Kotimaanmatkailun kultavuosi 2020

Ei varmasti kukaan olisi tämän vuoden alussa uskonut, että muuan korona pistää maailman sekaisin ja rajat kiinni. Enpä uskonut minäkään viime vuoden puolella suunnitelmiani tehdessä. Ei tullut Busanin matkaa ja Batumin rannatkin jäivät odottamaan parempia aikoja. Vuodesta 2020 tuli todella pysähtymisen vuosi. Sain opintoni purkkiin, olen keskittynyt säästämiseen ja jättänyt lomailun vähemmälle. Ja kuten varmasti moni muukin, olen nähnyt Suomea enemmän kuin ikinä. Tämä oli tasapainoinen vuosi kaiken epävarmuuden keskellä. Ja mahtui tähän myös allaolevia reissuja.

Tammikuu – Porvoo ja Dominikaaninen Tasavalta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosi alkoi vuoden teeman mukaisesti kotimaanmatkalla Porvooseen. Ensimmäinen reissuni Porvooseen oli täynnä kirkkaita pakkaspäiviä, hyvää ruokaa ja ihanaa vanhan kaupungin tunnelmaa. Tuo viikonloppumatka oli niin onnistunut, että jo tuolloin päätin haluavani nähdä Porvoon myös kesäasussaan.

Koska kiinassa jylläävä virus oli vasta alkutekijöissään, jatkui tammikuun lopussa matka kohti Karibiaa ja Dominikaanista Tasavaltaa. Kaksi viikkoa palmujen alla tuntuu tällä hetkellä maailman parhaimmalta matkalta ikinä. Asetuimme Sosuan rantakaupunkiin, josta vierailimme Cabareten surffikylässä ja ihmettelemässä Puerto Platan vanhaakaupunkia ja Jeesus-patsasta. Jatkoimme matkaa Samanan unelmarannoille, vierailimme tunnetulla Bacardi saarella täydellisessä paratiisissa ja teimme päiväretket Cayo Paraisolle ja keskimaahan Jarabacoan vuoristomaisemiin. Viimeiset päivät menivät rentoutuessa Playa Doradan hotellialueella All-Inclusive pöperöiden äärellä. Kovin vähän tuosta matkasta on blogin puolelle päätynyt seuraavien reissujen iskiessä päälle ja sittemmin korona masennuksen viedessä motivaation. Ehkä vielä joku päivä.

Helmikuu – Ylläs

Kovin kauaa en ehtinyt kotona viettää aikaa, kun Ylläksen hanget kutsuivat lumilomalle pisamanaamaista Karibian kävijää. Ja täytyy sanoa, että tämä Suomi reissu ei olisi voinut olla onnistuneempi. Täydellinen pikkupakkanen ja kirkas taivas hemmottelivat noina kaikkina muutamana päivänä, mitä sain Lapin ihmemaassa viettää. Matkan kruunasi vuoden voimakkain revontulinäytös Ylläsjärven rannalla. Kyllä Suomi osaa olla upea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maaliskuu – Alankomaat ja Belgia

Sitten se iski, nimittäin korona. Kaikki oli varattu ja suunniteltu. Yhtä jos toista Euroopan kolkkaa alettiin tunnustaa epidemia-alueeksi, kun minä kävin päässäni kamalaa sotaa noustako lennoille ja kuoleeko sitä siinä samassa paikassa. En antanut pelolle valtaa ja itsepäisesti nousin lennolleni Amsterdamiin. Tyhjillä koneilla matkustaessa ja lentoemännän kanssa vitsaillessa priva mustikkamehupalvelusta ahdistus laski ja uskoin vielä viimeiseen asti reissun menevän juuri niin kuin suunnitelmissa. Kaveri odotti kentällä, vietimme 2 upeaa päivää Utrechtissa täydessä lomakuplassa seuraamatta uutisia, kunnes se puhkaistiin matkalla Belgiaan.

Niin, kävin minä tosiaan tänä vuonna Belgiassakin. Se matka kylläkin kesti vain junamatkan verran Antwerpeniin ja pitsan paikallisen ystävän kanssa. Ei tullut tällä kertaa otettua Antwerpenistä edes yhtä valokuvaa, mutta tulipahan käytyä. Ja saipahan matkustaa junalla samalla kun lomakupla räjähti ulkoministeriön kehottaessa palaamaan kotiin pikimmiten. Pikimmiten tapahtui parin päivän päästä, kun kävimme vielä pikaisesti Saksan rajamailla Enschedessä pakkaamassa laukut ja heittämässä Alankomaille hyvästit.

Toukokuu – Inari ja Ylläs

Huhtikuu meni kotona jossain sumun keskellä opintoja loppuun saattamalla ja ulos astumista välttämällä. Toukokuussa aurinko alkoi joka tapauksessa lämmittää mieltä ja suunnittelimme pienellä ystäväporukalla Lapin täyteisen roadtripin. Teimme kolme upeaa retkeä Inarin maisemissa täydellisen kesäisessä helteessä.  Inarista matka jatkui vielä Ylläkselle nauttimaan tunturimaisemista, ulkoilusta ja yhteisestä ajasta. Ei ristinselua eikä edes hyttysiä. Tämä oli erinomainen aika toteuttaa matka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäkuu – Lieksa ja Koli

Keskikesän juhlaa vietin tänä vuonna Pielisen rannalla mökkeillessä. Suomi matkailun vasta-alkaja yöpyi ensimmäistä kertaa ilman mukavuuksia, joka sai olon aika ajoin hurjan epämukavaksi. Mutta niin vain ihminen selvisi ilman suihkua ja vesivessaa. Juhannuksen aikana ehdimme lisäksi veneillä Kolin kansallispuiston maisemia ihailemaan sekä vierailla Ruunaan koskialueella.

Heinäkuu – Kajaani ja Vuokatti

Heinäkuun pitkä viikonloppu sai kyytiä pienellä kylpylälomalla Vuokatissa. Koska Kajaani sattui matkan varrelle ja meillä ei ollut varsinaisesti kiire minnekään, päätimme vierailla myös kaupungissa. Vierailusta Kajaanista tulikin koko reissun kohokohta, sillä kylpylä Vuokatissa ei sen sijaan vakuuttanut kylmällä vedellään ja nuorella ikärakenteellaan. Näin käy joskus ja kaikesta ei voi tykätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuu – Helsinki, Porvoo ja Loviisa

Elokuussa koitti vihdoin viiden päivän mittainen kesälomani. Matkakärpäsen puremana oli pakko hypätä sinisille siiville ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Pakko myöntää, että onnen kyyneleet valuivat silmäkulmasta kun lentokone kiihdytti Oulunsalon lentokentältä kohti etelää. Tällä kertaa etelänloma vietettiin Uudellamaalla nauttien Helsingissä iltapäiväteestä, ihaillen vanhoja puutaloja Porvoossa ja Loviisassa ja vieraillen Söderskärin majakkasaarella. Sääkin oli kuin etelässä konsanaan. Pelkkää aurinkoa ja lämpöä.

Syyskuu – Pietarsaari ja Kokkola

Syyskuun pitkä viikonloppu ja juhlahumu veivät hieman erilaiselle lomamatkalle, sillä pyörät lähtivät mukaan Pietarsaaren ja Kokkolan maisemiin. Pietarsaari oli hurmaavan monipuolinen kaupunki ja ihana miljöö juhlistaa merkkipäivää. Pietarsaaresta 7 sillan saaristo johdatti pyörillä kohti Kokkolaa. Kokkolassa kahta pyöräilijää odotti ihanat tapakset ja päiväretki Tankarin majakkasaarelle. Tuli taas todistettua itselle, kuinka myös lyhyet pienet irtiotot osaavat tehdä hyvää.

Lokakuu – Turku, Naantali ja Rauma

Lokakuussa oli aikaa pitää lomaa kokonaisen viikon verran. Tällä kertaa matka-aika oli kuin Välimerelle konsanaan ja edessä odotti tuo Suomen oma Pariisi ja kanaalien Amsterdam eli Turku. Pysähdys Turussa oli mukava sekoitus tällä kertaa onnistuneita kylpylähetkiä ihanan lämpimässä vedessä sekä sopivasti kaupunkipyöräilyä ja kävelemistä historiallisilla kaupungin kaduilla. Paikallisbussi vei päiväretkellä ihmettelemään Naantalin puutaloja, josta matka jatkui historialliseen Rauman kaupunkiin. Mikäpä olisikaan ollut parempi kaupunki päättää tämä puutalojen täyteinen matkailuvuosi.

Joulukuu – Staycation Oulussa

Loppuvuosi on mennyt mukavasti kotona kauhistellen talven tuloa ja pimeneviä päiviä. Joulukuun piristysruiskeena kaveri oli kuitenkin järjestänyt pienen syntymäpäiväyllätyksen ja suuntasimme Lapland Hotels Ouluun yhden yön staycationille. Pieni loma omassa kotikaupungissa oli ihana piristysruiske ja päätös tälle kotimaanmatkailun täyteiselle vuodelle.

Kotimaata tuli siis koluttua pienien reissujen puitteissa pohjoisesta etelään ja idästä länsirannikolle. Hienoja paikkoja ja upeita hetkiä ja mitä tärkeintä minä ja lähipiirini olemme säilyneet terveinä koko nämä vaikeat ajat. Mutta silti en voi olla myöntämättä ettenkö erityisesti nyt talven ja pimeyden iskiessä kaipaisi aurinkoon enemmän kuin minnekään muualle.

