Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mostar, se kuuluisan sillan kaupunki

Päiväretki Bosnia&Hertsegovinan puolelle vei päätepisteenä Mostarin historialliseen kaupunkiin 130 kilometrin ja parin tunnin päähän Dubrovnikista. Vierailu Mostarissa Kroatian puolelta oli itselleni koko reissun must juttu, ja koska en ole mikään autolla ajaja päädyin selvittelemään muita mahdollisuuksia. Ainakaan vielä toukokuussa busseja ei kulkenut säännöllisesti kaupunkien välillä ja julkisella mentäessä olisi ollut pakko yöpyä vähintään yksi yö kaupungissa. Tämän myötä ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis ostaa valmis retki kaupunkiin ja niitähän oli Dubrovnikissa tarjolla pilvin pimein.

Näinpä siis retki tuli buukattua Dubrovnikin matkailuneuvonnasta Adriatic Explorerilta 40 eur hintaan per aikuinen ja reitti vei Neumin niemimaan ja Pociteljin kautta kohti Hertzegovinan alueen tärkeintä kaupunkia ja koko maan 5. suurinta kaupunkia Mostaria. Mostarissa sää suosi matkalaista. Bussi jätti monumentin eteen, josta matka jatkui oppaan johdolla kohti vanhaakaupunkia. Matkalla portteja kohti opas varoitteli matkailijoiksi pukeutuneista taskuvarkaista, jotka ovat viimevuosina olleet kaupungissa riesa. Nämä kuljailevat naiset erottuivat kuitenkin hyvin massasta ja porttien sisälle heillä ei ole kuulemma mitään asiaa, sillä kauppiaat soittavat hanakasti heti poliisit. Nämä eivät kuitenkaan omaa reissua haitanneet ja ihan turvallisin mielin sitä tuli kuljettua porttien sisälle ja ulos.

Mostar_1

Mostarin vanhakaupunki on nimenomaisesti se paikka, johon kannattaa tutustua. Vanhaankaupunkiin sisään astuessa edessä odottaa kapeat mukulakivikujat tilpehöörikauppoineen ja ravintoloineen, joita ei missään nimessä oltu hinnoilla pilattu. Maksuvaluuttana kaupoissa ja ravintoloissa kävi Eurot, Kroatian Kunat, sekä BiH:n markka. Itselleni mukaan tarttui mm haalarimerkki 2 eurolla.

Mostar_3

Mostar_5

Mostar_6

Mostar_8

Mostar_7

Eteenpäin kävellessä edessä aukesi Neretva-joki, jota halkoo kuuluisa silta, josta koko kaupunki on saanut nimensä. Aikoinaan tuo kuuluisa silta on yhdistänyt muslimien ja Kroaattien kaupunginosat rauhanomaisesti. Viimeisimmässä sodassa silta kuitenkin pistettiin säpäleiksi, jonka myötä uusi nykyinen nähtävissä oleva silta rakennettiin vanhan sillan arkkirehtuuria noudattaen. Nykyisin silta kuvastaa koko Mostaria ja toimii kesähelteillä rahaa tienaavien uimahyppääjien omana areenana. Toukokuussa hyppääjät olivat vielä selkeästi talviunilla, mutta muuten sillalla riitti kyllä vilskettä ja vipinää.

Mostar_9

Mostar_10

Mostar_11

Toisella puolella siltaa jatkuivat kaupat ja mukulakivikatu vieden vanhankaupungin perälle. Maisemaa väritti monet Minareetit, joista Mostar on tunnettu heti sillan jälkeen. Yhteen näistä moskeijoista (Koski-Mehmed Pashina Dzamija) oli itsellänikin pakko päästä tutustumaan ihan vain minareetin ja sieltä avautuvien näkymien takia. Pääsymaksu moskeijaan ja torniin kustansi 5 euroa aikuiselta. Torniin kiipeäminen vaati taas tahtoa ja pelot täytyi jättää alas, sillä porraskäytävä oli ahdas ja jyrkkä ja ylhäällä puuttui edessä olevat korkeat kaiteet. Mutta en voi sanoa, etteikö kiipeäminen todella palkitsisi näkymien puolesta. Kelpasi hymyillä ja ihailla Mostarin siltaa ja kaupungin ympärillä kohoavia vuoria.

Mostar_12

Mostar_13

Mostar_13

Muutama tunti kuluikin vanhaakaupunkia ihmetellessä vikkelää ja tämän oman kokemukseni jälkeen en enää ihmettele yhtään, miksi Mostaria niin kovin kehutaan. Kaunis kaupunki kauniissa maisemissa ja halpa hintataso tekivät Mostarista (ja koko Bosnia&Hertsegovinasta) paikan, johon haluan mitä pikimmiten takaisin ja tutustumaan paremmin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 27 heinäkuun, 2016 at 22:04

  Bosnia on kyllä sellainen maa, että kiinnostais! Mostarin sillastakin oon nähnyt niin paljon kuvia, enkä ole tuonne suunnalle edes harkinnut lentolippuja. Onneksi on niin paljon maailmankolkkia odottamassa vierailua. Balkan se antaa vielä odottaa. Tässäki cityssä muuten on vähän Game of Thrones-viboja!

  • Reply Katja torstai, 28 heinäkuun, 2016 at 11:58

   Muaki kiinnostaa vaan enemmän kun pääsi vähän raapaisemaan pintaa. Mostarhan on taatusti heti Neumin niemimaan jälkein helpoin tapa tutustua maahan, koska kaikki on laitettu viimeisen päälle. Siellä se Balkkani odottaa sua!

 • Reply Menninkäinen torstai, 28 heinäkuun, 2016 at 00:43

  Oletpa taas kauniin paikan löytänyt. Kaupunki näyttäisi olevan suuri, mutta luonto ja maisemat ja vanha arkkitehtuuri ”pelastavat” sen kylmältä suurkaupunkimaisuudelta.

  Hih, noista tohveleista tuli mieleen Sinkkuelämää 2 – elokuva, kun Carrie ostaa soukista kaikille tuollaiset itämaiset kengät. 🙂

  • Reply Katja torstai, 28 heinäkuun, 2016 at 12:01

   Mostar oli todella kaunis! Vanhakaupunki oli melko pieni ja simppeli, mutta uusi kaupunki jatkuu pitkälle aina noin 120 000 asukkaan verran. Melko läheltä löytyisi tosiaan luontoa ja mua harmittaa ihan älyttömästi, kun retkeä jolla ois päässy Kravicen putouksille ei löytynyt.

   Nuo kengät on aivan ihania! 😀 Siksi piti ottaakin kuva!

 • Reply Anssi torstai, 28 heinäkuun, 2016 at 00:57

  Onneksi tuolla uskallettu estää noiden rosvojen pääsy keskustaan. Ei kaikkia tarvitse sietää! Mutta voi voi, pitäisköhän mun mennä tuonne vai jättää välistä… Haluanko nähdä turisteja vai en… Hienolta näyttää joka tapauksessa. Varsinainen Pikku-Istanbul kaikkine muslimimeininkeineen! 😀

  • Reply Katja torstai, 28 heinäkuun, 2016 at 12:08

   Joo vanhassakaupungissa on kova vartiointi päällä ja jos ei ole niin kauppiaat kyllä huolehtivat ettei kukaan ”ylimääräinen” tule alueelle. Haluavat ilmeisesti ihan omista kaupantekosyistäkin pitää kaupungin siistinä ja matkailijaystävällisenä.

   Porttien ulkopuolella olikin sitten arsenaali kerjäläisiä ja näitä matkailijoita esittäviä naisia vanhat kamerat kaulassa. Vaan eipä heistä mitään haittaa ole kun pitää omista tavaroistaan huolta eikä roikuta sitä lompakkoa takataskussa. 😀

   Pikku-Istanbulista tuli mieleen, että oppaan mukaan Mostarin uudelleenrakentamisessahan on Turkkilaiset olleet rahoittamssa ja tukemassa ja kaupungissa toivotaan, että ihmiset valitsisivat opiskeltavaksi kielekseen turkin. Sitä kautta varmaan tulleet kovin Turkkilaiset vaikutukset kaupunkiin.

   Ja hei meiän kyllä pittää yhessä kattoa sitä sun matkareittiä, koska mua kiinnostelee iha hirmuna! 😀 Mutta jos Mostariin niin päivä (ja ehkä yks yö) riittää tosi hyvin kaupungin näkemiseen. : )

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, 28 heinäkuun, 2016 at 09:20

  Pitäisi päästä tänne ehdottomasti. Mä lapsena kiersin tosi paljon Balkania, kun isä oli siellä melekin 20 vuotta töissä, mutta myöhemmin en ole ehtinyt käymään. Harmi.

  • Reply Katja torstai, 28 heinäkuun, 2016 at 12:10

   Voi sulla on ollut hyvä tuuri kun oot päässyt isäsi mukana paikoille! Balkan on kyllä hienoa aluetta ja muuttuu kyllä taatusti vuosi vuodelta uudelleenrakentamisen ja modernisoitumisen myötä.

   Mostar on ihanan tunnelmallinen, joten suosittelen kyllä!

 • Reply Hermina tiistai, 27 syyskuun, 2016 at 23:09

  Ihana nähdä että olette niin monet viihtyneet mun kotiseuduilla entisen Jugoslavian alueella, ihanaa että tekee mieli sinne toistekin. 🙂

  – Hermina

  http://lolimte.blogspot.com

  • Reply Katja keskiviikko, 28 syyskuun, 2016 at 15:05

   Bosnia & Hertsegovina vei kyllä mun sydämen, ihan niinkuin Montenegrokin. Todella kaunista seutua!

  Leave a Reply