Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kap Verden Sal ja valkoisten hiekkarantojen Santa Maria

Valkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja pienen saaren rentoa tunnelmaa. Tätä on suurimmaksi osakseen loma Salin saarella Kap Verdellä Santa Marian pienessä kalastajakylässä. Salin saari ja Santa Maria ovat kuin luotuja rennon aurinkoiselle rantalomalle ja tämä kuva silmissä sitä tuli itsekin suunnattua viettämään viikko Kap Verden suositumpaan lomakohteeseen.

Santa Maria on matkailun keskus, mutta myös tärkeä kalastajakylä

Pienelle saarelle ei mahdu montaakaan kylää saatika kaupunkia. Matkailijan näkökulmasta tärkein on kuitenkin eteläkärjestä löytyvä Santa Maria, jonka tunnelmaa värittävät valkoiset hiekkarannat, turkoosi meri ja kalastuslaiturin kuhiseva elämä. Matkailun kasvaessa Santa Maria on jakautunut melko hyvin jos ei kolmeen niin ainakin kahteen osaan; pääkeskustaan, sekä pitkälle rannanmyötäisesti jatkuvaan hotellialueeseen.

Santa Marian pääkeskustassa riittää elämää enemmän kuin kokoa. Aamusta aamupäivään kuhina on keskittynyt kylän suosituimmalle markkinapaikalle pienelle laiturille, joka jakaa samalla tämän kylän vasemmalla avautuvaan ranta ja hotellialueeseen ja oikealla puolella avautuvaan keskustaan. Hotellialue ja keskusta eroavat toisistaan kuin yö ja päivä ja pistääkin pienen matkailua opiskelevan turistin miettimään mihin suuntaan tämä saari onkaan turismin myötä kehittymässä.

Hotellialueesta tulee ensimmäisenä lentokenttäbussin sinne kaartaessa mieleen kuin mikä tahansa lomakohde. On kiillotellun uusia bungaloweja, tekonurmea ja siistejä katuja. Maisema on absurdi ajatellen, että ollaan saarella jossa kärsitään ihan jäätävästä vesipulasta. Mitä pidemmälle lentokenttäbussi kaartaa sitä suuremmaksi resortit muuttuvat ja sitä enemmän itselle tulee tunne, että tämä ei nyt ole sitä mitä minä olen oppinut matkailun kehittämisestä yliopistossa. Tämä alue on kuitenkin kuin tehty helppoon lomaan. Hotelleissa lienee all-inclusive palvelu, paljon ohjelmaa lapsille ja mitä parasta heti edestä aukeava upea kilometrien mittainen hiekkaranta!

 

Santa Marian sydän on kuitenkin jo aiemmin mainittu pieni laituri meren rannalla. Aamulla auringonnoustessa ensimmäiset kalastajat alkavat saapua takaisin saaliineen maihin. Kalastajat kantavat saaliinsa laiturilla odottaville muoreille, joiden huudosta päätellen paikalla vallitsee kova kuri ja tarkka strategia. Kalat kaadetaan suurelle pressulle ja niitä aletaan lajitella uusiin sankkoihin. Sankkoja myydään eteenpäin kuin parhaimmassa huutokaupassa. Toiset sankot lähtevät muorien pään päällä samantien eteenpäin koteihin ja ravintoloihin, kun toisia lajitellaan lisäkäsittelyyn eteenpäin laiturilla. Lisäkäsittelypisteilläkin näyttää kaikki jotenkin toimivan vaikkei touhusta mitään ymmärräkään. Ensimmäinen mies uittaa kalaa puhtaassa vedessä, toinen suomustaa sen ja kolmas heittää kalan viidakkoveitsellään palasiksi. Täällä ei tunneta sanaa kylmäketju ja näiden prosessien jälkeen lounasajan koittaessa tällaisen päivän kalan pääseekin nauttimaan 3 euron hintaan lähes jokaisessa ravintolassa. Kaiken tämän kaoottisen järjestelmällisen toiminnan lisäksi laiturilla myydään meriretkiä, päivän erikoistuotteita kuten kookospähkinöitä ja mangoja, sekä mitä nyt kukanenkin voi vain ikinä keksiä.

Puolen päivän jälkeen lounasajan koittaessa elämä siirtyy laiturilta loppupäiväksi Santa Marian muutamalle pääkadulle laiturilta katsottuna oikealle. Uusin ja trendikkäin pääkatu avautuu heti ensimmäisenä rannikon myötäisesti. Tämä on koko Santa Marian tyylikkäin kävelykatu, jonka rakentaminen ja päällystäminen oli tosin vielä hiukan kesken. Tältä kadulta löytyy niin italialaista ravintolaa kuin irkkupubiakin.  Täällä on lounge baareja ja paikallisten käsityömyymäliä. Tämä on myös se katu, jossa ravintoloissa saa maksaa hiukan enemmän ja, josta oikeastaan löytyy tämän kylän ainoat palvelut mitä tulee pankkeihin, prepaidien ostoon ja tuliaisiin. Tällä pääkadulla vietetään kirkollisia pyhiä ja tanssitaan länsimaisen popin ja afrikkalaisten rytmien kanssa rinta rinnan pitkälle yöhön. Tämä ei ole kuitenkaan se katu jolle kannattaa jumittua ainakaan päiväsaikaan. Pääkatu päättyy kuitenkin suurelle pääaukiolle, jossa voi käydä katsastamassa presidentin lomahuvilan ja katsastamassa kylän ainoan mitäänsanomattoman postikonttorin.

Kylän toinen pääkatu avautuukin heti yhden kadun päässä sisämaassa. Täällä pienelle kapealle kadulle mahtuu mukavasti värikästä asuntokantaa ja niiden vastapainoksi rappioromantiikkaa. Tämä on myös se paikka, jonne myös matkailijan kannattaa suunnata syömään! Viikon aikana me ehdimme testaamaan kadun jokaisen ravintolan eikä yksikään niistä pettänyt. Hinta oli joka paikassa sama ja muutamassa vähän hämärän näköisessä kopissa paikallinen mamma tuli ihan itse keittiön puolelta katsomaan maistuuko ruoka. No hyvin maistui. Peixe muito bom.

Näiden kahden pääkadun jälkeen Santa Maria jatkuukin paikallisten lähiöinä vielä muutamia katuja sisämaahan päin. Meidän hotellimme Da Luz oli mukavasti juuri tällä alueella ja pääsimmekin katselemaan parvekkeelta iltaisia pallopelejä ja katuelämää. Matkailijalle tämä on juuri sitä aluetta, jonne kannattaa suunnata katselemaan sataman lisäksi paikallisia menoja. Käy ainakin kauppahallissa ostamassa hedelmiä, vieraile paikallisilla ryysymarkkinoilla ja katsasta vesipiste, josta suurin osa paikallisista joutuu valitettavasti ostamaan ja haalimaan vetensä koteihinsa. Tämä antaa myös huiman kontrastin monen uima-altaan ja kylpyammeiden resorteille.

Näiden kylätunnelmien lisäksi Santa Maria on matkailijoille erityisesti pitkää valkoista hiekkarantaa. Kilometreittäin pitkällä rannalla on mahdollisuus tietyissä spoteissa vuokrata aurinkopetejä ja varjoja, sekä harrastaa vesiaktiviteetteja. Suurimmaksi osakseen ranta on  kuitenkin aavaa ja autiota, josta jokainen kyllä löytää oman paikkansa. Aallokon johdosta Santa Marian rantaelämä sopii myös hyvin esimerkiksi surffareille!

 

Kokonaisuudessaan Salin saari ja Santa Maria oli siis juuri sitä mitä lomalta lähdettiin hakemaan. Santa Mariassa elämä on leppoisan rentoa, päivät kuluvat lähinnä ihmetellen kyläelämää ja kirjoja lukiessa rannalla palmujen katveessa. Aktiivilomailijan aika voi käydä nopeaa tylsäksi, sillä saari ei Santa Marian ulkopuolellakaan tarjoa nähtävää kuin maksimissaan kahdeksi päiväksi. Mutta rennolle aurinkolomalle…en voi kun suositella!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply