Etelä-Korea: Soulin sykkivillä markkinoilla

Soul on muiden Aasian kaupunkien tapaan täynnä krääsää ja mitä erilaisempia markkinoita. Koska nämä markkinat joka puolella nousivat itselleni koko Soulin reissun mieleenpainuvammaksi kokonaisuudeksi, päätin koota myös teille tällaisen viiden kohteen listan alkuun pääsemiseksi.

Myeongdongin iltamarkkinat


Myeongdong on Soulin trendikäs shoppailualue, jossa tarjolla on nuortenliikkeitä, muotiputiikkeja ja erityisen paljon kosmetiikkaa. Kauppakadut saavat kuitenkin aivan oman säväyksensä, kun illalla auringon laskiessa myyntipöydät täyttävät katujen varret ja paikalla alkaa leijua katuruuan tuoksu. Koska itse olen suuri ruoan ja erityisesti makean ystävä, näistä muotoutui lähes iltainen rutiini ja tietenkin omat suosikkimarkkinani! Maistettavaksi valikoitui tuliset riisikakut Tombokkit, erilaiset lihavartaat, kalanmuotoisessa vohvelissa tarjoiltu jäätelöpallo hunajakennolla, sekä erinomaiset munapullat. Ruoan lisäksi tarjolla on pientä krääsää kuten sukkia, avaimenperiä, magneetteja ja karkkipussukoita.

Mikä? Myeongdongin ostosalue
Miten? Metrolla vaaleansininen linja numero 4, pysäkki Myeongdong

Dongdaemunin ostoskeskukset ja iltamarkkinat

Dongdaemunin alueella ei voi välttyä tavara paljouden ja suurten ostoskeskusten ihmettelyltä. Dongdaemunissa on shoppailijalle elämää koko vuorokauden ajan, mutta parhaimmillaan se elää henkiin auringon laskettua. 10- kerroksiset kauppakeskukset varjostavat ultramodernia kulttuurikeskusta ja omaavat aivan omanlaisensa konseptin. Jokaisella kerroksella on selkeästi oma teemansa vaatteista, kenkiin, koruihin, matkalaukkuihin, elektroniikkaan ja kaikkeen niiden väliltä. Putiikit ovat pieniä, tavara vähän sinne päin ja vaatteita on harvemmin mahdollista sovittaa. Ehkä juuri hentovartaloiset voivat tehdä täällä edullisia löytöjä.

Dongdaemun on kuitenkin parhaillaan auringon laskiessa, kun keltaiset kojut alkavat täyttää design plazan aukiota ja katuja ja nenään alkaa leijailla mausteiden ja ultimaattisten herkkujen tuoksu. Mitä kauemmas pääaukiolta lähtee seikkailemaan, sitä enemmän voi hämmästellä krääsän ja tavaran määrää. Siitä ei nimittäin täällä pääse eroon. Sitä mitä täältä ei löydä, sitä et luultavasti tarvi ollenkaan. Jos siis Myeongdongilla tuli enimmäkseen syötyä, niin Dongdaemunilla tuli kyllä ihan vain silmät pyöreänä tuijotettua Kiina paketteja ja innoissaan löytöjä tekeviä ihmisiä.

Mikä? Dongdaemunin laaja ostosalue
>Miten? Metrolla joko Dongdaemunin pysäkille linjoilla 1 tai 4 tai Dongdaemunin History & Cultureparkin pysäkille linjoilla 2, 4 tai 5. 

Namdaemunin suurimmat perinnemarkkinat 

Namdaemunin markkinoiden sanotaan olevan Korean suurimmat perinteiset markkinat, jossa tavaraa virtaa yksittäiseltä shoppailijalta yrityksille ja tuottajille. Pienille kujille on helppo eksyä ja taas kerran krääsän määrä yllättää matkailijan. Saatavilla on aivan kaikkea mahdollista ja matkailijan on helppoa turtua toinen toistaan seuraavien kojujen määrään. Tunnelmaa kuitenkin löytyy täältäkin ja ilta-aikaan saatavilla on myös aina yhtä ihanaa katuruokaa joskin paljon pienemmässä määrin kuin edeltävillä markkinoilla. Tänne kannattaakin suunnata seikkailemaan auringon valolla ja suunnata sitten auringon laskiessa pieniä kujia pitkin kohti viereistä Myeongdongia.

Mikä? Namdaemunin perinnemarkkinat 
Miten? Metrolla Hoehyeonin pysäkki vaaleansinisellä linjalla numero 4. 

Kuivaa kalaa Jungbu markkinoilta 

Jungbu on paikka jossa kalan päät roikkuvat lattialla, seinillä ja myyntitiskeissä. On isoja kaloja, pieniä kaloja, leveitä ja suippoja. On kaikenlaisia kaloja! Sitä voisi kuvitella hajun olevan karmiva, mutta yllättäen sitä ei ainakaan tällaisella vilpoisella kelillä ole lainkaan. Sen sijaan näillä pienillä markkinoilla olisi voinut viettää isommankin tovin ihan vain ihmetellen sitä kaikkea erilaisuutta. Eteenpäin kävellessä tuli ilmi, että tämä marketti ei ollutkaan pelkästään kuivalle kalalle, sillä myynnissä oli myös kuivattuja kasviksia, hedelmiä ja esimerkiksi pähkinöitä. Harmi kun esimerkiksi kuivatut herkulliset mansikat olivat niin suurissa pussukoissa näin matkailijalle ostettavaksi.

Mikä? Jungbun kuivatun kalan ja tuotteiden markkinat 
Miten? Metrolla pysäkki Euljiro 4 (sa)ga vihreällä linjalla numero 2 ja violetilla numero 5. 

Tuoretta kalaa Noryangjilla

Koska kuivan kalan markkinoilla myös hajut jäivät vähän kuivaksi täytyi meidän lähteä katsomaan vielä eläviä ja vasta pyydystettyjä kaloja Nyoangjin markkinoille eteläiseen Souliin. Noryangjin markkinat ovat yhdet Soulin tunnetuimmista ja kuten aikoinaan Tokion Tsukijilla, myös täällä ne parhaimmat menot löytyisivät aamuyöstä tavaran saapuessa lajitteluun. No tällä kertaa ei ollut enää jetlagia eikä muutakaan syytä olla markkinoilla keskellä yötä, joten me siis katsastimme suhteellisen rauhalliset iltapäivämarkkinat.

Kaloja ja mereneläviä olisi ollut tarjolla monta käytävällistä. Lattiat lainehtivat vettä ja tunnelma oli muutenkin kuin kalamarkkinoilla konsanaan. Myyjät paiskivat kaloja kappaleiksi sitä mukaa kun ostajia riitti ja höpsöt turistit tuijottivat menoa taas kerran silmät suurina ihmetellen suuren maailman menoa. Vaikka näissäkin markkinoissa hehkui aasialainen tunnelma, silti ilmapiiri oli niin siisti, että täälläkään ei saanut pahaaoloa ja aromeja nenäänsä yrittämälläkään. Kaikkein parasta hupia näillä markkinoilla on kuitenkin mereneläviä rakastaville ylhäältä löytyvä ravintolakerros. Parhaimmillaan markkinoilta voi käydä itse ostamassa haluamansa kalakimpaleen ja marssia sen kanssa yläkertaan odottamaan täydellisen autenttista ruoka nautintoa.

Krääsää ja ostosmahdollisuuksia joka puolella Soulia

Vaikka nyt listasinkin nämä viisi markkinaa, se ei tarkoita sitä etteikö kaupungista löytyisi lukuisia muitakin markkinoita ilman unohtamassa kaikkia pieniä putiikkeja, ostoskeskuksia ja tiettyihin tarvikkeisiin erikoistuneita kadunpätkiä. Mekin ihan sattumalta kävelimme jossain päin Soulia esimerkiksi kultasoukin, lamppukadun, työkaluihin erikoistuneen ja kodinkoneista kiiltävien katujen läpi. Tavaraa on joka puolella ja siihen on vaikeaa olla turtumatta.

Ja mikäli se itse ostosten tekeminen pelkän ihmettelyn ohessa kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti selvittää jo etukäteen mistä juuri haluamaasi tuotetta kannattaa lähteä hakemaan ja sellaiseen itseä miellyttävään laatuun.  Soul on suuri paikka ja matkan varrelle sattuu monenlaista piraattituotetta. Mutta tietoinen tekee kaupunkiseikkailujen lomassa hyviä löytöjä. Omaksi ostossaldokseni jäikin kassillinen kosmetiikkaa ja söpöjä sukkia, sekä uusi talvitakki. Ensi kerralla sitten jotain muuta. Olen nimittäin varma, että jos en Souliin niin ainakin Etelä-Koreaan tulen vielä joskus palaamaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 14 joulukuun, 2019 at 12:45

  Nuo markkinat taidettiin järjestää ihan päivittäin?

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 16 joulukuun, 2019 at 21:55

   Joo ihan jokapäiväisiä markkinoita taitavat olla kaikki. Ja niiltä ei voi kyllä välttyä Soulissa, sen verran paljon niitä on ja kaikkialla. Aivan ihanaa tunnelmaa!

 • Reply Piyya sunnuntai, 15 joulukuun, 2019 at 15:57

  Tuon tavarapaljouteen turtuminen tunnistan. Aika nopeasti siihen itse asiassa turtuu ja sun kertomuksen perusteella sitä todella on tuolla tarjolla. Jonkun aikanahan se in ihastuttavasti 😉

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 16 joulukuun, 2019 at 21:18

   Joo siihen määrään turtuu ihan älyttömän nopeasti kun sitä on vaan joka paikassa ja kaikkialla.
   Ihan hirmuista edes ajatella saadaanko tuota kaikkea edes ikinä myytyä ja mihin tavarat lopulta päätyvätkään.

  Leave a Reply