Toiveikasta uutta vuotta kaikille sinne ruudun taakse!

Lue täältä muiden vuosien koonnit: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Menninkäinen torstai, 31 joulukuun, 2020 at 15:40

  Voi miten paljon ihania paikkoja ja ehdit ulkomaillekin ennen kaikkea koronahässäkkää.
  Paljon ihania seikkailuja vuodelle 2021!

  • Reply Katja / Historia de Viajes perjantai, 1 tammikuun, 2021 at 07:40

   Olen todella iloinen, että Dominikaanisen Tasavallan matka ehti toteutua ennen koronan alkamista. Jos vuodesta on jotain oppinut niin sen, että unelmia ei kannata jättää odottamaan tulevaisuuteen. Paljon ihania seikkailuja sinnekin vuodelle 2021!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 4 tammikuun, 2021 at 00:31

  Tämä tosiaan oli kotimaanmatkailun kultavuosi. Yllättävän monet kotimaanmatkakohteet elävät kuitenkin ulkomaisista turisteista, joten on todella hyvä, että suomalaisetkin ovat oppineet löytämään näitä kohteita. Kivalta kuulostava matkailuvuosi teillä oli kaikesta huolimatta.

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 4 tammikuun, 2021 at 08:31

   Kyllä juuri näin. Hienoa, että tämä vuonna myös suomalaiset ovat löytäneet kotimaan!
   Vaikkakin pakko se on myöntää, että pakkasten iskiessä päälle loma lämpimässä tekisi myös hyvää.
   Ihanaa matkailuvuotta 2021 sinne!

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa keskiviikko, 6 tammikuun, 2021 at 17:39

  Sullahan mahtui viime vuoteen vaikka mitä! Tuo Dominikaaninen tasavalta tuntuu tällä hetkellä niin absurdilta kohteelta. Vain vuosi sitten sinne on ollut mahdollista matkustaa ilman huolia tai rajoituksia. Kyllä kelpaisi nyt tuollaiset palmumaisemat ja aurinko!

  Mä ehdin käydä maaliskuun alussa Briteissä juuri ennen koronaa. Meniköhän joku viikko-pari sieltä paluusta, kun kaikki pistettiin säppiin. Silloin oli kyllä jo ilmassa jotain, sellaisia enteitä siitä, että kohta saattaa tapahtua, mutta itse reissu oli vielä tosi huoleton eikä koronaa tullut konkreettisesti mietittyä lainkaan. Nopsaan asiat sitten muuttuikin. Hyvä, että sä pääsit takaisin Suomeen ilman suurempia ongelmia.

  Pitäisi itsekin saada aikaiseksi kasailla vuosikooste viime vuoden reissuista. Kyllä niitä mullekin ihan kivasti kertyi, vaikka ei viime vuosi mikään unelmien reissuvuosi ollutkaan.

  Mun blogissa on muuten sulle haaste (kyllä, sain vihdoin aikaiseksi päivittää blogiani :D): https://www.rantapallo.fi/kerranpoistuinkotoa/2021/01/06/10-matkailufaktaa-minusta-nailla-yllatin-jopa-itse-itseni/

  • Reply Katja / Historia de Viajes tiistai, 12 tammikuun, 2021 at 17:29

   Viime vuosi oli kyllä sitten loppujen lopuksi myös aktiivinen, vaikka alussa tuntuikin elämän loppuneen kuin seinään. Varsinkin Dominikaaninen Tasavalta tuntuu nyt tosiaan aivan absurdilta ajatukselta. Ja että sinne on vielä lennetty suoralla lennolla sinisin siivin. Huhhuh!

   Ihana, että pääsit käymään vielä Briteissä ilman huolta huomisesta. Oma Benelux reissu ei tosiaan mennyt enää yhtä mallikkaasti, mutta tosiaan onni oli että Amsterdamin välillä koneet eivät koskaan lakanneet lentämästä.

   Tartun haasteeseen heti kun aika antaa myötä! 🙂
   Ihanaa uutta vuotta sinne!

 • Reply Kthetraveller sunnuntai, 17 tammikuun, 2021 at 18:54

  Huh, sinähän reissasit kunnolla koronavuonna! Upeita matkakohteita ja silmiä hiveleviä näkymiä. Toivotaan, että tämä vuosi on parempi ulkomaan matkailun kannalta. Määkin kaipaan aurinkoa ja lämpöä!

  • Reply Katja / Historia de Viajes sunnuntai, 17 tammikuun, 2021 at 19:37

   Kovin kotimaa painotteinen oli vuosi 2020, mutta toivotaan tosiaan, että tämä uusi vuosi olisi ulkomaanmatkailun kannalta parempi. Tilataan varsinkin joku ihana aurinkoinen lomakohde, jossa on kirkkaansinistä vettä ja ihanan vihreitä palmuja!

  Leave a Reply