Hurmaava majakkasaari Söderskär

Kesähelle ja meriretket. Tässäpä kaksi asiaa, mitkä saavat loman tuntumaan lomalta ja suun hymyilemään valtoimenaan. Vaikka tältä kesältä Välimeren maisemat jäivät vain suureksi haaveeksi, etelä-Suomen miniloma antoi parastaan ja mieli matkusti huomattavasti kauemmaksi kuin tunnin lennon päähän Uudellemaalle.

Välimerellistä lomatunnelmaa lähdettiin hakemaan Söderskärin majakkasaarelta ja sinne vievältä tunnin mittaiselta risteilyltä. Risteilyalus nappasi meidät kyytiin aamu auringon lämmittäessä yhdeksältä Sipoon Kalkkirannassa ja johdatti meidät päiväretkeläiset kauniiden merimaisemien kautta autiolle majakkasaarelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Söderskärin majakka on noin 150-vuotta vanha ja sen on sanottu inspiroineen muun muassa Tove Janssonia Muumipappaa ja merta kirjoittaessaan. Majakan lisäksi Söderskärin saarilta löytyy muutama punainen talo ja piknikin viettoon tarkoitettuja pöytiä vierailijoita varten. Muuten saari on tänäpäivänä erityisesti tärkeä lintujen pesimispaikka ja luonnonsuojelualue, joka näkyy esimerkiksi rajoitettuina vierailuaikoina saarella.

Niinpä siis kierros aloitettiin eväiden jälkeen tärkeimmästä eli majakkaan tutustumisesta. Majakan ovet ovat avoinna aina yleisten risteilyjen aikana ja kivutessa kapeaa portaikkoa pitkin vierailijalla on mahdollisuus tutustua saaren historiaan ja majakanvartijoiden elämään saarella. Parasta ovat kuitenkin ylhäältä avautuvat näkymät yli saaren ja merelle. Niin kaunista, että sydän pakahtuu onnesta.

Majakan ja näkymien jälkeen saaren toinen kohokohta oli ylittää riippusilta Mattlandetista Bastulandetin puolelle. Huojuva riippusilta kantaa kerrallaan kolme ihmistä turvavälein ja oli jo itsessään melkoinen kokemus. Bastulandetin kalliot ovat myös vertaansa vailla nimeämättä edes sieltä avautuvia näkymiä kohti Söderskärin majakkaa.

Kokonaisuudessaan aikaa saareen tutustumiseen jäi yleisöristeilyllä noin kaksi tuntia. Ja näin jälkeenpäin voin sanoa, että keskellä merta tällä maapalalla olisi saanut aikaa kulumaan helposti myös toiset kaksi tuntia. Niin kauniin karua ja tällä hetkellä yksi kauneimmista paloista Suomea mitä olen nähnyt. Ja pakko vielä mainita, että tyyni sää ja yli 25 asteessa paahtava helle olivat juuri sitä mitä tältä reissulta kaipasinkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos siis risteilymaisemien aateli Uudellamaalla on hakusessa, niin tätä ihanaa risteilymatkaa ja puolipäiväretkeä voin suositella lämmöllä. Nyt tietenkin mieli haluaa jo kokemaan Suomen muitakin upeita majakkasaaria.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Menninkäinen lauantai, 22 elokuun, 2020 at 18:22

  Oi vitsi! Mä olen aina haaveillut pääseväni kapuamaan majakkaan… tai miksei vaikka yöpymään sellaisessa!

  • Reply Katja / Historia de Viajes sunnuntai, 23 elokuun, 2020 at 11:13

   No tässä olisi yksi minne pääsee kipuamaan. Yön viettäminen esimerkiksi Utössä voisi olla myös jotain mitä lisätä bucket listalle. Itse katselin jo, että seuraavaksi voisi vierailla Tankarin saarella Kokkolan edustalla kun on itseä hieman lähempänä.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 22 elokuun, 2020 at 19:56

  Me käytiin kuluvana kesänä Isokarin majakkasaarella ja tykättiin retkestä kovasti. Söderskär voisi olla vuorossa ensikesänä, sillä kivalta tuokin saari vaikuttaa.

 • Reply Katja / Historia de Viajes sunnuntai, 23 elokuun, 2020 at 11:15

  Näissä majakkasaarissa on kyllä jotain taikaa. Ja onneksi näitä on vierailtavana Suomessa useampiakin. Voisin laittaa tuon Isokarin kanssa tulevalle listalle. Söderskär on helppo kohde varsinkin jos asuu Uudellamaalla. Lähtösatamia on useita ja lähtöjä kesäaikaan ihan mukavasti.

 • Leave a Reply