Suomen suurin matkablogiyhteisö

Dubrovnik – Sukellus muurien sisään

Dubrovnikin vanhakaupunki ja sitä ympäröivät vahvat muurit näkyy jo kaukaa laskeutuessa vuoren seinämää pitkin kohti kaupunkia. Ensimmäistä kertaa kaupunkiin laskeutuessa en tiennyt mitä odottaa enkä voi kyllä sanoa vieläkään ajatusten olevan kovin paljon selkeämpiä.

Dubrovnik_vanhakaupunki2

Dubrovnik_vanhakaupunki1

Dubrovnikin vanhakaupunki perustettiin aikoinaan yhdistämällä kaksi kaupunkia toisiinsa. Kaupungin kehittyessä  se kasvoi, linnoitettiin ja siihen rakennettiin kaksi satamaa. Sittemmin noin 400-vuotta sitten kaupunki tuhoutui lähes kokonaan maanjäristyksessä ja se rakennettiin melkein kokonaan uudelleen. Uusimmat koettelemukset kaupunki koki vain noin 15-vuotta sitten Kroatian sodan aikana, mutta se on noussut takaisin jaloilleen elinvoimaisempana kuin koskaan. Tänä päivänä Dubrovnikin vanhakaupunki on listattuna UNESCO:n maailmanperintökohteeksi ja se on nostanut tunnettuvuuttaan muun muassa Game of Thronesin kuvauspaikkana.

Vanhaankaupunkiin on helpointa astua sisään joko Pile-portilta tai ylhäältä Boskoviceva kadulle johtavalta portilta, jolla oma tukikohtakin sijaitsi. Vanhassa kaupungissa odottaa äärimmäisen tunnelmalliset pienet kujat, jotka voivat ruuhkaisena päivänä ahdistaa, sadesäällä olla liukkaita ja kuumana päivänä olla tukalia. Viikossa pieniä katuja tallaillessa ehtii todella kokea monenmoista tunnetta ja ajatusta, mutta loppuviimein näin kotisohvalta kuviakin katsoessa (jotka on toki otettu niinä parhaimpina hetkinä) eihän sitä voi todeta kuin että onhan se kaikesta huolimatta kaunis!

Dubrovnik_vanhakaupunki3

Dubrovnik_vanhakaupunki4

Placa aamuisen autiona

Vanhaakaupunkia halkoo leveä pääkatu Placa, joka on paikka, jossa kaksi vanhaa kaupunkia yhdistyvät. Placan varrelta löytyy turistikauppojen lisäksi suurin osa Dubrovnikin ”kuumimmista” nähtävyyksistä. Pile-portin päässä voi katsella suihkulähdettä (joka kylläkin oli oman reissun aikana restauroinnin alla) ja vierailla vaikkapa Fransiskaaniluostarissa. Toisesta päästä katua löytyy Luza aukio, jonka kirkon portailla oli mukava istuskella iltaisin tuijotellen kellotornia ja Sponzan palatsia. Kun malttaa kurkata vielä kirkon toiselle puolelle mutkan taakse löytää Rehtorin palatsin ja Dubrovnikin vanhan sataman.

Dubrovnik_vanhakaupunki5 Dubrovnik_vanhakaupunki6 Dubrovnik_vanhakaupunki7

Dubrovnik_vanhakaupunki8

Vanhasta satamasta lähtee pienet purtilot lähipaikkoihin, kuten Lokrumille ja Cavtatiin, mutta muurin reunaa kävellessä eteenpäin löytyy myös todella kiva pieni niemeke, jossa istuskella ja ottaa rentoa tuijotellen oman mielensä mukaan joko satamakissaa, kaupunginmuuria, merta tai rannikon vuorimaisemaa.

Dubrovnik_vanhakaupunki9 Dubrovnik_vanhakaupunki10

Kaikkein parasta kaupungissa oli kuitenkin mun mielestä ne pienet Placalta molempiin suuntiin lähtevät pienet kujat, jotka ovat täynnä tunnelmallisen näköisiä ravintoloita, tilpehöörikauppoja ja sydäntä sulattavia yksityiskohtia. Kaupunki on hyvin säännönmukaisesti rakennettu, joten loppujen lopuksi kartalla pysyminen ja navigointi oli yllättävänkin helppoa joskaan kujille päästessä ei missään nimessä kannata tuijotella katukylttejä vaan antaa maisemien viedä just sinne missä näyttää omaan silmään nätille! Kujaseikkailut tuli suoritettua iltaisin, jolloin pienessä hämyssä ilman suurta ihmisjoukkiota kadut olivat just eikä melkein. Läpiminä seikkailuiltoina kannattaa samalla pistäytyä muurin pienten aukkojen takaa löytyvässä Buzassa lasillisella, jonne löytää aika näppärästi kylttien johdosta.

