Suomen suurin matkablogiyhteisö

Andalusian barokkiaarteet: Baeza ja Úbeda

Eteläisen Espanjan Andalucia on yksi Espanjan lempialueistani eikä suotta. Mitä enemmän tuolla alueella on tullut liikuttua, sitä selvemmäksi on tullut kuinka suuresta ja monipuolisesta alueesta on todella kysymys. Málagan rannat kun vaihtuu ihan muutamassa tunnissa lumihuippuisiin vuoriin ja uskomattoman kauniisiin kulttuurikohteisiin. Siihen vielä päälle alueen omantakeinen ilmapiiri ja ruoka niin paketti on aika valmis.

Muutama vuosi sitten  Málagan Erasmusreunionin jälkeen  halusin kokea jotain uutta ja mennä syvemmälle Andalucian tunnelmiin. Matka veikin aina 2,5 tunnin päähän Málagasta Andalusian pohjoisosiin pikkupitäjiin Baezaan ja Úbedaan – molemmat tunnettuja tai vähemmän tunnettuja barokki- ja renessanssiarkkitehtuuristaan ja niiden kautta saamastaan maailmanperintöstatuksestaan, mutta silti kaukana Andalucian muiden kohteiden matkailijavirroista.

Pieni rauhallinen Baeza

Päivän kierrokseni alkoi tuolloin rauhallisissa tunnelmissa eteläisemmästä 16 000 asukkaan Baezasta. Baeza oli kuin ujo pieni pikkusisko joka ei pitänyt minkäänlaista meteliä itsestään, mutta hurmasi ihan täysillä. Muinoin loistanut Maurien valloittama kaupunki oli jättänyt jälkeensä vanhoja kapeita katuja ja kivisiä rakennuksia, joihin oli ilo tutustua parin tunnin ajan.

Baezan kujilla seikkaillessa vallitsi suunnaton rauha. Pieni ja kompakti 1500-luvun rakennuskantaa edustava vanhakaupunki oli kuin tehty haahuilua ja pienissä putiikeissa vierailua varten. Tuntui kuin jokainen vaalea kivinen katu olisi johdattanut aina uudelle aukiolle, mutta todellisuudessa näitä pääaukioita pystyi erottamaan vain muutamia. Aukioiden ympärillä avautuivat myös kaupungin tärkeimmät viralliset nähtävyydet.

Baeza neljän aukion taktiikalla

Läntisimmältä Plaza del Populolta löytyi sopivasti vanhankaupungin portti, Villalarin riemukaari sekä matkailuneuvonta infoineen. Tämän aukion kruunasi keskeltä löytyvä vanha leijonien suihkulähde sekä ympäriltä jakautuvat ensimmäiset vanhankaupungin kadut.

Vanhojen talojen keskellä avautuva Plaza de Santa Cruz avasi ympärillään Jabalquinton palatsin sekä pienen kirkon. Jabalquinton palatsi toimii nykypäivänä Baezan kansainvälisenä yliopistona ja asuntolana. Ovet pysyivät kuitenkin tiukasti suljettuina vierailuni aikana.

Etelään päin laskeutuessa edessä avautui kuitenkin kenties kaupungin tärkein aukio ja nähtävyys nimittäin Baezan pääkatedraali ja Santa Marian aukio. Sisäänpääsy tähän barokin ja gotiikan taideteokseen maksoi opiskelijalta 4 euroa ja oli todella käymisen arvoinen sisältä.

Viimeinen vierailuarvoinen aukio on Plaza de la Constitución, joka on muista poiketen pyhitetty terasseille ja ravintoloille. Siispä täydellinen paikka päättää kierros Baezassa!

Renessanssin pääkaupunki Úbeda

Baezasta Úbedaan hurauttaa bussilla puolessa tunnissa. Busseja kulkee useita tunnissa, joten nämä kaksi upeutta oli helppo yhdistää samaan päivään. Jos Baeza tuntui uinuvan omassa rauhassaan, tunsi Ùbedaan saapuessa heti tulleensa asteen isompaan ja elävämpään historialliseen kaupunkiin.

Úbedassa asuu noin 35 000 ihmistä ja se elää Baezan tavoin oliiviöljystä ja historiastaan. Ùbedaa voisikin kutsua koko Espanjan renessanssisen arkkitehtuurin pääkaupungiksi. Kauniit graniittiset kapeat kadut ja palatsit jatkoivat loistamistaan siis myös Úbedassa.

Ùbedan historiallinen kaupungin keskus levittäytyy Vázquez de Molinan aukion ympärille, jota ympäröi kaupungin komeimmat rakennukset; Upea Parador hotellin kivirakennus, kaupungintalo, Marques de Manceran palatsi, Santa María de los Reales Alcázaresin basilika ja Salvador del Mundon pyhä kappeli. Aukion seutu ei ole kuitenkaan pelkkiä komeita kivirakennuksia, sillä täällä talojen laitoja komistavat myös vihreät istutukset ja ihanat sitruspuut. Tunnelmassa voi aistia ripauksen Italiaa ja Ranskaa. Vázquez de Molinalta pohjoiseen heti kaupungintalon takana avautuu myös Primero de Mayon aukio. Tätä isoa aukiota reunustaa vastaavasti yksi kaupungin vanhimmista kirkoista San Pablo ja läheltä löytyvä Synagoga Agua, joka löydettiin vasta muutama kymmenen vuotta sitten.

Kompaktin vanhankaupungin lisäksi Úbeda on omiaan sekä ostosten teolle että ympärillä levittäytyvien oliiviplantaasien ihailulle. Pieni istuskelu maaseudulle avautuvilla näköalapaikoilla ja tein päätöksen jäädä kaupunkiin yön yli katsomaan myös iltaelämää. Tämä kannatti sillä eloisa Úbeda tarjosi kansanjuhlia, hyvää ruokaa ja ihanaa Andalucialaista elämänmenoa. Ja mikä parasta, paikallinen mummo majoitti kodissaan vain 20 euron hintaa vastaan.

Kulttuuria ja pikkukaupunkien tunnelmaa

Baeza ja Ùbeda on nopeasti nähty, mutta antavat toisaalta matkailijoille mahtavan kattauksen upeaa arkkitehtuuria ja syvän katsauksen Andalusian elämänmenoon. Ihmiset ovat täällä rentoja ja aksentti on ehkä omalaatuisinta mitä olen mantereella kuullut. Jos siis Andalusian suurimmat hitit on jo nähty ja koettu, voin suositella ottamaan suunnaksi Jáen-Baeza-Ùbeda suunnan ja pohjoisen Andalusian. Tänne myös itse haluan palata, sillä vanhoja kuvia etsiessä huomasin, että suurin osa ovat kadonneet täydelliseen hukka piiloon. Nämä kaupungit jos jotkut olisivat kuvaamisen arvoisia!

Previous Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 5 helmikuun, 2022 at 11:16

    Olen tosiaan vasta viime aikoina tajunnut kuinka monipuolisesta alueesta Andalusiasta onkaan kysymys. Aina olen mieltänyt paikan lähinnä rantakohteeksi, mutta siellä tosiaan paljon vaikka mitä muuta. Erityisesti itseäni kiinnostaa aina vuoret, mutta viihtyisin mainiosti myös useissa kulttuurikohteissa!

  • Leave a Reply