Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruotsin oma riviera: Seskarö eli Seittenkaari

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan kun hakee kultaista hiekkarantaa ja lomatunnelmaa. Ainakin näin halusin viimeiseen asti ajatella, kun saavuin pari viikkoa sitten kotiin Sardinian kauniista maisemista ja kärsin lievää loman jälkeistä masennusta. Asialle täytyi siis alkaa tehdä jotakin ja kun kaveri otti yhteyttä ja halusi lähteä katsastamaan naapurimaan oman Rivieran, kukapa olisi kieltäytynyt kunniasta. Ruohohan tuppaa aina olemaan vihreämpää siellä toisella puolella, joten odotin kokemusta mielenkiinnolla.

Suunnaksi otimme siis ensin Haaparannan ja siitä Haaparannan oman saariryppään ja Seskarön eli Seittenkaaren. Täältä Oulusta hurauttaa rajalle Tornio-Haaparantaan helposti puoleentoistatuntiin. Hieman pilvinen sää vaihtui täydeksi helteeksi ja auringoksi rajaa ylittäessä ja oltiin jo tässä vaiheessa taas todettu sen ruohon todella olevan vihreämpää. Pikainen pysähdys rajamarketeilla ja nokka kohti valkoisena hohtavia rantoja!

Seskarön saari sijaitsee noin 20km Haaparannasta länteen. Saarelle ajellaan monia pieniä saaria ja siltoja pitkin, kunnes viimeisenä ylitetään saaren oma Golden Gate ja ollaan perillä. Vakituisia asukkaita saarella on kokonaiset 500, mutta koska kyseessä on kaunis riviera kesäasukkeja saarella on huomattavasti enemmän. Noin kesämökkien ja muutaman camping alueen lisäksi saarella toimii myös saha- ja tuulivoimalaitos.

Teollisuutta ei kuitenkaan tällä reissulla lähdetty tiirustamaan vaan niitä postikorttirantoja! Auto veikin heti ensimmäisenä kaksi biitsi-intoista saaren kaakkoisrannikolle hienoimman hiekkarannan ja camping alueen äärelle. Koko Suomi oli ilmeisesti lähtenyt merta edemmäs kalaan, sillä parkkipaikka oli aivan täynnä ja eittämättä lähes jokaisessa autossa oli tuttu sydäntä lämmittävä rekisterikilpi.

Havsbad Campingin ranta ei ollut liidun valkoinen. Se oli kuitenkin tasaista Perämerelle tyypillistä kaunista hiekkaa, jonka yllä Pohjanlahden ruostevesi loisti jopa melkoisen kirkkaana. Palvelut tyypillisesti puuttuivat tältä rannalta, mutta koska oli omat eväät, lämmin, aurinkoinen ja muutenkin kaunista, jäi paikasta aivan erinomainen mieli.  Ranta oli loivasti syvenevä ja erittäin hyvä myös lapsille. Veden lämpötila ei päätä huimannut, mutta kyllä täältä se Ruotsin oma Riviera selkeästi löytyi. Havsbad Camping näytti itsessäänkin eloisalle. Paikalle oli löytänyt monia matkalaisia asuntoautoineen ja illemmalla paikan baarissa olisi ollut tarjolla elävää musiikkia ja muuta viihdykettä. Me ei nyt kuitenkaan oltu rientoreissulla vaan jatkettiin rantamaisemista saaren tutkimista.

Rivieran lisäksi katsastettiin siis myös saaren pääkeskus Seittenkaari ja vierassatama. Seittenkaaren kylässä oli potentiaalia. Kirkon, peruskoulun ja kaupan lisäksi maisemaa korostivat perinteiset värikkäät rintamamiestalot ja jokaista vastaantulijaa tervehtivät paikalliset. Lapsien suojelu oli viety myös omalle tasolleen ja liikennejärjestelyissä näkyi perinteisen kylttien ja töyssyjen lisäksi hauskoja mutkittelua vaativia puomeja ja yksikaistaisia bussipysäkkejä. Aivan kerrassaan viihtyisä kylä siis kyseessä.

Vierassatama sen sijaan oli melkoisen autio. Jetsetit olivat tällä kertaa ankkuroituneet muihin satamiin ja vähän myös ehkä ihmeteltiin sataman pohjoista sijaintia. Merimaisema oli kuitenkin tyypilliset kaunis eikä kaduttu tätä pientä mutkaa matkallamme.

Teollisuusalueiden tutkiminen jätettiin toiseen kertaan, mutta kokonaisuudessaan kyllähän tuolta Ruotsin oma pohjoinen riviera löytyi. Tulipahan vaihtelua rantapäiviin ja Nallikarin maisemiin.

Ehkä tässä siis yksi kohde, missä piipahtaa seuraavalla Haaparannan reissulla myös teille lukijoillekin?

Mikä? Seskarö eli Seittenkaari
Missä? Pohjanlahdella Haaparannassa 20km keskustasta länteen
Mitä? Rantoja, saarimaisemaa, kaunista luontoa
Miten? Seskarö on parhaiten saavutettavissa omalla autolla. Saarella on muutamia camping alueita, joissa yöpyä. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Hannu Joensuu torstai, 9 kesäkuun, 2022 at 13:28

    Leirintäalueita löytyy tasan yksi eli se johon tutustuitte. Sen sijaan löytyy useita hienoja hiekkarantoja, joista osa on niin piilossa, että vain paikailliset ne löytävät. Vierassatama on ehkä vähän ”syrjässä”, mutta toisaalta sen on hyvä olla sellaisessa paikassa, johon pääsee myös purjeveneellä. Seskarössähän rannat ovat ykeisesti matalia, Pohjanmeren perukassa kun ollaan. Vierassatamaa on kehitetty ja nyt on useammalle veneelle paikat, jossa on maasähkö ja myös vettä saa veneeseen.
    Paitsi rantojen osalta, Seskarö on maastoltaan ja luonnoltaan ulkoilijan paratiisi. Kuivat kankaat ja ristelevät polut ja pikkutiet täyttävät koko saaren. Unohtaa ei sovi myöskään monipuolista marjasatoa, jonka saari tarjoaa syyskesällä ja joka tiedetään myös naapurissa. Marjastusaikaan vähintään puolella teiden varsiin pysyköidyissä autoissa onkin ne sydäntä lämmittävät rekisterilaatat.
    Jonkun aikaa Seskarössä vierailtuaan tekee auttamatta sen virheen, että tervehtii kaikkia vastaantulijoita myös Suomen puolella. Kummaksuvat katseet ssavat kuitenkin tämän tavan unohtumaan melko nopeasti.

  • Leave a Reply