Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päivävaellus Lammasaarella

Hongkongin reissu alkoi kolmella rennolla päivällä Lammasaarella noin puolen tunnin lauttamatkan päässä kaupungin kuhinasta. Suurimmalle osalle Lamma on päivävaellus satamasta toiseen ja näinpä mekin päätettiin tehdä tuo samainen kävelyreissu heti reissun toisena päivänä kun univelka oli saatu nukuttua ja aikaero otettua kiinni.

Lamma_1

Tämä saaren läpi menevä suosittu haikkireitti vie siis satamasta toiseen ja käytännössä tämän aikana näkee oikeastaan lähes koko saaren annin ja pääsee sen rauhalliseen tunnelmaan. 5 kilometrin varrelle jää nimittäin saaren kyläkeskukset, rannat, luonto ja vuori- ja rannikkomaisemat. Me aloitettiin kierros tottakai meidän hotellilta Hung Shing Yen rannalta, mutta jos tulet päiväretkelle aloitat sen todennäköisesti saaren pääkaupungista Yung Shue Vanista tai vastaavasti toisesta päästä Sok Kwu Wanista.

Saaren pääkaupunkiin ei kannata varata liikaa aikaa. Pienessä kyläpahasessa näkee nopeaa Lamman saaren tyylin. Kaikki on pientä ja rentoa ja käytännössä kylän läpi kulkee yksi päätie, jotta eksyminen on mahdotonta. Leipomosta kannattaa napata pullat evääksi ja jatkaa matkaa eteenpäin ihastellen samalla ihanan pirtsakoita seinämaalauksia ja virittäytyä tunnelmaan.

Lamma_2

Lamma_3

Lamma_4

Lamma_5

Lamma_6

Meidän hotellin edustavalle Hung Shing Yenin rannalle on pääkaupungista noin puolitoista kilometriä, joka taittuu nopeasti. Oikealle puolelle jää Lamman maiseman mustalammas sähkölaitos, mutta eipä tuo suuremmin omaa rantatunnelmointia haitannut. Vasemmalta jatkuu kävelypolku, josta siis meidän tapauksessa alkoi saaren toiseen päähän vaellus.

Matka kohti seuraavaa etappia lähti viemään loivasti ylöspäin hyväkuntoista päällystettyä tietä pitkin. Mitä ylemmäksi pääsi, sitä paremmaksi rannikko- ja vuorimaisemat tietenkin muuttuivat. Huipulta erotti hyvin voimalaitoksen ja alhaalla omassa yksinäisyydessään loistavat valkoiset rannat. Ylhäällä paviljongissa pystyi pitämään evästauon, ostaa kookosmehua ja levänneenä jatkaa matkaa.

Lamma_6

Lamma_7

Lamma_8

Lamma_9

Lamma_17

Lamma_10

Matkan varrella kannatti poikkeilla milloin millekin paviljongille, sillä yhden hutin jälkeen kaikki muu oli oikeastaan näkymiltään täyttä kultaa. Paras päätös oli kuitenkin ennen lopullista kalastajakylää poiketa Lo So Shingin kylälle, joka koostui tapansa mukaan vain muutamasta talosta. Kauniit seinämaalaukset, rappioromantiikka ja vapaana juoksevat koirat loivat oman tunnelmansa, mutta parasta oli ehkä löytynyt kultainen paratiisiranta, josta sai nauttia aivan omassa yksinäisyydessään. Lo So Shingin rannalla olisi toivonut ottaneensa uimakamppeet mukaan, sillä sää ja puitteet olivat kohdillaan. Täytyy myöntääkin, että tämä ranta vei ihan mennessään ja pysähtymistauko nuissa puitteissa venyi odotettua pidemmäksi. Onneksi Sok Kwu Wanin kylään oli enää pari vaivaista kilometriä jäljellä ja grillihiilet oli edelleen kuumina odottamassa kahta nälkäistä syömäriä.

Lamma_11

Lamma_12

Lamma_14

Lamma_14

Lamma_15

Lamma_16

Kun vihdoin siis matka jatkui kalastajakylään oli se juuri sitä mitä lupasi. Aukio, merimaisema, temppeli ja siitä eteenpäin lähtenyt ruokakuja täynnä kala-altaita. Hinnat olivat pilvissä, mutta minkäs teet kun nälkä painaa ja takaisinkin piti jaksaa kävellä. Vähän oli siis aistittavissa Sok Kwu Wanissa turistihinnoittelua ja meininkiä vaikkakaan ruuhkaa ei ollut nimeksikään joulukuun alun hellepäivänä.

Sok Kwu Wanista lähtisi vielä oma haikkiympyränsä, joka jäi tällä kertaa itseltä välistä. Uuden ympyrän sijaan valittiinkin kotimatkalle oikeanpuoleinen kävelyreitti Lo So Shingin kylän sijaan ja ihailtiin luola- ja rannikkomaisemia paviljonkeineen. Takaisin tie kotirannalle tulikin nopeaa vauhtia, sillä enää ei tarvinut pysähtyä kuvaamaan joka mutkan taakse. Maisemat eivät silti kyllästyttäneet ja Lamman rento elämä vei täysin mennessään.

Lamma_18

Lamma_19

Lamma_20

Lamma_21

Lamma_22

Lamma_23

Pitkän kävelypäivän jälkeen olikin hyvä tilata mangosmoothieta, istahtaa rannalle, uida ja nauttia lomatunnelmasta. Joskus sitä vain kaipaa lämpöä, rauhaa ja kauniita maisemia ja näissä Lammasaari kyllä täytti kaikki odotukset.

Mikä? Lammasaari
Missä? 30 minuutin lauttamatkan päässä Hongkong Centralilta
Mitä? Leppoisaa saarielämää, rantoja, luontoa
Miten? Hongkon Centralin laiturilta 4 lähtee lauttoja 30 min välein Yung Shue Waniin ja noin 2h välein Sok Kwu Waniin. Maksaminen on helppoa Octobus kortilla 16-19HKD (noin 2 eur), sunnuntaisin vähän enemmän.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply