Suomen suurin matkablogiyhteisö

Oostende – Rantaparatiisi Belgiassa

Kilometrien mittaisena jatkuva hiekkaranta ja tummansinisenä hohtava meri eivät tule varmaankaan monelle ensimmäisenä mieleen Belgiasta. Täytyy myöntää, että itsellenikin mielikuvieni Belgia oli ennen vierailuani keskiajan kaupunkeja, vohveleita ja toinen toistaan upeampia linnoituksia. Sitten aloin kuitenkin katsella karttaa tarkemmin ja päädyinkin hetkessä viettämään parin päivän rantalomaa Belgian suurimpaan rantakaupunkiin Oostendeen.

Oostende on kuin saapuisi toiseen maahan. Puolentoista tunnin junamatkan jälkeen Brysselistä edessä ei ollut enää harmaita vanhoja rakennuksia, enää ei puhuttu ranskaa ja ympärillä näytti vallitsen leppoisan nuorekas lomailmapiiri. Ensimmäisen viiden minuutin aikana kävelin  lämpimässä aurinkoisessa lomasäässä heti aseman edessä aukeavalle jokisuistolle ihailemaan veneitä ja katselemaan jäätelöä syöviä ja lokkeja väisteleviä ihmisiä. Tuli mieleen kesäinen Kööpenhamina. Kuulostaahan hollannin kieli tai paremminkin flaami jopa vähän samalta.

Oostende syntyi paikalleen 1200-luvun jälkipuoliskolla pieneksi kalastajakyläksi. Tänä päivänä kaupungissa asustaa reilu 70 000 ihmistä ja kalastus on pitänyt paikkansa taloudessa, joskin palvelusektori on noussut yhdeksi alueen tärkeimmistä elinkeinoista. Kesämatkailu onkin Oostenden kantava voima, mikä näkyy monipuolisena tapahtumalistana, mutta myös ihan käytännössä ihmismäärässä.

Jo heti jokisuulla laitoin myös merkille, että Oostende on melko kompakti paketti ja vähän kuin olisi kotiin tullut. Rautatieasemalta käveli keskuskadulle kymmenessä minuutissa ja edessä aukesi kotoisasti ruutukaavaan rakennettu pieni kaupunki.  Sivusin 1908-luvulla valmistunutta ylväänä seisovaa goottilaista katedraalia, käännyin kaupungin pääkadulle kerkstraatille vaatekauppoineen ja saavuin Wapenpleinin aukiolle. Terassit mäkkäreineen päivineen olivat täynnä ihmisiä ja kun tunsin nähneeni pääkeskustan suuntasinkin aukionlaidalla sijaitsevaan majapaikkaani, heitin kimpsuni ja kampsuni ja kiiruhdin kohti Oostenden kilometrien mittaisia hiekkarantoja.

Kauaa ei Wapenpleinin aukiolta tarvitsekaan kävellä saavuttaakseen Belgian rivieran. Kerkstraatin suora katu muuttaa aukiolta nimekseen Louisstraat, josta ranta avautuu kokonaisen kolmen korttelin ja parin minuutin kävelymatkan päässä.

Turhaa en Belgian rivieralle asti matkustanut, sillä edessähän avautui sen verran mahtavan leveä rantabulevardi pyöräilijöineen, rullaluistelijoineen, lenkkeilijöineen ja ajankuluttajineen. Ihan kuin Espanjassa! Tässä vaiheessa näin kuitenkin enää silmissäni valkoisen hiekan peittämän rannan ja annoin itseni heittää kengät reppuun ja sukeltaa rantaelämään Belgian tyyliin. Tältä rannalta on turha odottaa mitään erinomaisia palveluja. Meno on vähän sama kuin kotona Nallikarissa. Vesi on melko viileää, mitään atlannin hurmia aaltoja ei ole odotettavissa ja omia eväitä saa syödä aivan rauhassa. Tämä on sellainen ranta, johon tullaan perheellä tai kavereiden kesken oman viltin kanssa, pelataan vähän rantapalloa, uidaan ja syödään omia eväitä. Sellainen helpon kaunis lomaranta. Näillä leveyksillä edes valkoisen haamun ei tarvitse koko ajan miettiä palaako vai eikö pala kunhan rasvaus on jollain tasolla kunnossa. Muutaman tunnin jälkeen allekirjoittanut olikin niin nälkäinen, että päätin suunnata takaisin muutaman minuutin päähän keskustaan ja palata illalla takaisin ihailemaan auringonlaskua.

Auringonlasku oli tunnelmallisen rauhallinen kuten voitte ehkä alla olevista kuvista nähdä. Parasta oli ehkä kuitenkin se, että aamupäivän väkimäärä ja päivämatkalaiset olivat kaikonneet ja maisema oli taas kerran kuin kotirannalla Nallikarissa. Hiljaisen autio, mutta häkellyttävän kaunis. En voinut uskoa olevani Belgiassa.

