Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensikertalaisen ihastuttava Bukarest

Lämmin ilma vyöryi päälle lentokentän ovien auetessa ja Romanian maaperää ensimmäistä kertaa tunnustellessa. Lentokenttäbussin 783 pysäkki lipunmyyntipisteeneen löytyi ongelmitta, pappa möi lipun hyvällä englannilla alle eurolla, aurinko häikäisi silmiä ja hymyssä suin oli aika aloittaa loma ja tutustuminen Bukarestiin.

Muualla sosiaalisessa mediassa seuranneille ei ole varmastikaan mikään uusi asia, että Bukarest vei itseni aivan mennessään. Olin hämmästynyt jo lentokentällä kaikkien palveluiden helppoudesta ja vielä hämmästyneempi olin bussissa kun paikalliset olivat heti kärppänä auttamassa tyhmää turistia uuden leimauslaitteen kanssa. Sittemmin kolmen päivän aikana mielipide kaupungista ei laskenut yhtään ja tässä teille reissua suunnitteleville viisi erilaista näköalaa kaupungista.

1.Rosoisen rempseä vanhakaupunki

Kuten jokaisessa muussakin kaupungissa, vanhakaupunki Centrul Vechi osoittautui Bucharestin trendikkään charmikkaaksi keskukseksi ja lämpimäksi sydämeksi. Kapeita mukulakivikatuja vierustivat harmaan valkoiset rakennukset trendikkäine baareineen ja ravintoloineen. Aurinkoinen viikonloppu täytti terassit ihmisistä ja kadut elämästä. Katumuusikko soitti harmonikkaansa pienellä aukiolla ja vanhakaupunki ansaitsi ehdottomasti fiilistelykierroksensa jälkeen useamman ruokahetken ja haahuilukierroksensa. Osa taloista repsotti luoden rosoisen aitoa tunnelmaa sateenvarjojen täyttämien hipsterikatujen vastapainoksi. Lienee selvää, että tämä vanhakaupunki vei omat jalat täysin alta.

Pienen ja kompaktin vanhankaupungin ottaa haltuun helposti. Istahda alas vanhankaupungin pääkadun baareissa Strada Lipscanilla, nauti italialaisesta tunnelmasta Strada Francezălla ja herkuttele Coffeölin överipirtelöillä. Kattobaarien ystävän kannattaa suunnata trendikkääseen paikallisten suosikkiin Nomad SkyBariin tai hipsterimäisen PuraVida hostellin terassille.  Kulttuurin nälkään alueelta löytyy pari kirkkoa, museoita ja hurmaavan tyylikäs paikallisten olohuoneena tunnettu kirjakauppa Cărturești Carusel. 

Lähimmät metropysäkit Piata Unirii (M1, M2, M3) ja Universitate (M2). 

2. Näyttävän jykevä kommunismi arkkitehtuuri

Kommunismiaika on tehnyt tehtävänsä ja luonut Bucharestiin jopa melko masentavan harmaan katukuvan. Masentavuudesta voidaan kuitenkin hypätä arkkitehtuurin toiseen päähän nimittäin valtaviin pääväyliin, jykevän mahtaviin hallintorakennuksiin ja ylväisiin patsaisiin, joita voi ihmetellä oikeastaan joka puolella kaupunkia. Vaikka kaupungin katukuva huutaa väriä, en voi silti sanoa etteikö tässä kaikessa suuruudenhulluudessa olisi kuitenkin sen oma rosoinen viehättävyytensä. Sitten kun vielä mainitsee kauempana aukeavat kommunismikolhoosit täydellisen vankka kaupunkimaisema on sillä valmis.

Bukarestin suuruudenhulluutta ihailee parhaiten pääaukioilla. Liikenteen solmukohdassa Uniriilla valtavaa aukiota värittävät maailman toiseksi suurimmalle parlamenttitalolle johtavat suihkulähteet. Universitatella avautuu nimensä mukaisesti valtava yliopistorakennus ja maailmankuulu InterContinental hotelli. Piata Romanalta kävelymatkan päässä voi aistia roomalaistakin tunnelmaa ylväänä seisovan taidemuseon ja ateneumien edessä. Piata Victorieilla vanha suuruudenhulluus alkaa kohdata nykyaikaista modernia liikerakennusta. 

Jokaisen aukion laidalta löytyy oma metropysäkkinsä. 

3. Vehreät puistoalueet

Kun harmaus alkaa ahdistaa, ihastuin ihan täysillä Bukarestin vehreään ja kodikkaaseen puistotarjontaan. Cișmigiun puisto täyttyi lämpimänä sunnuntaiaamuna lenkkeilijöistä ja vaihtui lapsiperheiden ja käsikädessä kävelevien pariskuntien lounasretkiin. Puiston keskellä sijaitseva pieni lampi suihkulähteineen vei mielen suoraan Madridin Retiroon viimeistään siinä vaiheessa kun polkuveneet alkoivat löytää tiensä täyttämään pientä lampea.

Tunnelmaltaan ei ollenkaan hävinnyt pohjoisessa joenrantaa reunustava valtava Regele Mihai I:n puisto. Laajat pääväylät, pyöräilevät vapaa-ajanviettäjät ja lukuisat ruokakojut olivat ehdottomasti tämän puiston parasta antia ja heijastivat hyvin hienostolähiölle omaista laatua. Nachokuppi tulisella juustolla olikin pakollinen kokemus istuen joen rannalla katsellen lipuvia laivoja ja vuokrattuja soutuveneitä. Hämmentävää Bukarestia näytti myös keskellä avautua patsaspuisto hienoine herroineen, sekä heti ulkopuolella avautuva ulkoilmamuseo.

Perinteistä pienempää puistoa edusti esimerkiksi Parlamenttitalon vieressä sijaitseva Izvor, sekä Kretzulescun kirkon edessä sijaitseva pieni viheralue. Paljon muitakin mielenkiintoisia puistoja kaupungissa olisi kun aikaa olisi vain ollut enemmän. Seuraavalle reissulle olenkin merkannut itselleni ylös eteläisen Carolin, Tineretuluin ja Văcăreştin puistot, sekä rappioromanttisen Lacul Moriin rannat.

Lähimpiä metrolinjoja puistoihin:
Cișmigiu & Izvor: Metropysäkki Izvor, linja
Regele Mihai I Metropysäkki Aviatorilor, linja M2
Kretzulescun ortodoksinen  kirkko: Universitate M2

4. Perinteitä ulkoilmamuseossa

Regele Mihai I:n puiston kyljessä sijaitsee omasta mielestäni Bukarestin mielenkiintoisin ja idyllisin perinnemuseo. Laajalle alueelle levittäytyvä perinnemuseo oli kuin aikamatka vuosien taakse pieneen kodikkaaseen maalaiskylään. Mukulakivet ja hiekkatiet veivät uteliasta turistia tutustumaan puutalosta toiseen. Ehkä mielenkiintoisinta oli huomata, kuinka samanlainen perinne Romanialla on talokannan suhteen kuin Suomellakin on ollut. Puutalojen huoneita koristivat värikkäät perinneryijyt ja lattiamateriaalina toimi vankka lankku. Vähän kuin Oulun oma Turkansaari, mutta huomattavasti isommassa ja tyylikkäämmässä koossa.

Dimitrie Gustin kyläelämää esittelevän etnografisen museon saavuttaa parhaitsen kävelemällä Aviatoriolin metropysäiltä (M2) Regele Mihai I puiston lävitse. Pääsymaksu kylämuseoon aikuisilta 15 Leitä (noin 4 eur), opiskelijoilta 4 Leitä (noin yhden euron). 

5. Uuden karheaa kylpyläelämää

Bukarestin kujilta ja trendikkäästä baarielämästä pääsee helposti myös rentoutumaan uuden karheaan kylpylään Thermeen. Ilmaisbussi vie kätevästi 20 kilometrin päähän maaseudun rauhaan, jossa matkailijaa odottaa kolmen eri sektorin kylpylä. Ensimmäisen sektorin vesiliukumäet olivat täynnä pieniä vesipetoja. Toinen sektori oli kuin matka karibialle palmuineen ja ulkona sijaitsevin tekohiekkarantoineen. Kolmas sektori oli suunnattu aikuisille mineraalialtaineen ja monenlaisine saunoineen. Päivä kului täällä aivan huomaamatta ja antoi aivan erilaisen puolen nähtäville Bukarestista kaupunkina!

Ilmaisbussi Thermeen kulkee päivästä riippuen noin kahden tunnin välein ja pysähtyy Romaniein ja Victoriein aukioilla. Thermeen myydään eri alueita sisältäviä lippuja. Päivälippu kustansi kaikkine alueineen noin 25 euroa hengeltä.

Joissain paikoissa on vain sitä tunnetta, jota on näin kirjoitettunakin vaikea tuoda esille. Bukarestista sitä löytyi. Upea sekoitus itää ja länttä, sekä modernia ja antiikkia. Tulen varmasti palaamaan!

Onko Bukarest jo teille tuttu ja mitä muuta suosittelisitte?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa lauantai, 25 toukokuun, 2019 at 20:01

  Tuntuu, että Romania on yksi niistä kohteista, joista melkein kaikilla on vain positiivista sanottavaa. Varsinkin Bukarestista ja Transsilvaniasta. Mun on jo monen vuoden ajan pitänyt lähteä käymään Romaniassa, mutta aina joku muu kohde kiilaa edelle. No, ehkä vihdoin ensi vuonna olisi Romanian aika. Haluaisin kuitenki ehtiä kierrellä muutakin kuin Bukarestia, niin ihan minilomalle en ole sinne viistinyt lähteä ja ehkä senkin takia se on vähän jäänyt. Toi vanhakaupunki ja puistot näyttää ihastuttavilta ja mun yksi kaveri taas fanittaa neuvostoarkkitehtuuria. Ehkä pitää houkutella se mun mukaan! 😀

  • Reply Katja / Historia de Viajes sunnuntai, 26 toukokuun, 2019 at 09:41

   Ehdottomasti Romaniaan ja nyös muualle kuin Bucharestiin! Bucharestin näkee kahdessa päivässä oikein hyvin:) Jos nyt voisin järjestellä omaa viikon lomaa hieman uudelleen, lähtisin varmasti kiertämään Transilvanian pikkukaupunkeja enemmän ja jättäisin rähjäiseksi osoittautuneen rannikon kokonaan poissa. Mutta sitten taas jos haluaa nähdä sitä stereotypioiden rähjäisyyttä niin sitten kannattaa mennä rannikolle. 😀 Ja ehkäpä sesonkina heinä-elokuussa rannalla on myös hieman eri meininki.

 • Reply Anssi torstai, 30 toukokuun, 2019 at 11:12

  Bukarestiläinen kylpylä kyllä kuulostaa suht epäilyttävältä! Oliko palmut aitoja? 😀

  • Reply Katja / Historia de Viajes lauantai, 1 kesäkuun, 2019 at 12:23

   Palmujen aitoutta en itseasiassa ajatellut, mutta Thermeä voin kyllä suositella jokaiselle Bukarestin kävijälle!Yksi siisteimmistä ja moderneimmista kylpylöistä, joissa on tullut itsellä käytyä. Toivottavasti pitävät tämän uutukaisen siistinä:)

 • Reply Maija perjantai, 18 lokakuun, 2019 at 17:25

  Me oltiin myös juuri kesällä käymässä Bukarestissä ja oli kyllä huikea paikka. Meitäkin vakuutti juuri tuo vanhakaupunki ja oli ihania juuri noi harmonikka ja muut katusoittajat. Oli myös mielenkiintoista nähdä juuri, miten vanhakaupunki oli ihan erilainen kuin kaupunki muuten, koska muuten oli todella neuvostoaikaisen näköistä. Tuo ulkoilmamuseo olisi ollut kiva nähdä kyllä, että meillä jäi se paitsi.

  • Reply Katja / Historia de Viajes torstai, 12 joulukuun, 2019 at 09:55

   Bukarest on aivan varmasti nousemassa Euroopan kaupunkien joukossa ylemmäs kunhan vain ihmiset löytävät sen. Vanhakaupunki on jo nyt niin hurmaava ravintoloineen ja elävän musiikin kanssa. Ulkoilmamuseo oli myös todella kiva ja kauniilla paikalla siinä joen vierellä. Niin paljon kontrasteja yhdessä kaupungissa!

  Leave a Reply