Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paratiisia ja paikallista elämää Mauritiuksella

Liidun valkoiset rannat, turkoosi meri ja toinen toistaan upeammat luksusresortit. Kohde, jonne matkustaa kerran elämässä häämatkalle tai pyöreitä juhlistamaan. Nauttimaan elämästä tropiikissa. Nämä lienee mielikuvia, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen sanasta Mauritius. Täydellinen paratiisi keskellä Intian valtamerta.

Mauritius on kuitenkin myös paljon muuta. Se on uskonnollisten rituaalien täyttämiä rantoja, halpaa katuruokaa ja vanhoja rämiseviä paikallisbusseja. Se on isolla kaikuvaa intialaista musiikkia, intensiivistä kaupunkielämää ja vehreitä patikkapolkuja. Mauritius on turvallinen saari, jossa on helppoa lomailla tyylillä tai tutustua allekirjoittaneen tapaan omatoimisesti pienellä budjetilla paikallisissa majataloissa majoittuen. Mauritius oli paljon enemmän kuin osasin kuvitella. Rosoinen, paikallinen ja elävä. Vieraanvarainen paikallisten oma saari.

Kulttuureja kunnioittava sulatusuuni

Mauritiusta on riepoteltu historian saatossa siirtomaalta toiselle. Saaren löysivät portugalilaiset, sitä asuttivat ensimmäisenä hollantilaiset, josta se siirtyi Ranskalle. Viimeisimpänä saarella ovat riehuneet britit ja joiden kautta Mauritius sai ensin autonomian ja sittemmin täyden itsenäisyyden vuonna 1968. Tasavallaksi Mauritius julistettiin kuitenkin vasta vuonna 1992. Puhutaan siis melko tuoreesta valtiosta. Itsenäisenä valtiona se on alusta asti ollut Afrikan kehittyneimpiä ja hyvinvoivimpia valtioita.

Monivaiheisen historiansa johdosta, Mauritiusta asuttavat lukuisat eri etniset ryhmät. Nykyisistä asukkaista noin 70 % on intialaisia, 25 % kreoleja ja loput kiinalaisia ja eurooppalaisia. Kaikki elävät saarella sulassa sovussa ja kunnioittavat toistensa tapoja ja uskontoja. Jokaisesta kylästä löytyykin vieri vierestä hindutemppeliä, moskeijaa ja katolista kirkkoa. Paikallisilla rannoilla saattaa olla länsimaalaisia ottamassa aurinkoa ja paikallisia pitämässä samaan aikaan uskonnollisia seremonioita ja viikonlopun suurimpia juhlia. Kaikelle on tilaa, kaikkea kunnioitetaan ja tästä ollaan saarella erityisen ylpeitä.

Helppoa liikkumista maalla, merellä ja ilmassa

Vietin Mauritiuksella marraskuussa 2022 puolitoista viikkoa. Suoria lentoja ei saarelle ollut tarjolla, mutta Turkish Airlines tarjosi hyvät yhteydet yhdellä pompulla hyvin aikatauluin. Hintaa meno-paluulle tuli noin 800 eur per henkilö ja matka-aikaa kertyi kolmisen tuntia Istanbuliin ja kymmenisen tuntia perille kohteeseen. Vaihtoineen siis noin 16 tuntia. Hyviä yhteyksiä saarelle tarjoaa myös esimerkiksi Air France ja Qatar Airways.

Maan sisällä vasemmanpuoleisessa liikenteessä tuli kuljettua sekä valmiiksi tilatuilla takseilla että julkisia käyttäen. Etukäteen tilattu jaettu taksikyyti SummerTimes Mauritius -nimiseltä firmalta lentokentältä 50 kilometrin päähän Flic en Flaciin maksoi noin 10 euroa per suunta per henkilö. Taksikuskin voi myös ottaa kokonaiseksi päiväksi ja lähteä näin tutustumaan saareen. Mauritiuksella myös vuokrataan autoja, mutta tästä itsellä ei kertynyt kokemuksia.

