Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kandin paperit lähestyy – Mitäs sitä on tullut opiskelua?

Toinen lukuvuosi alkaa olla yhtä tenttiä ja yhtä esseetä vaille taputeltuna ja tämä ei olekaan ollut omalla kohdallani ihan mikä tahansa vuosi, sillä opintopisteitä pitäisi kertyä vaivaiset 77, jos ja kunhan viimeiset opinnot saan vielä suoritettua hyväksytysti. Tämä vastaa 10 pistettä vaille puolentoista vuoden tulosta, joten siinä onkin kerrassaan syytä, miksi tämä blogi on uinunut viimeiset viikot.

Omat mantsan opintoni Oulussa painottuvat ihmispuolelle erityisesti matkailuun ja aluekehitykseen, joten jos ihmispuolen suuntautumisvaihtoehdot kiinnostavat maantieteessä tai yleisesti matkailun opinnot Oulussa toivon, että tästä on jotain hyötyä ja, että tästä saa vähän osviittaa millaiselta ne kandivaiheen opinnot näyttävät perusopintojen jälkeen. Hakemisesta, peruskursseista ja omasta päätymisestäni mantsan pariin voit käydä lukemassa viime vuoden postauksestani tästä linkistä, klik.

Maantieteen pakolliset kurssit perusopintojen jälkeen

Ensimmäisen vuoden perusopintojen jälkeen pakollisia maantieteen kursseja toiselle vuodelle jää kokonaiset kaksi, jotka on sopivasti sijoitettu syksylle ja saa näin nopeasti pois alta. Ensimmäinen syksyn kurssi olikin gis jatkokurssi 5op, joka oli jatkumoa viimevuoden peruskurssille. Tutustuimme lisää arc gissin käyttöön, teimme karttoja ja tutustuimme lopputyönä pareittain tarkemmin yhteen arc gissin menetelmään, josta kirjoitimme esseen. Toinen pakollinen on alue, kulttuuri ja yhteiskunta, jossa käydään edellä näkyviin termeihin liittyvää teoriaa läpi ja tehdään kurssin lopuksi tentti. Meidän kurssi sijoittui Hollantilaisen vierailevan luennoitsijan aikaan, jolloin saimme viikon päivät mahdollisuuden kuulla kulttuuritutkimuksesta Hollannista. Mielenkiintoista ja parasta antia ehdottomasti opiskelussa nämä vierailevat luennoitsijat!

Muut pakolliset kurssit

Pakolliset kurssit eivät kuitenkaan suinkaan lopu tokana syksynä, sillä keväänratoksi heti alkuun on sopivasti sijoitettuna virkamiesruotsi, että koko lukukauden kestävä pakollinen 10 op tilastotieteen sivuaine. Kumpikin kurssirupeamista on monen mantsalaisen suuri kauhu, mutta hengissä on hyvin selvitty ainakin tähän asti. Kolmannelle vuodelle pakollisina on merkattu vain syksylle englanti ja tiedonhaunkurssi keväälle. Tiedonhaunkurssin kävin itse jo tänä vuonna ja jos ei muuta niin ainakin löysin refworksin, joka on tehnyt lähdeluetteloiden teosta huomattavasti helpompaa.

30 pistettä aineopintoja

Pakollisten opintojen lisäksi maantieteen parista saa/täytyy valita aineopintoja vähitään 30 pisteen verran, jotka saa valita ihan omien kiinnostusten mukaan. Itse olen ihmispuolen opinnot mielessäni käynyt kulttuurimaantieteestä kulttuurimaantieteen erityisteemat (5op), kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät (5op) ja ihmismaantieteen kenttäkurssin (5op). Aluekehityksen parista olen käynyt  a&a:pohjoinen Eurooppa (5op) ja ensivuoden syksyllä odottaa a&a:n erityisteemat (5op), että talousmaantiede ja sen sovellutukset (5op). Näiden lisäksi olen käynyt tarjolla olevat aineopinnot matkailusta, mutta ne menevät omaan matkailun sivuaineeseeni, joten niistä lisää tietoa alempana.

Täytyy mainita, että aineopinnot ovat ehdottomasti olleet tämän maantieteen kanditutkinnon parasta antia! Teemoihin on päässyt jo syvemmälle ja suoritustavat ovat olleet omaan mieleeni lukupiirejä ja seminaaritöitä. Koen, että itse opin juuri parhaiten kun saa keskittyä johonkin tiettyyn teemaan paremmin tekemällä seminaarityön ja toisaalta kurssien aikana on syntynyt mielenkiintoisia keskusteluja, kun esiin tulee aina eri näkökulmia. Pakko vielä kehaista viimeisintä ihmismaantieteen kenttäkurssia, jossa meidän ryhmämme pääsi ihan käytännössä tekemään matkailututkimusta Oulun katukuvaan ja tutkimaan Oulun matkailullista vetovoimaa. Tuntui, että ihan oikeasti nyt olen oikealla alalla!

SAM_3134

Sivuaineet  

Meillä sivuaineet on täysin vapaasti valittavissa omien mielenkiinnon ja suuntautumisvaihtoehtojen mukaan pääasia, että pisteitä kertyy sellaiset 75op. Siinä missä luonnonmantsalaiset lukee biologiaa ja ympäristönsuojelua, tällainen intohimoinen matkailusta kiinnostunut voi valita vaikkapa kieli- ja viestintäopinnot, sosiologian ja matkailun.

Kielistä itse olen lukenut rakkainta espanjaa, sekä vähemmän rakasta saksaa. Sosiologia on ollut yhteiskuntatiedettä parhaimmillaan ajankohtaisine kurssiaiheineen (mm. globalisaatio 5op, rasismi 5op, referaattiseminaari 5op, johon sai itse valita teoksen, jonka referoi ja, josta kirjoittaa vuoden sisään esseen ja itse valitsin aiheekseni Iranin naisten aseman).

Matkailun sivuaine puolestaan on monititeellinen johon päädyin matkailun verkko-opintojen loppumisen vuoksi. Tämä 25op sivuaine sisältää matkailun piiristä kolme kurssia; Johdatus matkailumaantieteeseen 5op, joka on myös osa meidän perusopintoja antoi ensimmäisen pintaraapaisun jo viimevuonna matkailun opinnoista selittäen kaikki termit ja tyypillisimpiä teorioita ja malleja.  Seuraavalla Matkailu- ja kestävyyskurssila 5op, tutustuttiinkin jo tarkemmin Sansibarin kehittämiseen ja kestävyyteen, sekä vierailevien luennoitsijoiden muodossa suoraan Afrikasta Etelä-Afrikassa ja Namibiassa tehtyyn matkailun kestävyyteen liittyvään tutkimukseen. Enemmän suunnittelun maailmaan pääsi sisälle Matkailusuunnittelu ja aluekehityksessä 5op, jossa ryhmittäin tehtiin seminaarityöt Suomen eri maakunnista ja niiden matkailustrategioista ja kehityksestä. Näiden kurssien lisäksi sivuaineeseen kuuluu Biologian puolelta Luonnonmonimuotoisuuden suojelu 5op ja taloustieteistä Markkinoinnin perusteet, joka on ainoa itsellä näistä käymättä. Matkailun sivuaineen voi muuten valita oikeastaan kuka tahansa Oulun yliopistossa opiskeleva, eli jos matkailu yhtään kiinnostaa niin tässä olis!

Ja syksyllä vielä käymättömien kurssien lisäksi itseäni odottaa kandin surautus, johon aihekin on jo aika hyvin rakentunut. Tämän jälkeen omat kandin paperini alkaa olla aikalailla kasassa ja voin hyvillä mielin lähteä Erasmusvaihtoon kevätlukukaudeksi Madridiin testaamaan kielitaitoani paikalliseen yliopistoon opintojen pariin ja nauttimaan elämästä ennen maisterivaiheen aloitusta. Näin sitä on siis taas tullut lukuvuosi vietettyä ja järjestettyä jo seuraavat lukukaudetkin rakenteeltaan valmiiksi!

Ja noin muutenkin Ouluhan on mun mielestä ihan paras paikka asua ! 😉 

Tältä näyttää siis yksi esimerkki maantieteen kandiopinnoista. Tervetuloa opiskelemaan, jos yhtään ala sattuu kiinnostamaan! Ja laittakaapas hakijat ja muut aiheesta kiinnostuneet kommenttia tai sähköpostia. Vastaan enemmän kuin mielelläni mantsan opintoja koskeviin kysymyksiin. : ) 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Katja keskiviikko, 11 toukokuun, 2016 at 12:22

  Tällaisena ikuisena opiskelijanörttinä oli tosi mielenkiintoista lukea sun opinnoista ja kursseista! Oot saanut kyllä niin paljon aikaan! Tässä ihan nolostuu omasta opintopistemäärästä xD

  Tiedätkö vielä yhtään millaisia opintoja Madridissa on tarjolla?

  • Reply Katja torstai, 12 toukokuun, 2016 at 16:07

   Kiitos, oon kyllä kokenut että oon ihan omalla alalla ja siksi varmaan opiskeluki on käyny niin ”helposti”. Madridista tiedän vain sen, että opetuskieli on espanja. Kurssi listaa katselin mutta nimet oli sellaisia ettei oikeastaan kerro mitään ”espanjan maantiede”, ”euroopan maantiede” jne… Mutta en vois enempää innolla odottaa! Mulle itselle pääasia olis, että mun tämän hetkinen kielitaito kehittyis aivan uuelle levelille. : )

 • Reply Anssi keskiviikko, 11 toukokuun, 2016 at 13:25

  No hyvä! 😀

  • Reply Katja torstai, 12 toukokuun, 2016 at 16:08

   Hyvät vaan sulleki 😉

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 11 toukokuun, 2016 at 16:44

  Mieki haluaisin handlata ArcGISin! Edellisissä töissä kaikki osas käyttää sitä paitsi minä. Mutta ei minun tarvinnutkaan osata, olin vaan kade muiden osaamisesta 😀 Ihanaa, että oli mahollista ottaa matkailuopintoja kylykeen, näyttää passaavan sulle ihan huippuhyvin! Peukutan myös Madridille 🙂

  • Reply Katja torstai, 12 toukokuun, 2016 at 16:11

   Heh en mää kuule mitenkää arcGissiä voi sanoa hallitsevani kahen kurssin jäläkee. 😀 olisin käynyt nettiopintoja mavyn sivuaineen, joka koostuu verkostoyliopistojen yhteisistä matkailuopinnoista, mutta koska se tosiaan meni puihin ni tää meiän sivuaine oli oikeen hyvä korvaaja.

   Maisterivaiheessahan tosiaan suuntaudun sitten matkailuun ja käyn matkailun moduuliopinnot. 🙂 ja soppii mulle ko nenä päähän!

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa torstai, 12 toukokuun, 2016 at 11:06

  Sun opiskelut kuulostaa omiin verrattuna hirveän organisoiduilta ja tehokkailta 🙂 Itse sain parina ekana vuonna tehtyä reippaasti sen 60 opintopistettä lukuvuonna, mutta tässä viime aikoina tahti on vähän hidastunut, toisaalta opinnot toki ovat muuttuneet vaativammiksi ja samalla on yritetty käydä myös töissä. Hei mutta ei tilastotiede ole ollenkaan huono juttu, tässä graduvaiheessa sitä toivoo, että meidänkin opintoihin olisi sisältynyt joku pakollinen kurssi tilastotieteestä tai edes joku tietotekniikkakurssi, ettei tarvisi koko aineistoa analysoida näillä onnettomilla excel-taidoilla 😀 Vaihtovuosi Madridissa kuulostaa muuten ihan mahtavalta suunnitelmalta 🙂

  • Reply Katja torstai, 12 toukokuun, 2016 at 16:14

   Mulla on ollu alusta lähtien vaan niin tarkka visio mitä haluan niin sitä punaista lankaa on ollu helppo seurata. 😀 ja joo uskon, että tilastotieteistö on myös hyötyä tulevaisuudessa, itse vain enemmän oisin nimenomaan toivonut, että kyseisessä aineessa olis käyty läpi tilastointimenetelmiö sun muita eikä vaan laskettu kuivia laskuja, missä en oo mitenkää kovin hyvä. 😀

 • Reply Heidi / Auringon alla tiistai, 17 toukokuun, 2016 at 18:08

  En kestä, ihan supersöpö tuo Toripolliisi-vihkonen! Ja pitäisipä tässä taas joku kerta nähdä ja päivittää kuulumisia, kesällä vois vaikka käydä jossain jätskillä 😉

  • Reply Katja torstai, 19 toukokuun, 2016 at 17:07

   Joo tän vuoden Oyyn kalenteri se. 😀 !
   Kesällä täytyy ehdottomasti nähdä kun saa vielä nämä toukokuun ruuhkat alta pois! Voisi vaikka hieman lähempänä kirjoitella. 🙂

  Leave a Reply