Joulutunnelmissa Madridissa

Pyrähdin tuossa spontaanisti viime viikolla katselemaan Madridin menoja ja meininkejä. Madrid oli kylmä, mutta onneksi joulunhenki lämmitti kaupunkia ja loi aivan uudenlaista tunnelmaa. Olin onnekas, sillä sain kokea joulun avajaiset perjantaina ja nähdä kuinka koko kaupunki syttyi jouluvaloihin  ja tunnelmiin. Espanjassa joulu ei ole mikään ihan pikkujuttu, joten ihan siitäkään syystä matka Madridin joulumarkkinoille ei ole ollenkaan huono idea.

Jos olet siis suuntaamassa lähiviikkojen aikana kaupunkiin tässä jotain mitä kannattaa ehdottomasti fiilistellä.

Puerta del Solin joulukuusi ja valot

 

Ehkä kaikkein ikonisin, kliseisin ja väkisinkin koettava joulun henki on ehdottomasti Madridin pääaukiolla Solilla. Iso joulukuusi valaisee aika mukavasti koko aukion ja kohti Gran Víaa lähtee kauniit ylös ripustetut jouluvalot. Ihan vielä ei ollut ilmestynyt kauppojen ikkunoihin joulutarinoita, mutta voin luvata, että niitä on taatusti tulossa ainakin Ingleseihin kunhan tästä joulukuulle siirrytään. Ja yleensä nämä joulutarinat on ihan uskomattoman hienoja.

Gran Vía

Toinen kliseinen ja lähes väkipakolla koettava jouluvalokatu on tietenkin Gran Vía. Kovin on Madridissa puhuttu kadun muuttamisesta kävelykaduksi, mutta vielä jouluvalot valaisevat lähinnä autojen vilkasta liikennettä. Gran Víalta jouluvalot jatkuvat kohti Malasañaa aina Tribunalille saakka.

Plaza Mayor

Kun jouluvaloista haluaa siirtyä markkinatunnelmiin, kannattaa suunnata nokka kohti Plaza Mayorin aukiota. Kun saavuin aukiolle, oli lähes kaikki kojut jo kiinni, mutta voi jumpe paikalla oli silti joulutunnelmaa. TVE:n tädit olivat saapuneet kuvaamaan meininkejä ja tiedä vaikka joku suomityttökin olisi vilahtanut televisiossa. Kojujen lisäksi aukio oli aivan ihanasti valaistu, kuten Plaza Mayor yleensäkin.

Alcala de Henares ja joulumarkkinat

Madridin suurin joulukylä on kuitenkin pystytetty Alcala de Henaresin kaupunkiin tunti länteen Nuevos Ministeriokselta. Koko alue on pystytetty keskelle ei mitään, mutta bussilla pääsee helposti perille Alcalan lähijuna-asemalta.

Nämä markkinat sopii erityisen hyvin lapsiperheille. Alue on pystytetty vähän sellaiseen feria malliin sopivasti. Joululaulut raikaa, lapsille on hyvipuistolaitteita, tontut jakaa karkkeja. Sisältä löytyy mäenlaskupaikkaa ja ulkona voi luistella. Itse kojut tuottivat pettymykset, sillä täältä oikeastaan puuttui kaikki perinteinen espanjalainen jouluhömppäsälä ja ruoka.

Niin seuraava kysymys sitten kuuluukin, mitä näiltä espanjalaisilta markkinoilta voi odottaa? Itse hamstrasin ruokakaupoista kotiinvietäväksi kasan eri variaatioita turrónista. Pólvoron-leivokset ovat myös jotain, joista ei ehkä ikinä saa tarpeekseen. Ja koska on joulu, ei suklaalta ja marsipaaniltakaan voi välttyä. Espanjalaisille joulu on perhejuhla ja se näkyy siis vahvasti näissä markkinoissa. Parasta näihin on siis lähteä herkuttelemaan avoimella fiiliksellä ja katselemaan paikallista elämänmenoa.

Itsehän voisin palata samantien takaisin, mutta oon kyllä siltikin kiitollinen, että ehdin juuri ja juuri nähdä Madridin kauniissa jouluasussaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Vanha rouva perjantai, joulukuu 1, 2017 at 09:56

  Lähdemme parin päivän päästä kuukaudeksi kaukomaille eli Kambozhaan ja Vietnamiin, joten tavataan tammikuussa. Jossu tosin käski pakata sut meidän matkalaukkuun 😉

  • Reply Katja perjantai, joulukuu 1, 2017 at 16:36

   IHANAAA! Mää oon niin ylpeä, että saitte vihdoin ja viimein sen järjestymään!! Jossu kyllä tietää, miten hoitaa nuo pakkaus jutut 😉 Ihanaa Aasiaa ja palaillaan sitten tammikuussa!

 • Reply Marimente sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 17:35

  Upeita kuvia ja joulunalustunnelmia Madridista! Meillä alkaa huomenissa Etelä-Espanjan reissu, joten oon vähän innosta piukeana fiilistelemässä kaikkia Espanja-juttuja! 🙂

  • Reply Katja sunnuntai, joulukuu 3, 2017 at 19:57

   Ihanaa Andalusiaa! Se on kyllä niin kaunista seutua ja varmasti myös täynnä joulutunnelmaa ja markkinoita. Kelpaisi <3

  Leave a Reply