Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aktiivista menoa Oulun maisemissa

Rakas kotikaupunkini Oulu, tämä pohjoisen Skandinavian pääkaupunki on ehdottomasti parhaimmillaan kesällä ja koska Oulusta ei voi varmaan koskaan kirjoittaa tarpeeksi niin päätin tämän kotimaan torstain kunniaksi koota vähän juttuja, miksi mun mielestä Oulu on vaan yksinkertaisesti paras ja monipuolinen valinta pienelle kesälomareissulle. Ihan heti ei nimittäin tekeminen lopu kesken. Tässä siis pienimuotoinen listaus kesätekemisestä Oulussa ja näillä vinkein ei pitäis aktiivisenkaan ihmisen ihan heti tylsistyä!

Reuhkase Rotuaarilla

Meijän oma kävelykatu Rotuaari kuhisee ihmisiä yötä päivään kesähelteillä. Rotuaarin aukiolla voi ihmetellä tunnettua tapaamispaikkaa palloa, pitää vaikka konsertin lavalla tai istahtaa kadun laidalle ihmettelemään elämänmenoa. Jos meno käy kuitenkin liian tylsäksi tai sade yllättää Rotuaarilta voi laajentaa reviiriä Kauppurien kadun hamppareiden ääreen tai aivan uuteen kaupunkilaisten olohuoneeseen ja katettuun ostoskeskus Valkeaan ostoksille. Kunnon reuhkasu onnistuu kuitenkin parhaiten 13-16.7, kun Rotuaari täyttyy hilpeistä juhlijoista Rotuaari Piknikin kunniaksi.

SAMSUNG CSC

Tervehi Toripolliisia

Vaikka Laura tituleerasikin Toripolliisin Oulun paskaksi nähtävyydeksi väittäisin silti, että tuo lihava torilla seisova polliisi on kaikesta huolimatta ihan koko Oulun keskustan keskipiste ja kuvatuin herra. Paska tai ei niin tuolla patsaalla on ihan hirmuisesti myös tunnearvoa paikallisille ja ilman tuota törröttävää polliisia Oulun tori ei olisi enää ainakaan mulle sama paikka. Toripolliisia kannattaa siis ehdottomasti käyä halaamassa mennen tullen palatessa. Noin muuten torilta saa kesäkuumalla jos minkälaista herkkua, patiot on koko keskustan parhaimmat ja Torinrannassa voisi istuskella ja katsella paatteja ja suppaajia illasta toiseen.

Kipase kirkossa

Oulun Tuomiokirkkoa ei voi olla näkemättä keskustassa kävellessä, sillä tuo ylväänä seisova kirkko on rakennettu koko littanan kaupungin korkeimmalle paikalle. Yli satavuotta vanha keltainen kirkko on tutustumista varten avoinna koko kesän ja hyvällä tuurilla hiljaisena hetkenä reippaan oppaan sattuessa kohdalle kulkijan eteen voi tulla mahdollisuus kivuta omalla vastuulla kellotorniin ihailemaan Oulun keskustan maisemia.

SAMSUNG CSC

Mietiskele museoissa

Kun ulkona myrskyää ja sataa vaakatasossa kannattaa suunnata tutustumaan Oulun museotarjontaan. Lasten ja lastenmielisten eli munlaisteni suosikki on ehdottomasti tiedekeskus Tietomaa, josta löytyy jos minkälaista vempelettä ja älypeliä päivän ratoksi mihin tutustua. Tällä hetkellä Tietomaassa voi käydä myös tekaisemassa oman elokuvan, jonka voi lähettää samantien niin itselle kuin kaikille kamuillekin muistoksi. Tietomaan lisäksi Taidemuseossa voi sukeltaa taiteen maailmaan ja tutustua tänä kesänä Marita Liulian ja Essi Renvallin näyttelyihin. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Ainolan puistosta löytyvään ulkokuoreltaan melko rumaan Pohjois-Pohjanmaan museoon, joka kätkee sisälleen kaupungin historiatietoutta, koiramäki näyttelyn, sekä tänä kesänä Oulussa järjestettävien Kalevan kisojen kunniaksi Sata sankaritarinaa urheilusta näyttelyn.

