Syysterveisiä

Näin puolen vuoden tauon jälkeen tuli taas avattua tämäkin blogi. Tässä poissaolon aikana olen käynyt pitkän viikonlopun viettämässä Riiassa, muuten kesä kului töissä. Reissu oli tosi kiva ja Riika taitaakin olla nyt yksi mun suosikkikaupungeista. Mä en nyt tällä kertaa suosittele sieltä mitään erityistä kohdetta, kun kaikki oli yhtä kivoja. :D Tällä viikolla olis tiedossa risteily Tukholmaan, jossa kävin viimeksi alkuvuodesta.

Vähän vaikuttaa siltä, että mä tuskin päivittelen tätä blogia enää kovin usein. Nykyinen blogi Kirjamatkat sen sijaan on vielä hengissä ja sinne olen siis kirjoitellut aika paljon matkajuttuja. (En kyllä ymmärää, että miten täällä sitten kirjoittaminen oli hankalampaa.)

Hei taas

Kuten tarkkaavaiset lukijat voivat päätellä, niin blogi ei ole päivittynyt hetkeen ja mulla on pieni epäilys, ettei se päivity ihan heti jatkossakaan. Tuntuu, että tää Rantapallo ei ole ehkä ihan oikea ympäristö mun blogille, kun en ole niin aktiivinen matkailija tällä hetkellä olosuhteiden pakosta. Tällä hetkellä kirjoittelen ihan perus-Wordpressin puolella kirjoja ja matkailua yhdistävää blogia ja vaikka se tuntuukin tällä hetkellä paremmalta paikalta, niin saatan silti palata tännekin vielä joskus.

Tallinnan museoita

Tallinnassa on tosi paljon kaikkia kivoja pieniä museoita. Viime aikoina niissä on itse tullut kierrettyä vähemmän, niin monta on vielä näkemättä. (Kuvassa on Nigulisten kirkko.)

Näissä olen itse käynyt:
* Arhitektuurimuuseum. Arkkitehtuurimuseo, sijainti kätevästi lähellä satamaa. Vierailuun ei kulu kauaa aikaa, varsinkaan jos käy katsomassa pelkät pienoismallit.
* Eesti Loodusmuseum. Luonnontieteellinen museo vanhassa kaupungissa, tämä on erityisen hyvä. Kooltaan ei ole niin iso kuin Helsingissä.
* Tallinna linnamuuseum. Kaupunginmuseo vanhassa kaupungissa, tämäkin on aika hyvä. Nähtävää on paljon jos alkaa kunnolla katsoa.
* Niguliste muuseum. Keskiaikaista kirkkotaidetta Nigulisten kirkossa, kaikki jutut on aika nopeasti katsottu läpi.
* Okupatsiooni muuseum. Miehitysmuseo vanhan kaupungin lähellä, sijainti vähän sivussa, jos on vaan vähän aikaa. Ei kauhean iso, mutta siellä saa kulumaan aikaa paljon, jos haluaa katsoa kaiken kunnolla.
* Teaduskeskus Ahhaa. Pieni tiedekeskus vanhan kaupungin lähellä. Paikka on Heurekaan verrattuna vähemmän tieteellinen: kaikki jutut, jota sai itse kokeilla, oli käydessäni sellasia vähän pelityyppisiä. Mulle paikka oli vähän pettymys, mutta lapsille tämä on parempi juttu.
* Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum. Teatteri- ja musiikkimuseo, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa. Silloin kun itse kävin, niin esillä oli lähinnä vain vanhoja soittimia ja teatteriosiona oli muutama kuva seinällä. Olisin ollut itse kiinnostuneempi just siitä teatterista.
* Eesti kunstimuuseum (Kumu). Taidemuseo, joka sijaitsee Kadriorgissa vähän matkan päässä keskustasta. Esillä on sekä perinteistä että nykytaidetta. Vaikken ole mikään taidemuseoiden ykkösfani, niin tykkäsin kovasti.

Kaikki Tallinnan museot, niiden aukioloajat ja sijainnit voi tarkistaa suomenkielisiltä turistisivuilta.

Elokuvien Helsinki

asuuko neiti töölössäSatunnaisia kirjastolöytöjä oli Outi Heiskasen & Minna Santakarin kirja Asuuko neiti Töölössä? – Elämää elokuvien Helsingissä (Teos 2004). Se esittelee 18 Helsingissä kuvattua elokuvaa 1930-1960-luvuilta, niiden kuvauspaikkoja ja suomalaista elokuvahistoriaa yleisesti. Vanhat kotimaiset elokuvat nimenomaan kulta-ajalta ovat oma heikko kohtani, joten kirjan kanssa vierähti pitkä aika.

Tässä omat suosikkini kirjan esittelemistä elokuvista:
1) SF-paraati (1940). Turismi-aiheinen musiikkielokuva, jossa yhdistelmä Ansa Ikonen ja Tauno Palo on aika ässä. Kuvattu keskustassa.
2) Suomisen perhe ja jatko-osat (1941-1945). Virkamiesperheen elämää kuvaava elokuvasarja, joka on tosi sympaattinen klassikko. Kuvattu aika pitkälti Töölössä.
3) Kaivopuiston kaunis Regina (1941). Historiallinen elokuva, jossa tykkään eniten puvustuksesta. Kuvattu Kaivopuistossa.
4) Tähdet kertovat, Komisario Palmu (1962). Tämä on sen verran uudempi, että tässä parasta on tarina eikä muut yksityiskohdat. Kuvattu keskustassa.

(Kerrottakoon sekin tässä samalla, että kaikkien aikojen parhaat kotimaiset elokuvat on Kulkurin valssi, Kaunis Veera ja Lapualaismorsian.)

Halusin esitellä kirjan tässä, koska matkailumielessä monista mistä tahansa elokuvista voi saada paljonkin irti. Nojatuolimatkailu on kivaa, mutta itseäni kyllä houkuttelee myös kuvauspaikoilla vierailu. Haaveenani olisi joskus päästä Uuteen-Seelantiin Taru Sormusten herrasta -maisemiin, mutta sitä ennen pitää kyllä tehdä Helsinki-kierros ja vertailla, että kuinka paljon kaupunki on muuttunut.