Suomen suurin matkablogiyhteisö

Wienin joulumarkkinat 7+1

Eletään vuodenaikaa jolloin sää on masentava, mutta joulutunnelma ja torit pitävät positiivista mieltä yllä. Tänä vuonna Oulun pieni joulutori ei ole paljoa mielessä painanut, sillä onnekkaana pääsin katselemaan Wieniin viime viikonloppuna mistä oikeat torit on tehty. Nopeaa kävikin hyvin selväksi, että näitä torejahan sitten löytyykin oikeastaan jokaisesta kulmasta ja paikallisesta keskustasta.

Näin joulua odotellen ja joulutoreja muistellen tässä olisi siis pieni listaus minne suunnata joulutorien perässä Wienissä. Listaus on luotu yhden henkilön 4 päivän rupeaman perusteella. 4 päivää sain kuitenkin nauttia paikallisoppaan tietämyksestä, joten luotolla siihen, että nämä 7+1 mitkä ehdittiin kiertää oli ne parhaimmat!

Ja mikäli joulutorit ei kiinnosta, tässä on samalla listattuna ne Wienin must paikat, sillä valitettavasti joulun alla yhtään tunnettua paikkaa ei ole mahdollista nähdä ilman joulukojuja.

Christkindlmarkt am Karlsplatz

Karlsplatz osoittautui Wienin omaksi Solin aukioksi. Aukioksi, jossa metrolinjat kohtaavat ja ihmiset tapaavat aloittaa kaupunkikierroksensa. Aukio ei ole kuitenkaan pelkkä turha liikenteen solmukohta, sillä maan alta noustessa vastassa on 1700-luvun barokkityyliä edustava Karlskirche ja koko kaupungin tunnelmallisimmat joulumarkkinat. Alueen erikoisuus on keskelle rakennettu ns. joulukylä, jossa aitauksessa lapsia ilahduttaa joulun eläimet. Samalla lapsilla ja suomituristeilla on mahdollisuus nakella heinää ja rakentaa omia joululinnoituksia.

Täällä tyyli kohtasi ihanan joulutunnelman eikä valkoisena takana hohtava kirkko ainakaan laskenut tunnelmaa. Ihmisiä oli kuin pipoa ja kaikki näyttivät tyytyväisiltä. Tästä tuli siis oma ehdoton ykkönen.

Saavutettavuus: Metrolinjat U1, U2 ja U4 asemalle KarlsPlatz

Rathaus Platz

Rathaus Platzin joulumarkkinat lienee Wienin suurimmat ja övereimmät. Raatihuoneen aukiolle pystytetyiltä markkinoilta ei puutu blingblinggiä ja aktiviteetteja. Amerikkalaistyyliset jouluvalot toivottavat hyvää joulua ja teko luistinrata pitää lapset ja vähän vanhemmatkin tyytyväisenä omalla radallaan. Markkinoilla itsessään on tarjolla oikeastaan aivan kaikkea perinteisistä joulukojuista eri maiden omiin pisteisiin. Jos täältä ei löydy siis haluamaan niin ei kyllä mistään muualtakaan. Itselle täällä kuitenkin jäi puuttumaan se tunnelma. Vesisateella ja katoksien uupumisella saattoi kyllä olla myös osuutta asiaan.

Saavutettavuus: Metrolinja U2, asema Rathaus

Spittelberg

Vaikka suurinosa joulumarkkinoista onkin rakentunut pääaukioille, löytyi näitä tunnelmallisia markkinoita myös rakentuneena kaupunkien kaduille. Näistä vierailimme Spittelbergissä, jossa markkinat ovat rakentuneet nimensä mukaisesti Spittelberggasselle. Spittelberggasse on kapea vanha kuja, joka lauantai iltana oli aivan tupaten täynnä ihmisiä. Ilman valtavaa tungosta tämä olisi jopa saattanut yltää oman listani kärkeen, sillä mikä ihan oikeasti on tunnelmallisempaa kuin pastelliset talot, markkinat ja kapeat kadut.

Spittelberg pääsi siis omassa listassani sijalle 2, sillä alue tarjoaa paljon muutakin kuin ihanan tunnelmalliset markkinat. Mikäli Glühweinit ja borssikeitot alkavat kyllästyttää alueelta löytyi monia streetfood kojuja unohtamatta lukuisia ihan oikeita tyylikkäitä ravintoloita, joihin istahtaa.

