Suomen suurin matkablogiyhteisö

Praha – Linnakaupunki korkealla kukkulalla

Prahassa ei voi käydä näkemättä valtavaa linnaa Vltavan varren kävelyillä Mala Stranan puoleisella kukkulalla. Tätä linnaa tuli itselläkin kuvailtua päivällä ja illalla joelta käsin ja tottahan tämä kaupungin symboli täytyi käydä katsastamassa ihan paikan päällä.

Linnakaupunki_1

Linnakaupunki_2

Tällä yhdellä maailman suurimmista linnoista on arvoisensa pitkä historia. Ensimmäinen puinen linnoitus oli pystyssä jo 800-luvulla. Sen tuhoutuessa 1000-luvulle tultaessa tilalle rakennettiin uusi kivinen linnakompleksi ja siitä se kehitys sitten lähti. Tähän päivään linna on kokenut tulvia ja tulipaloja, osien tuhoutumisia, laajennuksia ja eliitin elämää. Tänä päivänä linnakaupunki osineen on kaikkien vierailtavana ja se toimii presidentin virka-asuntona.

Prahan linnan päivä oli koko reissun sateisin. Sateesta huolimatta matka kannatti taittaa jalan, sillä ylöspäin kohti kukkulaa johtavat Mala Stranan kadut olivat kerrassaan hurmaavia. Näkyi suklaakauppaa ja piparkakkumuseota, joihin mennä pahimman kuuron yllättäessä maistiaisille ja ostoksille. Muutaman kilometrin matka taittui siis paremmin kuin mukavasti. Jos ylöspäin mennessä haluaa säästää voimia pääsee huipulle hurauttamaan ratikalla numero 22.

Linnakaupunki_3

Linnakaupunki_4

Jo aamulla linnakaupungin edustalla oli muutama muukin matkailija ja ryhmä odottamassa innokkaasti pääsyä tutustumaan suljetun ”kaupungin” saloihin. Kierroslippuja on myynnissä kahdenlaisia isolle A kierrokselle (350/aikuinen = noin 14 euroa) ja pienemmälle B kierrokselle 250kc/aikuinen = noin 10 euroa). Opiskelija sai B lippunsa puoleen hintaan ja oli varsin tyytyväinen ostokseensa, vaikka Prahan linnan lisäkierros, Rosenbergin linna ja Ruutitorni jäivätkin näkemättä.

Lippujen oston jälkeen olikin aika hurauttaa kunnolla porteista sisälle ja aloittaa kierros. Ensimmäisenä käyntipisteenä toimi Prahan merkittävin ja suurin kirkko Pyhän Vituksen Katedraali. Goottilaista tyyliä edustava kirkko oli juuri niin jykevä ja uljas kuin alunperin oli voinut kuvitella. Vaikka tummansävyinen kirkko olikin täynnä ihmettelijöitä, silti sisällä vallitsi niin kuin kirkoissa yleensäkin uskomaton rauha. Kuvaus sisällä oli kiellettyä, joten käykää itse näkemässä ja kokemassa ja lukekaa kirkosta ja sen lisämaksullisesta näköalapaikasta Tasty Travelissimosta tästä.

Linnakaupunki_6

Linnakaupunki_7

Kun Vituksen katedraalia oli tullut ihailtua seuraavana vuorossa olikin Pyhän Yrjön Basilika. Tämä Basilika on siitä merkittävä, että se on niitä aitoja alkuperäisiä 1041-luvun jälkeen rakennettuja rakennuksia, joka on vielä edelleen pystyssä. Basilika oli pieni, muttei yhtään niin ruuhkainen kuin edellä mainittu Prahan kestosuosikki. Vaaleat sävyt kiviseinineen oli hyvä paikka levähtää ja pidellä sadetta hetkinen. Liekö täälläkin oli kuvauskielto, sillä omasta arkistostani ei löydy täältäkään sisäkuvia.

Linnakaupunki_8

Linnakaupunki_5

Linnakaupunki_9

Kirkkokierroksien jälkeen edessä olikin se itse eniten odottamani Kuninkaanpalatsin kierros, joka sitten loppujen lopuksi osoittautui hieman pettymykseksi kaikkien niiden muiden linnojen ja palatsien rinnalla, mitä on matkojen varrella tullut nähtyä. Linnassa oli restauroinnit päällä ja tämän takia muun muassa upea parveke jäi kokonaan näkemättä. Kierros kierrätti kuitenkin linnan tärkeisimmissä huoneissa ja ompahan tämäkin nyt nähty. Ja ei, täälläkään ei saanut kuvata sisällä.

Sisätiloja kierrellessä sade oli onneksi hieman laantunut ja oli aika lähteä katselemaan kaupungin kujia. Kultainen kuja olikin viimeinen maksullinen osuus B lipulla ja harmitti, kun ei oltu tajuttu suunnata tänne ensimmäiseksi. Kapea kuja koostuu pienistä värikkäistä rakennuksista, jotka on alunalkaen toimineet linnanvartijoiden asuntoina. Nyt rakennukset toimivat museohuoneina ja kauppoina ja pisimmät ihmiset saivat pidellä oviaukoilla päätään. Tällaisella 150 senttisellä ei ollut niiden suhteen minkäänlaisia ongelmia. Ei siihen tunnelmaan vain päässyt väkitungoksessa sukeltamaan vaikka kuinka yritti. Jos tällainen kuja tulisi  tyhjänä vastaan olisin heti myyty.

Linnakaupunki_11

Linnakaupunki_12

Linnakaupunki_13

Viimeisenä ennen ulosmenoa käytiin katsastamassa kidutuskammio ja vankityrmä ja siinä nousi yhdellä jos toisellakin karvat pystyyn ja paikka veti melko hiljaiseksi. Ei kait tässä voi todeta muuta kuin historian olleen julmaa.

Ulkopuolella levittäytyi isot puutarhat, jotka lokakuussa ei antaneet ihan parastaan. Parastaan harmaalla kelillä antoi kuitenkin Prahan yli levittyvät maisemat, joihin sumu toi oman lisänsä. Jos sää olisi ollut ollenkaan parempi jollekin kaiteista ja näköalapaikoista olisi voinut unohtua ihailemaan punaisena hohkaavia kattoja.

Linnakaupunki_14

Linnakaupunki_15

Kokonaisuudessaan Prahan Linna oli kuitenkin pienoinen pettymys ja siksi tämän jutun kirjoittaminen on varmaan jäänytkin näin pitkälle. Oltiin varattu kierrokseen lähes koko päivä, mutta loppujen lopuksi kierros oli ihan parin tunnin juttu. Tämä on kuitenkin Prahan ihan ykkösjuttu ja suosituin nähtävyys, joten en sano etteikö kannattaisi käydä kokemassa ja katsomassa. Liput ovat kaksi peräkkäistä päivää voimassa, joten enemmän historiasta ja näkymistä kiinnostuneelle se antaa hyvän mahdollisuuden jakaa käymisen kahdelle eri päivälle. Minulle parasta antia oli kuitenkin ne näköalat, jotka olisi saanut katsastaa ilmaiseksikin ja taidanpa käydäkin niitä katsastamassa uudemman kerran kunhan päädyn uudelleen kaupunkiin.

Voit seurata blogiani Bloglovinissa, BlogipolussaFacebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Anssi tiistai, 19 tammikuun, 2016 at 00:18

  Mjoo, eipä tämä paikka muakaan koskaan saanut kirjoittamaan postausta! Pyhän Vituksen katedraalikin oli nimensä mukainen, kun ei sitä saanut kokonaan kuvaan muistaakseni mitenkään. Terv, yks ilman mitään lippuja tuolla hiippaillut 😀

  • Reply Katja keskiviikko, 20 tammikuun, 2016 at 14:39

   Vielä ehdit! Lukisin mielellää enemmän puola ja tsekki ja vaihtojuttuja! 😀 Tuo Katedraali oli kyllä valtava, mutta oli siellä kyllä porukkaakin sen edestä. 😀 Nyt oli kyllä alueelle semmoiset portit ja valvojat edessä ettei olis paljon ilman lippua ollut asiaa.

  • Reply Katja keskiviikko, 20 tammikuun, 2016 at 14:39

   Vielä ehdit! Lukisin mielellää enemmän puola ja tsekki ja vaihtojuttuja! 😀 Tuo Katedraali oli kyllä valtava, mutta oli siellä kyllä porukkaakin sen edestä. 😀 Nyt oli kyllä alueelle semmoiset portit ja valvojat edessä ettei olis paljon ilman lippua ollut asiaa.

  Leave a Reply