Aivan omanlaisensa kuvan vanhakaupunki antaa myös iltavalaistuksessaan kun tunnelmalliset lamput syttyvät valaisemaan katuja. Dolce Vitan edulliset makeat crepet kadun laidassa kaikilla mausteilla ja pieni puheensorina ympärillä oli jotain niin  vertaansa vailla etten voi muuta kuin suositella

Dubrovnik_vanhakaupunki_14

Dubrovnik_vanhakaupunki_15

Dubrovnik_vanhakaupunki_16

Dubrovnik_vanhakaupunki_18

Dubrovnik_vanhakaupunki_17

Vanhakaupunki ei ole iso ja sen kiertää hyvin päivässä nähden kaiken tärkeimmän. Omien kokemuksieni jälkeen päivällä mua ei kyllä saisi muurien sisään vetämälläkään ja uskon, että jos sellainen tietynlainen kaupungin todellinen aistiminen kiinnostaa vanhakaupunki kannattaa suosiolla jättää myöhäiseen iltapäivään tai kokonaan sesongin ulkopuolelle. Aikaisina aamuina ja myöhäisinä iltoina Dubrovnikin vanhakaupunki on kuitenkin ehdottomasti parhaimmillaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Heidi / Auringon alla sunnuntai, 5 kesäkuun, 2016 at 17:55

  Ihanan tunnelmallinen tuo viimeinen kuva (erityisesti)! Ja kyllähän se vanhakaupunki oli tosiaan todella kaunis, siitä ei kyllä pääse mihinkään 🙂 Ja syötiin siellä muuten todella hyvät pizzat, jossain rauhallisella sivukadulla, ulkona istuskellen, tosi mukava tunnelma!

  • Reply Katja sunnuntai, 5 kesäkuun, 2016 at 21:20

   Joo samaa mieltä todella kaunis on Dubrovnikin vanhakaupunki. Harmi vain, kun ihmispaljouksissa se ei millään pääse oikeuksiinsa täysin samalla tavalla kuin off seasonina aamuvarhain ja illalla.

   Ravintolat oli kyllä vertaansa vailla ja niillä parilla kerralla, mitä tuli ulkona syötyä ruoka oli todella hyvää! Onneksi Crepet oli suhteellisen edullisia ja niiden parissa tulikin istuttua ja herkuteltua sitten illat. 😀

 • Reply Noora sunnuntai, 5 kesäkuun, 2016 at 18:30

  Tuonne on kyllä päästävä! Se vaan, että kaikki muutkin just nyt haluavat sinne, niin ei ole tullut lähdettyä 😀 Voin vaan kuvitella, kuinka tuskaisaa noilla kujilla on punnertaa itseään eteenpäin, kun ne on täynnä ties mitä vipeltäjiä. Joskus sesongin ihan alussa tai lopussa varmaan olisi ideaalein ajankohta ylipäätään käydä Dubrovnikissa, silloin kun useampi lentoyhtiö lentää mestoille, mutta kaikki kynnelle kykenevät eivät ole vielä saapuneet paikalle 🙂

  • Reply Katja sunnuntai, 5 kesäkuun, 2016 at 21:24

   No nimenomaan nuita vipeltäjiä tuolla kaupungissa kyllä tällä hetkellä riittää! 😀 Itsehän olin siis mestoilla toukokuun puolivälissä käytännössä off seasonina eikä sitä väkeä itse kaupungissa ollutkaan nimeksi asti… mutta sitten on ne risteilijät, jotka ihan oikeasti täyttää aina ja joka ikinen päivä tuon vanhankaupungin niin, että liikkuminen on haastavaa. Onneksi nämä lähtevät siinä 16 tienoilla takaisin laivalleen ja sen jälkeen sitä pystyi aina itsekin palaamaan takaisin muurien sisään fiilistelemään kaupunkia. 😀

   En tiiä onko Dubrovnikissa enää siis sellaista aikaa, että saisi ihan oikeasti päiväsaikaankin katsella kaupunkia omassa rauhassaan. Mutta ainakin toukokuussa aamut ennen 9 ja illat sen 16 jälkeen olivat todella rauhallisia.

 • Reply Maarit maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 19:15

  Oli kiva seurata sun matkaa snäpissä, vaikkei säät ihan tainneet suosia! Me oltiin viime keväänä päivä Dubrovnikissa ja se tosiaan riitti hyvin vanhalle kaupungille. Oli kyllä aivan ihastuttava kaupunki kujineen! 🙂

  • Reply Katja maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 19:22

   Kiitos Maarit. : ) Snäppi on kyllä nykyään ihan suosikki some kanava. Joo säät oli niin vaihtelevat kuin vaan voi olla, joka päivä järkyttäviä vesi- ja raekuuroja ja sitten taas yhtäkkiä täyttä auringonpaistetta jne.

   Päivä Dubrovnikissa olisi kyllä ollut näin jälkiviisaana ihan tarpeeksi vaan eipä voinut tietää. Ompahan nyt etelä-Kroatiakin sitten koluttu aivan kunnolla. 😀

 • Reply säppä tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 01:44

  Todella kauniita kuvia! Me oltiin viime vuonna Kroatiassa ja myös siis Dubrovnikissa pahimpaan mahdolliseen aikaan ja se tungos oli tosiaan ihan järjetön. Sen takia tulikin melko vähän pyörittyä millään nähtävyyksillä, kun ei kertakaikkiaan vaan jaksattu sitä meininkiä.. Vaikka Kroatia maana kaiken kaikkiaan oli kyllä ihan hengästyttävän kaunis. Bosnia-Hertsegovinan puolella sitten saikin ihan eri tavalla käveleskellä rauhassa mihin vuorokauden aikaan tahansa. 🙂

  • Reply Katja tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 16:34

   Kiitos paljon!
   En kyllä voi edes kuvitella, millaset ne ruuhkat on sesonkina, kun jo toukokuussa ne oli niin älyttömät keskellä päivää. 😀 Kroatia on tosiaan muuten niin kaunis maa ja saman huomion tein Bosniassa (kuin myös viime vuonna Montenegrossa), että ihan eri tavalla oli väljää. Saa nähdä kuinka pitkään Dubrovnik voi kasvattaa lukujaan ja milloin tulee seinä vastaan.

  Leave a Reply