Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensikertalaisen Singapore vinkit

Singapore tuo pieni ja utopistinen piste Malakan salmella valikoitui tämän talven Aasia-kohteeksi. Siisteydestään, tiukoista säännöistään ja uusista hankkeistaan tunnettu Singapore osoittautui toimivaksi lomakohteeksi ja tässäpäs joitain huomioita matkan varrelta. Jospas näistä olisi hyötyä myös tulevaisuuden reissareillekin!

Saapuminen

Me saavuimme Singaporeen ilmateitse Changin toimivalle uudelle lentokentälle Qatar Airwaysilla. Koska oli jo myöhä otimme taksin lentokentän lähellä olevalle hotellille ja jatkoimme samaa kaavaa noudattaen aamuvarhain taksilla Tanah Merahin lauttasatamaan ja kohti Bintania. Taksiliikenne on toimivaa ja suhteellisen halpaa.

Changin kansainväliseltä lentokentältä pääsee kuitenkin taksien lisäksi keskustaan myös siistillä ja toimivalla metron vihreällä linjalla Tanah Merahin asemalla vaihtamalla. Vihreän linjan keskustan pääpysäkkejä ovat muun muassa Bugis, City Hall ja Raffles Place. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ajat etukäteen. Me pois lähtiessämme yritimme ottaa tätä metroa, mutta juuri tänä kyseisenä lauantaiaamuna homma oli laitettu puihin kello 9 asti korjauksien takia…

Toinen julkinen vaihtoehto ovat bussit. Busseja kulkee useampikin, mutta esimerkiksi linjat 24, 34 ja 36 vievät lentokentälle. Busseissa käy vain tasaraha, mikä kannattaa huomioida ennen näitä valitsemista! Maksaminen onnistuu myös Singaporen julkisenliikenteen kortilla.

Meriteitse Singaporeen pääsee kätevästi ainakin Indonesian puolen pääsaarilta. Singaporessa on parikin lauttasatamaa ja itse tosiaan tuli käytettyä Tanah Merahia. Tanah Merahilta kulkee lähimmälle juna-asemalle bussi 35, jossa voi vaihtaa helposti samaiseen lentokentällekin menevään vihreään linjaan.

Maanteitse Singaporen ja Malesian yhdistää silta. Tätä väliä en kuitenkaan itse surrannut, eli vinkkejä ei ole antaa. Sen kuitenkin paikallisista uutisista näin, että maiden välillä on käynnissä junahanke yhdistämään maat samaisesta kohdasta yhteen.

Liikkuminen kaupungissa

Singapore on aikalailla kävelijän paratiisi. Kaikki on yllättävän lähellä ja aika vähän loppujen lopuksi viikon aikana tarvikaan turvautua metroon. Muista kuitenkin, että Singaporessa on vasemmanpuoleinen liikenne ja, että on lainvastaista ylittää katu muualta kuin siihen merkityiltä paikoilta!

Jos kuitenkin ne jalkavoimat loppuvat kesken kannattaa turvautua siihen toimivaan metroverkostoon! MRT asemia on vähän joka puolella ja siisteys asemilla maan perii. Metroihin on myynnissä niin yksityislippuja, matkailijan päivä ja viikkopasseja, sekä ihan perinteistä korttia johon ladataan rahaa. Me päädyimme tähän EZ-Link korttiin, vaikka kuinka kaikkea muuta yritettiin kaupitella. Kortilla itsellään oli hintaa 5 SGD (3,5 eur) ja alkusaldona kortissa oli 7 SGD:a. Kortti ei ollut palautettava, mutta rahat kortin sisältä pystyi saamaan takaisin esimerkiksi Changin lentokentän pisteestä kotimatkalla. Matkat kortilla maksoivat yleisesti 0,8 – 2 dollaria. Halpaa lystiä siis. Ja homma toimi siis perinteisesti piippailemalla porteista sisään ja ulos elektroniikan hoitaessa veloituksen kortilta.

Liikennettä täydentämässä on bussiverkosto, sekä suhteellisen edullinen ja turvallinen taksiliikenne. Busseja ei tullut tällä lomalla käytettyä, mutta taksin muutaman kerran kokemuksella voin sanoa, että täällä jos jossain on taksikuskeilla käytöstavat hallussa! Takseissa on selkeät mittarit eikä kertaakaan hommissa ollut ongelmia. Näin pitäisi olla joka paikassa.

Ruoka 

Koska Singapore on melkoinen kulttuurien sulatusuuni myös ruokaa on tarjolla ihan jokaisesta maailmankolkasta. Suurkaupungissa ruokapaikkoja riittää Chinatownin katukeittiöistä ostoskeskusten foodcourteihin ja 5 tähden Michelin ravintoloihin. Samalla hintahaitari paikkojen suhteen on melkoisen suuri. Itse nautin ruokani sieltä halvimmasta päästä katukeittiöistä ja food courteista. Koko reissun kallein ateria taisi maksaa 7 Singaporen dollaria (hieman alle 5 euroa), joten täällä ei periaatteessa olisi edes haitannut vaikka joku hutiruoka olisikin sattunut kohdalle.

Mutta tälle nirsolle ei sattunut oikeastaan yhtään täyttä hutia reissun aikana ruokien suhteen! Toki monissa sopissa oli jotain epämääräisiä ituja, jotka jäivät syömättä, mutta esimerkiksi lihan laatu oli kyllä huomattavasti parempaa kuin missään aiemmassa Aasian kohteessa. Ei jäänyt tällä lomalla nälkä, eikä tarvinut kertaakaan turvautua länsimaalaisiin hintavahtavampiin ravintoloihin.

Hintataso

Singapore on huomattavasti lähinaapureitaan kalliimpi, mutta silti näin suomalaisen näkökulmasta hyvin edullinen. Kuten ylempänä tuli esille syömiseen ei saanut menemään rahaa oikeastaan ollenkaan. 20 kilometrin taksimatkalle tuli hintaa noin 20 dollaria (13 euroa) ja myös metron käyttäminen oli edullista.

Ostosten tekeminen ostoskeskuksissa oli kansainvälisellä tasolla hinnoissaan. Tosin kohdalle sattuessa alennukset olivat erittäin hyviä. Itse täydensin urheiluvaatevarastoani kolmen raidan paidalla, takilla ja housuilla ja näille jäi hintaa yhteensä sellainen 68 euroa. Ostoksia tehdessä kannattaa myös muistaa, että yli 100 dollaria ylittävistä ostoksista on mahdollisuus saada verot takaisin lentokentällä!

Hotellihinnat olivat myöskin aika yllättävänkin kohtuullisia tällaiseksi suurkaupungiksi. Dhoby Ghautin metroaseman kupeessa keskellä kaupunkia sijainnut YWCA uima-altaalla maksoi noin 85 euroa yöltä. Paljon halvemmallakin olisi päässyt, mutta tällä lomalla haluttiin ehdottomasti uima-allas ja keskeinen sijainti.

Sää

Ihanan kuuman kostea ilmasto on jotain, mitä Singaporeen saapuvan kannattaa odottaa. Lämpötila pysyttelee yötä päivää ja talvesta kesään yli 25 asteessa, joten tälle lomalle ei oikeastaan edes kannata pakata muuta kuin kesävaatteita. Näin talvella sataa enemmän ja tämä näkyikin nopeina hetkellisinä ukkoskuuroina lähes päivittäin. Mutta niin nopeaa kuin nämä sateet tulevat niin yhtä nopeaa ne myös kaikkoavat. Aurinkoa ei kuitenkaan kannata odottaa ainakaan kirkkaalta taivaalta. Itse en sitä nähnyt oikeastaan kertaakaan 2 viikon aikana.

Muuta huomioitavaa

Singapore on kuuluisa tiukoista laeistaan. Lait kannattaa ihan oikeasti ottaa vakavasti ja tutustua niihin ennen reissua. Aina on nimittäin parempi olla hyvin varautunut kuin löytää itsensä toiselta puolelta maailmaa betoniviidakon keskeltä mussuttamasta purkkaa ja saaden tästä hyvästä tuhansien dollarien sakot..

 • Ota lääkkeisiin reseptit ja alkuperäispakkaukset mukaan, joskus näistä voidaan olla erittäin tarkkoja
 • Tarkista kaikki elintarvikemääräykset
 • Jätä purkkapaketit kotiin
 • Älä ylitä teitä muualta kuin suojateiden kohdalta
 • Pidä eväspussukat ja juomat visusti laukun pohjalla metroasemilla, metroissa ja joissain yleisissä paikoissa

Näiden lisäksi kannattaa huomioida Singaporen tiukka nollapolitiikka huumeiden suhteen. Singaporessa on edelleen käytössä kuolemantuomio koskien huumerikoksia. Changin lentokentällä oli huumeskannerit ja tämä on jotain mistä ollaan erityisen tarkkoja.

Kovista rajatarkastuksista olen myös muutenkin kuullut, mutta omalla kohdallani rajavartija otti passini ja alkoi taivastella kuinka kaukaa ja kylmästä sitä on matkustettu… Kävimme keskustelun Suomen säästä ja lumesta ja siinäpä se sitten olikin. Kaikeen kannattaa kuitenkin varautua.

Lyhyesti Singaporen alueista 

Pieneen valtioon mahtuu paljon kaikkea rannoista luonnonsuojelualueisiin ja kiiltävistä pilvenpiirtäjistä perinteisiin asuinalueisiin. Kaikki on mahdollista nähdä pikaisesti päivässä tai vastaavasti hommaan saattaa mennä kunnolla sukeltaessa jopa yli viikko. Tässä lyhyesti pääalueista. (Linkit tulevat alle sitä mukaan kun saan kirjoitettua alueista tarkemmin.)

Orchard Road: Monta kilometriä pitkä ostoskatu, joka on täynnä toinen toistaan suurempia ja kiiltävämpiä ostoskeskuksia. Vaikka ostostenteko ei kiinnostaisikaan tänne kannattaa ihan vain suunnata ihmettelemään suurta maailmaa, ostosmaniaa ja tavaramäärää. Täällä jos jossain myös pääsee käsiksi tyylikkäisiin Singaporelaisiin ja heidän muotiinsa.

Gardens By The Bay: Vain kymmenisen vuotta sitten meren päälle rakennettu utopistinen alue välkkyvine feikkipuineen ja kasvihuoneineen. Tänne kannattaa suunnata illalla auringonlaskettua ihmettelemään Aasialaisen musiikin tahdittamia puita. Maisemia voi käydä ihailemassa puudekiltä tai Marina Bay Sands hotellin kattoterassilta.

Clarke Quay: Singaporen jokivarsi, jossa voi ihmetellä risteilylaivojen liikkeitä, värikkäitä taloja  ja hyvin teennäistä baarikatua. Paljon länsimaalaisia ravintoloita ja pubeja.

China Town ja Bugis: Toisenlaista krääsäpaljoutta löytyy China townin kujilta. Täällä kannattaa käveleskellä ruuhkan keskellä, hipistellä muovinpaloja, vierailla temppeleissä ja syödä katuruokaa. Bugis on samanmoinen krääsäkatu, josta saa kaikkea hedelmistä ruokaan ja feikkielektroniikkaan. Tunnelmaa täällä ei kuitenkaan puutu!

Little India: Pikku Intia on kuin toinen maa. Värikkäät talot, ostoskujat ja temppelit ovat itsessään se juttu. Täällä ei ole oikeastaan mitään nähtävää, mutta silti niin paljon aistittavaa.

Arab street: Muslimien asuinalueita ja seutua. Löytyy paljon Arabikauppoja, kaunis Masjid Sultanin moskeija ja Malajien perinne keskus.

Geylang: Iltaelämän ja tyttöbisneksen keskus. Aamulla alue oli rauhallinen, mutta yöllä naiset valtaavat kadut ja meno voi äityä villiksi.

Sentosa: Sentosan saarella pääsee helposti hyppäämään rantaelämään ja kauniille rannoille. Saarelta löytyy myös kaikki mahdolliset elämyspuistot ja lasten aktiviteetit. Päivä saarella kuluu rattoisasti rentoutuen.

Singapore on siis yhteenvedettynä toimiva, monipuolinen ja ihanan trooppinen kaupunkikohde. Se on helppo aloitus Aasian seikkailuille ja kätevä pysähdyskohde matkalla eteenpäin kohti Australiaa ja Uutta-Seelantia. Loma meni rattoisasti ja ilman ongelmia!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Inka torstai, 25 tammikuun, 2018 at 22:16

  Jes, olipa kiva lukea tää postaus kun omaan Singaporen-reissuun on alle kaksi viikkoa. Pitää painaa mieleen erityisesti se, että tietä ei pidä ylittää mistä sattuu… Ja vitsi, olispa ihana nähä vähän aurinkoakin, mutta kyllä se pelkkä lämpökin kelpaa!

  • Reply Katja perjantai, 26 tammikuun, 2018 at 09:38

   Uijuijui! Pääsisimpä takasin! Siellä on aika hyvin niitä merkkejä joka puolella että ”use pedestrian” ja nuoli lähimpään ylitys paikkaan muistuttamassa, että laitonta puuhaa sellainen tien yli hyppiminen. Tää on myös sellanen paikka, jossa kaikki oikeasti seisoo ja odottaa niitten punaisten valojen vaihtumista vihreäksi vaikka ketään ei tuliskaan.

   Ja mää voin sanoa, että kun lämpö on pilvessäkin se 30 astetta ja yön pimeimpinä tunteinakin 25 niin et välttämättä halua taivaantäydeltä siihen päälle arskaa. 😀 Mutta semmonen puolipilvinen olis kyllä niin ideaali!

   Ihanaa reissua ja hyviä lomasäitä!

 • Reply Siam keskiviikko, 21 helmikuun, 2018 at 14:21

  Singapore ja Hongikongi rulettaa sata.
  Michelin Guide max 3★.

  • Reply Katja torstai, 1 maaliskuun, 2018 at 19:11

   Joo kummastakin kaupungista olen kyllä tykännyt. Tyylikkyys, kaupunkielämä ja luonto samassa paketissa.

  Leave a Reply