Suomen suurin matkablogiyhteisö

Joulumarkkinoilla Manchesterissa

Joulukuu on höyryävän glögin ja piparin tuoksun aikaa. Joulukuu on myös erinomaista aikaa suunnata jonnekin Euroopan suurkaupungeista pitkälle viikonlopulle ihailemaan maailmankuuluja joulutoreja. Viime vuoden Wien oli ensikokemukseni suuren maailman joulutoreista ja koska reissu oli ihan nappi surkeasta säästä huolimatta, halusin tänä vuonna kokea jotain samanlaista.

Tänä vuonna joulumarkkinoita valloitettiin siis kolmen päivän ajan Ison-Britannian keskiosissa Manchesterin kaupungissa. Ja vaikka kohde valikoituikin tänä vuonna lähinnä halpojen ja lähikentältä lähtevien lentojen perusteella, ei se olisi voinut mennä markkinoiden osalta enempää nappiin. Eikä ihmekään, sillä tietoa markkinoista etsiessä, joka puolella tulee vastaan lause ”Brittien paras”.  Ja sen verran laajat ja hyvät ne olikin, että jos vielä joulumarkkinoille tekee mieli niin miten olisi kliseisten keski-Euroopan kohteiden sijasta esimerkiksi nämä markkinat Manchesterissa?

Historialliset joulumarkkinat Corn Exchangella ja lasten aktiviteetteja katedraalilla

Corn exchangen aukio löytyy Manchesterin keskustan pohjoisosista läheltä suuria ostoskeskuksia ja esimerkiksi jalkapallomuseota.  Meidän hotellimme (roomzzz corn exchange) sattui sijaitsemaan juuri tämän aukion edessä, joten luonnollisesti myös markkinat eivät jääneet yhtenäkään päivänä näkemättä. Jos täällä valmistettiin aikoinaan maissia maailmalle, tänä päivänä Corn Exchangelta sai oikeastaan kaikkea. Käsitöinä täällä myytiin pipoja, lapasia ja muita talven lämmikkeitä. Pieni food court hurmasi glögipisteillään, suurella bratwurst kojulla, sekä intialaisilla tortilloilla.

Corn exchangen markkinat jatkuivat mukavasti myös alas katedraalille, jossa pienten markkinoiden lisäksi tarjolla olisi ollut jääbaaria, luistelukenttää ja lapsille joulupukin taloa missä vierailla. Nämä markkinat osoittautuivatkin omasta mielestäni kaikkein lapsiystävällisimmiksi jo ihan sivuaktiviteettiensa ansiosta.

Albert Square joulujuomien ystäville

Albert Squaren markkinat olivat suuret ja ruuhkaiset. Ehdottomasti ruuhkaisimmat koko Manchesterissa. Se kertonee myös näiden markkinoiden koosta ja laadusta ja ehkä myös Brittien tapaan laajasta juomatarjonnasta. Tältä aukiolta löytyi nimittäin juomakojuja yhden käytävällisen verran ihan edes mainitsematta tuulimyllyn malliseen taloon muotoiltua joulubaaria. Mutta vaikka juoma ja aikuisten huvit näyttivät selvästi olevan täällä se pääjuttu, löytyi täältä myös pikkupurtavaa, kuten herkullisia juustoja, makkaroita, pannukakkuja, macaronsseja ja kaikkea siltä väliltä.

New Cathedral street / Exchange street / St. Ann’s square

New Cathedral street, Exchange street ja St. Ann’s squarein joulumarkkinat muodostivat yhdessä pitkän markkinoiden ketjun. Kaikki näistä markkinakaduista olivat hyvin samanlaisia, vaikka opaskirja antoikin näille omia teemojaan. St. Ann’s:n piti olla erikoistunut saksalaisiin herkkuihin samalla kuin New Cathedralin ja Exchange streetin piti olla täynnä lahjaideoita. Oli teemat mitä tahansa, minusta näistä kaikista löytyi kaikkea ihanaa lahjoista ruokakojuihin ja glögivaunuihin. Lahjojakin olisi löytynyt jos sellaisille olisi ollut tarvetta.

Piccadilly Gardens ja valtava joulupukki

Piccadillyn aukio on yksi Manchesterin pääaukioista ja yksi ehdottomasti näyttävimmistä suihkulähteineen. Näin joulun kunniaksi aukio oli saanut koristeekseen valtavan joulupukkivalopatsaan ja keijuja. Näillä eväin Piccadilly veikin ehdottomasti voiton koristeellisuudessaan ja tunnelmassaan. Itse joulumarkkinakojuissa täällä olikin keskitytty lähinnä katuruokaan ja vain muutamaan kojuun, mikä oli joidenkin ruuhkien jälkeen ihan vain tervetullutta. Tänne minä voisin tulla myös lasten kanssa sen rennon tunnelman saattelemana.

Joulumarkkinoita ostoskatu Market Streetillä

Jopa Manchesterin kuumimmalta ostoskadulta löytyi joulukojuja luomaan tunnelmaa. Vaikka kojuja oli vain muutamia, täällä olisi ollut helppoa yhdistää joulumarkkinatarjonnan katsominen myös muutenkin vaihtoehtoisen muodin ja lahjaostosten tekemisen kanssa yhteen.

King street, Brazennose street ja lista vain jatkuu…

Lisää joulumarkkinatunnelmia löytyi vielä ainakin King Streetiltä, jossa vierailimme pariinkin otteeseen. Näiden markkinoiden teemana oli Italia ja Ranska, joten tarjolla oli herkullista pitsaa, perunoita, ja esimerkiksi Marseillen saippuaa. Mutta kuten muuallakin, ei täälläkään markkinat jumiutuneet vain teeman ympärille. Niinpä mekin löysimme itsemme kuitenkin syömästä halloumi ranuja kreikkalaisesta kojusta. Brazennose on vastaavasti hieman pienempi ja rauhallisempi markkinakatu ja hurmaava sellainen varsinkin Albertin aukion järkyttävien ruuhkien jälkeen.

Muuta huomioitavaa markkinoilta

Kuten varmasti tuli jo selväksi, Manchester on täynnä joulumarkkinoita, joista saa parhaiten irti ilman suunnitelmia ihan vain kaupunkikävelyiden aikana. Keskusta on kompakti, joten välimatkat ovat helppoa taittaa jalan ilman suurempia suunnitelmia. Markkinat ovat auki joka päivä noin ilta yhdeksään ja luonnollisesti viikonloppuisin väkeä on joka paikassa kuin pipoa ja meno vain vilkastuu iltoja kohden. Jos siis markkinoista haluaa nauttia väljemmin, esimerkiksi tiistai aamupäivä voisi olla melko hyvä ajankohta. Toisaalta lauantai ilta tarjoaa sitä aitoa brittitunnelmaa ihan joka puolella.

Hintataso markkinoilla oli kohtuullinen riippuen täysin tuotteista. Glögimuki maksoi paikasta riippuen noin 3 puntaa (4 euroa) ja kuten markkinnoilla yleensä, tämän lisäksi asiakkaan tuli maksaa 3-4 punnan deposit maksu saamastaan mukista. Joka vuosi kaupungilla on kaksi teemamukia, jotka voi joko palauttaa saamalla tuon depositin takaisin, tai sitten sen voi pitää mukavana muistona matkasta tai joulumarkkinoista. Isoja suklaasuukkoja lähti punnalla (1,20 eur), käsintehtyä fudgepatukkaa kolmella (4 euroa) ja katuruoka oli 7-12 punnan arvoista (9-14 eur).

Tämän parempaa joulutunnelmaa kaupungissa ei olisi kuitenkaan voinut saada ja ne kuuluisat tuliaisetkin tarttuivat helposti käteen kävellessä muiden herkkujen ohessa. Olin yllättynyt kuinka herkullisia ja laadukkaita leivonnaisia ja jälkiruokia alueella oli tarjolla ja kuinka ihan joulukrääsän rakastajallekin olisi ollut joulupalloja ja blingblinggiä mistä valita.

Tämän myötä ei voi kyllä muuta sanoa kuin että Manchesterille kaupunkina ja erityisesti joulukaupunkina suuri suositus!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Menninkäinen tiistai, 17 joulukuun, 2019 at 19:54

    No eipä olis tosiaan ekaks tullut mieleen Manchester, kun joulutoreista puhutaan… Näyttää tosi tunnelmalliselta ja paljon erilaisia ihanuuksia myynnissä. Mikä oli tyyppillisin tuote? Käsityöt, koristeet, ruoka..?

    • Reply Katja / Historia de Viajes keskiviikko, 18 joulukuun, 2019 at 18:11

      No eipä olisi itsellänikään, mutta oli kyllä varsinaisen positiivinen yllätys! Päämateria oli kyllä ehdottomasti briteille tyypillisesti se juomapuoli. Sai vaikka millä terästettyjä glögejä ja muutenkin juoma-alueisiin oli panostettu. Jos tätä puolta ei lasketa niin sitten en oikein osaa sanoa oliko se yleisesti ottaen katuruoka vai perinteiset joulukoristeita myyvät kojut.

    Leave a Reply