Hypi Hupisaarilla

Kovin kauas keskustan hulinasta ei tarvitse surauttaa kun saavuttaa Ainolan puiston portin ja rennon luonnon ympäristön. Hupisaarilta löytyvästä Ainolan puistosta löytyy suuri leikkipuisto lapsille, kasvihuoneita, joissa matkustaa trooppisiin maisemiaan ja vesistöissä uivia sorsia. Parasta on kuitenkin sateen jälkeen pauhuava ja virtaava vesi, monet sillat ja kauniit istutukset patosiltojen edessä.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Seikkaile silloilla

Hupisaaret, Pikisaari, Raatin saari, Kuusisaari… Oulu on täynnä saaria, joihin johtaa siltoja ja joilla seikkailla menemään. Siltoja riittää laidasta laitaan aina joen ylittävästä moottoritien sillasta pieniin puisiin kävelysiltoihin. Omia lemppareita ovatkin nuo pienet ja tunnelmalliset valkoiset sillat Ainolan Puistossa.

Pyöräile pää pyörryksiin

Oulu ja pyöräily kuuluvat ehdottomasti yhteen enkä edes ajattelisi käyttäväni muita kulkuneuvoja muuta kuin pakosta. Pyörätietä riittää yhteensä 400 kilometrin verran, mutta pyörämaastot ja maisemat ovat ehdottomasti parhaimmillaan jokisuistossa ja saarilla. Oma lempparireittini kulkeekin keskustasta Pikisaaren kautta Naltsuun ja Toppilan saaren kautta jokivartta Tuiran- ja värtön rantojen kautta takaisin keskustaan.

Nautiskele Nallikarissa

Neljän kilometrin päässä keskustasta avautuu suuren maailman tyyliin melkoisen makoisa biitsi rantakatuineen. Naltsun juttu on jäätelön ostaminen jätskikioskista, kruisailu rannan toiseen päähän majakalle, majakkaan kipuaminen, kahlailu matalassa vedessä ja jalkojen upottaminen pehmeään hiekkaan. Jos Naltsussa haluaa pistää kunnolla ranttaliksi kannattaa suunnata ensin Edenin poreisiin ja käydä sitten illallisella ihan vasta uudistuneessa Nallikari ravintolassa, jonka kasvispiirakka ja cesar salaatti sai ainakin meitsin ja meitsin masun onnelliseksi.

SAMSUNG CSC

Lekottele lammella

Joen ja meren lisäksi Oulusta löytyy myös muutamia aika mahtavia järviä. Pohjoiseen päin huristellessa sellaiset 6 kilometriä ensimmäisenä vastaan tulee Pyykösjärvi ja heti seuraavana Kuivasjärvi. Kuivasjärven rannalta löytyy kätköilystä innostuneille korkea mänty, jonka tuijottaminen saa verenpaineen nousemaan ja sydämen tykyttämään. Helteisenä päivänä Kuivasjärvessä pulahtaminen on myös enemmän kuin sallittua. Oulun kaunein järvi löytyy kuitenkin aivan eri suunnasta 10 kilometrin päästä keskustasta piilosta suurilta väkijoukoilta. Valkeisilla mieli lepää ja vesi on aina kirkasta. Vierestä löytyy myös kalastuskäytössä oleva Mustalampi, jonka ympäri kiertäviltä pitkospuilta voi bongailla suolla kasvavia hilloja ja pistää suun makiaksi.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Astu auringonlaskuun

Koska Oulusta löytyy meri ja meri sattuu sijaitsemaan juuri oikeassa ilmansuunnassa, on Oulussa auringonlaskun ihaileminen aika täydellistä. Pitkän ja hektisen päivän jälkeen asettuminen merenrantaan kuuntelemaan hiljaisuutta ja katsomaan putoavaa aurinkoa ja sen maalaamaa taivaanrantaa on parasta ajanvietettä, mitä itse tiedän. Ja voin sanoa, että kyllä siinä sielu lepää.

SAMSUNG CSC

Näillä vinkein eikun tervetuloa aktiivilomalle Ouluun!

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -kampanjaa, jonka ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. Kampanjaa hostaa Travellover, Rimma+Laura, sekä MuruMou. Mut kuvineni löytää instasta kaksulii nimimerkin takaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa torstai, 7 heinäkuun, 2016 at 08:23

  Mun sydämessä on Oululla kyllä pieni kolo, asuin siellä kolmisen vuotta 90-luvun puolivälissä. Siellä on aina kiva käydä ja toripoliisiakin vois jäydä taas moikkaamassa!

  • Reply Katja perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 16:37

   Ihana kuulla! Oulu on kyllä niin hurmaava paikka asua, viihdyn kovasti. 🙂

 • Reply Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi torstai, 7 heinäkuun, 2016 at 12:10

  Ei mulla muuta ku että OULU <3 Rakas vanha kotikaupunkini. Kova kaipuu olisi palata takaisin lähelle juuria ihan pysyvästi, mutta ehkä joskus. Sillä välin pitää vain vierailla ja nauttia näistä muiden Oulu-tunnelmista 🙂

  • Reply Katja perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 16:39

   OULU <3. Mää kyllä kans viihdyn täällä ja toivon ihan kunnolla, että saisin täältä töitä kun valmistun ettei tarvisi edes harkita poismuuttoa. 😀 Onneksi tänne pääsee todella helposti ja nopeasti sieltä etelästä lomailemaan! : )

 • Reply Heidi / Auringon alla torstai, 7 heinäkuun, 2016 at 12:34

  Jee, Oulu-vinkkejä sullakin! Ja hyviä sellaisia 🙂 Mä olin keskittynyt huomattavasti enemmän ruokapuoleen 😀 Nimimerkillä just tultiin aamupalalta keskustasta… Ihana loma!

  • Reply Katja perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 16:41

   No kyllä, me oltiin selvästi hyvin nyt integroitu tää ig päivä täydentämään toisiaan! Munkin pitäis ehdottomasti enemmän tutustua Oulun ravintolapuoleen, sillä täytyy sanoa että en osais suositella mitään kellekään kun ei oo yhtään omaa kokemusta. 😀 Mutta onneksi on nyt sun vinkkilista!

 • Reply Terhi / Muru Mou torstai, 7 heinäkuun, 2016 at 15:18

  Loistavia vinkkejä 🙂 Sun ja Heidin postausten innoittamana taidankin lähteä kohta Ouluun, sillä onhan siellä näköjään muutakin kuin tuo ”paska nähtävyys” 😀

  • Reply Katja perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 16:42

   Kiitos paljon Terhi ja tervetuloa vain! 😀 Täältähän löytyy vaikka ja mitä ja varsinkin kesällä tapahtumia on kaikkien makuun. Ilmoittele kun olet tulossa niin saat musta oppaan. 😉

 • Reply Inka torstai, 7 heinäkuun, 2016 at 16:05

  Ah, nyt kyllä Oulu-fania hellitään tänä torstaina! Ihan huippu postaus tämäkin, ja hyviä vinkkejä vielä kaiken hyvän lisäksi. Pakko ostaa lennot!

  • Reply Katja perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 16:43

   Oulusta ei vaan voi kirjoittaa tarpeeksi. <3 Ja tervetuloa taas lomailemaan tänne! Oulu aina täällä odottaa : )

 • Reply Teija / Lähdetään taas torstai, 7 heinäkuun, 2016 at 20:20

  En ole koskaan ollut Oulussa ihan ajan kanssa. Pitäisi kyllä joskus vaikka pidentää työmatkaa liittämällä siihen omaa lomaa. Näköjään siellä on paljon enemmänkin tekemistä, kuin mitä olen ajatellut siellä olevan.

  • Reply Katja perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 16:52

   Tästä kaupungista ei kyllä ihan heti tekeminen lopu kesken vaikka ihan ydinkeskusta voikin vaikuttaa kovin kompaktilta. Kaikkea kivaa ja kaunista löytyy niin paljon jokisuistosta ja sitten on merenrantaa ja järviä.

 • Reply Noora torstai, 7 heinäkuun, 2016 at 20:35

  Pakko heti tunnustaa, etten ole koskaan käynyt Oulussa. Ja oikeastaan ainoat asiat, mitä mulle tulee Oulusta mieleen ovat Toripoliisi ja Qstock. Mutta varsin sympaattiseltahan tuo kaupunki näyttää! Nallikari on kutsuvan näköinen, samoin nuo kaikki muut vesistöt. Ehkä mä joskus pistän elämän risaiseksi ja tuun käymään. Ei Tampereelta nyt niiiin pitkä matka sinne ole 🙂

  • Reply Katja perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 16:53

   Oulu on nimenomaan vesistöjen kaupunki ja kiertelyä ja näkemistähän riittää! Ja Naltsu on laitettu niin maailmanluokan rannaksi että siellä kelpaa fiilistellä kauniina kesäpäivinä. Tervetuloa Ouluun ja otahan yhteyttä sitten niin saatat saada musta oppaan. 😉

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 18:30

  Etelä-Suomea kauemmas meidän kotimaan matkailu ei oikein ole ulottunut paitsi jostain erityisestä syystä. Joensuuhun asti johkaannuimme niinä vuosina kun tuttavapariskunta asui siellä. Pitäisiköhän poiketa kylässä luonasi Oulussa 🙂 ?

  • Reply Katja lauantai, 9 heinäkuun, 2016 at 10:13

   Eikun tervetuloa! Tännehän pääseekin nykyään niin kätevästi ja edullisesti tunnissa lentäen. Oulu on niin kiva kesäkaupunki. : )

 • Reply marikaw perjantai, 8 heinäkuun, 2016 at 21:55

  Mun Oulun kokemukset on Toripoliisin tervehtiminen, yksi kiinalaisessa ravintolassa ruokailu ja juna-asema. 😀 Mut siis ihania vinkkejä ja todellakin jos tänä kesänä tie vie Ouluun niin tuun ottamaan täältä tärpit talteen.

  • Reply Katja lauantai, 9 heinäkuun, 2016 at 10:15

   Monella varmaan kokemukset on aika samanlaisia kun sulla, että ehditään vain ihan vähän raapaista ydinkeskustaa. Mutta pääasia, että oot ehtinyt tervehtiä toripolliisia ! 😀

 • Reply Annika | Travellover sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 22:51

  Saat Oulun todella kuulostamaan kaupungilta, johon kannattaisi tutustua. Olen käynyt pari kertaa ihan vain ohi mennen, kun on tuttuja kulmilla, mutta sää on ollut molemmilla kerroilla niin ankea, että en ole edes toripoliisia tavannut. 🙂

  • Reply Katja maanantai, 18 heinäkuun, 2016 at 18:48

   No sää on kyllä tänäkin vuonna alkukesästä vähän niin ja näin. Oulu muutenkin sijaitsee vähän sellaisessa paikassa, että tuntuu ettei täällä oikein pystytä ennustamaan etukäteen miltä sää näyttää esim. edes tunnin päästä. Mutta tervetuloa uusintakäynnille joskus tänne ja toivotaan, että sitten paistaa aurinko ja pääset moikkaamaan polliisia ja pyöräilemään saarille!

  Leave a Reply