Suomen suurin matkablogiyhteisö

Cornwallin rantaparatiisi St. Ives

Kilometreittäin jatkuvat valkoiset rannat ja sinisenä hohtava meri on asioita, jotka ei tule ihan ensimmäisenä mieleen Briteistä. Junan kuitenkin liukuessa kohti St. Ivesin rantakaupunkia vastapäisissä ikkunoissa alkoi välkkyä sellaiset maisemat, että yksi kärsimätön ei meinannut pysyä pöksyissään. Kun juna vihdoin puksutti asemalle, oli sieltä tottakai nopeasti rynnittävä ulos siristelemään silmiään ja toteamaan lähempää, että nyt tultiin kyllä salaiseen rantaparatiisiin.

Porthminster beach

St.Ives_1

St.Ives_2

St.Ives_3

St.Ives_4

St.Ives_5

St.Ives_6

Aurinko paistoi ja heti ensimmäiselle näkyvälle pitkälle Porthminster biitsille oli kiire hyppimään ja ihmettelemään laskuvettä. Ilma oli lämmin ja uskomattoman tyyni ja rantamaisema sen kuin jatkui molempiin suuntiin. Lopulta houkutus vei voiton ja heitin kengät menemään ja upotin varpaani hiekkaan ja voin sanoa, että tuntuipa hyvältä!  Viileä merivesi sai jalkoihin aivan uutta eloa ja sen voimalla käveltiinkin kaupungin toiselle puolelle parin muun rannan kautta ja kivuttiin kallioita pitkin omasta mielestäni koko kaupungin hienoimmalle Porthgwidden biitsille.

Porthgwidden beach

St.Ives_8

St.Ives_7

St.Ives_9

St.Ives_10

Tuota rantaa tuijottaessa fiilis oli kuin Välimerellä tai jossain vielä kauempana täydellisessä paratiisissa. Vanhemman puoleiset pariskunnat kävelyttivät koiriaan, koirat leikkivät innokkaasti rantavedessä ja aika oli jotenkin täysin pysähtynyt. Kellään ei ollut kiire yhtään mihinkään ja se jos mikä lamautti ihan täydelliseen lomafiilikseen! Samalla tuli tehtyä päätelmä, että St. Ives on ilmiselvästi vähän vanhempien, että lapsiperheiden rauhallinen lomakohde siinä, missä Newquay osoittautui nuorison suosimaksi eläväksi lomakaupungiksi.

Portgwiddenin rannan toisella puolella kohosi uusi kukkula ja meidän oli tottakai heti päästävä kiipeämään sinne. Huipulla pidettiin evästauko, katseltiin autiota rantaa ylhäältä päin ja parannettiin maailmaa. Yksi reissun parhaista hetkistä.

The Island Park & Pothmeor beach

St.Ives_12

St.Ives_11

St.Ives_13

St.Ives_14

Kukkulan kärjestä löytyi The Island park, pieni rannikkoa myötäilevä kukkula, josta avautui mahtavat näkymät kummallekin puolelle rannikkoa. Huipulta löytyi St. Nicholasin kappeli, jonka kautta oli hyvä lähteä laskeutumaan toisella puolella näkyvälle uudelle rannalle Porthmeor biitsille.

Ja mitäs tästä nyt voi enää sanoa, valkoista hiekkaa ja sinistä merivettä silmin kantamattomiin, allekirjoittanut aivan omissa pilvimaailmoissaan ja yksi kaveri joka pitää maan tasalla ja ohjaa eteenpäin. Kyllä täällä taatusti jokainen kesälomailija löytää oman lempirantansa ja paikkansa.

Porthmeorin rannan jälkeen alkaa koko Cornwallin rannikon ympäri kiertävä rannikkovaellusreitti, mutta koska aikaa meillä oli vain rajoitetusti yksi päivä päätettiin vaelluspolun sijaan hypätä rannalta rantakadulle ja itse kaupungin sykkeeseen.

Rantakatu ja keskusta

St.Ives_14

Rantaa reunusti aivan hurjan söpöjä Brittiläistyyliin laitettuja loma-asuntoja. Jokainen oli nimetty kekseliäästi oman isännänsä mukaan ja jokaisella asunnolla oli oma teemansa ja värinsä. Loma-asunnot jatkuivat pitkälle rannikon myötäisesti, mutta kun otettiin suunta muutaman geokätkön toivossa sisämaahan päin palautui maisema hyvin tyypilliseksi Brittiläiseksi kaupungiksi. Ja koska päästiin kiinni kävelemisen makuun, käveltiin niinkin pitkälle, että saavutettiin maaseutu ja tallailtiin hevosen tuoksuisia teitä koulupukuisten lapsukaisten kanssa takaisin kohti ydinkeskustaa. Ei sillä, että maaseudun saavuttaminen vaatisi kovinkaan suuria ponnisteluja noin 10 000 asukkaan kokoisessa kaupungissa.

St. Ivesin ydinkeskusta koostuu lähinnä muutamasta kadusta eikä nälän kouriintuneiden eteen osunut yhtäkään halpaa ketjupaikkaa. Niinpä me keskityttiin katselemaan niitä muutamaa näyteikkunaa samalla laskeutuessa takaisin kohti rantakatua ja aistimaan elämää. Fiilis kaupungin ytimessä oli kuitenkin aivan sama kuin rannallakin; rauhallinen ja rentouttava.

St.Ives_16

Juna-asemalle kävellessä mietittiin, miksei tätä paikkaa mainosteta meillä Suomessa täydellisenä kesälomakohteena.

Jos nyt kuitenkin haluat jotain aivan uutta ja erilaista kesälomallesi ja rakastat kauniita rantoja, rentouttavia kävelyhetkiä rannikkomaisemissa ja leppoista elämänmenoa ilman kauhean pärisyttävää yöelämää tästä lähtee aika kova suositus! 

Mikä ja Missä? St. Ives Cornwallissa lounais Englannissa
Miten? Newquayhin tulee kesäisin monia lentoja ympäri Eurooppaa. Off seasonina lentämällä perille pääsee vain Flybeellä Lontoosta tai vastaavasti mihin vuodenaikaan tahansa junalla parilla vaihdolla. Newquaysta kulkee muutamia suoria bussivuoroja päivässä. Muuten suosittelen ottamaan Newquaysta bussin Truroon, joita menee noin 30min välein ja matka kestää tunnin-puolitoista linjasta riippuen ja maksaa noin 5 puntaa (noin 7 euroa) per henkilö. Trurosta menee junia St. Ivesiin noin tunnin välein yhdellä vaihdolla St. Erthissa. Junamatka kestää noin tunnin ja päivälippu avoimella paluulla maksoi omalla kohdalla 7 puntaa eli noin 10 euroa. Omalla autolla samainen matka Newquaysta St. Ivesiin on taitettavissa tuntiin. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anssi maanantai, 28 maaliskuun, 2016 at 13:05

  On sattunut hyvä sää näköjään. Eihän Britanniassa koskaan paista… Mitenköhän, onkohan tuo alue jotenkin vähäsataisempaa jos kerran lentoja tulee kesällä ympäri Eurooppaa vai tuleeko turistit sadetta katselemaan 😀

  • Reply Katja tiistai, 29 maaliskuun, 2016 at 10:24

   Mullakin oli käsitys ettei Britanniassa koskaan paista mutta toisin kävi. Sateitahan tuolla on, mutta vähemmän kesällä. Muutenkin Cornwall tulee jo yllättävänkin etelään (kartasta katottuna tsekkien tasolla), joten sinne on keski-Euroopasta aika miellyttävä lentomatka. Ja onhan nuo rannat nyt ihan upeita ja ympäristö ylipäänsä otollista loman viettoon !

 • Reply Jasmin / Wanderwall maanantai, 28 maaliskuun, 2016 at 13:19

  Cornwall näyttää niin kauniilta! Mä yritän just tehdä päätöstä sen suhteen lähtisinkö parin viikon päästä viikon reissulle lounais-Englantiin, kiertämään Cambridgea ja muita vanhoja yliopistokaupunkeja vai käymään pohjois-Englannin kansallispuistoissa ja valinta on muuten vaikea 😀 Lounais-Englannissa eniten mietityttää se onko maisemat liian samanlaisia kuin Skotlannin rannikolla. Kaupunkikuva ja luonto näyttää ainakin jokseenkin samalta ja vaikak tuolla huvittaisi käydä niin toisaalta taas onko järkeä lähteä toiseen päähän maata katsomaan samoja maisemia mitä täältä löytyy parinkymmenen minuutin bussimatkan päästä. Ääh valinnanvaikeus 😀

  • Reply Katja tiistai, 29 maaliskuun, 2016 at 10:27

   Sulla on aika mahtava valinnanvaikeus kyllä edessä!!! 😀
   Mun on vähän hankala auttaa tässä päätöksessä kun en ole käynyt skotlannissa, enkä pohjois enkkulassa. Pohjois-Englanti on kuitenkin mun listalla todella korkealla ja luonnonpuistot on aina vaikuttavia!

   Mutta tsemppiä valinnan kanssa ja päädyt sitten etelään taikka pohjoseen niin sulla tulee varmasti ihan mahti reissu jo ihan maisemienkin puolesta! : )

 • Reply Jenni / Globe Called Home maanantai, 28 maaliskuun, 2016 at 23:27

  On kyllä hienot rannat! Jotenkin sitä unohtaa usein, että pohjoisestakin löytyy vaikka kuinka hienoja rantoja. Kun niiden rantakausi on niin paljon lyhempi kuin etelässä… jos siis biksuissa haluaa liikkua. Itse tykkään myös toppatakissa rannalla kävelystä. 🙂

  • Reply Katja tiistai, 29 maaliskuun, 2016 at 10:36

   Määki tykkään rannoista oli lämpötila mikä tahansa ja tällainen maaliskuinen rantakävely antoi varmasti ihan eri perspektiivin paikkaan, kuin sesongin aikaan kesäkuumalla täysien rantojen ihmettely.
   Rantakausi taitaa tosiaan Cornwallissa olla aika samanpituinen kuin meidän Naltsussakin täällä Oulussa, vaikka yllättävänkinhän etelään tuo Brittien sarvi yltää. Sijainti varmaan myös on yksi selittäjä sille, miksi lomapaikkana Cornwall on Eurooppalaisten keskuudessa niin suosittu.

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, 3 huhtikuun, 2016 at 18:02

  Täällä yksi Conrwallin kannattaja lisää! Vietimme pääsiäisen joitakin vuosia sitten asuen Pendeenin majakalla (loistava majoitusvaihtoehto meren rannalla, nämä automatisoidut majakat, joiden asumistilat on kunnostettu majoitustiloiksi) ja teimme päiväretken mm. St Ivesiin. Lue lisää täältä, jos haluat: http://meriharakka.net/2006/04/22/paasiainen-cornwallissa/

  • Reply Katja torstai, 7 huhtikuun, 2016 at 19:09

   Majakkamajoitus kuulostaa huikealta. Minä olin tosiaan ystäväni luona Newquayssa, josta päiväretkeiltiin Ivesiin. Vaikka koko Cornwallia ei ehtinytkään kiertää niin olen kyllä ihan varma, että St. Ives oli taatusti koko Brittein saarten kaunein rantalomakohde.

  Leave a Reply