Mauritiuksella parasta on kuitenkin laaja ja toimiva bussiverkosto, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää monestakin eri syystä. Ensinnäkin hinnat ovat todella edulliset, toiseksi busseissa näkee laajasti paikallista elämää ja kolmanneksi ihmiset ovat niin avuliaita ja ystävällisiä että matkustaminen näillä on helppoa ja turvallista. Samalla tulee myös nähtyä monia pieniä kyliä, jotka saattaisi muuten tulla sivuutettua moottoritien kautta. Oma matka bussien kyydissä vei mm. pääkaupunki Port Louisiin, kasvitieteelliseen puutarhaan sekä itärannikon Mahenbourgiin.

Mauritiukselle pääsee myös kansainvälisillä risteilyaluksilla ja paikan päällä katamaraaniristeilyt snorklauspaikoille ja pienille saarille ovat lienee suosituin tapa tutustua saareen mereltä käsin.

Moderni matkailusaari monen kokoiselle kukkarolle

Mauritius on moderni matkailuun panostanut valtio, jossa, kortti tuntui toimivan lähes joka paikassa takseja, paikallisbusseja ja rantakojuja lukuunottamatta. Paikallisena valuuttana toimii Mauritiuksen rupia, jota on ylläolevista syistä hyvä olla aina vähän mukana. Majoitusta on valittavissa monen sadan euron resorteista all-inclusive paketteineen pieniin tunnelmallisiin muutaman kympin majataloihin. Omat majapaikkani valitsin länsirannikolta Flic en Flacista ja etelärannikolla sijaitsevasta BlueBaysta noin 50-60€ hintaan per yö. Saaren palveluja yhdistää tasaisen korkea laatu, jolla Mauritius haluaa selkeästi erottautua kilpailijoistaan.

Myös ruoka tuntui olevan joka paikassa tasaisen laadukasta ja herkullista ja jopa yllättävänkin edullista suurimpien matkailukeskittymien ulkopuolella. Ruoassa yhdistyvät Intian, Aasian, Afrikan ja jopa Euroopan maut mahtavalla tavalla. Paikalliset nuudelit, patongit ja paistetut riisit irtosivat paikallisista kojuista noin 3-5 € hintaan. Kalleimmillaankin ruoasta sai nähtävyyksillä maksaa vain noin 10-20 euroa. Rahaa meni Mauritiuksella moniin muihin lomakohteisiin verrattuna huomattavasti vähemmän.

Näe ja koe Mauritiuksella

Pienestä koostaan huolimatta Mauritiuksella riittää nähtävää ja koettavaa moneen eri makuun. Ennen sukeltamista tarkempiin postauksiin, tässä esimakua tulevasta.

Rantaelämä

Jos ei pidä rantaelämästä, ei luultavasti pidä Mauritiuksesta. Valkoista hiekkaa ja turkoosia merta on nimittäin tässä saarivaltiossa haastavaa sivuttaa. Rantoja löytyy moneen eri makuun. On kilometrin mittaisia mäntypuiden varjostamia rantoja, pieniä idyllisiä kalastajien suosimia poukamia ja resorttien omia laguuneja palmupuineen ja aurinkotuoleineen. Useimmilla rannoilla hiekka on korallin karheaa, joten uimakengillä täällä kannattaa varautua oli missä puolella saarta tahansa. Mikäli mahdollista, lomaan kannattaa yhdistää parikin erilaista kohdetta, sillä paikan päällä todella huomaa rannoissa ja rantakylissä olevan eroja.

Pääkaupunki Port Louis

Asukasluvultaan Oulun kokoinen Port Louis on elävä ja monipuolinen paikallinen kaupunki täynnä värikästä elämää. Pääkaupunkiin kannattaa varata kokonainen päivä ja tutustua uuden kiiltävän Waterfrontin lisäksi paikallisiin markkinoihin sekä intialaisiin ja kiinalaisiin kortteleihin.

Black Riverin kansallispuisto

Black Riverin kansallispuistosta löytyvät Mauritiuksen merkittävimmät luontonähtävyydet. Päivän aikana alueella kurvaillessa pääsee tutustumaan vehreään Mauritiukseen näköalapaikkoineen, vesiputouksineen, tulivuorineen ja geoparkkeineen.

Plantaasit

Mauritiuksella tuotetaan mm. rommia, teetä, sokeria, vaniljaa sekä tekstiilejä. Monissa tehtaissa järjestetään erilaisia kierroksia, joissa pääsee tutustumaan paikalliseen teollisuuteen ja tuotteiden valmistuksen saloihin. Mikäli paikalliset elinkeinot kiinnostavat ovat nämä oiva tapa hypätä vähän syvemmälle ja kartuttaa omaa tietotaitoa.

Mauritius on sekä pariskuntien ja perheiden lomakohde, jossa on helppoa räätälöidä loma omalle budjetille ja omiin mieltymyksiin sopivaksi. Ei siis ihme, että Mark Twain on todennut Mauritiuksen syntyneen ennen taivasta ja että taivas kopioitiin Mauritiuksen perusteella. ”Mauritius was made first, and then heaven and heaven was copied after Mauritius”.

Lue lisää Mauritiuksesta mm. näistä blogeista:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anssi maanantai, 28 marraskuun, 2022 at 00:13

  Laadukas lomakohde Afrikassa siis. Ei niitä montaa ole, enkä ihmettele, että ihmiset valitsevat Mauritiuksen, eivätkä esim. Komoreja. Infrastruktuuri vaikuttaa olevan kunnossa ja rannat ilmeisesti jopa siistejä?

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 28 marraskuun, 2022 at 09:44

   Mauritiusta ei suotta ole laatukohteen maine, sillä palveluun ja viihtyvyyteen oli täällä selkeästi panostettu. Rannatkin olivat tosiaan siistejä. Jopa hindujen pyhäpäivän jäljiltä, vaikka vedessä tunnuttiinkin uittavan kaikkea kukista kookosmaitoon ja suitsukkeisiin.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 28 marraskuun, 2022 at 08:39

  Mauritius olisi upea kohde! Täytyy kuitenkin todeta, että yllätyin todella, että rahaa menee Mauritiuksella vähemmän kuin monessa muussa kohteessa. Mielikuvissani Mauritius on ollut varsin kallis matkakohde naapurinsa Seychellien tapaan. Joka tapauksessa hauskaa päästä lukemaan Mauritiuksesta tarkemmin.

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 28 marraskuun, 2022 at 09:49

   Maurititius oli todellakin upea ja hyvin erilainen millaiseksi olin saaren kuvitellut ja erilainen nimenomaan hyvällä tavalla! Minunkin mielikuvissani Mauritius oli luksukseen keskittynyt, laadukas ja hintava. Lomasta Mauritiuksella tuli kuitenkin hyvin edullinen, sillä valitsimme majapaikat paikallisilta alueilta, jossa myös eläminen oli huokeaa. Positiivinen yllätys oli myös todella toimiva julkinen liikenne, joka säästi huomattavasti liikkumiskuluissa.

 • Reply Mika / Lähtöportti torstai, 22 joulukuun, 2022 at 22:22

  Mauritius on mielenkiintoinen saari ja todellakin niin paljon muutakin kuin pelkkiä paratiisirantoja. Saaren arkisempi ja rosoisempi puoli tekee siitä tosi kiehtovan, vaikka se varmasti onkin Afrikan mittapuussa siisti, melko vauras sekä turvallinen. Bussilla matkustus kuulostaa antoisalta, meillä kun oli vuokra-auto käytössä, niin jäi bussimatkojen paikallistunnelmat kokematta. Kiitos linkkauksesta ja Mauritiuksen tunnelmien palauttamisesta mieleen!

  • Reply Katja / Historia de Viajes torstai, 29 joulukuun, 2022 at 18:29

   Mauritius oli mielenkiintoinen juurikin tuon arkisemman puolen takia. Bussien käyttäminen oli todellakin antoisaa ja vei samalla tutustumaan omalla tavallaan saarelaisten paikalliselämään. Upeaa on varmasti kiertää Mauritiusta myös vuokra-autolla! Silloin kun saa päättää reittinsä ihan itse. 🙂

  Leave a Reply