Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päiväreissuillen selkeiden sävelten Salamancaan

Jotkut postaukset jää vain roikkumaan luonnoksien kätköihin ja Salamancan kohdalla on käynyt niin ja pahasti. Kaupunki ei kuitenkaan missään nimessä ansaitse enää yhtään enempää jossittelua, sillä nyt sukelletaan syvälle länteen lähes Portugalin rajalle Espanjan sisämaahan Salamancan kaupunkiin, johon tein päiväretken jo aikapäivää sitten.

Madridin ja Salamancan välillä etäisyyttä on sellaiset reilut 200 kilometriä, mutta pikajunalla tuokin matka taittui reilussa tunnissa. Näinpäs otin siis yhtenä aamuna aamujunan Chamartinilta ja olin jo kymmenen tienoilla tutkimassa uutta kaupunkia. Pikajuna jätti yksinäisen haahuilijan 1,5 kilometrin päähän keskustasta, mutta olipahan täydellinen syy katsella samalla edessä aukeavia kaupungin lähiöitä.

Salamanca on tunnettu puhtaasta espanjan kielestään ja täytyy myöntää, että se olikin ainoita asioita mitä kaupungista etukäteen tiesin vanhimman yliopiston lisäksi. Mistään pienestä kaupungistahan ei ole kyse, sillä Salamancassa asustelee lähes 145 000 ihmistä. Tämän kyllä näki selvästi kun puolen päivän aikaan jalat johdattivat ostoskatuja pitkin kohti keskustan kuhinaa ja kaupungin tarjoamia nähtävyyksiä!

Plaza Mayor

Kaupungin sydämeen ei voi astua saapumatta ensin Plaza Mayorin aukiolle, joka ihan hämmästyttävän paljon muistuttaa Madridin vastaavaa. Churrigueroiden suunnittelema aukio oli jo aamupäivästä täynnä kesäpäivästä nauttivaa kansainvälistä nuorisoa, eikä todellakaan jäänyt epäselväksi tämä kaupungin erityinen opiskelijakaupunki maine. Meno oli Espanjalaiseen tapaan rennon letkeää, mutta tällä  kertaa aukio sai toimia itselleni vain kauttakulkukohteena kohti Salamancan vanhoja katuja.

Tormes joki

Rehellisesti sanottuna ennen UNESCO-arvon saaneita pytinkejä halusin ihan ehdottomasti käydä hyppimässä jokivarressa ja katselemassa millainen on Torres-joki. Eteläinen jokiranta hieman ulkopuolella keskustasta oli kauniisti maisemoitu virkistyskäyttöön ja pienet saarekkeet ja kauniit sillat muokkasivat maisemaa, joista ehkä tunnetuin Roomalainen silta johdatti tutkimusmatkailijan takaisin kaupunkiin.

Katedraali

Katedraali loisti kauas joelle ja paikallisen ystäväni suosittelemana tämä olisi kuulemma se must juttu kaupungissa. 3,75 euroa tiskiin ja kädessäni oli lippu tornien tutkimista varten. Ei turhaa kaveri kehunut, sillä kierros oli pitkä ja näkymät yli Salamancan kaiken rahan arvoiset. Ahtaanpaikan kammoisille paikka ei kuitenkaan sovi monista pienistä portaikoista johtuen, mutta kerrankin oli sentään käytössä liikennevalot, jotta näitä ahdistavia yhteentörmäyksiä ei tarvinut kokea. Tornein lisäksi samaisella lipulla pääsi kurkkimaan itse katedraalia ylhäältä käsin, joten kierroksen jälkeen ei ollut enää tarvetta maksaa erikseen kirkkokierroksesta.

Espanjan vanhin yliopisto

Vuonna 1218 perustettu yliopisto on Espanjan vanhin ja nykyään yksi kaupungin suurimmista turistirysistä. Yliopiston sisälle pääsee tutustumaan 5 euron maksua vastaan ja täytyy myöntää, että rahaan nähden paikka oli itselleni aika kova pettymys. Rahalla pääsee katselemaan vanhan yliopiston luokkahuoneita, näyttelyitä ja esineitä eikä loppujen lopuksi alue ollut edes mitenkään mahdottoman suuri. Ainoa mitä todella rakastin oli yliopiston kirjasto, joka aiheutti heti mahdottomat Harry Potter vibat. Maantieteilijä nörtille vanhat karttapallot saivat myös aikaan ihastuksen huokailuja, mutta siihenpäs ne sitten jäikin.

Vanhakaupunki

Eikä kaupunkia ilman vanhankaupungin kujilla haahuilua. Salamancan vanhakaupunki ei ole mitenkää hurjan suuri, mutta kuten kaikissa Espanjalaisissa kaupungeissa viihtyisiä kuppiloita, tapaspaikkoja ja putiikkeja täynnä. Kauemminkin olisi voinut täällä haahuilla, jos aika olisi vain antanut myötä. Melko nopeaa saa nimittäin päivän kulumaan ihan vain jo vierailemalla edellämainituissa kohteissa sisällä.

Parque de los Jesuitas

Vielä viimeisenä matkalla takaisin kohti juna-asemaa bongasin kartasta ison viheralueen, jonka kautta halusin ehdottomasti koukata, nämä puistot kun täällä on aina mulle niin mieluisia. Hyvin Retiron mallinen puisto kutsui muurien sisäänsä, mutta valitettavasti tällä kertaa keskellä olevat pienet lammet olivat kunnostuksen alaisina ja tämän myötä lähes puolet puistosta suljettuna. En antanut remontin häiritä vaan kävelin puiston ja sen kukkivien puiden läpi istahtaen hetkeksi penkille katselemaan ympärillä olevaa luontoa. Jos siis Salamancassa haluaa nähdä jotain muutakin kuin kaupungin kiveä, kannattaa poiketa tässä puistossa.

Salamancan kiertämiseen riitti ihan hyvin aktiivinen päivä, mutta jos kaupungista haluaa ottaa enemmän irti eikä halua ns. suorittaa niin kuin allekirjoittanut näkisin kaupungin aika loistavana yhden yön ja kahden päivän kohteena. Silloin voisi istahtaa Mayorin aukiollekin katselemaan ihmisvilinää ja syömään jäätelöä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply