Suomen suurin matkablogiyhteisö

Budapest ja ensikertalaisen aluekatsaus

Voihan Budapest! Tuosta reissusta on nyt kulunut melkein vuosi ja sanaakaan en ole saanut blogin taakse päivitettyä. Syitä on monia ja suurin on varmastikin se, että tämä kaupunki ei yksinkertaisesti saanut tätä tyttöä oikein inspiroitumaan. Sää kuitenkin suosi ja kukapa ei voisi sanoa etteikö Budapest olisi matkailullisesti yksi nousevimmista tähdistä.

Koska matka oli itselleni ensimmäinen kaupungissa, kiersin toki kaikki ikonisimmat paikat ja alueet ja ajattelin ne nyt laittaa myös teille jakoon. Tässä siis viisi aluetta, joista aloittaa Budapestin tutkiminen.

Buda ja linnavuori

Jos ei ole käynyt linnavuorella, voiko sanoa käyneensä Budapestissä? Linnavuori näkyy jo kaukaa jokivarressa ja sinne kannattaa ehdottomasti suunnata ikonisesti ylittäen kuuluisan ketjusillan. Ketjusillan kupeessa voikin sitten tehdä päätööksen ottaako Siklo köysiratahissin huipulle vai turvautuuko jalkapatikkaan. Hissin ympäristössä kannattaa myös varautua kaikenmaailman opaspalveluiden, lippujen ja matkamuistojen myyjiin ja ostaa liput sieltä aidolta tiskiltä. Lipun tulisi maksaa noin 1200 florinttia /4 euroa suuntaansa ja meno-paluuna noin 1800 florinttia /6,5 euroa.

Me emme kuitenkaan ottaneet tuota kuuluisaa kaapelikyytiä vaan teimme jalkapatikan. Nousu ei ollut paha ja maisemat paranivat mitä ylemmäs kohosimme. Parasta tällä jalkapatikalla olivat kuitenkin ehkä näkymät, jotka avautuivat ilman ruuhkia ketjusillalle. Mikäs siinä maisemia katsellessa oli aina pysähtyä vetämään vähän henkeä.

Huipulla odottaakin sitten se mitä koko vuori on saanut nimensä eli Budan linna. Linna on kokenut vuosien saatossa kovia ja tämän päivän restauroitu tulos jätti kyllä tämän tytön hieman kylmäksi. Linnan huudseilla oli tänä aurinkoisena päivänä kuitenkin arvovieraita ja upeat sotilaalliset näytökset sitten korvasivat muuten tuota melko kylmää tunnelmaa. Mikäli linnaan haluaa sisälle, löytyy sieltä tänä päivänä historiallinen museo.

Pelkkään linnaan ei kuitenkaan kannata tätä kukkulavierailua jättää, sillä alueen muihin näkemisenarvoisiin pytinkeihin kuuluu Matiaksen kirkko ja Kalastajan linnake. Matiaksen kirkkoon pääsee kurkistamaan lisämaksusta, mutta koska näitä kirkkoja on tullut nähtyä mm. joka paikassa jäi tämä tällä kertaa näkemättä sisältä. Ilmassa haisi todella rahastamisen meininki. Kalastajan linnake oli sen sijaan kuin Disney maailman linna upeine näköalatasanteineen, mutta mitään vanhaan kaupunkiin viittaavaa täällä ei sitten ollutkaan.

Jos rauhaa ja vanhoja taloja kuitenkin kaipaa, suosittelenkin pientä kierrosta pytinkien ulkopuolella, sillä täällä niitä muuten oli. Kauniita värejä, kapeita mäkisiä katuja ja jotain sitä mitä olin muualtakin etsinyt.

Buda, Gellertin kukkula ja parhaimmat panoraamamaisemat

Gellert on jotenkin jäänyt naapurinsa linnakukkulan jalkoihin, mutta voi juku kun nautin tästä naapurikukkulasta! Gellert on parhaimmillaan luontoelämys keskellä upeita kaupunkimaisemia. Gellertiin kannattaa suunnata ottamalla esimerkiksi metro Szent Gellért térin asemalle. Tuo asema toimii myös kuuluisan Gellertin kylpylän pysäkkinä. Tämän jälkeen ei oikeastaan tarvitse edes karttaa, sen kuin antaa jalkojen viedä metsäisiä polkuja ja portaita pitkin ylöspäin. Gellertin kukkula kohoaa aina 140 metriin ja matkanvarrelle jää korkeitapaikkoja ja panoraamamaisemia rakastavan lempipaikkoja. En tiedä voiko tätä parempaa näköalapaikkaa löytää koko kaupungissa.

Huipulla avautuu Budan Citadella, eli vanhan linnoituksen rauniot, jonka suurella aukiolla voi ihailla vähän teennäisen näköistä vapaudenpatsasta. Siinä missä patikkapoluilla sai ihailla maisemia aivan omassa rauhassa, olivat turistibussit löytäneet tänne huipulle ja väkeä riittikin kuin pipoa. Omasta mielestäni tämän paikan parasta antia olikin itse matka eikä määränpää.

Gellertin kukkulalta voi muuten helposti jatkaa jalkapelillä vaikka tuolle edellä mainitulle Linnakukkulalle tai sen voi yhdistää seuraavana eteen tulevaan Belvarosin alueeseen.

Pest ja Belvaros ostosmahdollisuuksineen

Belvarosin alue avautuu Gellert kukkulan vastakkaisella puolella jokea. Belvaros on yhdenlainen pääkeskusta, jossa rakennustaide ei ollut omaan silmääni mitenkään kummoista, mutta ostosmahdollisuuksia ja elämää täältä kyllä löytyi lounasaikaan reippaasti.

