Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pikkutyttö ihmepuiden keskellä – Gardens by the Bay

Singaporen maisemia on vaikeaa kuvitella 90-luvulta. Uudet hankkeet laittoivat nimittäin tämän utopistisen puutarhavaltion rattaat pyörimään 2000-luvun alussa niin täydellä teholla, että muun muassa Gardens by the Bay sai alkunsa. Singaporen minivaltiossa tilanpuute sivuutettiin rakentamalla ja hyödyntämällä jättömaata ja suunnittelemalla tämä uskomaton 101 hehtaarin puisto alue. Samalla maa halusi saada itselleen kansallisen ikoninsa ja siinä on kyllä omasta mielestä onnistuttu loistavasti. Kyllä ainakin omissa mielikuvissa Gardens by the Bay ja sen superpuut on  tämän päivän Singaporen kliseisin paikka

No mitens paikka vakuutti sitten ihan livenä? Ensimmäinen mielikuva oli, että kaikki on ehdottomasti rakennettu toimivasti ja jokainen yksityiskohta on hiottu viimeisen päälle kuntoon. Saavutettavuudestakaan paikkaa ei voi moittia, sillä ihmepuut saavuttaa kahdellakin eri metrolinjalla. Upea silta avasi maisemat korkealle kohottavia värikkäitä feikkipuita kohti ja fiilis oli enemmän fantasiamaailmoissa kuin ihan oikeassa elämässä. Täytyy myöntää, että ajattelin kaiken olevan jopa liian feikkiä tällaiselle metsien välissä syntyneelle pohjoisen pienelle tytölle. Niin vain kävellessä kuitenkin mieli alkoi muuttua ja illan hämärtyessä olin jo ihan otettu paikasta.

Gardens by the Bay ei ole pelkkiä feikkipuita. Aluueelle kannattaa varata ihan kunnolla aikaa ja antaa sen viedä mennessään. Superpuiden lisäksi kannattaa käydä katsastamassa lasisena hehkuvat kasvihuoneet Flower Dome ja Cloud Forest. Näihin olisi päässyt tutustumaan 28 sgd:n hintaan (19 eur), mutta koska ilmainen upea kasvitieteellinen puisto oli jo nähty, tästä tuntui vähän turhalle maksaa.

Sen sijaan korkeiden paikkojen parhaan fanittajan oli ihan pakko päästä OCBC SKYWAYlle eli sinne superpuiden päälle rakennetulle näköalatasanteelle. Tästäkin sai maksaa ihan mukavasti (8sgd = 5 eur), mutta näkymät oli ihan joka dollarin arvoiset! Täältä puut näki aivan uudesta näkökulmasta unohtamatta klassisen ikonista Marine Bay Sands hotellia ja edellä mainittuja kasvihuoneita.

Näiden kolmen kovan nähtävyyden lisäksi alueelta löytyy perinteistä puistoa, ilmaisia puutarhoja ja kauniita vesialtaita, jotka jokainen ovat kiertämisen arvoisia.

Iltaa Gardens by the Baylla ei kannata myöskään unohtaa! Itse asiassa hämärtyvä kaupunki ja puihin syttyvät valot oli se hetki kun turhanpäiväinen feikkiys muuttui omassa mielessä ihan uskomattoman upeaksi ja kekseliääksi kokonaisuudeksi. Joka ilta puut alkavat tanssia musiikin tahtiin klo 19:45 ja 20:45. Ensimmäisellä kellon lyömällä paikkaa oltiinkin metsästämässä jo hyvissä ajoin ja se kannattaa muuten tehdäkin, sillä ei oltu muuten ainoita! Tähän esitykseen irtosikin erinomainen penkkipaikka ja esitys oli aivan joka sanalla sanottuna upea. Niin upea, että otettiin tunnin päästä uudelleen hieman kauemmasta perspektiivistä suihkulähteiden ääreltä.

Loppujen lopuksi koko Gardens by the Bay kokemus oli todella uniikki. Näin kaupunkisuunnittelun kursseja käyneenä ja matkailun opiskelijana on aina mielenkiintoista nähdä kuinka maailmalla osataan tehdä suunnittelmista todellisuutta ja saada ne vielä näin hienosti toimimaan! Tämä myös muistuttaa siitä, kuinka yhä enemmän mielikuvitusta tarvitaan, eikä ole väärin luoda jotain aivan uutta ja värikästä. Tästä paikasta ei ole turhaa syntynyt Singaporen ikonisin paikka.

Mikä? Gardens by the Bay
Missä? Singaporessa alun perin jättömaana olleella rannikolla
Mitä? Superpuita, puutarhoja, ulkopuistoja ja iltavaloshow
Miten? Metrolla: Sininen ja keltainen linja: Bayfront
Paljonko maksaa? Alue itsessään on ilmainen. Flower Dome ja Cloud Forest kasvihuoneet 28sgd ja OCBC SKYWAY 8sgd.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Heidi / Auringon alla maanantai, 12 helmikuun, 2018 at 10:00

  Nuo superpuut on niin hassuja, kun jotenkin ne saa vaan puolelleen ja unohtuu se kaikki teennäisyys. Teoriassa koko homma kuulostaa mauttomalle turistirysälle, mutta käytännössä olo on kuin satumaassa, erityisesti silloin ilta-aikaan. Me käytiin siellä tasanteella nimenomaan illalla, joten fiilis vaan korostui. Ehkäpä tuollainen vähän kitsi tunnelma on jopa ihan aitoa aasialaisuutta 😀

 • Reply Katja maanantai, 12 helmikuun, 2018 at 10:03

  Joo Singapore on kyllä jotenkin onnistunut tässä hankkeessa kyllä ihan täydellisesti! 😀 Että jostain näin teennäisestä on kuitenkin saatu näin toimija ja kaunis kokonaisuus. Nuo näkymät tasanteelta illalla on taatusti ihan uskomattoman kauniit! Se oli mun mielestä muutenkin kaikkein kaunein hetki kun alkoi hämärtää ja puihin alkoi syttyä valot. <3

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 12 helmikuun, 2018 at 19:25

  Me teimme muutama vuosi sitten toisen vierailun Singaporeen, tosin nyt toisella kertaa vaan päivän mittaisen, mutta suuntasimme, tietysti, tuolle alueelle, iihastelimme Marina Bay Sandsin hotellia ja juuri tätä puistoaluetta. Aikaa ei ollut paljon, mutta saipahan siitä kuitenkin jonkinlaisen mielikuvan.

  • Reply Katja tiistai, 20 helmikuun, 2018 at 18:00

   Tää on kyllä ehdoton ykköskohde Singaporessa eli hyvin ovat onnistuneet tuossa imagon luonnissa ns. ”tyhjästä”. Ihana paikka! Pääsispä takaisin lämpimään. 🙂

  Leave a Reply