen hotellien alueella, joihin osaan pääsee joka tapauksessa hengailemaan ja uimaan, mutta osaan ei. 

Meidän snorklausreissun ohjaaja suositteli erityisesti kahta rantaa, joista yksi oli juuri se ranta, jossa meillä oli ensimmäinen majoitus ja toinen oli Millon Beach. Millon Beachin edessä oli pieni saari, jonka ympäri pystyi snorklaamaan. Jos menet kokonaan saaren ympäri, on hyvä olla räpylät mukana. Snorklattiin vähän rannan ja saaren edustalla ja nähtiin mustekala! Ranta on muutenkin kiva paikka viettää aikaa, siellä on ravintola, josta voi ostaa pientä snäksiä ja juotavaa sekä pelata rantapalloa.

Snorklauspaikkaa etsimässä
Millon Beach

Vesiputoukset ja isot puut 

Koh Koodilla on ihanien rantojen lisäksi myös paljon ihania vesiputouksia.

Saaren suosituin vesiputous on Khlong Chao Waterfall, joka on mahtava uimiseen ja siellä voi myös hyppiä liaanilla veteen. Vesiputous oli lähellä meidän guesthousen majapaikkaa, ja osa kävi siellä aamu-uinnilla. Me yhdistettiin vesiputouksella käynti kajakointiin ja kajakoitiin mangrovemetsän läpi jokea pitkin lähelle vesiputousta, josta käveltiin lyhyt matka putoukselle uimaan. Kuultiin myös, että joessa on hohtavia meduusoja, joten oikeaan aikaan siellä voi ihailla myös niitä!

Kajakointireissulla, hatut päässä tottakai
Khlong Chao Waterfall

Toinen vesiputous millä ehdittiin käydä, oli Huang Nam Khiao Waterfall, jonka matkan varrella oli myös saaren vanhat ja suuret puut. Tämä vesiputous ei ollut niin hyvä uimiseen, mutta se oli kaunis ja putouksen läheisyydessä oli kiva ravintola, josta sai edullisesti hyvää ruokaa. Paikassa on mukava istua hetki rauhassa ja tehdä vaikka jotain luovaa.

Big Ormosia Tree
Piirsimme toisistamme muotokuvat, kumpi onnistui paremmin? 😀

Iso suositus Koh Koodille, jos mietit seuraavaa matkakohdetta. <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 25 maaliskuun, 2023 at 16:52

  Hohtavat meduusat kuulostavatkin kiinnostavilta, sellaisia ei ole tullut missään nähtyä. Mahtavatko olla myrkyllisiä vai voisikohan niiden sekaan mennä uimaan? Muutamassa paikassa on tosin tullut vastaaan poukamia, jotka ovat aivan täynnä meduusoja. Oliko Koh Koodilla korallit vielä suhteellisen hyvässä kunnossa?

  • Reply kapularattaaseen lauantai, 25 maaliskuun, 2023 at 17:18

   Heippa Mikko! Joo meitä vähän jopa harmittaa, ettei vuokrattu kajakkia uudelleen iltahämärällä, jolloin niitä kuulemma näkee parhaiten! Päiväsaikaan nähtiin muutamat siellä täällä. Kuulemma jotkut olivat uineet vedessä niiden seassa, mutta ei olla varmoja, ovatko myrkyllisiä.

   Koodilla korallit olivat ihan suhteellisen hyvässä kunnossa etenkin muutamassa paikassa, muttei samalla tasolla kuin mitä esimerkiksi täällä Siquijorilla. Veneellä tehdyllä snorklausreissulla lähisaarille käytiin myös aika hienoilla riutoilla. 🙂

  Leave a Reply