Pieni puutalojen Loviisa

Uudenmaan rannikko on täynnä toinen toistaan hurmaavampia merenrantakohteita ja puutalokaupunkeja. Kun tammikuussa päädyin ihailemaan huurteisen hurmaavaa Porvoota, tiesin että tutkimusmatkailua on jatkettava niin pian kuin mahdollista. Kesällä puutalokaupunkien tutkiminen saikin luonnollista jatkoa Loviisasta Porvoon matkailuneuvonnan lähes vitsinomaisesta suosittelusta. Ja tältä siellä näytti…

Hulppeita kirkkomaisemia ja viihtyisää toritunnelmaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Loviisan hulppea goottilaiskirkko näkyy kauas Helsingintielle kaupunkiin saapuessa. Vanha 200-vuotias kirkko yltää parhaimmillaan 54 metriin ja pitää sisällään muun muassa ison vierailijat vastaanottavan Kristus-patsaan. Kirkon edessä on lisäksi maksuton parkkipaikka, joten tämä oli mainio paikka aloittaa tutustuminen Loviisan saloihin jalkapelillä.

Kirkon edustalta pääsee Kirkkopuiston läpi kätevästi Loviisan torille. Lämpimänä maanantai aamuna kaupungin vanhempi väestö oli kerääntynyt perinteisesti torin laidalle aamusumpeille. Kahvikipposen lisäksi matkaan olisi voinut ostaa kukkia ja pientä purtavaa. Tässä vaiheessa turistilla ei kuitenkaan ollut vielä nälkä vaan silmät tarrasivat kiinni torin laidalla sijaitseviin kauniisiin kivirakennuksiin. Erityisesti vaaleanpunaisena loistavaan raatihuoneeseen.

Leikkimielistä tunnelmaa Kappelinpuistossa

Kappelinpuisto lienee yksi Loviisan hurmaavimmista puistoalueista. Pitkä historia kylpyläkauden kukoistuksesta piirtyy ravintola Kappelin rakennuksessa, jonka terassi olisi suorastaan kutsunut lounastauolle. Loviisa on kuitenkin siitä hassu kaupunki, että elokuiset maanantait näyttivät pitävän terassien ovet kiinni ja keittiöt suljettuina. Emme siis saaneet ruokaa emmekä edes juomaa, mutta ehkä joskus ensi kerralla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kappelinpuistosta löytyy lisäksi piristävä Loviisassa kuvatun lasten elokuvan Onnelin ja Annelin teemaan rakennettu leikkipuisto. Pirteän turkoosi Onnelin ja Annelin kotitalo on avoinna vierailtavaksi ja ihmeteltäväksi. Muuten puisto oli päässyt vähän kulahtamaan. Leikkipuisto tarjonnee kuitenkin lapsille mukavan paussin muun kiertelyn keskellä. Loviisan matkailuneuvonnasta on saatavilla lisäksi elokuvien kulisseihin vieviä teemakarttoja.

Puutalojen hurmaa ylä- ja alakaupungissa

Loviisa valikoitui ensisijaisesti kohteeksi puutalojensa vuoksi ja niitä sieltä myös löytyi. Itseasiassa yllättävän paljon ja monelta eri alueelta. Loviisan puutalokaupungin osien voi nähdä jakautuvan ylä- ja alakaupunkiin. Yläkaupungista Garnisoonin alue oli erityisesti niin sanotusti karkkia silmille. Jos etsit hiekkaisia teitä ja taloissa loistavaa värien kirjoa niin tämä on juuri oikea paikka. Garnisoonin alueella kannattaa ihanilta puutaloilta käydä katsastamassa myös Garnisonin linnakepuisto sekä Bastion Ungern linnoituksen rauniot.

Alakaupungissa vanhat puutalot levittäytyvät erityisesti Kuningattarenkadun ja Mariankadun välille. Toisin kuin tunnetussa Porvoossa, täällä maanantaiset kadut olivat hiljaisia ja puutaloista sai nauttia täysin omassa seurassaan. Jonain muuna päivänä kuin maanantaina, täällä kannattaa poiketa Tuhannen tuskan kahvilassa, josta kuulemani mukaan saa Loviisan maistuvimmat munkit.

Merellisiä maisemia Laivasillalla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alakaupungin hurmaavilta kujilta matka jatkui helpon luonnollisesti Loviisanlahdelle Laivasillalle. Laivasillan varrelta löytyi viihtyisä vierasvenesatama, vanhoja aittarakennuksia ja muutamia ravintoloita. Sesonkien aikaan täällä vietetään muun muassa juhannusjuhlia sekä ihanan tunnelmallisia joulumarkkinoita. Valitettavasti tämän vierailun ajankohdan valinta teki sen, että palvelut pysyivät edelleen melko suljettuina eikä paikalla ollut nähtävissä minkäänlaista eloa. Meidän vierailumme Laivasillalla rajoittuikin pieneen levähdystaukoon lahden rannan penkeillä ja pikaisella kävelyllä takaisin kohti toria ja muuan pikaruokaketjua nälkäkiukun lähestyessä. Laivasillan puistossa kannattaa lisäksi käydä katselemassa hinaaja Onni-laivaa ja mitä erikoisempia kiviä.

Linnoituksia, ruukkimaisemia ja luontopolkuja

Loviisa osoittautui sekä kaupunkina että kuntana paljon monipuolisemmaksi pikku pitäjäksi kuin olin osannut odottaa. Puutalojen lisäksi Loviisan kaupungissa on yhä nähtävillä vanhan linnoituksen raunioita. Alueelta löytyy monia pieniä luonto- ja kulttuuripolkuja puhumattakaan kauniista puistoista.

Loviisan kunnan alueella vierailunarvoisiin kohteisiin kuuluvat myös muun muassa Svartholman merilinnoitus ja Strömforsin ruukkialue. Svartholman merilinnoitukseen risteillään kesäkuukausin, mutta meillä tämä jäi seuraavaan kertaan. Strömforssilla kuitenkin poikkesimme kauniita maisemia ihastelemaan. Paikka ansaitsee myöhemmin oman postauksensa.

Jos koko Loviisan olisi halunnut nähdä kerralla, olisi se ehdottomasti vaatinut enemmän kuin yhden päivän aikaa. Loviisa tuntuikin olevan mielenkiintoinen kohde esimerkiksi viikonlopun viettoa varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 5 lokakuun, 2020 at 11:17

    Loviisa kuulostaa kivalta, olisi ollut tarkoitus käydä siellä (ja Porvoossa) loppukesästä, mutta aika ei vain riittänyt. Aiemmin kun tuli kierrettyä noita Pohjanmaan puutalokortteleita, joista tykkäsimme kovasti.

    • Reply Katja / Historia de Viajes torstai, 15 lokakuun, 2020 at 13:11

      Mulla tuli taas tehtyä toisinpäin. Eli ensin ihastuneena Porvoossa ja Loviisassa ja siitä innostuneena sitten Pohjanmaalle katselemaan puutaloja lisää. Onneksi nuo Uudenmaan puutalot ovat hyvien yhteyksien päässä vierailla oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa.

    Leave a Reply