Belvarosin parhautta on sen kauppahalli, josta löytyi kaikki tarvittava hedelmistä lihaan, kalaan ja turistimyymäliin. Unkari on tunnettu paprikastaan ja koin itse, että tämä oli erinomainen paikka raahata tuota paprikajauhetta kotiinviemisiksi. Ostoskaduista lienee suosituin on kapea Vaci Utca, jonka ympäriltä löytyy monia hotelleja ja ravintoloita. Koska alue on ehkä yksi Budapestin turistisoituneimmista, kannattaa täällä tsekata ihan varuilta vaikka googlesta ravintoloiden arvostelut mikäli mielii ruokailla. Vaci Utca päättyy uuden kaupungin alueelle uusine ostoskeskuksineen ja merkkiliikkeineen ja lähellä olevalta Deák Ferencin aukiolta voi ottaa vaikka metron kohti seuraavia seikkailuja.

Lipotvarosin rantamaisemat ja Unkarin kuuluisa parlamenttitalo

Kun Belvarosista jatkaa jonkinverran pohjoiseen saapuu Lipotvarosin alueelle ja kenties koko Unkarin kuuluisimman pytingin nimittäin parlamenttitalon eteen. Parlamenttitalon edessä riitti kuhinaa ja ihmettelijöitä. Uusgoottilaiseen tyyliin rakennettu pytinki loisti kauniina auringossa, mutta jotenkaan tässäkään ei ollut ollenkaan sellaista vanhaa arvokasta hehkua mitä ehkä itse odotin. Parlamenttitalon sisällä järjestetään erilaisia kävelykierroksia, joilla pääsee ihailemaan mm. Unkarin tärkeintä aarretta, sen omaa kruunua. Me skippasimme nämä ja suuntasimme läheiselle jäätelökopille ja jatkoimme matkaa kiertäen alueen muita kujia, josta emme vain saaneet mitään irti.

Rentojen lomapäivien Margitin saari

Margitin saari löytyy vielä Parlamenttitalostakin lisää pohjoiseen. Saari makaa Budan ja Pestin välissä Tonavalla ja sitä pääsee ihmettelemään saaren molemmista päistä yhdistäviltä silloilta. Margit oli selkeästi aurinkoisten viikonloppujen vapaa-ajanviettokohde. Me suuntasimme tännä viimeisenä Budapest päivänämme kun ukkosen painostava ilma vei meitä eteenpäin.

Margitin saarella vuokrataa pyöriä ja potkulautoja, sieltä löytyy vesisuihkun varusteltu monumentti, jonka ympärillä voi kuunnella elävää musiikkia. Saarella on ruokakojuja, jäätelökoppeja, lasten leikkipuistoja ja jopa pieneläintarha. Pohjoispuolella saarta voi ihmetellä vesitornia ja vanhoja raunioita, kunnes on vihdoin saavuttanut saaren toisen pään.

Saari yllätti koollaan varsinkin kun painostava ukkosilma muuttui oikeasti kaatosateeksi. Tämä oli kuitenkin rento kohde, jossa näkisin itseni viihtyvän jopa pitempäänkin erityisesti ystävien seurassa.

Näiden viiden alueen lisäksi ensikertalaisen kannattaa ehdottomasti suunnata johonkin kaupungin tunnetuista kylpylöistä. Széchenyin kylpylä on kylpylöistä ehkä se tunnetuin, jonka mekin halusimme katsastaa ihan vain ulkoapäin. Jos kuitenkin mielii unkarilaista täydellistä spa ja hemmottelulomaa, suosittelen ehdottomasti suuntaamaan Balaton ja Heviz järville lillumaan järvissä ja termaalisissa vesissä.

Vaikka Budapest ei itseä oikein sytyttänytkään ja vielä tätä kirjoittaessakin olen hieman ristiriitaisissa fiiliksissä, kannattaa kaupunki kuitenkin käydä katsastamassa itse. Budapest on kuitenkin niin suosittu kaupunkilomakohde, että jotain taikaa siellä täytyy olla!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anssi lauantai, 6 huhtikuun, 2019 at 13:55

  Joo ei Budapest oikein napannut minuakaan. Töykeämpiä ihmisiä ei Euroopasta taida löytyä.

  • Reply Katja lauantai, 6 huhtikuun, 2019 at 16:12

   Hei, kiva kuulla, että en ole ollut ainoa! Ja oon samaa mieltä unkarilaisista. Se kaikki töykeys ja asiakaspalvelun puute alkoi muuttua jo lähinnä koomiseksi. En halua uskoa että kaikki, mutta viikon perusteella vaikea oli kyllä Budapestissä tai Balatonilla hymyä saada.

 • Reply Piyya tiistai, 9 huhtikuun, 2019 at 20:14

  Olen käynyt Budapestissa todella kauan sitten, voiko kaupunkia edes kutsua samalla nimellä enää. Silloinkaan en saanut houkutusta palata ja kummasti se sama tunne valtaa minut joka kerta kun Budapestiä mietin.
  Vaikka tänäänkin työkaverini palasi lomaltaan todella innostuneena, minä en pääse tunnelmaan. Onneksi niin moni muu pääsee 😉

  • Reply Katja keskiviikko, 10 huhtikuun, 2019 at 13:21

   Budapest on varmasti muuttunut, joskaan en tiedä kuinka paljon kun mulla ei tosiaan ollut kaupungista aiempaa kokemusta. Harmi ettei sullakaan oo oikein kolahtanut Budapestin kanssa. Mutta onneksi kohteita on mistä etsiä ja kaikille on jotain omaa jossain. Budapestissäkin täytyy olla sitä jotain taikaa, sillä se on niin älyttömän suosittu!

  Leave a Reply