Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kesälomalle Mallorcalle – Testaus, maahantulo ja koronatilanne

Kesäloma oli tänä vuonna spesiaali sillä ensinnäkin se oli ensimmäinen oikea loma moneen vuoteen ja toiseksi tein päätöksen jättää Suomen taakseni ja suunnata kohti kirkasta Välimerta ja Mallorcan meri-ilmaa.

Ennen kuin menen tarkempiin lomajuttuihin, päätin kirjoitella hieman auki millaiselta matkustaminen tänä kesänä Mallorcalla ja Baleaareilla näyttää.  Otathan kuitenkin huomioon lukiessasi, että säännöt ja tilanteet elävät koko ajan ja esimerkiksi nyt tilanne saarella on taas paljon heikompi kuin kesäkuun alussa, kun olin matkalla itse.

Tällä hetkellä Ulkoministeriön lausunto on noudattaa erityistä varovaisuutta EU-alueen sisällä matkustettaessa. Kohteen ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset tulee aina itse varmistaa ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta. Tällä hetkellä tämä Baleaareille matkustaessa tarkoittaa näiden asioiden huomiointia:

 • Suomi on tällä hetkellä vihreä maa, mikä tarkoittaa sitä ettei koronatestiä tai muita todistuksia maahan pääsemiseksi tarvita. Kun itse matkustin Pohjois- ja Itä-Suomi olivat vielä punaisia, joten itse hankin vaaditun koronatestin, johon kelpasi sekä antigeenit- että PCR-testit, kunhan testi oli maksimissaan 48h maahan saavuttaessa.
 • SpTH terveysturvallisuuslomakkeen täyttäminen on kaikille saapujille pakollista. Tämä on helpoin ladata puhelimeen ja täytellä siinä. Mikäli koronatesti vaadittaisiin tulisi se ladata tähän äppiin. Kun lomake on täytetty saat QR-koodin, jonka kohteessa lukijassa piippauttamalla pääset maahan. Jotkut tarkemmat satunnaistestit, joissa paperit katsotaan tarkemmin ovat mahdollisia.
 • Lentoyhtiöiden omat säännöt. Itse lensin Finnairin suoralla lennolla, jolle myös vaadittiin joko tuo testi tai sitten todistus sairastetusta taudista tai rokotetodistus. Mutta ilmeisesti tämä Finskinkin käytäntö on muuttumassa 12.7., jolloin testiä ei enää edellytetä. Nämä säännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja ajoittain, joten kannattaa ehdottomasti tarkastaa oman lennon tilanne suoraan operoivan lentoyhtiön sivuil.a

Helsinki-Vantaalla lähdön tunnelmissa

Jotenkin onnistuin itse stressaamaan tätä lähtöä enemmän kuin olisi tarvinnut. Ensinnäkin olin jo Oulussa matkalla lentokentälle, kun oma PCR-tulokseni ei ollut vielä valmis. Helsinki-Vantaalla olisi tehty pikatestejä, johon olin myös varautunut tulosta odotellessa. Tulos ehti kuitenkin tulla ennen Mallorcan lentoani ja pääsin noutamaan boardingpassini Helsinki-Vantaan lähtöaulasta.

Tämä päivänä ulkomaanlennoilla ei ole käytössä mobiililippuja vaan kaikkien ulkomaille lentävien on käytävä virkailijan luona, joka samalla tarkastaa tarvittavat dokumentit. Näin minunkin tapauksessani näytin virkailijalle passin, koronatestitodistuksen digimuodossa sekä Espanjan vaativan QR-koodin, jonka jälkeen sain lentolipun kouraani. Jono matkalaukkutiskille oli pitkä, mutta itse selvisin helposti 5 minuutissa pelkillä käsimatkatavaroilla. Turvatarkastukseen ei vastaavasti ollut jonoa nimeksikään.

Sinisin siivin Mallorcalle ja takaisin

Mallorcalle ei ollut tunkua. Lennoille molempiin suuntiin sai oman penkkirivin ja paikkoja olisi ollut noin muutenkin mistä valita. Matka siis sujui mukavan väljästi tilasta ja ikkunasta avautuvista maisemista nauttiessa.

Finnair on mukauttanut palvelujaan ajalle sopivaksi. Ensinnäkin matkustavien tulee käyttää maskia koko lennon ajan, paitsi syödessä ja juodessa. Toiseksi lennoilla ei ole muuta tarjoilua kuin vesi ja mustikkamehu sekä kaikille jaettu välipalakeksi. Mikäli oikeaa ateriaa mielii syödä, tulee ruoka varata jo etukäteen Finnairin nettisivulta. Muuten kannattaakin varautua omin eväin sillä ilmassa ei ole myynnissä mitään.

Noin muuten lennot sujuivat Finnairille tyypilliseen tapaan. Vettä ja mehua sai äärettömästi, televisioruudusta näki matkakartan ja kone oli noin muutenkin ihan perussiistiä Finnairin laatua.

Maahantulo ja -meno muodollisuudet Palma de Mallorcan lentokentällä

Maahantullessa Palma de Mallorcan lentokentällä odotti melkoiset ihmismassat, jotka tulivat ainakin itselle melkoisena yllätyksenä. Jonoja terveystarkastukseen oli neljässä rivissä ja jokainen niistä tuntui olevan monta sataa metriä pitkiä. Kaukana olivat turvavälit saati muutkaan terveyssuositukset. Vaikka jono veti suhteellisen nopeaa, tämä on asia mihin kannattaa henkisesti varautua. Reilussa tunnissa olinkin matkalaukkuaulassa ja valmiina shuttle-jonon kautta jatkamaan matkaani kohti hotellia.

Maastalähtö oli tehty erittäin helpoksi. Olin hyvissä ajoin lentokentällä ja kävelin suoraan Finnairin tiskille ilman jonoja. Virkailijaa ei paljoa koronatestini kiinnostanut. Halusi vain lukea puhelimeltani sanan negative. Noin muuten varausnumeroa näyttämällä sain lipun ja pääsin taas kaameassa tungoksessa kansainväliselle puolelle.

Suomeen laskeutuessa kentällä oli käytössä vain yksi lentokenttäbussi. Tämä yksi ainoa oli tietenkin keskellä yötä kuskaamassa jotain muuta konetta, joten odotusaika koneessa kasvoi 40 minuutilla. Kun vihdoin pääsimme ulos, odotti meitä terveystarkastuspiste. Pisteessä tuli näyttää lennolla jaettu ja täytetty terveystietolomake ja Finnairin vaatima koronatestitulos passeineen, jonka jälkeen sai ohjeet omaehtoisesta karanteenista ja uuden testin varaamisesta. Sitten olikin valmista etsimään yläkerrasta sopivan nukkumissopin ennen aamun jatkolentoa takaisin kotiin.

Baleaarien koronatilanne ja rajoituksia

Nämä tuntuvat muuttuvan koko ajan, ovat muuttuneet jo minunkin reissustani, mutta kerron tässä nyt tämän hetken tilanteen.

Kun itse matkusin Baleaareille, oli koronatilanne Espanjan mittakaavassa saarilla erinomainen. Ilmaantuvuusluku oli 40 paikkeilla ja laskusuunnassa. Kuitenkin jo lomani loppupuolella sonta alkoi iskeä tuulettimeen. Mallorcalla samalla viikolla järjestetystä Macrobrote – koulujen päättäjäisfestivaalista syntyi kunnon koronalinko ja El Arenalin loma-alue on tuntunut romahtaneen käsiin. Näin pari viikkoa juhlien jälkeen ainakin 9 hotellia alueella on ollut tutkinnan alla, noin 200 opiskelijaa on ollut karanteenissa saarella ja tapauksia on levinnyt ympäri Espanjan manteretta, joista pelkästään näillä nuorilla on todettu jo reilut tuhansia tautitapauksia. Samassa syssyssä Espanjassa on tuntunut alkaneen koronan ties monesko aalto, sillä ilmaantuvuusluku pomppasi alle sadasta tämän päivän 316 paikkeille. Muutapa päivä sitten uutisia lukiessa myös sairaalaan joutuneiden määrä koko maassa on kasvanut noin 15 % menneen viikon aikana. Tämän päivän ilmaantuvuusluku Baleaareilla on 277 / 100 000.

Espanja poisti maskipakon ulkotiloista lauantaina 26.6. Tällä hetkellä maskia tulee kantaa aina mukana ja sitä pitää käyttää kaikissa sisätiloissa, joukkoliikenteessä sekä ulkotiloissa mikäli 1,5 metrin turvaväli ei täyty.

Maskisäännösten lisäksi jokainen Espanjan itsehallintoalue vastaa itse muista säännöksistään. Tällä hetkellä Baleaareilla ravintolat ja museot ovat normaalisti auki ja baarit saavat pitää ovensa auki klo 2 saakka. Mitään muita liikkumiseen liittyviä rajoituksia ei ole tällä hetkellä olemassa. Alueellisia rajoituksia, ilmaantuvuuslukuja ja muita Espanjan korona-uutisia olen seurannut täällä.

Kokonaisuudessaan matkailu oli paljon yksinkertaisempaa kuin aiemmin oli annettu itselleni ymmärtää. Nyt kun tämän prosessin on kerran tehnyt, on se seuraavalla kerralla jo myös huomattavasti vähemmän stressaavaakin. Toivotaan vain, että maailmantilanne kehittyy suotuisaan suuntaan ja että myös syksyllä olisi mahdollista päästä johonkin päin Eurooppaa. Vuoden suurin haave olisi päästä käymään pitkästä aikaa kotona Madridissa ja nauttia edes pitkän viikonlopun verran lempikaupunkini elämästä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Vivi Vinna perjantai, 30 heinäkuun, 2021 at 21:38

  Kiitos postauksesta! Palaan takaisin Espanjaan, joten tässä oli hyödyllistä infoa. Etenkin tuo QR on uusi juttu itselle.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 17 elokuun, 2021 at 09:50

  Luulisi, että rokotukset tuovat nyt helpotusta matkailuun. Toistaiseksi molemmat rokotteet saaneet ovat aika vapaasti saaneet matkustaa Euroopassa ilman testejä. Saapa nähdä, muuttuuko tuo nyt, kun itsekin saan pian tuon toisen rokotteen.

  • Reply Katja / Historia de Viajes lauantai, 28 elokuun, 2021 at 09:16

   Kyynisesti uskon, että kaksi rokotetta eivät tule kovin kauaa riittämään. :/
   Mutta toki toivon parasta, että maailmaa saataisiin edes jollain tavalla avattua ja tautia samalla kuriin.

   Mutta nyt pitää vain nauttia hetkestä ja elää päivä kerrallaan. Eiköhän tänä syksynä vielä ainakin matkusteta kahdella rokotteella helposti läpi Euroopan. 🙂

  Leave a Reply