Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 + 2 puistoa Madridissa

Miljoonakaupunki Madrid ei ole todellakaan pelkkää betoniviidakkoa. Itse asiassa kaupungista löytyy laajasti erilaisia puistoalueita ja luontoa. Puolen vuoden asumisen aikana otin lopulta ihan asiakseni seikkailla kartan vihreistä plänteistä toiseen ja tässä sitä nyt ollaan kirjoittamassa 10 pusikon listaa teillekin! Harvasta olen ehinyt koskaan kirjoitella edes omaa postausta, joten tästä on hyvä aloittaa. Jos kaupunki-ilma alkaa siis kyllästyttää tässä on jotain vaihtoehtoista ja toivottavasti uuttakin tekemistä Madridin lomalle.

1.RETIRO

Retiro lienee se Madridin tunnetuin puisto sen kauneudesta ja keskeisestä sijainnista johtuen. Tänne minäkin ensimmäisellä Madridin lomallani ensimmäisenä suuntasin ihailemaan ikonista tekojärveä soutajineen, sekä hämmästelemään kristallipalatsia. Sittemmin asuessa puistossa ei oikein tullut enää käytyä, sillä keskeinen sijainti ja Madridin upeimmat puistomaisemat ovat tuoneet alueelle omat ruuhkansa. Soveltuu siis kiireettömiin lomapäiviin ja on niihin ehdoton, mutta asujan lenkkipuistona aika menetetty tapaus.

Mitä nähdä:

 • Kristallipalatsi ja sen edessä oleva pieni lampi
 • Tekojärvi, jossa voi soudella
 • Alfonso XII:n monumentti järven toisella puolella, johon muuten ensi kuussa avautuu näköalapaikka!
 • Keväisin ruusupuutarhassa on upea kukkaloisto.

Saavutettavuus: 

 • 2 km kävellen Solin pääaukiolta
 • Metrot: Punainen linja (2) esim. Callaon tai Solin pysäkeiltä Retirolle. Turkoosi linja (1) Malasanan ja Gran Vian suunnasta Atochan pysäkille. Violetti linja (9) Ibizan pysäkki
 • Cercanias:  Atocha Cercanias pysäkki, kaikki Renfen lähijunalinjat.

Extra vinkki: Retiron vierestä löytyy muutaman euron maksava Real Jardin Botanico. Jos olet liikkeellä esimerkiksi kukkaloiston aikaan keväällä tämä on maksamisen arvoinen. Tämän lähin pysäkki on turkoosin metrolinjan (1) Atocha. 

2.CASA DE CAMPO

Madrid on siitäkin erikoinen suurkaupunki, että lähes keskustan ytimestä alkaa koko kaupungin suurin puisto, joka ei ole pelkästään puisto vaan kokonainen maalaisalue! Casa de Campo on niin iso ettei sitä kannata lähteä suorittamaan kerralla. Hyvä tutustuminen etukäteen on siis tarpeen. Matkailijalle parasta antia on ehdottomasti tekojärvi, kaapelihissi näkymineen, huvipuisto ja eläintarha. Asukkaalle Casa de Campo tarjoaa aivan uskomattoman hyvä pyöräilymaastot.

Mitä nähdä: 

 • Tekojärvi: kannattaa ottaa eväät mukaan ja jäädä piknikille
 • Teleferico: Kaapelihissimatka Parque Oestelta puiston keskuksiin (noin 6 eur menopaluu)
 • Eläintarha
 • Huvipuisto

Saavutettavuus:

 • Kävellen: Sol – järvi noin 2,5 km
 • Metrot: Jos olet menossa
  a) järvelle: Lago: sininen linja (10),
  b) Telefericolle: Argüelles: keltainen (3), ruskea (4) ja harmaa circle linja (6)
  c) Eläintarhalle: Casa de Campo: vihreä (5) ja sininen (10) linja
  d) Huvipuistolle: Batán: sininen linja (10)
 • Cercanias Renfe: Principe Píon asema: C1, C7, C10

Lue puistosta lisää tästä postauksesta: klik!

3.PARQUE DEL OESTE

Oeste puisto on tunnetuin eteläisestä päästään ja Debodin temppelistään. Debod taas vastaavasti on tunnettu upeista auringonlaskuistaan ja maisemistaan maaseudulle päin. Oestesta löytyy kuitenkin myös ruusupuisto, joka antaa parastaan keväällä kukkimisen aikaan. Muuten voisin sanoa puiston olevan melko perinteinen eikä aikaa näiden kahden lisäksi kannata täällä enempää tuhlata.

Mitä nähdä: 

 • Debodin temppeli ja auringonlaskut
 • Rosaleda del parque del Oeste ruusupuisto

Saavutettavuus:

 • Kävellen: Sol – Debod noin 1,5 km
 • Metrot:
  a) Debodille: Plaza de Espana:  sininen (10) ja keltainen (3) linja tai Ventura Rodriguez keltainen (3) linja
  b) Ruusupuistolle: Argüelles: keltainen (3), ruskea (4) ja harmaa circle linja (6) tai Ventura Rodriguez keltainen (3) linja

4.MADRID RÍO

Madrid Ríon alue on nousemassa yhdeksi Madridin trendikkäimmistä puistoista ja alueista viettää aikaa. Eteläisen Madridin ongelma-alueiden saneeraus on onnistunut halutusti ja jokialueesta on tullut yksi Madridin monipuolisimmista alueista. Madridin joen varrella ihaillaan siltoja, lenkkeillään jokimaisemissa, skeitataan skeittipuistossa ja vieraillaan kasvihuoneissa ja katsellaan näyttelyitä Matadero Madridissa. Tästä tuli yksi omista suosikeistani sen monipuolisuuden vuoksi ja tätä voisin kyllä suosittella lyhyemmällekin lomalle katsastettavaksi.

Mitä nähdä:

 • Vicente Calderónin stadion eli Atleticon kotikenttä
 • Toledon ja Arganzuelan sillat
 • Jokivarsi
 • Matadero Madridin näyttelyalue

Saavutettavuus:

 • Kävellen: Sol – Puente Toledo 2,3 km
 • Metrot:
  a) Vicente Calderónin stadionin päähän: Piramides tai Marques de Vadillo vihreä (5) linja
  b) Mataderolle: Legazpi keltainen (3) tai harmaa circle (6) linja

5.EL CAPRICHO

El Capricho on ehdottomasti Madridin toiseksi kaunein puisto heti Retiron jälkeen. Sen kaukainen sijainti keskustasta on kuitenkin tehnyt siitä rauhallisen, mikä luo vielä aivan omanlaisensa fiiliksen tälle puistolle. Puisto on jaettu kolmeen eri sektoriin. Ranskan mailla voi katsella labyrinttia ja puiston tunnetuinta patsasta. Italialaisessa osassa pääsee katsomaan puiston vanhoimmat rakennukset ja maisemat. Kolmantena englantilaistyylisiä maisemia on nähtävissä vähän siellä sun täällä.

Kävin itse katsastamalla puiston sateisella säällä, joten kuvat eivät anna ollenkaan oikeutta paikan kauneudelle. Yritin itseasiassa tehdä uusinnan Suomi vieraan kanssa, mutta silloin puisto ei jostain syystä ollutkaan auki.

Saavutettavuus: 

 • Metro: El Caprichon pysäkki, vihreä (5) linja.

6.SIETE TETAS

Huonomaineiselta lähiöalueelta Vallecasista löytyy 7 kukkulan puisto, joka on jäänyt aivan huomioitta yhtään missään. Mutta tämä puisto on ehdottomasti Madridin paras näköalapaikka. Tämä on myös niitä paikkoja, jossa saa muuten nauttia kauniista panoraamamaisemista aivan omassa rauhassaan. Antaa ylläolevien kuvien puhua puolestaan!

Mitä nähdä: Madridin parhaimmat ilmaiset panoraamanäkymät

Saavutettavuus: 

 • Metro: Portazgon pysäkki turkoosi (1) linja

Lue kokonainen postaus 7 kummun maisemista tästä linkistä: klik

7.QUINTA DE LOS MOLINOS

Tässä puistossa ei ole mitään ihmeellistä muulloin kuin kevätaikaan mantelin kukkien kukkiessa. Sillon tämä puisto herää eloon ja on ehdottomasti Madridin kaunein! Pinkit kukat ei lienee kaipaa enempää selittelyä. Jos rakastat värejä, romantiikkaa ja kukkaloistoa tule tänne maaliskuun puolivälin taitteilla!

Mitä nähdä: Mantelikukkien kukkaloisto maaliskuun puolivälin tienoilla

Saavutettavuus: 

 • Metro: Suanzesin pysäkki vihreä (5) linja

Katsasta täältä oma postaus puistosta: klik

8.PARQUE EUROPA 

Miniatyyrinen Eurooppa on Madridissa koettavissa yhden päivän aikana Eurooppa puistossa. Kukapa ei haluaisi matkustaa Madridiin näkemään Eiffel tornia ja pissaavaa poikaa. Torrejon de Ardozissa sijaitseva puisto on ulkona kaupunkialueelta 25 kilometriä Solilta itään päin. Tämä erikoinen puisto on kuitenkin ilmaista lystiä ja Renfen lähijunat vie aika näppärästi perille!

Mitä nähdä: Euroopan merkittävimmät nähtävyydet miniatyyri koossa aina Eiffelin tornista, Colosseumiin ja Plaza Mayoriin.

Saavutettavuus: 

 • Cercanias Renfe: Linjat C2 ja C7 Nuevos Ministeriokselta ja Atochasta Torrejon de Ardozin pysäkille. Torrejon de Ardozilta paikallisbussit L1 ja L2 vievät oven eteen. Kävelymatka tällä välillä noin 3km.

9. FELIPE VI

Koillis-Madridissa avautuva 340 hehtaarin puisto oli järjen köyhyyttä 40 asteen helteillä, mutta yksi Madridin pyrähdyksen ikimuistoisimmista seikkailuista. Puisto kattaa yhteensä yli 310 000 puuta ja se on suunniteltu virkistäviin ulkoilu- ja urheilupäiviin. Se esittelee erilaisia luonnon ekosysteemejä, tarjolla on ojamaisemaa, lampia ja jonkin sortin suota. Lapsille oli myös omia leikkipaikkoja. Me kuitenkin etsittiin hyviä kukkulanäköaloja ja päädyttiin samalla katsastamaan pienimuotoinen labyrintti. Lähistöllä ei ole yhtään mitään, joten jos ja kun joskus tiesi vie tänne raahaa omaa juotavaa ja evästä ja mielellään paljon!

Mitä nähdä: 

 • Luontoa
 • Labyrintti
 • Näköalapaikka

Saavutettavuus:

 • Cercanias Renfe: Linja C1 ja C10 Valdebebasiin + 1km kävelyä
 • Paikallisbusseilla 87, 174, SE799

10. JUAN CARLOS I

Juan Carloksen puisto löytyy aiemmin mainitun Caprichon viereltä ja osoittautui sellaiseksi parhaimmat päivänsä nähneeksi urheilupuistoksi. Puisto rakennettiin 1992 vuoden kulttuurikaupunkitittelin puitteissa ja sen jälkeen tätä ei siis ole taidettu paljoa hoitaa. Silti, jos tänne tulee vierailulle lapsille on paljon leikkipaikkoja, alueelta löytyy erikoisia patsaita ja kala-allas, sekä teko kanaaleja, joissa ehkä joskus on soudeltu menemään.

Saavutettavuus: 

 • Metro: El Caprichon pysäkki, vihreä (5) linja.

Ja saako vielä mainita kaksi extraa ihan lyhyesti…

10 + 1 Quinta de la Fuente del Berro

Hyvin pieni puistoalue Goyan hienostoalueen kupeessa. Täältä aukeaa klassiset näkymät Madridin televisiotornille.Tänne siis ottamaan ikonosia kuvia ja katsastamaan yksi pieni tehty vesiputous!

Saavutettavuus: Metro harmaa circle line 6 pysäkki O’Donnel

10 + 2 Parque Central de 3C

Pohjois-Madrid ja oma rakas koti ja listalla ihan vain koska tätä parempaa kotipuistoa ei voi maa kantaa. Vesitornilta avautuu kivat näkymät ja keväisin puistoa koristaa ruusupuutarha, jossa saa ihailla kukkaloistoa ihan ilman Retiron ja Oesten ruuhkia.

Saavutettavuus: Renfe Cercanias C4 pysäkki Tres Cantos

Huh kun tuli puisto ikävä! Näiden lisäksi Madridista löytyy toki vielä ainakin saman verran muita puistoja ja paljon on vielä itselläkin näkemättä. Eiköhän tällä listalla pääse kuitenkin alkuun!

Onko sulla omaa puistolempparia Madridissa? Listan täydennysehdotuksia otetaan myös vastaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply