Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bulgarian rantamaisemissa Varnassa

En varmasti ole ihan väärässä, jos väitän Bulgarian olevan tällä hetkellä suomalaisten suosituin lomakohde Mustallamerellä. Eikä suotta, onhan Bulgarian rannikko täynnä kultaista hiekkarantaa, menevää elämää ja hintataso on vielä pohjoisen asukille edullinen. Kun vielä lentoja on saatavilla säännöllisesti heti kevään alusta aina syksyn loppuun, ei tarvinut kauaa miettiä etteikö tähän pieneen Romanian kierrokseen yhdistäisi myös pientä palaa Bulgariaa ja puoltatoista päivää Varnan suurkaupungissa.

Saavuttaminen

Romanian puolelta Constantasta pääsee Varnaan kätevästi bussikyydillä. Sesongin ulkopuolella, kuten omalla kohdalla toukokuussa, paikka täytyi varata viimeistään 24-h etukäteen soittamalla yhtiölle. Tälle syy selvisi siinä vaiheessa kun suuntasimme bussiasemalle noutamaan lippuja. Ei sieltä mitään oikeaa bussia tullut vaan vain meille suunnattu tila-auto. Lippu kustansi kuitenkin saman eli 100 leuta (25 euroa) ja matka-aikaa kaupunkien välillä on noin 3 tuntia riippuen rajaruuhkista. Näin toukokuussa sitä ei ollut ollenkaan.

Vastaavasti lensimme siis Varnasta Helsinkiin ja myös lentokenttäliikenne tuli testattua. Lentokentän ja Varnan keskustan välin pääsee kätevästi bussilla numero 409. Lippuja saa bussin sisältä kiertelevältä vanhalta muorilta ja yksi lippu kustansi 1 levan eli noin 50 senttiä. Taksia ei tullut Bulgarian puolella tällä reissulla käytettyä, mutta mikäli sellaista käyttäisi, melkeimpä suosittelisin sen tilauttamaan hotellin aulasta.

Ympärivuotista kaupunkielämää

Varna ei ole pelkästään lomakohde vaan Bulgarian suurin rantakaupunki ja itseasiassa kokonaisuudessaan maan kolmanneksi suurin kaupunki. Yliopistokaupunkina Varnan kaupunkikuva on nuorekas ja matkailijalle mukavan kompakti. Romanian  jälkeen siisti kävelykatu pastellisine taloineen tuntui ihanan raikkaalle ja jopa modernille. Kävelykatua pitkin pääsee kulkemaan aina Tuomiokirkon kulmilta Preslav katua pääaukion suihkulähteille ja Knyaz Boris kadun kautta Slivnitsa katua pitkin kohti rantamaisemia. Pääkatujen varsilla oli paljon ihmisiä, mutta loppujen lopuksi kovin vähän minkäänlaisia palveluita. Myöhemmin totesimmekin kauppojen keskittyneen täysin pohjoisessa sijaitsevaan uuden karheaan  Gran Mall -ostoskeskukseen ja ruoan osalta totesimme, että bulgarialaiset sitten ilmeisesti elävät vain kahvilla ja tupakalla tai aivan äärettömän minimalistisilla annoksilla. Ruokaostoksille kannattaa suunnata Varnan hurmaavalle torille, joka aukeaa näyttävän katedraalin vierellä Ruse ja Kavala katujen välissä. Tämä tori toimikin pelastuksena kurnivan mahan parhaimpana ystävänä.

Kaupunkielämä levittäytyy keskuskadun pastellisilta kaduilta kuitenkin pitkälle sisämaahan päin. Sisämaassa ei kuitenkaan varsinaisesti ole matkailijalle muuta ihmeteltävää kuin matalammat ja korkeammat kerrostalot ja niiden harmaus. On laitetumpaa ja ränsistyneempää. Parvekkeellisia ja enimmäkseen parvekkeettomia. Suosittelen esimerkiksi kävelemään pääkatua pohjoiseen päin aina bussiasemalle asti ja tekemään muutamia koukkuja, jos paikallinen kolhoosielämää yhtään kiehtoo.

Vehreä meripuisto ja kultaisia hiekkarantoja 

Varnassa parasta on monien muiden kaupunkien tavoin rannan ja kaupungin yhdistelmä. Rantalomailijan ei ole pakko lähteä 15 kilometrin päähän Kultahietikolle, sillä silmän ruokaa löytyy myös kaupungin edustalta. Toukokuiset rannat olivat autioita, mutta puhtaita ja ne jatkuivat ketjuina aina kaupungin laidoille saakka. Varnan rannikon myötäisesti levittäytyy samalla useita baareja ja ravintoloita, jotka olivat vielä talviteloillansa. Ehkä täältä saa siis ruokaakin kesäsesongin aikana?

Kultaisia hiekkarantoja kannattaa kivuta ihailemaan vehreään meripuistoon Primorski parkiin ja kaupungin jonkin sortin keuhkoihin. Tämä kaupunkipuisto pitää vehreiden puistokatunjen lisäksi sisällään mm. delfinaarion ja eläinpuiston, jotka kumpikin jäivät allekirjoittajalta kokonaan kokematta. Muutenkin toukokuussa puistossa oli vielä istutukset käynnissä, jonka myötä kokonaisilme jäi melko alhaiseksi. Parasta oli kuitenkin seurata paikallisten lenkkeilyrutiineja ja lapsiperheiden ihan normaalia arkea.

Kompakti rantakaupunki lyhyen viikonlopun viettoon

Me vietimme Varnassa 1,5 päivää, joista jo ensimmäisen puolikkaan aikana koimme nähneemme kaiken. Varnan juttu onkin ehdottomasti se rantaelämä, jota näin toukokuussa ei vielä päässyt viettämään. Sanoisinkin, että kesäiselle lomalle Varna olisi omiaan esimerkiksi pitkän viikonlopun viettoon, jossa ehtii hyvin katsastaa kaupunkia parin päivän aikana, sekä rentoutua rantojen äärellä tai mikseipä vaikka jossain lukuisissa all-inclusive tason hotelleista. Varnan ja koko Bulgarian valtti on kuitenkin ehdottomasti edullinen hintataso, menevä yöelämä, sekä turvallisen tuntoinen moderni ilmapiiri. Eipä siis mikään ihme, että Varna ja Varnan kultahietikko ottaa koko ajan enemmän suosiota alleen.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply