Suomen suurin matkablogiyhteisö

Petrinin kukkula – Prahan parhaat maisemat

Ensimmäinen ilta Prahassa oli lämmin ja sateeton, joten mikäs sen parempi hetki lähteä valloittamaan Mala Stranassa kohoavaa reilun 300 metrin korkuista lähikukkulaa Petriniä Tsekkiläisittäin Petrinska sadya.

Petrinin saavuttaa helpoiten funikulaarilla, johon käy perinteinen julkisenliikenteen lippu, mutta kuinkas ollakaan rinnejuna oli syksyn kunniaksi sulkenut liikenteensä ja patikoinniksihan se sitten muutaman sekunnin mietintätauon jälkeen meni.

Petrininkukkula_1

Petrininkukkula_2

Petrininkukkula_3

Petrininkukkula_4

Nousu oli suhteellisen kova, mutta antoista. Lämmintä oli rapiat 20, ruska kukoisi puissa ja maisemat parani askel askeleelta. Mihinkään ei ollut kiire ja niinpä otettiinkin homma ihan rennosti välillä pysähdellen katsellen maisemaa. Petrinin kukkula osoittautui ilmiselväksi paikallisten kuntoilu kukkulaksi. Mäkijuoksijat viilettivät menemään samalla kun perheet olivat kokoontuneet koirineen laukkaamaan aukeille puistoalueille.

Askel askeleelta huippu kuitenkin läheni ja lopulta tiukan nousun jälkeen Prahan 60 metrinen Petrinin torni kohosi suoraan edessä. Tornia ei voi olla näkemättä käveleskellessä Prahan kaduilla ja erityisesti sen tuttu muoto kiinnittää huomion. Sehän on kuin Pariisin Eiffeli!

Petrininkukkula_5

Petrininkukkula_6

Hiki virtasi jo valmiiksi, mutta kerta tänne asti oli tullut kiivettyä pakkohan se oli vielä Petrinin oma Eiffelikin valloittaa Prahan parhaine näkymineen. Nousu hirvitti 299 portaineen jo etukäteen, mutta sisällä odotti ihana yllätys nimeltään hissi! Samantien sisäinen sohvaperuna pääsi valloilleen eikä tarvinut kauaa miettiä raskiiko pulittaa tuota 60czk (noin 2,40eur) lisämaksua tuosta mukavuudesta. Perusmaksuhan torniin oli aikuiselta 120czk (noin 4,80eur) ja opiskelijakortilla puolet tuosta summasta.

Hissi hurautti aivan muutamassa hetkessä suoraan huipulle ja Prahan parhaiden näkymien äärelle. Harmittavasti kuitenkin tila oli suljettu ja näkymiä piti ihailla lähinnä ikkunoiden läpi. Joka tapauksessa maisemathan oli huikaisevat ihan koko Prahaan. Alla virtasi Vltava ja kymmenet sillat erottuivat tornista edukseen. Jopa linnakaupunki näytti vain pikkuiselta kukkulalta. Ylhäältäkin kävi selväksi, kuinka kompakti paketti Prahan kaupunki on, sillä monet kohteet oli täysin tunnistettavissa ja löydettävissä maisemasta.

Petrininkukkula_7

Petrininkukkula_11

Petrininkukkula_8

Petrininkukkula_9

Kaarlensilta ja Vanhakaupunki

Petrininkukkula_10

Mala Strana ja Linnakaupungin kukkula

Maisemien jälkeen alkoi alamäki ja paluumatka. Koska jalkapatikalla piti tämäkin suorittaa päätettiin valita kuitenkin eri reitti ja eri polut. Taakse jäi tähtitorni ja peililabyrintti ja edessä näkyi jonkun sortin ruusupuisto. Voi vain kuvitella millainen loisto täälläkin vallitsee kesällä kasvien kukkiessa parhaimmillaan. Nyt ei voinut kasveja kehua ja matka jatkuikin Petrinin kukkulan rajaavalle nälkämuurille, joka rakennettiin aikoinaan  luomaan lisää työpaikkoja köyhyyteen ja samalla suojelemaan kaupunkia. Loppu alamäki menikin upeissa metsämaisemissa raikkaassa ilmassa. Välillä eteen avautui tunnelmallisia aukeita, joiden puiden välistä avautui varsin makoisia näkymiä kohti kaupunkia.

Petrininkukkula_12

Petrininkukkula_14

Petrininkukkula_15

Petrinin kukkulaa ei turhaan kehuta näkymineen ja tuolla jos jossain kuntokin kasvaa puuskuttaessa. Kyllä sattui hyvään hetkeen loman paras sää. Suosittelen ehdottomasti jo ihan vain näkymienkin takia!

Voit seurata blogiani Bloglovinissa, BlogipolussaFacebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply