Madridin pytingit päivässä

Viimeisten viikkojen aikana Madridin keskustassa on tullut sen verran haahuiltua, että ydin alkaa olla jo lähes yhtä hallussa kuin Oulun kaupunki. Nähtävyyskierroksia on tullut tehtyä yksin, uusien vastasaapuneiden ystävien ja ESN:n järjestämien ohjelmien turvin. Viimepäivinä keskustassa hörhöillessä onkin tullut pistettyä silmään, että vaikka Madridissa ei ole sinällään suuremmin mitään ns. ikonista nähtävää, silti jokaisella kerralla nähtävyyskierrokset noudattavat samaa kaavaa ja sama kaava sisältää loppuviimein vaikka mitä Madridissa ollessa nähtävää pytinkiä. Tätä seuraavaa kierrosta voisikin siis mun mielestä kutsua Madridin ikoniseksi kierrokseksi ja mikä parasta sen kiertää vaikka päivässä kunhan ei vain poikkea minnekään sisälle. Jätetään siis ne parhaiten alueiden tunnelmoinnit toiseen kertaan ja keskitytään nyt nähtävyyksiin reilun kympin kävelykierroksella.

SAM_7971

Sol

SAM_7329

Solin aukiolta ei löydy palloa eikä Polliisipatsasta. Sen sijaan Solin aukiolta löytyy hevospatsas, jonka juurella tavataan ihmisiä, vaihdetaan poskisuukkoja ja ihmetellään haarautuvien katujen määrää, sekä uutenavuotena syödään viinirypäleitä kellon tahtiin. Solin aukio jos mikä on siis ehdottomasti Madridin keskipiste, josta on hyvä aloittaa kierros jos toinenkin joka puolelle Madridia.

Plaza Mayor

SAM_7345

SAM_7348

300 metriä länteen ja vastaan tulee toinen suuri aukio nimeltään Plaza Mayor. Tämä suorakulmion muotoinen oma suosikkini huokuu tunnelmaa ja punaiset talot vaativat kameran kaivamista esille. Kauniina viikonloppu päivinä aukiolla on jos minkälaista yrittäjää katutanssijoista kauppiaisiin joita on kiva seurata hetkisen kauempaa ennen matkan jatkamista.

Almudenan katedraali ja kuninkaallinen palatsi

SAM_7363 SAM_7369

Vierivieren sijaitsevat Almudenan katedraali ja kuninkaallinen palatsi edustavat samaa tyyliä ja jos multa kysytään nämä pytingit sijaitsevat yhdellä Madridin viihtyisimmällä paikalla. Täällä on turhaa enää koittaa bongailla prinssejä, sillä kuninkaalliset asuvat aivan muualla kuin valtavassa palatsissa. Katedraaliin sisälle pääsee kurkkaamaan ilmaiseksi, mutta kryptasta joutuu maksamaan. Kuninaanpalatsista saa maksaa kympin, mutta sesongin ulkopuolella viiden jälkeen sinnekin pääsee kurkkaamaan ilmaiseksi. Lähes 3000 huoneen palatsi on kuitenkin niin valtava, että jos tämän pytinkikierroksen haluaa suorittaa kunnialla loppuun kannattaa sisällä vierailu jättää jollekin toiselle päivälle.

Templo de Debod & Plaza de Espana

Debod

Debod

SAM_7793

Kuninkaanpalatsin vierestä löytyy oma ilmainen suosikkini auringonlaskun ja maisemien ihailuun, jonne tälläkin kierroksella on päästävä. Näkymät avautuvat Casa de Campolle eli valtavalle maalaismaisemalle Madridin keskustassa. Näköalapaikan vieressä oleva Templo de Debod esittää muinaisegyptiläistä temppeliä ja on tietääkseni yksi ainoita Egyptin ulkopuolella sijaitsevista pytingeistä. Auringonlaskiessa värit muuttuvat maagisiksi ja paikka on jotain niin kaunista. Temppelin takana avautuu Espanjan aukio, joka ei itsessään ole mitenkään kovin hääppöinen, mutta tällä aukiolla jos missä on suurkaupungin tuntua edessä häämöttävän ison ja korkean kolhoositalon takia.

 Gran Vía 

GranVia_5

GranVia_1

GranVia_2

GranVia_3

GranVia_4

Jos Espanjan aukiolla oli ison kaupungin tuntua, Gran Víalla tunne vain kasvaa. Koko Espanjan kuuluisimmalla kadulla Gran Víalla riittää kuhinaa päivällä ja yöllä ja kauppojen reunustamalla kadulla kävellessä tunne on aivan sama kuin esimerkiksi Lontoon Oxford Streetillä. Pytinkien bongaajalle katu tarjoaa kuitenkin silmänruokaa ainakin kolmen rakennuksen toimesta. Ensimmäisenä vastaan tulee Edificio Capitol, joka 14 kerroksellaan seisoo ns. keskellä tietää ja jakauttaa kadun kahtia. Schweppesin mainos välkkyy yöllä eikä pytinki sen huonommalta päivänvalollakaan näytä. Seuraava katsomisen arvoinen pytinki on Telefónica, joka oli aikoinaan valmistuttuaan yksi Euroopan ensimmäisistä pilvenpiirtäjistä. Nykyisin 89 metristä tuskin voi enää kovinkaan korkeaksi pilvenpiirtäjäksi kutsua, mutta talo erottuu silti edelleen hyvin massasta erityisesti yläilmoista ihailtaessa. Viimeisenä aivan Gran Vían toisessa päässä seisoo Metropolis, joka Capitolin tavoin on rakennettu jakamaan teitä kahtia.  Aikoinaan tyylikisan voittanut talo on kieltämättä näyttävä edelleenkin ja ohikävelyn arvoinen. Gran Vía loppuu viimein puolentoista kilometrin jälkeen Cibelesin suihkulähteeseen ja edessä törröttävään samannimiseen palatsiin.

Parque del Retiro

Retiro SAM_7395

Retiron puisto on suuri, mutta käymisen arvoinen. Puiston läpi saa kävellä lähes puolitoista kilometriä, mutta kilometrit ei ole missään nimessä hukkaan heitettyjä. Trendikkäät Madrilenot lenkkeilevät ja treenaavat puistossa luoden mukavaa silmän ruokaa, mutta on täällä puistossa ihan oikeaakin nähtävääkin. Ensimmäisenä Alfonso seitsemännen monumentti ja tekojärvi, jossa hyvällä säällä perheet soutelevat menemään ja nauttivat eväitään ja toisena Cristalin palatsi, joka hohtaa kristallin tavoin valoa. Retiron puisto on muutenkin hyvä paikka ihan vain satunnaiseen hengailuun kauniina päivänä ja kunhan tästä kevät koittaa tulen varmasti viettämään tuolla enemmänkin aikaa.

Paseo del Prado

SAM_7353

Nimensä mukaisesti viimeinen pitkä suora vie kulttuurin lähteille puistokatua pitkin kohti museota, jonne käännyttäessä taakse jää Madridin suurin ja näyttävä rautatieasema Atocha. Pradon museo on yksi kohteista, jonne iltaisin pääsee ilmaiseksi, mutta itse en ole sinne(kään) vielä ehtinyt. Rakennus itsessään on kuitenkin näyttävä ja samoin myös Madridin arvokkain ja historiaa huokuva vastapäätä sijaitseva Ritz hotelli. Viimeinen suora takaisin kohti Solia tarjoaa tavallisia kaupunkinäkymiä ja ei kauaakaan kun aukio häämöttää taas näköpiirissä.

SAM_7895

SAM_7900

Reilun kympin jälkeen jalat voi olla levon tarpeessa, mutta onneksi Solin kulmilla sijaitsee monen monta hyvää tapas paikkaa, jonne istahtaa pikkusuolaiselle. Sitten eikun juna kotiin ja päivä oli taas kerran hyvin käytetty. Tässäpä siis yksi tapa viettää päivä Madridissa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa keskiviikko, helmikuu 8, 2017 at 11:34

  Madrid-postauksia on työn alla täälläkin. Mietin juuri eilen alanko kirjoittaa Madridin rakennuksista/nähtävyyksistä vai Retirosta, mutta onneksi valitsin Retiron, ettei kahta liian samanlaista postausta tule samaan aikaan ulos 🙂 Tuo Templo de Debod oli mun listalla, mutta tällä kertaa en sinne ehtinyt. Juuri auringonlaskun aikaan sinne pitäisi itsekin joskus suunnata!

  • Reply Katja keskiviikko, helmikuu 8, 2017 at 14:20

   Noniin pitääpä lukaista sun mietteet Retirosta! Mun haaveena olis mennä sinne joskus lenkille, mutta vielä on vähän liian kylmä. Debod on ehdottomasti parhaimmillaan auringonlaskun aikaan, suosittelen ens reissulla!

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, helmikuu 8, 2017 at 15:06

  Antaa tulla näitä lisää vaan! Eilen tuli nimittäin ostettua Lentodiilien mainostamana Norwegianin menopaluulennot Madridiin toukokuun puolivälin tienoille. Edellisestä kerrasta Madridissa on kohta 20 vuotta, joten kertauskurssi on tarpeen. Oletko vielä toukokuussa (10-15.5.) tuolla suunnalla?

  • Reply Katja keskiviikko, helmikuu 8, 2017 at 18:15

   Hei jee tervetuloa Madrid on ihana kaupunki! Olen täällä kesäkuun loppuun saakka eli luultavasti myös nuina päivinä! 🙂

   Postauksia tulee kunhan aika riittää kirjoittaa ja itse ehtii kokea ja saada aikaseksi koonteja. Tässä testauksen alla on monenlaisia kohteita, joista tulee sitten juttua kunhan olen ensin selvittänyt parhaat. 😉

  Leave a Reply