Seuraavana päivänä katsastin vielä Oostenden loput nähtävyydet. Näihin voinee lukea kaupungin puiston Leopoldin ja Mathildan, sekä rautatieaseman kupeessa sijaitsevan suuremman Maria Hendrikan puiston. Samalla sivuutin Akvaariumin, sekä nykytaiteesta kiinnostuneiden ykköspaikan Mu.ZEE museon.

Oostendessa olisi viihtynyt kauemminkin kuin 2 päivää. Varsinkin kun heinäkuun puolivälissä sää antoi parastaan. Tämä oli taas hyvä muistutus siitä, että rantaelämää ja tunnelmaa löytyy muualtakin kuin trooppisilta vesiltä ja välimeren rannoilta ja, että mikä jottei esimerkiksi kesäloma Belgiassa voisi olla ihan hyvä ajatus jo ihan sen monipuolisuudellaan ja lyhyillä välimatkoillaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply annika lauantai, 16 maaliskuun, 2019 at 18:58

  Olipa mielenkiintoinen postaus näin Belgian reissun kynnyksellä! Mitä mieltä olet, että kannattaako Oostendeen suunnata keväällä vai onko se parhaassa loistossaan nimenomaan kesällä? 🙂

  • Reply Katja sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:32

   Hei Annika,
   Kiva kuulla, että oot suuntaamassa Belgiaan!
   Riippuu ihan paljonko sulla on aikaa. Mun mielestä Oostende kaupunkina ei ollut mitenkään erikoinen verrattuna Belgian kauniisiin keskiaikaisiin kaupunkeihin. Olin siis itse kotimatkalla Espanjasta ja Oostendessa musta tuntui kuin olisin 6kk jälkeen saapunut takaisin Ouluun. Ajanpuutteessa skippaisin siis kyllä keväällä. Ranta kun on se ykkösjuttu ellette sitten nimenomaan halua nähdä Belgian rivieeraa ja ottaa ihan rennosti esimerkiksi päivän verran. Itse kuitenkin suuntaisin ensimmäisenä Ghentiin (oma lemppari), sieltä Bruggeen (olin itse pettynyt, mutta se on varmaan Belgian kaikkein eniten ”must see” vanhakaupunki) ja sen jälkeen sitten joko Antwerpeniin tai Oostendeen. Parastahan näissä Flaamin kaupungeissa on siis kuitenkin se, että ne on melko kompakteja ja lähellä toisiaan, joten esim. Oostendelle ja Bruggelle riittää aivan hyvin päiväreissut.

   Jos sua kiinnostaa Belgia enemmänkin niin tässä oon koonnut muutamalla sanalla nämä missä ehdin pikaisesti vierailemaan Belgian reissullani.:)
   Ja Namurista löytyy myös oma postauksensa tuolta ylävalikosta kun etsii Euroopasta Belgian.
   https://www.rantapallo.fi/kaksu/2017/07/02/6-paivaa-ja-6-kaupunkia-belgiassa/

   Ihanaa reissua!

 • Reply Liisa - Studying the World sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 21:06

  Mä tallennan tän kirjanmerkkeihin – Belgia on sen verran lähellä, että siellä tulee käytyä enemmän vähemmän säännöllisesti. Ehkä ensi kerralla rantalomalle 😀

  • Reply Katja maanantai, 18 maaliskuun, 2019 at 10:33

   Hei, kiva kuulla Liisa!
   Ja teillä on siellä Hollannissakin samanlainen ”rantaparatiisi”, jonka tsekkasin myös. Scheveningen Den Haagissa! Oli tosi samantyyppinen kuin Oostende. Mulla ei vaan tämän Hollannin paikan kanssa käynyt sään kanssa ihan yhtä hyvä tuuri, joten sen takia Oostendesta jäi enemmän täydellinen rantaparatiisi kuva.

 • Reply Menninkäinen sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 21:16

  Onpas mielenkiintoista! Ei tosiaan ihan heti tuu biitsit mieleen Belgiasta. Ehkä joissain maissa se joku kaupunki on ulkomaalaisille liian tuttu, ei edes eksy ajattelemaan, että tottakai maasta löytyy muitakin paikkoja ja erilaisia maisemia. Mukavaa, että toit esiin tämän helmen!

  • Reply Katja maanantai, 18 maaliskuun, 2019 at 10:34

   No ei tule ei!
   Hollannissa halusin myös käydä rannikolla ja löytyi samanlainen rantaparatiisi. Mun mielestä on aina kiva niiden tunnettujen paikkojen lisäksi kurkata vähän jonnekin muualle. Joskus ne on tällaisia helmiä ja joskus ei. 🙂

  Leave a Reply