Saavutettavuus: Metrolinja U2, pysäkki Museumquartier

Stephans Platz

Stephans Platz ei ole pelkästään joulumarkkinoiden ihailua varten, mutta erityisesti upeaa goottilaista katedraalia varten. Pienen kirkkokierroksen jälkeen onkin mahdollisuus kiertää ja nauttia kuppi kuumaa muutamista vierellä sijaitsevista kojuista. Stephans Platzin markkinoilta kannattaa jatkaa matkaa ihailemaan alueen överikatuja jouluvalojen saattelemana. Samalla voi tehdä ostoksia maailmankuuluissa laatuputiikeissa.

Saavutettavuus: Metrolinjat U1 ja U3. Asema Stephansplatz.

Maria-Theresien-Platz

Maria-Theresien-Platzin markkinat sijaitsevat mielenkiintoisella paikalla kahden ulkoapäin identtisen, mutta toistensa peilikuvallisten museoiden välissä. Suurelle aukiolle rakentuneet markkinat olivat kaikin puolen hyvin perinteiset ilman mitään erityisempiä erikoiselämyksiä. Tämä onkin hyvä paikka tulla nauttimaan kaikki Wienin perinneherkut museokierrosten välillä. Itselle tämä jäi ehkä kaikkein vähiten mieleen kaikista markkinoista.

Saavutettavuus: Metrolinjat U2 ja U3 pysäkki Volktheater tai linja U2 pysäkki Museumquartier

K.u.k Weihnachtsmarkt am Michaelerplatz

Michaelerin aukiolta löytyi Wienin tyylikkäimmät markkinat. Jopa kojut istuivat valkoisen värinsä kanssa jotenkin aukion tyylikkääseen tunnelmaan ihan täydellisesti. Pienet markkinat sisälsivät perinneherkkuja ja paikallisjuomia. Aukion tunnelman juttu ovat kuitenkin hevoset kärryineen, sekä jotenkin todella ylväs ja kuninkaallinen tunnelma. Tyylikkäät markkinat näkyivät myös hinnoissa, sillä täällä hintataso oli hiukan hintavampi kuin monilla muilla markkinoilla.

Saavutettavuus: Metrolinja U3 pysäkki Herrengasse

Schloss Schönbrunn

Schönnbrunin palatsi sijaitsee noin 5 km ydinkeskustasta länteen. Koska majapaikkani sijaitsi suhteellisen lähellä palatsia, vierailimme me näillä markkinoilla jopa kaksi kertaa. Joulumarkkinat avautuvat linnan edustalla ja lavalla on säännöllisesti joulukonsertteja ja elävää musiikkia. Tämä paikka jäikin mieleen elävästä musiikista, sekä harvinaisen tilavasta alueesta. Plussaa huonon sään seuratessa olivat katospaikat, jossa musiiin kuunteleminen oli astetta antoisampaa.

Saavutettavuus: Metro U4, Schönnbrunnin asema. 

Extra markkinat: Naschmarkt

Naschmarktin markkinat eivät ole pelkästään joulua, sillä täältä löytyy pitkä katu ihan tavallisia markkinakojuja ja ruokapaikkoja. Näin joulun alla tarjolla oli myös jouluhömppää, joka oli kaikin puolin puolet halvempaa kuin muilla markkinoilla. Haluankin tuoda tämän ihan sillä esiin, että jos olet budjetilla, tule tänne nauttimaan kuumat glögisi ja säästät rahaa.

Noin muuten Naschmarkt oli kyllä täysin tämän turren mieleen. Tarjolla oli paljon mausteita, hedelmiä, katuruokaa falafeleistä, kebabbiin ja makkaroihin, sekä pieniä putiikkeja. Jos jotain olisin shoppaillut kotiin olisi se ehdottomasti tapahtunut täällä. Mietinpäs juuri, että taisin maksaa mausteista ja pähkinöistä juuri enemmän Israelissa, kuin että olisin haalannut ne täältä kotiinvietäviksi.

Saavutettavuus: Naschmark sijoittuu Karlsplatzin ja Kettenbrückengassen asemien väliin. Karlsplatz metrolinjat U1, U2 ja U4, Kettenbrückengasse metrolinja U4. 

Muita huomioita joulumarkkinoilta

Hintataso Wienin joulumarkkinoilla oli keskeisesti melko kallis. Alkoholittoman lasin kuumaa sai keskimäärin 2-3 euron hintaan ja alkoholilliset punssit ja viinit maksoivat keskimäärin 3-5 euroa. Mukeista menee aina noin 2-4 euron panttimaksu, jonka saa palauttamalla mukin takaisin johonkin alueen kojuista. Tässä on mahdollisuus lunastaa siis kaunis muki myös itselle matkamuistoksi mikäli niin haluaa. Jokaisilla markkinoilla on oma mukityylinsä, joka yleisesti ottaen edustaa alueen imagoa.

Ruoka tarjoiltiin perinteisesti ihan vain muovivälinein. Suosittua on ottaa keitto leipäkulhoon, jolloin säästää sekä luontoa, että saa kauniita kuvia keiton kanssa markkinoilta. Hinnat alkoivat yleisesti 5 eurosta ylöspäin riippuen markkinoista. Mitä erikoisempaa ruokaa halusi maistaa, sitä korkeampi hinta luonnollisestikin oli.

Kokonaisuutena ja yhteenvetona sanoisinkin, että markkinat ovat omaan mieleen lähinnä ihasteluun ja tunnelman imemiseen eikä niinkään shoppailuun. Jos täällä jotain tuli ostettua oli se kuuma juotava ja ihanat sokeriset leivonnaiset ja pikkupurtava.

Tämä oli siis ensimmäinen oma joulutorikokemus Keski-Euroopasta, eikä tämän kokemuksen perusteella jäänyt kyllä missään nimessä viimeiseksi!

Ovatko Keski-Euroopan joulutorit siellä ruudun toisella puolella tuttuja?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Menninkäinen torstai, 6 joulukuun, 2018 at 19:56

  Ei ole tullut kuin haaveiltua joulutoreista. En ole saanut edes lähdettyä Porvoon joulua katsomaan, puhumattakaan ulkomaisista markkinoista. Yksi ongelma on ajan puute, mutta ehtisihän sitä varmasti esimerkiksi viikonloppureissulle kurkkimaan vaikkapa Tallinan joulutoria. Minusta olisi myös ihanaa, että maassa olisi lunta, mutta se taitaa olla nykyilmaston aikana hieman epävarmaa.

  • Reply Katja perjantai, 7 joulukuun, 2018 at 12:47

   Tämä on tosiaan itselläkin ollut tähän asti aina kiireisin aika vuodesta. Onneksi tämä vuosi teki poikkeuksen ja pääsin Wieniin ihailemaan näitä joulutoreja. Jos vain ikinä aikaa liikenee suosittelen vahvasti! Minusta nämä on ihana tapa saada vähän joulutunnelmaa mieltä lämmittämään. Ja tosiaan eihän sitä tarvitse edes keski-Eurooppaan asti pyyhältää kun onhan meillä Suomessakin mainitsemasi Porvoo ja ihana Tallinna Viron puolella tuossa ihan meren takana.

 • Reply Jossus Travelpics sunnuntai, 9 joulukuun, 2018 at 11:04

  Budapestin ja Essenin joulumarkkinat ovat tuttuja. Haaveilen tässä Wienin ja Prahan joulumarkkinoista, ei varmaan parempaa joulutunnelmaa voi löytää.

  • Reply Katja sunnuntai, 9 joulukuun, 2018 at 18:37

   Budapest ja Essen on varmasti myös todella kauniita joulun alla! Wien oli yhtien markkinoiden kokemuksella unelma ja Praha on varmasti sitä myös. Siellä on tullut käytyä vain syksyllä.

 • Reply Anssi sunnuntai, 9 joulukuun, 2018 at 14:07

  Suoraan sanottuna en lähtisi pelkästään joulumarkkinoiden perässä mihinkään. No ehkä Rotuaarilla pitää käydä. Mutta aika runsaasti tuntuu olevan markkinoita yhdessä kaupungissa! Naschmarktilla olen itsekin käynyt, hyvää ruokaa ja paljon huijarikauppiaita. 😀

  • Reply Katja sunnuntai, 9 joulukuun, 2018 at 18:39

   Minä voisin lähteä ihan vain joulun ajan takia esimerkiksi uudelleen Prahaan. Tai käydä jossain Saksan kaupungissa kyllä. Mutta tällä Wienin reissulla toki pääpaino oli nähdä ystäviä…ja kiertää näitä markkinoita. 😀

   Milloinkas me saadaan meidän tori rotuaarille? Siellä täytynee kyllä tosiaan käydä!

 • Reply Jonna tiistai, 11 joulukuun, 2018 at 15:14

  Munchenissa on kauniita joulutoreja, menisin uudemmankin kerran. Praha ja Budapest olisi kiva nähdä joulukuussa.

  • Reply Katja tiistai, 11 joulukuun, 2018 at 16:49

   Kiitos vinkistä Jonna! Munchen vois kyllä tosiaan olla tosi kiva vaihtoehto, koska en ole muutenkaan vielä koskaan käynyt kaupungissa!
   Kaikki muutkin Saksan kaupungit voisi olla käymisen arvoisia.

  Leave a Reply