Suomen suurin matkablogiyhteisö

Islannin värikäs pääkaupunki Reykjavik

Reykjavik on noin 130 000 asukkaan pitäjä, Islannin suurin asutuskeskus ja maailman pohjoisin itsenäisen valtion pääkaupunki. Ja mikä parasta, se todella sopii hieman eksoottisemmaksi pitkän viikonlopun tai stopoverin kohteeksi yhdistäen mukavasti luontoa ja kulttuuria!

Reykjavik on pohjoismaisten trendien ytimessä

Kun omana ennakko-odotuksena Reykjavikin etapille oli lähinnä harmaus ja vastassa olikin värikäs ja elävä kaupunki ei näkymiin voinut olla muuta kuin ihastumatta. Reykjavikissa kaupunkikulttuuri on kehittynyt pohjoismaisia trendejä ja islantilaisia perinteitä noudattaen aivan oman näköisekseen.

Värikkäät peltipintaiset talot, pienet paikalliset putiikit ja hyggeilyhetkiin luodut tunnelmalliset kahvilat löytyvät kompaktisti käveltävän kokoiselta keskusta-alueelta. Muutama askeleen päässä avautuvat uudet nousevat lähiöt, kirkkaat vesistöt ja horisontissa kohoavat kukkulat. Kaikkialla vallitsee uskomaton rauha ja rento ilmapiiri. Tämä kaupunki on omiaan tutustuen jalan tai polkupyörällä.

Nähtävää Reykjavikissa

Reykjavikin kaduille on helppo uppoutua vietäväksi. Keskustan tärkein pääkatu on nimeltään Laugavegur ja se on hyvä aloituspaikka Reykjavikiin tutustumiselle. Pitkän suoran varrelta löytyy useita hotelleja, ravintoloita ja pieniä putiikkeja, joista ostaa Islannin tuliaisia villapaidoista paikallisiin herkkuihin. Ostosmahdollisuuksien ja palveluiden lisäksi kävelijää ilahduttavat kirkkaat asfalttipiirustukset juoksuradoista hyppyruudukoihin. Kuinka värit voivatkaan tuoda katukuvaan pirteyttä ja iloa!

Laugavegurilta lähtee myös instagramistakin tuttu sateenkaaren värein koristeltu katu Skólavörðustígur, joka maalattiin Pride-juhlien kunniaksi vuonna 2015. Kadun tarkoituksena onkin tuottaa iloa ja viestiä tasa-arvoisuuden merkityksestä kaikille Reykjavikissa kulkijoille. Sateenkaarikatu johtaa Reykjavikin kuuluisalle, jopa synkkänäkin seisovalle pääkirkolle Hallgrimskirkjalle. Kirkko on koko Islannin korkein rakennus 74,5 metrillään ja avaa kuulemani mukaan upeat maisemat yli Reykjavikin. Aamulla kierrellessä kirkko oli vielä kiinni, joten me tyydyimme ihailemaan sitä vain ulkoapäin.

Näkemisen arvoisia kaupunkinäkymiä tarjoaa myös Reykjavikin keskuspuisto Hljómskálagarður, satama ja modernin Reykjavikin konserttitalo Harpa. Vehreä kaupunkipuisto täyttyi aamuvarhain lenkkeilijöistä ja koululaisista matkallaan. Sorsat kerjäsivät kotimaan tapaan pullaa puiston keskellä olevalla lammella ja aikaiset matkailijat ihailivat näkymiä kohti keskustaa. Täällä mekin nautimme takeaway aamiaista ennen kävelyä kohti satamaa. Satamassa tuoksui aamupäivän ensimmäiset paistetut kalat samalla kun ensimmäiset matkailijat palasivat ja lähtivät valassafareilleen. Näkymä niemen toiselle puolelle oli silmiä häikäisevän kaunis, kun verkkokalvolle piirtyvät kukkulat sädehtivät auringossa. Samalla kävelyllä laskeuduimme rannikkoa vielä kilometrin verran alaspäin nähdäksemme vuonna 2011 valmistuneen uutuuttaan kiiltävän konserttitalo Harpan. Sanovat, että rakennuksen väri vaihtelee valaistuksen mukaan, mutta me pääsimme ihailemaan sitä vain kauniissa auringonpaisteessa kirkkaassa säässä. Sisälle emme tällä reissulla kurkanneet lainkaan.

Korkealla hintatasolla korkeaa laatua

Islanti ei ole edullinen matkailumaa eikä Reykjavik tee hinnoissaan poikkeusta. Mutta kaikki mitä rahalla saa on oman kokemuksen perusteella priimaa ja tarkkaan mietittyä, vähän kuin Suomen Lapissa.

Lentokentältä keskustaan siirtyminen kustansi yhdeltä hengeltä yhteen suuntaan 20 € Gray Linelta etukäteen varattuna. Julkista liikennettä ei lentokentältä ole saatavilla kuin harvoin yhteyksin, joten kyydin varaaminen on suositeltavaa, mikäli autoa ei ole vuokrannut jo kentälle odottamaan. Hotellien hinnat kaupungissa lähtevät nopeaa 100 € ylöspäin. Ravintolat ovat Reykjavikissa laadukkaita, mutta ateriaa on hankala löytää alle 20 € hintaisena. Illalliseen upposikin kahdelta juomineen nopeaa 50–100 euroa. Tällä lomalla ei todellakaan raskinut syödä kuin kerran päivässä. Myös supermarketeissa oli kallista ja aamupalaleivästä sai maksaa nopeasti 10 €. Positiivista oli se, että pääkadun varrelta löytyi 24h supermarketti, juuri tällaisten budjetilla matkustajien retkeilijöiden aikataulujen ja aamupalavierailujen tueksi. Kaikkeen muuhun nähden retket olivat suhteellisen edullisia. Maksoimme kultaisen kierroksen retkestä 58 € /hlö ja etelä-Islannin kierroksesta 91 € /hlö. Varasimme myös nämä jo kotona samaiselta Gray Linelta.

Turvallinen ja viihtyisä kaupunkikohde

Reykjavikin kiertää päivässä läpi, mutta pitkään viikonloppuun on helppo yhdistää esimerkiksi päiväretkiä luontonähtävyyksille ja rentoutumishetkiä joissain Islannin kuuluisista kylpylöistä. Reykjavik soveltuu tarjontansa puolesta erityisesti pariskunnille ja kaveriporukoille. Pienten lasten kanssa en tänne välttämättä lähtisi. Itselleni tämä pysähdys Islannissa oli kerran elämässä kokemus ja ylitti todellakin odotukset. Mikäli kohde olisi yhtään edullisempi ja sää sattuisi aina olemaan näin aurinkoinen, en harkitsisi hetkeäkään paluuta Reykjavikiin ja Islantia kiertämään.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 22 heinäkuun, 2022 at 16:51

  Islantia olisi todella hauskaa päästä näkemään. Mielellään maassa viettäisi parikin viikkoa ja nauttisi ainutlaatuisista maisemista ja tekisi muutaman valasretken. Toki stopover Reykjavikissakin maisuisi.

  • Reply Katja / Historia de Viajes perjantai, 22 heinäkuun, 2022 at 19:59

   Islanti oli kolmen päivän kokemuksella upea ja juuri sellainen, mistä tekin tykkäisitte. En vieläkään voi uskoa, miten joka päivä meille sattui vielä niin täydellinen kelikin! Pari viikkoa olisi täydellisen optimi aika kierrellä saari rauhassa ympäri ja nauttia näkymistä. 🙂

 • Reply Menninkäinen lauantai, 23 heinäkuun, 2022 at 08:52

  Islanti kuulostaa kyllä ihanalta (ja tosiaan kalliilta) kohteelta. Mutta olisihan se hienoa päästä kerran elämässä kurkkaamaan tuollekin saarelle.

  • Reply Katja / Historia de Viajes sunnuntai, 24 heinäkuun, 2022 at 09:04

   Islanti on kyllä juuri sellainen kerran elämässä kokemus. Uskomaton maa täynnä upeita luontokohteita. Ihastuin! Kallista toki on, mutta aika monesta asiasta voi onneksi myös tinkiä menettämättä elämystä. Pakko silti myöntää, että en muista milloin kolmen päivän reissulla olisi mennyt noin paljon rahaa.

  Leave a Reply