Kokemuksia ja vinkkejä Kap Verdelle

Kymmenestä saaresta ja viidestä pienemmästä luodosta koostuva Kap Verden valtio tarjoaa lämpimän ilmaston ja rennon letkeää saarielämää Atlantilla. Eipä siis ihme, että tämä pieni maa on alkanut nousta maailmankartalle ja muokkautua trendikkääksi valmismatkakohteeksi. Pääseehän Suomesta jo lomalennolla ykkössuosikki Salille, sekä Boa Vistan hiekkarannoillekin!

Mikäli Kap Verde kummittelee omissa reissusuunnittelmissa tässä olisi tarjolla pieni tietopaketti itse valtiosta ja esimerkein Salin saarelta, jolla itse vietin köllötellen ja nautiskellen yhden viikon verran.

Kap Verde – orjakaupan keskuksesta itsenäisyyteen ja matkailukohteeksi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kap Verden saaret löytyvät Atlannin valtamereltä lähes 500 km:n päästä Afrikan rannikolta. Portugalilaiset löysivät ja valloittivat saaret 1400-luvulla. Saarista tulikin sopiva orjakaupan keskus ja nykypäivän Kap Verdeläiset ovatkin suurimmaksi osakseen afrikkalaisten orjien ja portugalilaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Kap Verde itsenäistyi vuonna 1975, mutta geeniperinnön lisäksi muistona Portugalista saariryhmille jäi viralliseksi kieleksi Portugali.

Tänä päivänä Kap Verde on siis itsenäinen tasavalta, jolla on oma parlamenttinsa, sekä tietysti presidentti. Valtio on kehittynyt tasaisesti karuista oloista huolimatta ja onkin tällä hetkellä yksi Afrikan turvallisimmasta valtioista monella saralla.

Mikä maa, mikä valuutta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kap Verden saarille lentää Helsingistä suorana sellaisessa 7,5 tunnissa. Tämän myötä Kap Verde on hyvä vaihtoehto, jos etsii esimerkiksi viikoksi lämpöä, Kanariansaarille jotain vaihtelua eikä välttämättä halua viettää puolta vuorokautta lentokoneessa ja kärsien jet lagista kohteessa. Tämä rajallinen aika oli oikeastaan meille itsellemme se suurin syy, jonka vuoksi päädyimme Kap Verdelle. Toisena vaikuttavana tekijänä oli tietenkin matkapaketin hinta, joka ei eronnut oikeastaan ollenkaan (noin 450 eur hlö / 3* keskustahotelli aamiaisella) Kanariansaarten pakettien hinnoista.

Aikaeroa Suomen ja saarien välillä on tosiaan -3 tuntia. Aurinko nousee mukavasti puoli kahdeksan aikoihin ja laskee hieman seitsemän jälkeen illalla. Ilmasto on joka saarella karun kuiva ja lämmin. Tuuliolosuhteet vaihtelevat saarittain, mutta lomasaarilla Salilla ja Boa Vistalla saa varautua kunnon vinkkaan ja hiekkamyrskyyn oikeastaan päivittäin. Tästä hiekkapölystä johtuen en menisi myöskään suosittelemaan saaria astmaatikolle, sillä jopa itselläkin kurkku oli kyllä loppulomasta melko kovilla.

Kap Verden saaret eivät ole missään nimessä shoppailua varten, mutta joka lomalla lienee kuitenkin tarpeen käyttää paikallista valuuttaa. Kap Verdellä valuuttana toimii Escudo, jossa 1 euro on noin 110 escudoa. Rahaa ei voi vaihtaa etukäteen, eikä sitä oikein voi vaihtaa paikan päälläkään ainakaan Salilla. Paras tapa onkin nostaa rahaa automaateista ja pyrkiä arvioimaan budjetti niin ettei rahaa jää käsiin matkan jälkeen. Maksaminen Salin matkailusaarella onnistuu joka paikassa myös euroilla, joskin tällöin kurssi on käännetty niin, että 1 euro on 100 escudoa ja matkailija menettää tässä hieman rahaa. Saarilla maksetaan kuitenkin enimmäkseen käteisellä ja korteista vain Visa toimii harvoissa ja valituissa paikoissa. Varaa mukaan siis edes euroja käteisellä. Mitä tulee hintatasoon, se on edullinen jopa turistimestoissa. Söimme päivittäin lounaaksi päivän menun, jonka hinta oli standardi 300 escudoa (3eur) pelkkä annos tai 600 escudoa (6 eur) juoman ja jälkiruoan kanssa. Menu oli lähes aina valittavissa päivän kalan, grillatun kanan ja paikallisen cachupan välillä.  Mikäli päivän menua mielii syödä tulee se kuitenkin itse hoksata pyytää, sillä luultavimmin matkailijan eteen tuodaan vain ihan tavallinen ruokalista. Portugalin kielen taidostakaan ei ole haittaa, sillä yleensä nuo tarjoukset lukevat vain paikallisella kielellä ravintolan portin edessä. Illallisen saa noin kympillä riippuen toki hieman ravintolan sijainnista ja tasosta. Budjettimatkailija pärjää kuitenkin aivan hyvin tuolla lounaalla kun sen vain ajoittaa lounasajan loppumetreille.

