Suomen suurin matkablogiyhteisö

Erilaista Hongkongia Wong Tai Sinin temppelin kätköissä

Jokaisella reissulla koen aina tarvetta päästä kurkkimaan lähiöelämää tai haistelemaan edes jonkinlaisia paikallisia tuulia ulkona keskuksien ytimestä. Hongkong ei tehnyt tässä asiassa poikkeusta, sillä Wong Tai Sinin temppeli, yksi itselleni etukäteen mielenkiintoisimmista kohteista sijaitsi sopivasti Kowloonin keskuksen ulkopuolella, mutta hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tämä temppelireissu oli siis tapa hoitaa lähiömaisemat ja kulttuurikierros temppelimaisemissa yhdellä iskulla.

Wong Tai Sinin temppeli ei ole ihan mikä tahansa temppeli. Se kattaa kolme uskontoa Taolaisuuden, Buddhalaisuuden ja Kunfutsealaisuuden ja tarjoaa ihan tavalliselle matkailijallekin kauniita näkymiä. Kaunis Kiinalaistyylinen temppeli avautuu lähes heti metrotunnelista astuttua. Värimaailma on tyypilliseen tapaan punaista ja sinistä, on kiinankielisiä koristekirjoituksia ja erilaisia patsaita. Suitsukkeiden haju leijuu rakennuksesta toiseen ja täällä jos missä on helppo päästä sukeltamaan melko vaivatta hyvin Aasialaiseen tunnelmaan. Tämäkin pieni tyttö tunsi olevansa kaukana kotoa. Feng Shuikin oli kohdillaan, sillä opin kaikki viisi elementtiä tulivat nopeaa vastaan.

Vettä löytyi suihkulähteestä ja ehkä koko alueen kauneimmasta hyvän toiveen puutarhasta. Jos jotain hengellistä niin täällä jos jossain sellainen omanlainen rauha keskellä vilkasta suurkaupunkia pystyi kyllä ihan todella täyttämään mielen. Kerrassaan kaunis puutarha. Muita Feng Shuin osia tulta, puuta, metallia ja maata oli nähtävissä rakennusten rakenteissa, elementeissä ja yleisissä piirteissä.

Tavallisen suuren temppelirakennuksen erikoisin juttu on kuitenkin kau cim, joka vetää erityisesti aasialaisia puoleensa. Kyseessä on hengellinen peli tai rituaali, jonka tarkoituksena on hakea itselle hengellisiä vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin tai omiin toiveisiin. Koska homma oli ilmaista hainpas itsekin tikkupurnukan ja etsin sopivan pelipaikan tyynyjen keskeltä. Pelipaikalla tarkoitus on heilutella purkkia niin kauan, että yksi tikuista sattuu tippumaan lattialle. Tikut on numeroitu ja jokaisella numerolla on oma merkityksensä. Numeron saatua voikin marssia johonkin lukuisista läheisistä kopeista, joiden ennustajat kertovat (maksua vastaan), mitä numero tarkoittaa. Englanninkieliset kopit oli merkattu erikseen, mutta koskaan kellään ei ollut näkyvillä yleisiä hintoja, allekirjoittaneen suuhun alkoi tulla mahdollisen turistihuijauksen maku ja tässä vaiheessa numero yhdeksän jäi elämään pelkässä mielessä ilman ammattilaisen selostusta mahdollisesta merkityksestä.

Entäs se lähiö sitten? Ensinnäkin aivan temppelin kylkeen on rakennettu suuri uudenkarhea ostoskeskus Temple Mall North, josta olisi taatusti löytynyt syötävää ja ostettavaa moneksi tunniksi. Kauppakeskukset ovat kuitenkin joka paikassa samanlaisia, joten temppelikierroksen jälkeen harmaat parhaat päivänsä nähneet kerrostalot sattuivat vetämään enemmän puoleensa. Talojen välissä sitä kyllä osasi tuntea taas itsensä hyvin pieneksi. Kovin korkealle kohosivat harmaat möykyt ympärillä ja paljon näkyi elämää niiden välissä. Paikalliset papat istuskelivat ja vaihtoivat kuulumisiaan, kiireiset ihmiset huitaisivat sekunneissa ohi ja pienet lapset tappelivat globaaliin tapaan niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Ei mitään kummempaa nähtävää, mutta mielenkiinto tuollaisen megatalon huoneistovierailuun olisi kyllä kiva joku päivä toteuttaa.

Tämä paikka oli siis varsin mallikas täsmäisku pois ytimestä. Kannattaa ehdottomasti mennä jos yhtään temppelit ja sellainen Aasialainen mystiikka kiinnostaa.

Mikä? Wong Tai Sinin temppeli
Missä? Hongkongissa, Kowloonin pohjoisosissa
Mitä? Kolmen uskonnon temppeli, Good wish puutarha, mahdollisuus kokeilla kau cimiä ja ottaa ennustus
Miten?  Vihreällä Kwung Tong metrolinjalla Kowloonista esimerkiksi Yau Ma Tein, Mong Kokin tai Prince Edvardin pysäkeiltä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply