Suomen suurin matkablogiyhteisö

Yli-Ii, kivikautinen Kierikki ja lähiseutumatkailua

Käytiimpäs viimeviikolla aloittelemassa lähiseutujen tutkailua ja keräämässä lähipaikkoja pois kätkökartalta. Yhtenä harmaana päivänä otettiin suunnaksi Yli-Ii, sillä haluttiin nähdä ja kokea muutakin kuin geokätköjä. Niinpä auton nokka näytti 50 kilometriä Oulusta koilliseen ja pienen huristelun jälkeen oltiinkin perillä uinuvassa kylässä ja edelleen Oulussa! Tai no itseasiassa ensimmäiseksi auton nokka toki vei meidät 5 kilometrin päähän kylän ytimestä Kierikkiin, jonka voisin kuvitella olevan alueen vetovoimaisin kohde. Paikoilla on tullut käytyä ainoan kerran joskus prinssinakin pituisena päiväkotireissulla, joten johan oli aika toteuttaa uusi reissu maisemiin.

Kierikin idea on toimia tietopankkina ja pienenä kivikauden esittelypaikkana. Pieni matkailija voi tutustua sisällä museotiloissa alueen historiaan ja perimään ja sen jälkeen painua pusikkoon kivikautiseen kylään katsomaan konkreettisesti, kuinka ne esi-isät onkaan alueella eläneet. Näin mekin siis tehtiin. Maksettiin tiskiin 5 euron opiskelijan ja 8 euron aikuisen pääsymaksu ja aloitettiin kierros sisätiloista. Tulipas siellä verestettyä tietotaitoa jääkaudesta ja luettua paljon infoa muinaisihmisistä. Samalla tuli pukeuduttua kivikauden malliin ja otettua selfieitä pienessä kodassa. Samaan hintaan kuului myös noin 15 minuutin elokuva kivikautisesta elämästä. Ei tarvitse enää miettiä, mistäs se niin sanottu sisu on lähtenyt liikkeelle.

Kierikissä kaivellaan yhä edelleen muinaisesineitä ja vanhoja asuinpaikkoja ylös ja tälläkin hetkellä alueella oli yleisökaivaukset menossa. Ensimmäisenä ulkona mentiinkin katsastamaan kun ammattilaiset hypistelivät hiekkaa ja etsivät muinaisesineitä. Alueen tutkimukseen tulee hyvin rahoitusta ja nytkin muutama britti oli päässyt kesän ajaksi ihailemaan Suomen maaperää. Kun siinä jäätiin tuijottelemaan tuli yksi tyypeistä aika nopeaa kertomaan kahdelle kiinnostuneelle tutkimuksesta ja löydöksistä. Kuulemma painaumien kohdalla onkin sijainnut aikoinaan kyliä ja asumuksia ja arkeologeilla riittää alueella työtä vielä ainakin seuraavaksi 200-vuodeksi.

Yleisökaivauksien edestä lähti lankkupolku itse improvisoidulle kivikautiselle kylälle. Mökkien lisäksi alueelta löytyi kylän tyylin mukaisesti pukeutuneita oppaita, jotka tarpeen tullen opastivat kaikissa kivikauden aktiviteeteissa aina puisella kanootilla soutelusta jousiammuntaan. Viimeinen lankkupolku esitteli kivikauden aikaisia pyydyksiä ja täytyy sanoa, että jo on ihmisillä ollut mielenkiintoa. Sitten oltiinkin jo takaisin alkupisteessä. Ja näin jälkikäteen täytyy kyllä myöntää, että aika ylihinnoiteltu oli kyllä tämäkin kohde tarjontaan nähden.

Kun sitten alueen vetovoimaisin kohde oli tampattu, seuraavana vuorossa oli tietenkin itse Yli-Ii. Ensimmäisenä pysähdyttiin tsekkaamaan rantamesta ja Yli-Iin möljä. Vettä yritti ripsiä, joten jostain syysta pieni rantapoukamakin oli autio. Tällä kertaa ei siis mekään uitu, mutta kätkö sen sijaan paljasti olemassaolonsa melko piakkoin.

Ja viimeisenä auto pöräytti kylille suoraan Salen pihaan ja tutustuttiin kylän tarjontaan. Ei tässä Oulun kolkassa kyllä valitettavasti ollut enää paljoa tarjontaa jäljellä. K-Kauppa näytti lopettaneensa rakennuksen kunnosta päätellen ja ajat sitten ja ne vähäiset liiketilat olivat aika hiljaisia. Niinpä me tyydyttiinkin ottamaan sellaiset pakolliset turistikuvat keskellä hiljaista valtatietä, käytiin katsastamassa komea kirkko ja jatkettiin matkaa.

Olipahan kiva pikareissu ja tulipahan taas nähtyä uusia puolia Oulusta. Näitä lisää ja seuraavan kerran miksei vaikka pyörälläkin!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Kivikautinen keskiviikko, 26 heinäkuun, 2017 at 21:29

  Kävittekös katsomassa hieman eteenpäin pudasjärvellä päin olevaa kivikautisia kalastushommeleita ja yli-iihin päin tulevaa kivikautista rivitaloa?
  Itsellä jäänyt molemmat näkemättä, keskuksessa on käyty toki.

  • Reply Katja lauantai, 29 heinäkuun, 2017 at 09:24

   Ei käyty! Voi kun oltaisiin tiedetty ni oltaisiin varmasti samalla reissulla poikettu tuollakin. No Yli-Iihin ei ole pitkä matka hurauttaa joku päivä uudemman kerran : )

 • Reply Inka torstai, 27 heinäkuun, 2017 at 06:40

  Hahaa, mahtavaa lukea postaus omasta kotikylästä! 😀 Kierikki-kokemukset on omalla kohdalla rajoittuneet sinne ala-asteelle kun keskusta vasta rakennettiin, joten oli tosi kiinnostavaa lukea, millaiselta paikka näytti sun silmin. Ja aika hyvin löysit kaikki kylän raitilla olevat nähtävyydet, mitään ei tainnut jäädä näkemättä!

  • Reply Katja lauantai, 29 heinäkuun, 2017 at 09:29

   Joo sunki pittää nyt aukasta silmät matkailullisesti siellä ja käyä uusimassa Kierikki muistot! Kätköily on siitäkin mukavaa, että yleensä ne piilot on aina niillä tärkeimmillä paikoilla, eli kaks kärpästä menee monesti yhdellä iskulla.

 • Reply Anna-maija Virtanen Karjalantie 7 Yli-Ii (MikiisDesign) torstai, 27 heinäkuun, 2017 at 08:02

  Yli-iin myllyn rakennuksessa paljon toimintaa ja käsityöläisten töitä .Kerhotoimintaa. Auki olo ajat nyt kesällä ti-la. Mylly pyörii vapaaehtoistoimin , siksi ei voi pitää auki jatkuvasti..Kukaan ei ole palkallinen työntekijä. Tervetuloa myllyn taitokahvilaan sen auki olo aikoina Siellä on hyvin usein mukava tunnelma 🙂

  • Reply Katja lauantai, 29 heinäkuun, 2017 at 09:30

   Hei, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Saatampas poiketakin, jos kulmilla tulee vielä ajeltua. : )

 • Reply Minna perjantai, 11 helmikuun, 2022 at 10:27

  No joo, lennokasta tekstiä mutta osittain virheellistä. Olisiko unohtunut vaikkapa tieteen merkitys Kierikin kohdalla? Ja eivät ne rahat ole tyhjästä nyhjäistyjä. Perehtyminen aiheeseen olisi suotavaa.

  • Reply Katja / Historia de Viajes perjantai, 11 helmikuun, 2022 at 15:16

   Hei Minna,
   Nämä ovat minun matkakokemuksiani Kierikistä enkä tosiaan ole historian- tai kulttuurintutkija ammattitaustaltani.

   Se on kuitenkin ihan fakta ja tulee myös vieraillessa hyvin esille, kuinka merkittävä paikka Kierikki on tieteen ja tutkimuksen kannalta. Tämän myötä alue on saanutkin ansaitusti rahoitusta eri hankkeille. Sitä minä en valitettavasti tiedä, kuinka haastavaa rahoituksen saaminen alalla on tänä päivänä. Ja mitä tulee pääsymaksun hintaan, niin tämä on täysin oma subjektiivinen mielipiteeni ottamatta kantaan siihen, mitä sillä rahoitetaan ja mistä hintalappu koostuu.

  Leave a Reply