Turvallisuus

Kap Verden lomasaarilla, kuten Salilla ja Boa Vistalla matkailijat ovat jo tuttu näky ja turvallisuustilanteessa ei ole mitään erikoista huomioitavaa. Vaikka saaret ovat melko köyhiä, on rikollisuus kuitenkin pientä ja maalaisjärjellä siis pääsee täälläkin pitkälle. Lukitsee ovet ja sulkee parvekkeen oven yön ja liikumisen ajaksi, säilöö tallelokerossa kaikki merkittävissä asiakirjat ja arvoesineet, sekä välttää yömyöhään sivukaduilla kävelemistä. Yhtenä aamuna näimmekin herätessämme kuuden jälkeen kuinka taidokkaasti muuan mies kiiputti itsensä kavereiden avustuksella vastapäisen talon parvekkeelle, meni avoimesta ovesta sisälle ja tuli läppärin kanssa ulos… Tästä päivästä lähtien parvekkeen ovi pysyikin visusti kiinni myös vastapäisessä talossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naismatkailija voi saada paljon huomiota miehiltä ja tämä on ehkä ensi alkuun se rasittavin asia ennen kuin kaikkeen tottuu. Naisena sinua ollaan raahaamassa kauppoihin, iskemässä kuin lihapalaa ja kehumassa kauniiksi. Kun lähentymistilanteeseen ei reagoi millään tavalla, myös näiden miesten mielenkiinto loppuu melko nopeaan eikä tilanteet olleet koskaan millään tavalla turvattomia tai päällekäyviä. Katukuvassa kuitenkin näkee paljon länsimaalaisia naisia ja afrikkalaisia miehiä käsi kädessä, joten mikä jottei täältä voi lähteä hakemaan myös elämänsä rakkautta.

Katukuvassa näkee myös jonkin verran pieniä lapsia kerjäämässä, sekä kulkukoiria joiden olemassaoloon kannattaa vain tottua. Lapsille ei kannata missään nimessä antaa yhtään mitään kauniista hymystä huolimatta ja jos auttaminen kuitenkin kiinnostaa kannattaa se tehdä paikallisten järjestöjen kautta. Kulkukoirat olivat melko leppoisia aina siihen asti kun heille tuli keskenään jotakin kiistaa. Sillloin meno muuttui rannallakin niin aggressiiviseksi, että näimme yhtenä päivänä kahden koiran vetävän suoraan kahden italialaisen auringonottajan naaman päältä todella rajusti.

Tästä päästäänkin vielä tärkeään asiaan nimeltä matkavakuutus, joka täällä kannattaa olla kunnossa pahan onnen varalta. Esimerkiksi Salilta löytyy vain muutama hassu klinikka eikä mitään vakavampia vammoja tai kohtauksia voida täällä hoitaa. Matkailijat lennätetäänkin yleensä parin tunnin päähän Las Palmasiin tai Santa Cruziin ja voin kuvitella, että tämä ei todellakaan ole halpaa lystiä sen kohdalle sattuessa. Muista siis hankkia kattava matkavakuutus ja kaikki tarvittavat lääkkeet kannattaa tuoda jo Suomesta eikä jättää maan apteekkien varaan.

Liikkuminen

Kap Verden saaret saavuttaa oikeastaan vain ja ainoastaan lentämällä. Suomalainen tarvitsee maahan viisumin, mutta sen saa ostettua kätevästi paikan päällä heittäen parikymppiä tiskiin. Suomesta pääsee tällä hetkellä talvikaudella lomalennoin Salin ja Boa Vistan saarille. Mikäli saarihyppelemään haluaa, tulee huomioida se että saaret ovat melko kaukana toisistaan eikä se onnistu ollenkaan samalla tavalla kätevästi kuin esimerkiksi Kanarialla. Kanarian oma lentoyhtiö Binter kuitenkin lentää myös Kap Verden sisäisiä lentoja, mutta näistä lennoista kannattaa varautua maksamaan aivan hirmuisia hintoja. Esimerkiksi Salilta pääsaarelle Praiaan lentojen hinnat alkavat noin 130 eurosta meno-paluu per henkilö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saarilla sisäinen liikenne tapahtuu joko minibusseilla alugereilla tai taksilla. Minibusseilla ei ole minkäänlaista aikataulua tai reittejä ja ne lähtevät kun bussi on suurinpiirtein täynnä ja kuskia huvittaa ajella. Tämä paikallinen tapa on kokeilemisen arvoinen ja edullinen. Esimerkiksi Santa Mariasta Espargosin pääkaupunkiin tuo 20 kilometrin matka maksoi 100 escudoa eli yhden euron. Taksin käyttäminen ei myöskään kaada koko lomabudjettia ja on hyvinkin mahdollista. Esimerkiksi Santa Marian kylällä Salilla matka olisi maksanut 3-7 euroon riippuen etäisyydestä ja hotellista ja 20 euroa pääkaupunkiin.

Ruoka ja ostokset

Kuten aiemmin tuli jo mainittua Kap Verde on tyypillinen Afrikan maa siinä mielessä ettei sinne kannata matkustaa ostosten perässä. Ruokakaupat ammottavat tyhjyyttään ja ryysykauppojakin on vain muutamia ainakin Salin saarella. Mikäli jotain haluaa viedä kotiin paikallisiin tuliaistuotteisiin kuuluu kuitenkin Fogon saarella viljellyt kahvipavut, viini, sekä paikallinen likööri Grogue. Lomakohteissa on myös perinteisiä magneetteja, postikortteja, love Cabo Verde t-paitoja, puu-ukkoja ja muuta krääsää saatavilla.

Koska kyseessä on saarivaltio kannattaa täällä ehdottomasti herkutella tuoreella kalalla. Kala on halpaa ja herkullista. Lisäksi paikallisesta keittiöstä löytyy grilliruokaa ja paikallista jämäruokaa a la maissista valmistettua Cachupaa. Ateriat tarjoillaan yleensä pienen riisikupin ja / tai ranskalaisten kera. Vesi juodaan aina pullotettuna. Vettä kannattaa muutenkin säästellä, sillä siitä on huutava pula kuivassa maassa, jossa edelleen suuri osa ihmistä ei saa sitä edes pesemistä varten hanasta vaan haalii sen vesipisteeltä maksua vastaan.

Kap Verde matkakohteena

Kap Verde matkakohteena soveltuu omasta mielestäni erityisesti matkailijoille, jotka nauttivat lämmöstä, kauniista hiekkarannoista ja rentouttavasta elämänmenosta. Loman viettäminen onnistuu helposti sekä all-inclusive hotelleissa muurien takana tietämättä mitään paikallisesta kulttuurista tai vastaavasti reppureissaten yöpyen paikallisissa kylissä ja ajellen minibusseilla. Uskon, että reppureissaajat saavat paljon irti maasta lähtemällä tuntemattomimmille saarille joskin silloin budjettiin kannattaa varata rahaa hiukan lentomatkoja varten. Ainakin Salin hiekkarannoille virta ja aallokko olivat sen verran suurehkoja etten tämän saaren rantoja suosittelisi lapsille / lapsiperheille. Joka tapauksessa Kap Verdellä vallitsee stressitön lomailmapiiri, jossa pääsee melko vaivatta lomatunnelmiin sopivan lentomatkan päässä Helsingistä.

Onkos teillä kokemuksia tai jotain lisättävää? Mikäli ilmenee jotain lisäkysymyksiä, niitä saa aina laittaa myös tulemaan!

– – – – – – — –  — – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Lue lisää Kap Verdeltä:

Boa Vista:

AfrikkaanAfrikkaan: 
http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/08/28/omatoimisesti-boa-vistalle/
http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/09/15/boa-vistan-kuuluisa-hylky/
http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/09/11/boa-vistan-kierros-monkijalla/

Tuntematon turisti: 
https://www.rantapallo.fi/tuntematonturisti/2016/02/05/hotelli-riu-touareg-viikko-hiekkalinnan-asukkaana/

Fogo:

Afrikkaan Afrikkaan
http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/10/03/matka-fogolle-ja-sao-filipen-hiljainen-kaupunki/
http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/10/05/tulivuoriseikkailu-fogolla/

Sal 

Fammo matkalla: https://fammomatkalla.blogspot.com/2017/04/kap-verde.html

Santiago:

Afrikkan Afrikkaan:
Calheta de São Miguel: http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/09/26/paiva-calheta-de-sao-miguelissa/
Tarrafal: http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/09/22/unelias-tarrafal/
Praia: http://afrikkaanafrikkaan.pallontallaajat.net/2015/10/10/praia-viela-kerran/

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anssi keskiviikko, 6 maaliskuun, 2019 at 17:57

  No niin, tällaista olit väsännyt täällä. Kattavanoloinen on kyllä! Yllättävän halpaa on ollut tuo teidän syöminen Salilla, vuonna 2015 Kap Verde kun tuntui olevan Portugaliakin kalliimpi maa! Muutenhan tuo kuulostaa ihan Kap Verdeltä, ja näyttääkin. Ainakin Boa Vistalta. Kiitoksia linkkauksista! 😀

  • Reply Katja torstai, 7 maaliskuun, 2019 at 14:14

   Sun linkit oli sen verta hyviä, että kelpaa jakaa!
   Mää olin ihan yllättynyt kuinka halvalla päiväbudjetilla tuolla selvisi. Käytännössä kun aamiainen kuului hintaan niin rahaa meni noin 5 euroa päivässä / hlö kun laskee vielä suurinpiirteisen veden hinnan mukaan, joka siis ostettiin 5l kanisterina ja täyteltiin viikko pulloja. Parina iltana toki syötiin myös gelatoa iltapalaksi, joka maksoi tuon saman 3 euroa kuin lounas. Kyllä tämä lomamaana on ihan pätevä!

 • Reply Osku keskiviikko, 5 helmikuun, 2020 at 16:05

  Hei. Tuli sitten oltua kaksi viikkoa Kap verde Sal saarella. Mukavinta oli lähteä pois.
  Heti joku kysyi meiltä menisimmekö uudelleen,emme mene.
  Ensinnäkin siellä ei ole yhtään mitään, tasaista hiekkaerämaata,sekä aika kallista,ja Tuulista
  Aurinko kyllä paistaa päivällä mutta illalla tarvitset Aina pitkähihaista ja kova tuuli tekee olon
  epämiellyttävksi ja ulkoilu jää lyhyeksi. Harrastuksia ei sieltä löydy. Ilmasto on kuiva ja tuuli tekee siitä purevan.

  • Reply Katja / Historia de Viajes perjantai, 7 helmikuun, 2020 at 09:19

   Kiva lukea kokemuksistasi Osku!
   Kaksi viikkoa voi tosiaan olla melko pitkä aika saarella, joka koostuu lähinnä hiekasta ja kauniista valkoisen ja turkoosin sävyjä hohtavasta rannasta, joka on niin kuin mainitsit todella tuulinen.
   Itselle viikon loma saarella oli juuri passeli, kun raskaan talven jäljiltä oli muutenkin väsynyt. Kiersimme yhtenä päivänä saaren, vierailimme pääkaupungissa, teimme pitkiä päiväkävelyitä hiekkarannalla ja muuten sitten vain köllöttelimme Santa Marian kylän edessä sijaitsevalla suojaisemmalla puolella rantaa. Mutta en minäkään kokisi tarvetta matkustaa toista kertaa Salin saarelle. Joskin voisin ehdottomasti tulevaisuudessa harkita vierailua joillain muilla Kap Verden saarista. Ompahan tämäkin saari nyt meiltä kummaltakin koettu! 🙂

 • Reply Reimo sunnuntai, 3 toukokuun, 2020 at 20:45

  Kap Verde on mukava saaristo. Raha pysty ihan hyviltä vaihtaa. Esimerkiksi Salilla saa raha vaihtaa pankissa, olen itse muutama kerta vaihtanut.Itse olen ollut Kap Verdellä kuusi kerta ja suositelleen kaikille mennä. Viimeksi kävin Kap Verdellä Salilla tammikuussa oltiin siellä kolme viikko.

  • Reply Katja / Historia de Viajes maanantai, 4 toukokuun, 2020 at 15:20

   Hei Reimo,
   Kiva kuulla myös sinun kokemuksistasi, erityisesti kun näytät olevan Salin saaren konkari!
   Hyvä tietää, että myös rahanvaihto pankissa on mahdollista. Meillä ei tällä lomalla ollut sille tarvetta.

   Toivottvasti taas ensi talvi sallii matkustamisen ja samaiset kolme viikkoa saarella!
   Minuakin kiinnostaisi kierrellä noita Kap Verden saaria enemmänkin.

  Leave a Reply