Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensikertalaisen vinkkipaketti Souliin

Soul oli viikon päivät täyttä Soul foodia. Miljoonakaupungissa riitti ensikertalaiselle vilskettä ja menoa, sekä monipuolisia käyntikohteita historiaa ja kulttuuria edes mainitsematta. Nyt kun täällä pakkasen keskellä on ehtinyt tasata aikarytmiä eiköhän laiteta jakoon pieni ensikertalaisen tietopaketti Soulia varten sinne matkustaville.

Soul – Joseon dynastiasta maailman metropoliksi 

Ihmeellisellä maailmanjätillä ja globaalilla keskuksella Soulilla on verrattain hyvin lyhyt historia. Soulin näkyvin historia sai alkunsa noin 1000-vuotta sitten kun kuningas Munjong rakennutti kaupunkiin kesäpalatsinsa. Kaupunki alkoi kehittyä ja kasvaa ja siitä syntyi 1400-luvulle saavuttaessa Joseon-dynastian pääkaupunki Hanyang. Kaupunkia alettiin ympäröidä vieläkin osittain näkyvillä muurinpätkillä ja Soulin lukuisat vierailun arvoiset temppelit saivat alkunsa. 400-vuotta eteenpäin ja länsimainen paine alkoi riepotella myös Soulin kaupunkia, silloista Hanyangia. Ensimmäinen modernisaatioaalto lähti liikkeelle ja kaupunki sai uudenlaisia mukavuuksia, teknologiaa ja rautatien. Samalla Japanin siirtomaan aikoihin 1900-luvun alussa vanhoja muureja alettiin purkaa ja uutta rakennuskantaa luoda moderniin kaupunkiin kuuluvaksi. Soulista tuli vihdoin Soul japanilaismiehityksen vapautuessa vuonna 1945 ja pääkaupunki muutamia vuosia myöhemmin. Korean sota ei säästänyt Souliakaan vaurioitta ja uudelleenrakentaminen ja teollinen kehitys onkin ollut uskomattoman vilkasta viimeisen 40-vuoden aikana. Sitten Korean sodan kaupunki onkin kehittynyt uskomattomalla vauhdilla maailmanluokan taloudelliseksi keskukseksi.

Liikenteen vilkas solmukohta

Kansainvälinen moderni metropoli tuskin saisi titteliään ilman maailmanluokan liikenneyhteyksiä. Soulissa on käytössä kaksi lentokenttää uudempi Incheon ja vanhempi Gimpo. Uutukainen Incheon on yksi Aasian suurimmista lentokentistä ja koti suurimmalle osalle kaupungin kansainvälisiä lentoyhteyksiä. Esimerkiksi kotimainen Finnairimme lentää kentälle tällä hetkellä päivittäin. Kentältä 50 kilometrin matka taittuu näppärästi sekä lentokenttäbusseilla että erilaisilla junayhteyksillä riippuen määränpäästä. Itse käytin hyvin siistiä express junaa, joka kuljetti lentokentältä suoraan Soulin pääasemalle pysähtymättä kertaakaan 9000 wonin (8 euron) hintaan noin 45 minuutissa.

Maan sisällä Soulista pääsee hyvin raideyhteyksillä helposti vähän joka puolelle. Esimerkiksi reilu 300 kilometrin matka maan etelärannikolle Busaniin taittuu reilussa 2 tunnissa. Itse Soulissa on sitten toki myös erittäin toimiva metroverkosto, joka on yksi maailman laajimmista. Viitoitukset ja kuulutukset asemilla löytyy englanniksi tehden matkustamisesta myös matkailijalle helpompaa. Maksu hoituu kätevästi T-money kortilla, jonka voi ostaa esimerkiksi asemien automaateista 3000 wonin (hieman alle 3 euron) hintaan. Kortti toimii perinteiseen tapaan arvolla ja arvoa lähtee aina sen mukaan automaattisesti missä leimailee korttia. Monen muun kaupungin tapaan tuota korttia voi käyttää myös 7eleven tyyppisissä kioskeissa maksuvälineenä. Tälle siis aivan ehdoton suositus, jos ja kun saapuu kaupunkiin. Tekee liikkumisesta niin paljon helpompaa kuin yksikään irtolipuke. Kaupungin sisäinen bussiliikenne vastineeksi näytti melko mahdottomuudelle korealaisine teksteineen. Mutta mene ja tiedä. Näitä ei tullut sattuneesta syystä itse käytettyä.

Turvallinen ja siisti kaupunkikohde

Toisin kuin monissa muissa suurkaupungeissa Soul on erittäin helppo kaupunki aloittaa vaikkapa ihan yksinmatkailukin. Länsimainen nainen ei ole kaupungissa mikään kummajainen ja turvallisuuden tunne pysyi korkealla olipa sitten liikkeellä keskipäivällä tai puolen yön aikaan. Ihmisiä on aina ja kaikkialla ja paikalliset olivat kokonaisuudessaan hyvin avuliaita ja osa lähinnä uteliaita kuulemaan mistä tämäkin on tänne tupsahtanut. Suomi näytti muutenkin olevan hyvässä nosteessa, sillä eräs allekirjoittanut sai muutaman teinitytön suun niin suureen ihastukseen ja hymyyn ihan vain kotimaan mainitsemalla. Näissä tapauksissa matkailijan kannattaa myös varautua siihen, että selfie kuvilta paikallisten kanssa ei voi välttyä.

Ruokaa, majoitusta ostoksia… 

Mainitsen nyt heti alkuun, että Soul on Aasian mittakaavassa kallis kaupunki. Mutta kuten jokaisessa suurkaupungissa tarjontaa löytyy kuitenkin kohtuuhintaisista tuotteista hienojen ja rikkaiden lukemiin. No mitä asiat sitten maksaa? Ja mitä on tarjolla?

Ruokaa saa lähtötasoisesti koko ajan ja joka paikasta. Ostoskeskuksista löytyy aina ”food court” kerros, jossa annokset perinteistä soppaa tai currya maksoivat noin 7000-10 000 wonia (6-9 euroa). Kadun varren pienpaikoista samantapainen lounas irtosi oman kokemukseni mukaan halviten jopa 5000 wonilla. Tyypillisintä ruokaa ovatkin erilaiset nuudelikeitot, grilliliha, sushi ja merenelävät. Tilasitpa kuitenkin mitä tahansa niin Etelä-Koreassa saat aina palan painikkeeksi Kimchiä eli yleisesti ottaen hapankaalta chilikastikkeessa. Tämän mausta voi nirso olla montaa mieltä…
Soulissa kannattaa myös sukeltaa iltamarkkinakojujen tarjonnan pariin ja maistaa esimerkiksi erilaisia lihatikkuja (3000 won), riisikakkuja chilikastikkeessa eli Tteokbokkia (2000 won), peruna- ja juustotikkuja ja esimerkiksi suippoja jääpehmiksiä ja kalan muotoisia vohveleita. Etelä-Korelalaiseen kokemukseen kuuluu myös käydä testaamassa bbq:ta jossa lihat ja härpäkkeet kypsennetään itse, sekä ainakin yhdessä teemakahvilassa joita löytyy pesukarhuista ja yksisarvisista sarjakuva- ja kakkakahviloihin. Loppuun mainitsen vielä, että nirso oli ruokailujen yhteydessä yllättynyt erityisesti lihan laadusta verrattuna muuhun Aasiaan. Länsimaalaista ruokaa ei tehnyt mieli sen kalliin hinnan ja huonon laadun johdosta ja paikallinen ruoka maistui oikeastaan yllättävänkin hyvin. Erityisesti katuruoka vei oman sydämeni.

Majoitustakin on yllättäen tarjolla moniin eri tarpeisiin. Koska Soul on suurkaupunki lähtisin itse etsimään majoituspaikkoja sijainnin perusteella. Luonnollisesti joen eteläpuoliset alueet Gangnamissa ovat arvokkaampia kuin vanhemmat ja perinteisemmät alueet pohjoisessa. Kunnon budjettimatkailija kustantaa itselleen pääsylipun 24h kylpylään, jossa on tarjolla myös tietynlaisia rentoutumishuoneita. Oma hotellini Travelodge Dongdaemun kustansi hieman reilut 50 euroa per yö sisältäen aamupalan. Huone oli erittäin pieni, mutta siisti ja kompakti ja sijainti oli erinomainen lähellä monia eri metrolinjoja ja -pysäkkejä ja Dongdaemunin ostospaikkoja.

Ostoksia Soulissa tehdäänkin oikeastaan kaikkialla. Erilaisia markkinakatuja löytyy kaikkialta eri teemoilla. On päivä-, ilta-, ruoka- ja vaikka mitä markkinaa, joista kokoan myöhemmin oman postauksensa.  Muodista kiinnostuneet käyvät wholesalers ostoskeskuksissa, joissa on esitteillä mallikappaleita mitä tilata vaikka omaan putiikkiin saakka. Gangnamin maisemaa värittää vastaavasti uuden karheat länsimaalaistyyppiset ostoskeskukset muotivaatteineen ja kansainvälisine mahdollisuuksineen. Kaikkea kuitenkin yhdistää kalliit hinnat. Siis jopa kaikki krääsä tuntui aivan tajuttoman kalliilta joka puolella kaupunkia. Todella tyypillistä oli myös että paikallisissa vaatekaupoissa myytiin vain one size rääsyjä ilman sovitusmahdollisuutta. Sopinee hennolle Korealaiselle, mutta ei lyhyen leveähkölle länkkärille.

Monipuolisia alueita ja käyntikohteita

Soul on monien muiden suurkaupunkien tapaan monipuolinen megapoli, jossa jokainen alue on kuin oma kaupunkinsa. Koska näistä tulee omia postauksiaan myöhemmin tässä alla on listauksena ja muutamalla sanalla millaisia alueita kaupungista löytyykään.

 • Insadong
  Matkailijoiden suosima alue, jossa paljon keskihintaista majoitusta lähellä Soulin palatseja ja tunnettua Bukchon Hanok kylää perinteisine taloineen. Alueella myös paljon matkailijoille suunnattuja ostosmahdollisuuksia matkatavaramyymälöineen sekä teemallisine kahviloineen. 
 • Myeongdong
  Muodin ja erityisesti kosmetiikan keskus. Iltaisin kadut täyttävät kunnon markkinat herkullisine ruokakojuineen. 
 • Dongdaemun
  Ostosten tekemiseen keskittynyt kaupunginosa, josta löytyy milloin mihinkin asiaan erikoistuneita krääsäkatuja, 9-kerroksisisia pikkuputiikkeja omaavia tavarataloja ja tukkumyymäliä. Lisäksi history & culture parkissa voi ihailla modernia arkkitehtuuria ja vierailla museoissa. 
 • Hongdae
  Nuorisomuodin ja -kulttuurin ykköskohde, jossa syödä trendikästä korealaista bbq:ta, shoppailla vaihtoehtomuotia ja katsella nuorien katuesityksiä. Illan pimetessä nuorison suosimat baarit ja klubit avautuvat tarjoten villiä menoa pikkutunneille saakka.  
 • Itaewon
  Expat alue, jossa on tarjolla vaihtoehtoista ruokaa kebabista, tex mexiin ja irlantilaisista pubeista espanjalaisiin tapas baareihin. Vilkas yöelämä ja kansainvälistä elämänmenoa. 
 • Gangnam
  Kaiken bisneksen ja kiillon keskus, joka nousi julkisuuteen erityisesti muuan laulusta nimeltä Gangnam style. Sopii hyviin suuremman kukkaron ostoksille ja muotia etsivälle. 
 • Yeouido
  Soulin omaksi Manhattaniksikin kutsuttu pieni saarialue, jossa kiiltävän korkeat pilvenpiirtäjät kohoavat pitkälle horisontissa aina joelle saakka. Läheltä löytyy paikallisten suosima ulkoilupuisto kauniine auringonlaskuineen. Hieman ulkopuolella Noryangjinin metropysäkin vierellä voi lisäksi tutustua kaupungin suurimpiin tuoreelle kalalle omistettuihin markkinoihin. 

Hassuja tapoja, helppo ensikohde Aasiassa

Näiden kaikkien edellä mainittujen pointtien jälkeen haluan vielä alleviivata sitä kuinka helppo kohde Soul onkaan esimerkiksi Aasian ensikertalaiselle. Kaikki on eksoottisen jännää, mutta kuitenkin niin toimivaa ja helppoa etteikö ihan kuka tahansa matkailija pärjäisi kaupungin vilinässä. Samalla saattaa vaikka huomata, että Etelä-Korealaisilla miehillä on vain yksi hiustyyli mallia potta ja että ihmiset ovat koko ajan aina ja kaikkialla puhelimet kädessä joko tuijottaen sitä, käyttäen sitä peilinä tai ottamassa valokuvia. Samalla sitä saattaa itsekin intoutua valokuuvaamaan jokapuolella kaupunkia olevia hassun söpöjä hahmoja ja patsaita ja antaa kulttuurin viedä mennessään.

Olipa aikaa siis päivä tai viikko niin toivottavasti näillä faktoilla pääsee alkuun reissun suunnittelussa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 18 marraskuun, 2019 at 19:10

  Soul (ja Etelä-Korea ylipäätään) on alkanut kiinnostaa matkakohteena koko ajan enemmän ja enemmän. Korealainen ruoka on myös hyvää, reissuilla on tullut käytyä korealaisissa ravintoloissa useita kertoja.

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 18 marraskuun, 2019 at 19:34

   Soul ja Etelä-Korea ylipäätänsä on kyllä niin helppo ja siisti Aasian kohde, että tämän oman visiitin perusteella ei voi kyllä nyt kuin suositella. Nythän kohta myös Busaniin pääsee suorin lennoin, joten siinä olisi myös toinen mielenkiintoinen kohde matkustettavaksi.

 • Reply Piyya sunnuntai, 15 joulukuun, 2019 at 15:45

  Nyt vasta pääsin käsiin sun Korea juttuihin 😊
  Kuullostaa todella aika vaivattomalla ja monipuoliselle kohteelle. Yllätyin itsekin viime vuonna Singaporessa ja Kuala Lumpurissa helpppoutta ja turvallisuutta.
  Nyt seuraavan jutun pariin

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 16 joulukuun, 2019 at 21:18

   Soul oli kyllä erittäin helppo Aasian kohde, juuri samoin kuin myös nuo sinun mainitsemat Singapore ja Kuala Lumpurikin.
   Suosittelen kyllä ehdottomasti ihan soolo kohteenakin jos uudet kulmat Aasiassa kiinnostaa.

  Leave a Reply