Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensikertalaisen kootut vinkit Tokioon

Maailman suurin kaupunkialue ja pieni tyttö maailmalla. Miten ihmeessä siellä voi selvitä? Kun kyse on Tokiosta, Japanin pääkaupungista kaikki vain toimii ja hyvinhän siellä selviää kaikkien muiden 30 miljoonan muun ihmisen joukossa. Ajattelin nyt Tokio postausteni aluksi kuitenkin koota ensikertalaisen vinkit ja huomiot kaupungista muille ensikertalaisille ennen tarkempia aluepläjäyksiä. Näiden vinkkien avulla toivottavasti pääsee alkuun matkan suunnittelussa.

Liikkuminen kaupungissa

Tokiossa on kaksi lentokenttää Haneda eteläpuolella kaupunkia, johon laskeutuu lähinnä sisäisiä lentoja, sekä Narita koillispuolella, jonne tulee suurinosa muista lennoista. Oma koneeni laskeutui siis luonnollisesti Naritan kentälle 60 kilometrin päähän metropolin kuhinasta ja itse suhautin Narita Expressillä terminaali ykkösestä tunnissa pelipaikoille. Narita express on nimestäkin päätellen pikalinja, joka pysähtyy vain Tokion pääasemilla (mm. tokyo, shibuya, shinjuku) ja kulkee väliä kahdesti tunnissa. Halpaa lystiä juna ei ole, sillä tämän reissun kurssilla hintaa lipulle tuli 25 euroa suuntaansa Tokion asemalle. Muita yhteyksiä ovat muunmuassa JR Sobuline ja Keisei Skyliner, joilla voi säästää muutaman pennin. Kulkuyhteys kannattaa kuitenkin rahasta välittämättä valita sen mukaan, mikä menee parhaiten juuri sinne alueelle kaupungilla minne olet menossa.

Itse kaupungissa liikkuminen on ehdottomasti helpointa käyttäen Tokion laajaa ja toimivaa metro- ja junaverkostoa. Luin Jerryn blogista Suica-matkakortista, jonka ostin heti Tokion pääaseman koneesta ja tämä kortti teki matkustamisen erittäin helpoksi monien yhtiöiden operoimassa verkostossa. Suica käy kaikilla kaupunkilinjoilla sen kuin ostaa kortin (500 yeniä noin 5 euroa), lataa korttiin rahaa ja piippailee porteista menemään. Kortti kyllä huolehtii kenen firman linjalla matkustat! 500 yenin pantin saa takaisin palauttamalla kortin, mutta itse en kyllä sitten lähtö tohinoissani edes muistanut koko palautusta. Metro- ja junaverkoston hyödyntäminen on kaupungissa myös halpaa, sillä matkat maksavat eurosta kolmeen matkan pituudesta riippuen.

Tokion taksit ovat luotettavia, mutta kalliita. Itse käytin laiskuuspäissäni poislähtiessä taksia, kun aamulla kävely ja hikoilu Tokion pääasemalle ei vain huvittanut. Tuo parin kilometrin matka kustansi 1490 yeniä eli noin 14 euroa. Budjettimatkailijan kannattaakin tukeutua taksiin vasta viimeisenä vaihtoehtona.

Kaikkein parasta Tokio on kuitenkin ottaa haltuun kävellen, kunhan on ensin jollain edellämainituista saavuttanut pelipaikat. Jalkakäytävät ovat isot ja leveät ja löytyy lähes joka kadulta. Paikallisten keskuudessa pyöräily oli hyvin suosittua ja sanoisinpa, että olin lähes yllättynyt kuinka hyvä kaupunki Tokio olisikaan ollut myös pyöräilyyn!

 Hotellit

Hotelleja löytyy moneen tasoon ja kaikille, mutta päädyitpä sitten Tokion övereimpään tornitaloon tai perinteisempään pieneen majaan yleistasoltaan majoitukselta voi odottaa perussiistiä tasoa. Koska itse olen kaikin puolin keskitason budjettimatkailija jätin Shibuyan tornitalot suosiolla laatumatkailijoille ja etsin kalliinkaupungin maineesta huolimatta edullisempaa majoitusta. Loppuviimein edullista majoitusta oli tarjolla enemmänkin ja omaksi valinnaksi  valikoitui hinta-laadun ja sijaintinsa suhteen businesshotelli nimeltään Nihonbashi Villa. Yö kolmen metro/junalinjan risteyskohdassa jokirannassa 2 kilometrin päässä Tokyon pääasemalta maksoi noin 55 euroa yöltä ja tuolla hinnalla sai siistin kahden hengen huoneen omalla kylpyhuoneella ja kymmenennen kerroksen kaupunkinäkymillä. Hotellia etsiessä kannattaa kuitenkin ensimmäisenä miettiä oman matkan tarkoitusta, sen kautta sopivaa aluetta ja sitten vasta alkaa katselemaan potentiaalisten alueiden hotellitarjontaa.

 Ruoka

Tokio_ruoka

Tokio_ruoka_2

Tokio_ruoka3

Tokio_ruoka4

Isossa kaupungissa on iso valikoima mättöpaikkoja, joista jokainen kukkaro ja makuaisti kyllä löytää varmasti omansa ja uskokaa tai älkää jopa tällainen nirso löysi itsellensä syötävää! Tokion ruoka kun on niin paljon muutakin kuin raakaa kalaa ja maailman tuoreinta sushia.

Laadusta pitävä voi suunnata tornitalojen hissillä ylös näköalapaikoille nauttimaan satoja euroja maksavaa michelinin pihviä ja nauttimaan roof top baareihin drinkkejä ja vastaavasti penninvenyttäjä voi suunnata pieniin paikallisiin kuppiloihin nauttimaan lihavartaita, nuudeleita ja erilaisia curryja. Pienissä kuppiloissa oli aivan oma tunnelmansa eikä kertaakaan tarvinut maksaa itseään kipeäksi. Näin vertailuna sanottakoon, että maukkaita liha- ja kalavartaita sai katupaikoista parilla eurolla pieneen nälkään ja nopea medium-kokoinen curryannos riisillä kustansi enimmillään viisi euroa.

Jos kaikki Aasialainen kuitenkin tökkii ja koti-ikävä alkaa vaivata löytyy Tokiostakin myös aina tutut ja turvalliset kansainväliset ketjuravintolat, joista hakea bigmaccia koti-ikävään. Näiden kansainvälisten ketjujen lisäksi kaupungista löytyy monia paikallisia ketjuja, joista itse kävin maistamassa länsimaalaisen ruuan ikävään Freshness burgerin hampurilaisen, joka maksoi saman verran kuin esimerkiksi Hesburgerin vastaavat.

Tokio_ruoka5

Kaiken suolaisen ohella tällaiset herkkusuut ja pullahiiret kaipaavat ja odottavat kuitenkin kaikkein eniten niitä makoisia elämyksiä ja niissä Tokion voittaja on ehdottomasti lättykojut! Lättyrullat olivat kovin tyyriitä, mutta valikoimaa lämpimän lättyrullan sisälle riitti aina jäätelöpallosta hedelmämixiin ja erilaisiin kastikkeisiin. Voin sanoa, että hinnasta huolimatta (keskimäärin 4 eur) kyllä maistui. Toinen herkullinen elämys oli kaupungin mahti pehmisvalikoima, josta omaksi suosikkimaukseni erottautui edukseen suolainen sitruuna.

Hintataso

SAM_5071

Tokion kallis maine on ihan höpöhöpöhuttua. Toki rahaa saa menemään enemmän kuin laki sallii viiden tähden hotelleihin, michelin ravintoloihin ja laatuputiikkeihin, mutta matka Tokioon onnistuu myös vallanmainiosti pienemmälläkin budjetilla. Vai miltä kuulostaa 377 euron lento kaupunkiin Helsingistä, 55 euron hotelli per yö, 5 euron ateriat, joihin sisältyi vesilasi ja parin euron metromatkat kaupungin sisällä. Ja tätäkin halvemmalla voi päästä  erityisesti majoituksen suhteen jos vain haluaa.

 Tokio alueittain

Alueita tulen käymään tarkemmin erikseen läpi myöhemmissä postauksissa, mutta tässä muutamalla sanalla paikkoja, joihin suunnata ainakin ihan ensimmäiseksi.

Asakusa

Asakusa

Jokimaisemaa, temppeleitä ja rauhallisia sivukujia

Akihabara

Akihabara

Elektroniikkaa, pelihalleja ja välkkyviä valomainoksia

Ueno

SAM_5178

Puistoelämää ja intensiivisiä kauppakatuja

Ginza

Ginza

Muotiputiikkeja, tyylikkäitä ihmisiä ja kiillotettua kaupunkikuvaa

Shinjuku

Shinjuku

Korkeita pilvenpiirtäjiä, ilmaisia näkymiä yläilmoista ja punaisten lyhtyjen kylttimerta

Shibuya

Shibya

Ostoksia, maailman vilkkain risteys ja parhaiden näkymien Starbucks.

Odaiba

Odaiba

Leppoista saarielämää, kauniita maisemia, hiekkaranta

Muuta huomioitavaa

Nihonbashi

Tokio on kaikin puolin turvallinen ja kohteliaisuussäännöt ovat tärkeässä osassa asioitpa sitten kaupan kassalla tai paikallisen kotona. Nämä pienet eleet oppii ja omaksuu nopeaa ja paikalliset ovat tyytyväisiä, jos osaat muutaman kohteliaan ilmaisun (arigato & sayonara) asioidessasi. Harvassa paikassa olen tuntenut oloani yksin kävellessäni niin turvalliseksi eikä pimeälläkään missään ollut millään tavalla ahdistavaa.

Tokio niin kuin koko Japani sijaitsee maantieteellisesti hyvin riskialttiilla paikalla, joten varaudu ainakin jollain tasolla luonnonkatastrofien mahdollisuuteen. Itse yllätyin kuinka arkipäiväistä maanjäristykset alueella ovat. Maa heilui päivittäin pienesti, mutta voin sanoa, että kyllä tutisi polvet tällaisella tottumattomalla suomalaisella, kun heti ensimmäisenä lomapäivänä puistossa istuskellessa maa heilahti oikein kunnolla jalkojen alla. Muutamana iltana hotellihuoneessa tuntui epämukavalta maan heiluessa ja viimeisenä iltana heilunta oli niin voimakasta, että koin paremmaksi nousta sängystä ylös ja lähteä hetkeksi ulos, vaikka mitään hätätilaa ei annetukaan. Luonnonoloihin kannattaa siis valmistautua, mutta niitä ei kannata missään nimessä pitää syynä jättää reissua tekemättä!

Jäikö jotain olennaista puuttumaan? Täydennän listaa mielelläni!Ja eikun hyvää matkaa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 09:59

  Todella hyvä postaus ensikertalaiselle :)! Kiva tietää, että hyödyit neuvoistani ja kiitos tietysti myös linkkauksesta!

  Itse en ole luopunut Suicastani tähän mennessä, koska tuo panttimaksu on niin pieni, että mieluummin helpotan aina tulevia matkoja ja käytän samaa korttia vuodesta toiseen niin kauan kuin se toimii :). Yleensä kortille jää muutenkin rahaa, joten siitäkään ei tarvitse stressata, että rahaa menisi hukkaan.

  Nuo maanjäristykset ovat niihin tottumattomille (kuten itselleni) todella erikoisia kokemuksia varsinkin ensimmäisillä kerroilla. Pitkän aikaa meni miettien, että onko minimaalinen heilunta jonkinlaista huimausta vai pieniä maanjäristyksiä. Kuitenkin, kun ensimmäinen huomattavampi järistys iski keskellä yötä, se oli todella outo kokemus. Samalla siinä oli jotain aika kiehtovaakin.

  Kuulostaa siltä, että olet varmaankin joskus palaamassa takaisin Tokioon, kun siihen tulee mahdollisuus :).

  • Reply Katja keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 12:13

   Blogistasi löytyi kyllä hyvin tietoa ja varsinkin Suica pelasti suurelta päänvaivalta. Itselläkin jäi Suicaan parin euron edestä rahaa odottamaan seuraavaa reissua ja eipähän tosiaan ensikerralla tarvitse nähdä kortin ostamis vaivaa, kun sitä ei nyt palauttanut. : )

   Minä en ennen matkaa tiennyt, että Tokiossa oikeasti maa heiluu ihan päivittäin ja se taisikin olla yllättävin asia koko reissulla. 😀 Tottakai maantieteen opiskelijanakin on tullut selväksi, että Japani sijaitsee aivan ”luonnottomalla” paikalla keskellä alityöntövyöhykettä, mutta niin sijaitsee moni muukin paikka enkä ole koskaan kokenut vastaavaa. Kiehtovuus on kyllä juuri oikea sana kuvaamaan tuota kokemusta ja laittoi minut suuremminkin miettimään Japanin yhteiskunnan rakentumista luonnonolojen päälle. (Myönnän mantsanörttini pääsi tässä asiassa aivan täysin valloilleen.

   Tokioon haluan kyllä palata, sillä vielä jäi niin paljon näkemättä. Suurissa haaveissa haluaisinkin seuraavalla reissulla viettää muutaman päivän kaupungissa, jonka jälkeen lähteä reilaamaan muuta Japania.

   • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 16:39

    Kiitos, mukava kuulla! Se Suica saa myös sen aikaiseksi, että on ”pakko mennä Japaniin” ;).

    Pitää jossain omassakin postauksessa muuten mainita tuo maanjäristysherkkyys, koska itselle se on ihan selvä juttu siellä monta kertaa käyneenä ja asiaa tutkineena, mutta monellehan se ei tietenkään ole. Kyllä tuossa on jotain mielenkiintoista, joten ei ihme, jos aloit miettimään sitä tarkemminkin :).

    Tokiosta ei tule koskaan saamaan kaikkea irti, mutta toisaalta hyvä niin. Reilaaminen Japanissa kuulostaa takuuvarmalta huippureissulta, joten ei kun suunnittelemaan! Muualta ei löydä varmasti yhtä hienoja, toimivia ja kattavia junia / junareittejä :).

    • Reply Katja torstai, 22 syyskuun, 2016 at 10:13

     No ehdottomasti Suican takia täytyy palata! 😉
     Ja Tokio on tosiaan sen kokoinen monipuolinen ja muuttuva kaupunki, että vaikka asuisi seudulla vuoden tuskin siltikään saisi kaupungin tarjonnasta kaikkea irti. Näin niin paljon rakennusprojektejakin ympärillä, että jos kaupunkiin palaa esim. 10 vuoden-päästä taitaa se näyttää jo aivan eriltä.

     Näin olen tosiaan kuullut, että junamatkustaminen on helppo ja huoletonta Japanissa. Siksi maisemat junanikkunasta houkuttaisikin ja erityisesti kaikki kauniit pienet paikat sisämaassa, sekä tietenkin luonto.

     Mitä enemmän Japania maana ja yhteiskuntana tutkii ja mitä siitä puhuu, sitä enemmän se vain alkaa kiinnostaa ja houkuttaa takaisin… 😀

 • Reply Jenna / With huge passion for life keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 11:03

  Tosi hyvä tietopaketti! 🙂 Me mentiin Japan railpassilla, joten itse metron käyttö jäi aika minimaaliseksi. Ruokaa kaupungista saa moneen eri lähtöön ja eri hinnoin. Hotelleissa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä viime hetkellä hinnat voivat olla aikamoiset jopa kauimmissakin hotlissa.

  Kaipaan niin kovasti Tokioon <3

  • Reply Katja keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 12:18

   Kiitos Jenna!
   Luinkin teidän reilistä ennen reissua, kun itse viimeiseen asti haaveilin, että olisin ehtinyt myös katselemaan kaupungin ulkopuolelle. Reili ympäri Japanin onkin seuraava haave, kun joskus palaan maahan.

   Hotellien ja ylipäänsä majoituksen hintoihin tosiaan vaikuttaa suuresti kuinka ajoissa on liikkeellä ja ihan matkan ajankohtakin. Itse olin ajoissa liikkeellä lähes kolmisen kuukautta ennen reissua ja syyskuu taitaa olla jo ihan taifuunikauden takiakin off-seasonia, mikä vaikutti edullisiin hintoihin. Voin vain kuvitella, missä hinnat pyörivät esim. keväällä kirsikankukkien aikoihin.

   Määkin taidan jo nyt kaivata takaisin kaupunkiin <3

 • Reply Vanha rouva keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 11:24

  Me täällä Johannan kanssa luemme juttuasi ja olemme hieman aistivinamme ilmassa kaukokaipuuta 😉

  • Reply Katja keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 12:23

   Kaukokaipuu iski heti kun sukkulan rattaat iskivät pimeään Helsinkiin ja kylmä ilma oikein tunkeutui sisuksiin. Lomalta paluu masennus vastaavasti iski 26 tunnin valvomisen jälkeen kun vihdoin pääsi kotiin ja heti seuraavana aamuna (vain 6 tunnin unien jälkeen) piti lähteä yliopistolle eikä jääkaapissakaan ollut mitään… 😀

   Onneksi Sas osasi pitää synttärihintakampanjansa viikonloppuna ja kahden kuukauden päästä Kandisemman jälkeen palaan Aasiaan. <3

 • Reply Menninkäinen keskiviikko, 21 syyskuun, 2016 at 21:45

  Kiva ja kattava postaus. En minäkään tiennyt, että siellä noin tiuhaan järistää. Aasia ei ole koskaan suuremmin kiehtonut, mutta jään mielenkiinnolla odottamaan tulevia matkapostauksiasi Japanista.
  Ihana muuten tuo Odaiban kuva; kuin postikortti tai maalaus!

  • Reply Katja torstai, 22 syyskuun, 2016 at 10:17

   Minäkin olen ollut aina enemmän kallellaan länteen päin ja siksi taatusti ensimmäiseksi kaukokohteekseni valikoituikin Meksiko. Nyt kuitenkin kun Aasiaan tuppaa tulemaan näitä halpoja lentotarjouksia ja siellä eläminen ja asuminen on edullista annan mahdollisuuden. Ja täytyy myöntää, että en olisi koskaan uskonut kuinka kiinnostava Tokio voi kaupunkina olla ja parin kuukauden päästä palaankin Aasiaan taas uusille seuduille antamaan alueelle lisää mahdollisuuksia.

   Odaiba oli ihana ja tuo nimenomaan lempikuvani koko reissulta! Kuvaa jotenkin niin täydellisesti sitä Odaiban rauhallista ja merellistä tunnelmaa.

 • Reply Hanna/Ranskatar reissaa sunnuntai, 25 syyskuun, 2016 at 11:34

  Kivan informatiivinen postaus! 🙂 Mä oon aina pelännyt, että Japanissa kuolisin nälkään, koska en todellakaan oo mikään sushin ystävä. Hyvä kuulla siis, että nirsokin siellä pärjää. Jos ei muuten, niin vaikka syömällä pehmistä joka päivä! 😀

  • Reply Katja keskiviikko, 28 syyskuun, 2016 at 15:05

   Joo kyllä siellä eli ja mää en siis syö mitään raakaa kalaa tai lihaa tai muutakaan. 😀
   Olin ihan yllättynyt monipuolisesta valikoimasta ja tosiaan kojuista sai ostettua ihan pelkkiä kuivia nuudeleitakin ilman mitään mömmöjä ja lihavartaat oli aivan todella hyviä. : )

  Leave a Reply