Kap Verde ja Salin saari päivässä

Kap Verden Sal on kuin tehty rentouttavaan rantalomaan. Sen mukavan kompakti koko takaa sen, että yhtenä päivänä kannattaa lähteä kiertämään saari ympäri ja katsastamaan saaren kuumimmat vierailupaikat. Noin 30 km pitkä ja 12 km leveä saari pitää sisällään oikeastaan vain yhden rauhallisen päätien ja muutamia hiekkateitä, joten kaiken ehtii hyvin katsastaa päivässä. Ja tässäpä kaikki tarpeellinen Salin saarelta.

Santa Maria – Kalastajakylä ja matkailukeskus valkoisine rantoineen

Perinteinen matkailija lienee yöpyy juurikin Santa Mariassa tai ainakin sen lähellä olevilla hotellialueilla. Kirjoitin Santa Mariasta oman postauksensa, jonka voit käydä lukemassa täältä. Santa Mariasta päiväreissulle pääsee parhaiten joko ostamalla opastetun minibussiretken tai vuokraamalla esimerkiksi mönkijät. Opastettuja retkiä tarjoavat sekä pohjoismaiset matkanjärjestäjät (TUI ja Tjäreborg), että paikalliset yksityiset toimijat joita tavoittaa niin rannalla, kaduilla kuin omista toimistoistakin. Kannattaa tehdä jonkinverran hintavertailua omien toiveiden pohjalta ja sitten tehdä päätös kenen kyydissä saarta lähtee kiertämään. Kannattaa myös huomioida se, mitä sisäänpääsymaksuja kierros kattaa jo etukäteen, sillä niistä kertyy nopeaa omat lisäkulunsa.

Murdeira – Merimaisemia ja vanhan kalastajakylän tunnelmaa

Pieni Murdeira sijaitsee Santa Mariasta noin 10 kilometriä pohjoiseen samaisella rannikolla. Murdeira oli aikoinaan kalastajien ja farmareiden tärkeä tukikohta, mutta tänä päivänä pieni kylä on lähes autioitunut muutamia hotelleja lukuunottamatta. Murdeirassa Santa Marian valkeat hiekkarannat ovat jääneet taakseen ja maisemaa värittää eroosion myötä muokkautunut kalliomaisema ja pieni rosoinen rantapoukama. Murheirasta avautuu myös maisema saaren tunnetuimmalle vuorelle Monte Leãolle, jonka sanotaan muistuttavan nimensä mukaisesti leijonaa. Murdeiralle riittää 15-30 minuuttia ja sitten matkaa onkin jo hyvä jatkaa eteenpäin.

Espargos – Pääkaupunkielämää ja leppoisia rytmejä

Salin saaren keskeltä noin 20 kilometrin päässä Santa Mariasta ja 10 kilometrin päässä Murdeirasta avautuu pääkaupunki nimeltään Espargos. Mitään villiä pääkaupunkielämää tästä 17 000 asukkaan keskittymästä ei kannata odottaa, mutta kuinka mielenkiintoinen vierailukohde tämä onkaan!

Espargoksen kaupunkiin saa parhaimman otteen suuntaamalla ensin kukkulaa ylös satelliittiasemalle / lennon johdon tornille, josta avautuu käytännössä koko kaupunkimaisema. Ylhäältä avautuva maisema on kuivan karu, mutta alhaalla olevat kirkkaat talot kutsuvat ehdottomasti tutustumaan kaupunkiin paremmin.

Espargos on siitä jännä kaupunki, että esimerkiksi Google mapsiin ei ole merkattu ollenkaan kaupungin teiden nimiä. Olet kuitenkin saapunut kaupungin päämestoille kun löydät kaupungin kaksi merkittävintä kirkkoa Igreja Nazarejon, sekä Paroquia Santo Antonion. Nazarenon edessä avautuu jonkin sortin pääaukio, jonka läheisille kujille kannattaa lähteä ennakkoluulottomasti tarpomaan. Vastaan tulee rappioromanttisen ränsistyneitä mutta värikkäitä taloja, paikalliset markkinat, kovalla volyymilla soivia afrikan rytmejä ja hymyileviä paikallisia asukkaita. Tästä pääkaupungin keskustasta ei siis kannata lähteä hakemaan hyviä ostosmahdollisuuksia tai vilkasta kaupunkielämää, mutta juurikin tätä omasta mielestäni Salin parasta tunnelmaa.

Retkibussit ajattavat matkailijoita myös Espargosin toisen todellisuuden läpi, nimittäin kaupungin laidoille jatkuneella slummialueella. Tästä bussitourista voi olla kahta mieltä sen eettisyyden takia, mutta jos tästä jotain oppii niin sen, että tällaisissa paikoissa matkaillessa on aina hyvä muistaa ne kahdet kasvot ja miettiä kaksi kertaa miten sitä voisi omilla valinnoillaan lomalla olla esimerkiksi edistämässä näiden ihmisten hyvinvointia. Oppaamme valoitti meille myös sitä, kuinka täällä matkailijoiden varoja oikeasti yritetään jakaa myös maan varauden edistämiselle. Siitä paras esimerkki lienee ”housing for everyone” hanke, jonka myötä maa rakentaa uusia asuntoja turistiveroista saatavilla varoilla juurikin näille kodittomille kansalaisille. Toinen puoli onkin sitten se, että slummeissa asumaan tottuneet ihmiset eivät ole yksinkertaisesti edes itse halukkaita muuttamaan valtaviin pieniin kerrostalokoppeihin eikä heillä ole tarvittavia taitoja ylläpitää tällaisen talon siisteyttä tai infraa. Paljon on siis tehtävää.

Näiden osien lisäksi Espargosissa on Salin tärkeimmät palvelut ja esimerkiksi paikallisille tärkeä jalkapallostadion. Jos vain mahdollista, suosittelen Espargosille omaa päiväretkeä sillä millään kaikkea tätä tunnelmaa ei ehdi nähdä ja kokea koko saaren reissuilla.

Palmeira – Pääsataman avaavia maisemia

Espargosista länteen rannikolla avautuu Salin saaren tärkein satamakaupunki, tai paremminkin kyläpahanen nimeltään Palmeira. Jos Santa Maria on kalastuksen pääkohde toimii Palmeiran satama teollisuuden käytössä. Satama on Kap Verden yksi vilkkaimmista, mutta miksikään suureksi ja vilkkaaksi tätä ei voi silti millään kutsua. Sataman lisäksi Palmeirasta löytyy jo muistakin kylistä tuttuja värikkäitä taloja, muutamia baareja, sekä melko aktiivisia kauppamiehiä.

Buracona – Laguunimaisemia ja sinisen silmän mystiikkaa

Palmeirasta saarikierrosta on hyvä jatkaa kuoppaisia hiekkateitä noin 5 kilometriä pohjoiseen päin, jolloin saavuttaa Buraconan turistikeskuksen. Buraconaan pääsymaksu on 3 euroa / hlö mikäli kierroksesi ei sisällä pääsymaksuja. Buracona on tunnettu pienestä laguunistaan, sekä luolasta, jonne kurkkaamalla voi nähdä sinisen silmän. Näiden lisäksi alueelta löytyy näköalatorni ja pieni paikallisia kasveja esittelevä puutarha. Koska kyseessä on matkailijoille tehty kokonaisuus on alueella myös ravintola, matkamuistomyymälä, hyvät vessat ja pieni esittelytila.

Kangastuksia aavikolla

Mikä tahansa saarikierros ei ole onnistunut Salilla ellei se sisällä pientä off road osuutta ja kangastuksen katselua aavikolla. Salin aavikot ovat omiaan alapuolisten kangastuksen ihailuun, sillä maa on usein ilmaa lämpimämpää auringon vaikutuksesta. Kun tähän lämpimään maahan sitten osuu valonsäteet, heijastuu taivaan kuva maahan saaden sen näyttämään paratiisimaiselta veden täyttämältä keitaalta.

Pedra de Lume – Salin hitti eli suola-altaat 

Salin saaren suosituin vierailupaikka on Pedra de Lumen suola-altaat, joista koko saari on saanut nimensä. Pedra de Lumen altaat löytyvät saaren itärannikolta ja pääsymaksu altaille on 5 euroa/ hlö. Suola-altailla pääsee kokemaan Kuolleenmeren tunnelmaa Afrikassa eli lillumaan koko kehoa hoitavassa suolavedessä, jossa uiminen on lähes mahdotonta. Kun taustalla on kaksi vierailua Kuolleellamerellä jäi tämä kokemus jollain tavalla vähän vajaaksi, mutta ehdoton Sal kokemus tämä on silti!

Shark Bay – Vilvoittelua pikkuhaiden kanssa

Tämän kohteen jätimme itse välistä, mutta mikäli aika riittää on tämä vielä yksi vierailukohde paluumatkalla suola-altaiden eteläpuolella. Shark Bay on tunnettu pienistä haikaloistaan, joiden kanssa on mahdollista päästä kävelemään samoille vesille.

Ja siinäpä se Salin saari sitten oikeastaan onkin. Pienellä saarella riittää kyllä tällaista pientä nähtävää, mutta näistä suurin osa on tosiaan nähty ihan puolessa tunnissa ellei jopa allekin. Jos siis suuntaat saarelle, etsi itsellesi sopiva päiväretki tai vuokraa mönkijä. Suosittelen ehdottomasti käyttämään yhden päivän saarikierroksella.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Anssi lauantai, 30 maaliskuun, 2019 at 14:07

    Nämä on siitä hyviä kohteita, että päivän aikana pääsee näkemään kaiken. Murdeiralla on kyllä hieno nimi! 😀

  • Reply Katja sunnuntai, 31 maaliskuun, 2019 at 18:53

    No näin juuri! Kap Verden saaret kyllä varmasti kaikki kiertäisi melko nopeaa läpi jos olisi vain näkymien perässä liikenteessä. 😀

  • Leave a Reply