Etelä-Islannin parhaat palat päivässä

Islannin matkalla toukokuussa 2022 tutustuimme Reykjavikin ja kultaisen kierroksen lisäksi päiväretkellä etelä-Islantiin Graylinen kanssa (91 eur / hlö). Retki oli alusta loppuun saakka yhtä maisemien ilotulitusta monine vierailukohteineen. Vihreitä nummia, upean sinisiä vesiputouksia ja mustana jatkuvia hiekkarantoja. Jäätikköä, pikkukyliä ja kuohuvia aaltoja. Tältä näyttivät omat Islannin lempimaisemani.

Etelä-Islanti on vehreiden nummien maata

Etelä-Islannissa ei uskoisi olevansa tuliperäisellä saarella. Tumma tuliperäinen ja savua puskeva maa muuttuu autonikkunasta katsellessa nopeaa korkeiksi vihreiksi kallionseinämiksi, joista sieltä täältä ilmestyy vettä suihkivia putouksia. Kallionseinämät jatkuvat tien tasolla vaaleanvihreinä hohtavina nummina, joilla Islannin ponit ja lampaat laiduntavat viettäen rentoa elämää. Toiselle puolelle katsoessa saattaa nähdä pitkiä peltoaukeita ja niiden välistä kurkkivia tummia rantoja. Siellä täällä kohoaa yksi jos toinenkin värikäs pieni perinteinen maalaistalo. Maisemat ovat kaikkine värikontrasteineen mahtavat ihan koko rannikon pituudelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vesiputouksia moneen lähtöön

Rannikkoa pitkin ajellessa ei voi olla pysähtymättä joillekin sen lukuisista vesiputouksista. Meidän retkibussimme teki kaksi täsmäpysähdystä rannikon kuuluisimmilla putouksilla.

Seljalandsfossin kuuluisa vesiputous avautuu noin 1,5 tunnin ajon jälkeen ja näkyy jo kauas auton ikkunasta. 60 metristä laskeutuva putous on vaikuttava näky tummaa maaperää ja vihreitä kallioita vasten ja antaa parastaan erityisesti ilta-auringossa. Seljalandsfossista erilaisen muihin tekee myös sen kävelyreitit putouksen takana. Näin putouksesta saa aivan uudenlaisen perspektiivin. Samalla kannattaa varautua kastumaan ja suojata hyvin arvokkaimmat elektroniikkatavarat. Mikäli mahdollista pysähtyminen kannattaa ajoittaa paluumatkalle ilta-aikaan. Kuten mainittua valo on ihan omiaan luoden alueelle kauniin hehkun.

Skogafoss sijaitsee noin 20 minuutin päässä Seljalandsfossilta vanhoilla rantakallioilla ja avaa toisenlaiset putousnäkymät. Siinä missä Seljalandsfossia pääsi ihailemaan takaapäin, tarjoaa Skogafoss mahdollisuuden tarkasteluun ylhäältä käsin. Pieni vaellus portaita ja polkuja pitkin ylös ja edessä aukesi putouksen juuren lisäksi kauas jatkuva vehreä maisema. Vaelluspolut näyttivät jatkuvan sisämaahan päin joenuomaa seuraten, mutta omalla vierailulla tähän ei valitettavasti ollut sen enempää aikaa.

Dyrhólaey ja eteläisen Islannin upeimmat panoraamanäkymät

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dyrhólaeyn niemimaa on paikka, joka vetää viimeistään luulot pois Islannin maisemista. Serpentiinitie kohoaa ylöspäin taustalla näkyvän vehreyden, tummien kallioiden ja lumisten huippujen kilpaillen näkyvyydestään. Huipulla voi kävellä Islannin mantereen eteläisimpään kärkeen ja ihmetellä luonnon voimia 120 metrin korkeudella kovan tuulen hakatessa meren aaltoja kohti kallioita jalkojen alla. Täällä ei voisi edes kuvitella menevänsä istumaan kallion laidalle, niin kovat ovat luonnon voimat. Kauempaakin katsottuna molemmin puolin avautuvat mustat hiekkarannat ja horisontissa erottuva tunnettu eroosion muodostama kivikaari ovat kuitenkin luonnonnähtävyyksiä parhaimmillaan.

Dyrhólaey ei ole kuitenkaan pelkästään silmiä hivelevän kaunis näköalapaikka, vaan myös tärkeää lintujen pesimisaluetta. Täällä viihtyvät erityisesti Islannin omat sorsat haahkat sekä höpsön näköiset lunnit. Vieraillessa tuleekin muistaa olevansa vain vieras lintujen omassa valtakunnassa. Huomaamatta ei voi myöskään jättää kontrastia luovaa lähes satavuotista valkoisena hehkuvaa Dyrhólaeyjarvitin majakkaa.

Reynisfjara ja suosion saavuttanut musta ranta

Reynisfjaran musta uimaranta avautuu aivan Dyrhólaeyn alapuolella lyhyen ajomatkan päässä serpentiinitietä laskeutuessa takaisin maankamaralle. Viime vuosina juuri tämä tietty musta ranta on noussut yhdeksi Islannin trendikkäimmistä kohteista, josta paikan päällä kertoi myös järkyttävä väkimäärä. Reynisfjaran uimarannan maisemaa hallitsevat eroosion muokkaamat harmaat kalliot, upea horisontissa nouseva kivikaari sekä valtava aallokko ja sen voima.

Kaikessa siinä ihmismassassa oli haastavaa nähdä tämän rannan kokonaista potentiaalia ja suosiota. Saarella kun on niin paljon kauniimpia ja autiompia samantyyppisiä uimarantoja pilvin pimein. Pakko myöntää, että siinä rannalla hetken pötkötellessä oli hauska seurailla kanssamatkailijoiden selfiesessioita ja intoa. Paikallinen oppaamme kertoi, että joka vuosi näissä toimissa täällä hukkuu kourallinen turisteja. Valitettavasti aallokko on arvaamattoman kova ja saattaa yllättää puhelimeen poseeraavat matkailijat.

Jäätikön laidalla Sólheimajökull

Etelä-Islanti tarjosi päivän aikana myös vielä pienen palan jäätikkömaisemia. Sólheimajökull avautuu pienen ajomatkan päässä päätieltä ja levittäytyy tällä hetkellä noin 8 kilometriä pitkänä ja 2 kilometriä leveänä alueena. Parkkipaikalle kurvatessa jäästä ei kuitenkaan ollut tietoakaan. Meneillään oleva ilmastonmuutos näkyy täällä valitettavasti todella rajusti. Siinä missä jäätikkö on alkanut vanhoina hyvinä aikoina suoraan parkkipaikalta, vaati sen saavuttaminen tänä päivänä reilua kilometrin jalkapatikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maisemat patikalla olivat kuitenkin kauniit. Tummaa laavahiekkaa ja kiveä, ympärillä aukeavat kukkulat ja pikkuhiljaa avautuva harmaan sininen jäätikköjärvi. Parasta oli kuitenkin alueella vallitseva rauha ja järvessä kelluvat pienet jääpalat, jotka saivat kuumassa auringonpaisteessa aivan uudenlaisia sävyjä. Ja vihdoin myös odotettu jäätikkö tuli esiin mutkan takaa. Valkoisen ja mustan väreissä avautuva jäätikköseinä oli kaunista katseltavaa. Samalla näky veti mielen maahan ja surulliseksi. Siinä missä etelästä tulleet matkalaiset koskettelivat ja halailivat jäänpintaa intopiukeana, oma mieli oli haikea ja realistinen siitä, että tätä näkyä tuskin enää kauaa täällä maapallolla kukaan tulee ihailemaan. Niin kaunista mutta samalla niin surullista. Tästä oli hyvä suunnata pää täynnä kauneutta ja ajatuksia takaisin kohti Reykjavikia.

Koe myös nämä:

Näiden pääpaikkojen lisäksi eteläisessä Islannissa on toki paljon muutakin nähtävää.

 • Solheimafjaran hiekkaranta ja lentokoneen hylky
 • Víkin kylä ja sen edustalla oleva musta ranta
 • Westmanin saaret lintubongareille
 • Kuumien lähteiden ja kylpypaikkojen Reykjadalurin laakso
 • Fjaðrárgljúfurin kanjonimaisemat

Päivässä ehtii paljon, mutta paljon olisi vielä nähtävää. Etelä-Islannin retki oli ehdottomasti Islannin kolmen päivän kierroksista allekirjoittaneelle se mieluisin. On  vaikuttavaa, kuinka pienellä säteellä voi olla niin paljon nähtävää ja ihmeteltävää. Etelä-Islanti on todella luontomatkailijan paratiisi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Menninkäinen perjantai, 26 elokuun, 2022 at 23:19

  Voi vitsi miten erilaisia maisemia ja tunnelmia! Tosta ”Jäätikön laidalla…” – otsikon alla olevasta kuvasta tuli mieleen Lanzaroten tuliperäiset maisemat. Muista kuvista taas löytyi Skotlantia, Kreikkaa ja Norjaa. Varmasti tämäkin ollut huikea kierros.

  • Reply Katja / Historia de Viajes tiistai, 30 elokuun, 2022 at 16:27

   Islanti on tosiaan niin monipuolinen! Eikä tässä ollut kuin pieni pala tästä saaresta. Millaiset maisemat odottaisikaan idässä tai pohjoisessa. Ehkä viitteitä vielä jostain viidennestä ja kuudennesta jo tutustu paikasta. 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 29 elokuun, 2022 at 10:46

  Tuo Sólheimajökull-jäätikön kohtalo on varsin kurja. Nykyään samanlainen kehitys taitaa valitettavasti olla suurimmalla osalla maailman jäätiköistä ihan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Islanti toden totta on upea kohde ja kuvien perusteella maisemat ovat uskomattoman upeita. Toivottavasti itsekin pääsisin pian niistä nauttimaan. Harvassa on paikat, jossa vehreiden nummien taustalla on lumihuippuisia vuoria.

  • Reply Katja / Historia de Viajes tiistai, 30 elokuun, 2022 at 16:30

   Kyllä, maailman jäätiköiden sulaminen on tällä hetkellä hurjaa, niin valitettava totuus kun se onkin. Mutta jäätikköineen päivineen Islannin maisemat olivat kyllä ihan huumaavan kauniit. Kevään auringonpaisteessa kaikki värit pääsivät vielä oikeuksiinsa. Te taatusti tykkäisitte Islannista!

 • Reply Anssi tiistai, 30 elokuun, 2022 at 16:20

  Olipas edullinen retki, olisin kuvitellut tällaisen retken matkavan ainakin 500 euroa per hlö. Ottaisivat Lapissakin mallia näistä edullisista retkihinnoista.

  Mutta onpas hassua, kun Islanti noin vihertää! Mun Islantini oli karu ja harmaa vain!

  • Reply Katja / Historia de Viajes tiistai, 30 elokuun, 2022 at 16:33

   Retkihinnat olivat tosiaan hyvinkin kohtuullisia. Erityisesti kun autovuokrat näyttivät saarella lähtevän ainakin näin toukokuussa sieltä 200-300€ per päivä. Ja mikä tuuri tosiaan, että Islanti näyttäytyi näin aurinkoisena ja värikkäänä! Kevät on saarella ihanaa aikaa.

  Leave a Reply