Porton parhaat palat Portugalissa

Portugalin pohjoisosista löytyy maan kakkoskaupunki Porto, joka lienee tunnetuin lähes samannimisestä viinistään. Viini ei ollut tällä kertaa oma syy kaupunkiin pörhellykselle vaan yksinkertaisesti erinomaiset ja edulliset yhteydet Madridista. Kolmen lentoyhtiön ajama linja on saanut tarpeeksi pöhinää välille ja niinpä tämäkin tunnin taivallus irtosi 30 eurolla suuntaansa. Itseasiassa halvemmallakin olisi lähtenyt, mutta tällä kertaa Iberian lentoaikataulut veivät voiton Rynkystä.

Porto on pieni ja ytimekäs, ratikka kulkee hyvin pääpaikoilla (osta kortti automaatista, lataa matkoja ja muista _aina_ leimata ennen ratikkaan nousua) ja pari päivää riittää aivan hyvin kaupungin tutkailuun. Tässä nämä muutamat peruspaikat, jotka nyt ainakin kannattaa jollain tasolla sisällyttää Porton lomaan.

Ribeira

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Unesco since 1996. Rappioituneita taloja, kirkkaita värejä, kapeita kujia, mäkiä, kalan tuoksua, portugalin säveliä… Ribeiran kujilla haahuillessa pystyi edelleen aistimaan aivan omanlaisensa vanhan tunnelman. Toisin kuin monissa muissa paikoissa talot olivat yhä osittain lähes purkukunnossa, mikä sai itseni ihastumaan ihan täysin. Vaikka Ribeiran jokiranta on täytetty lähes kokonaan ravintoloilla liiallinen turismi ei ole (vielä) pilannut tunnelmaa.

Douro-joki ja näköalapaikat

Kukkuloille rakentunut kaupunki avaa toki monia näköaloja kaupungin erilaisiin osiin kuin myös halkovalle Douro joelle. Portaita ja mäkiä kivutessa kannattaakin aina välillä kurkata taaksepäin, sillä näkymät voivat yllättää. Jos näkymät kiinnostavat enemmänkin kannattaa niitä kavuta ihailemaan ainakin Clerigosin torniin (4 eur), Porton Katedraalin laitamille, Palacio de Cristalin puistoon, Vitorian näköalapaikalle, sekä toiselle puolelle jokea. Maisemia on myös mahdollista ihailla joelta käsin erilaisilla ja eri hintaisilla risteilyillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matosinhos ja rantaelämä

Kaiken historian ja antiikisen havinan vastapainoksi noin 10 kilometrin päästä keskustasta löytyy trendikäs Matosinhos komeine surffipoikineen. Pitkä vaalea ranta tarjoaa tilaa kaikille ja ainakin kesäkuun tuulisena päivänä maisemaa sai ihailla itse asiassa ihan omassa rauhassa. Kyllä kelpasi tuulen tuivertaessa vispata pyörällä rantatietä menemään ja antaa ihon nauttia meri-ilmasta. Rannan vierestä löytyy kaupungin oma olohuone ja keskuspuisto, joka vispatessa avasi edessään niin metsämaisemaa, piknikpaikkoja, kuin muutaman tekolammenkin. Jos pyöräily ei innosta pääsee rannalle ihan ratikallakin sekun hyppää Matosinhoksen pysäkillä pois kyydistä.

Vila Nova de Gaia

Vaikka tässä nyt on tarkoitus puhua Portosta ei toista puolta jokea voi millään sivuuttaa. Todellisuudessahan toinen puoli jokea ei ole enää Portoa vaan Vila Nova de Gaian kaupunkia. Joka tapauksessa siellä toisella puolella jokea kannattaa piipahtaa ihan vain maisemienkin takia. Omaksi suosikki maisemakseni kehkeytyikin tuo kaunis värikäs maisema kohti Portoa toiselta puolelta jokea. Ja mitä syvemmälle Vila Nova de Gaian kaupunkia kävelee, sitä edullisemmaksi hinnat muuttuvat. Taisinkin juuri täällä syödä reissun edullisimman herkullisen Carbonaran juoman kanssa 4 eurolla.

Portoon ei ainakaan vielä ole suoria lentoja Suomesta, mutta mun mielestä kaupunki on sen verran tunnelmallinen ja edullinen lomakaupunki, että jos jotain uutta kaipaa kaupunkilomiin niin mikä jottei Porton voi yhdistää oikein hyvin esimerkiksi Lissabonin tai vaikka Madridin kanssa samalle lomalle. Onneksi tuli käytyä, sillä enpäs osaa tässäkään tapauksessa sanoa kumpi voittaa ykkös- vaiko kakkoskaupunki.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa tiistai, 18 heinäkuun, 2017 at 20:33

  Mulla on Portugali vielä käymättä, mutta toivottavasti pääsisin sinne vaikka jo ensi vuonna! Portosta en oo pahaa sanaa kuullut, eikä noidenkaan kuvien perusteella kuume päästä sinne vähene yhtään 🙂 Ehkä aloittaisin siitä, vaikka kyllä Lissabonkin kiinnostaa. Kummassakin tietenkin pitää käydä, että pääsee laajentamaan kakkoskaupunkivertailua 😀

  • Reply Katja keskiviikko, 19 heinäkuun, 2017 at 11:11

   Sää oot niin herättänyt mun mielenkiinnon tähän ykkös- ja kakkoskaupunki asiaa, että mietin sitä aina näissä kohteissa. 😀 Mutta kummassakin kannattaa käydä. Omaan mieleen Porto oli ehkä vähän rennompi kuin Lissabon, mutta sitten taas Lissabonissa saa kulumaan paljon enemmän päiviä. Eli mene ja koe, ootan sun vertailua!

 • Reply reppureissaaja keskiviikko, 19 heinäkuun, 2017 at 12:24

  Porto on ehdottomasti Euroopan parhaita paikkoja! Olin siellä viime kesänä kolme päivää ja kaupunki oli melkeinpä mukavampi kohde mitä Lissabon. 🙂

  • Reply Katja torstai, 20 heinäkuun, 2017 at 10:59

   Porto oli aivan ihana, lähtisin ihan milloin tahansa uudelleen pienelle pyrähdykselle. Jotenkin tarpeeksi pieni paikka vetää erilailla rennoksi kuin vastaavat suurkaupungit.

  Leave a Reply