Suomen suurin matkablogiyhteisö

Praha – Keskiaikaisia näkymiä vanhassakaupungissa

Lomaa Prahassa ei voi aloittaa muualta kuin vanhastakaupungista ja sen pastellisilta kujilta. Parhaiten ja tunnelmallisimmin vanhankaupungin joen toiselta puolen saavuttaa lompsimalla maailmankuulua Kaarlensiltaa pitkin pelipaikoille, ihailemalla jokimaisemaa ja vetäen syvään henkeä ennen päivän seikkailuita.

Praha_Vanhakaupunki

Prahan vanhakaupunki Stare Mesto on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kokonaisuuksista arkkitehtuurisine taidonnäytteineen ja senpä takia vanhankaupungin pääteemana kannattaa ollakin päämäärätön kuljeskelu. Rehellisesti sanottuna oma liikkuminen oli niin päämäärätöntä, että en osaa edes mainita, missä päin sitä on tullut lompsittua. Matkan varrella vastaan tuli toinen toistaan söpömmän väristä taloa, pikkuputiikkeja ja museoita.

Praha_Vanhakaupunki3 Praha_Vanhakaupunki4

Praha_Vanhakaupunki5

Stare Meston keskus on kuitenkin valtavan kokoinen vanhankaupungin tori, jolle saapuu välttämättömästi jossain vaiheessa kujia kuljeskellessa. Aukion laitaa reunustaa syötävän suloiset talot yksityiskohtineen, kauppamiehet ja pienet ruokakojut, jotka keskipäivän aikaan täyttyvät pienen purtavan hakijoista. Aukiolla kannattaakin siis vain hetkeksi pysähtyä katselemaan ympärillä vilisevää elämää ennen aukion varsinaisten monumenttien ja nähtävyyksien tarkastelua.

Praha_Vanhankaupungintori2 Praha_Vanhankaupungintori1

Praha_Vanhankaupungintori4

Vaikka itse aukiokin taloineen on jo yhdenlainen nähtävyys kannattaa pariin muuhunkin seikkaan kiinnittää huomiota. Ensinnäkin keskellä toria pönöttävää isoa Jan Husin patsasta ei voi olla näkemättä, joka pystytettiin aukiolle kuvaamaan uskonpuhdistajien lujuutta Katolisessa maailmassa. Samalla silmäyksellä kannattaa katsastaa torin länsinurkan Pyhän Nikolauksen kirkko, jossa voi käydä levähtämässä ja katselemassa jonkinlaista näyttelyä.

Toisekseen kannattaa löytää jokin tasatunti tiensä vanhalle raatihuoneelle ja sen astronomiselle kellolle katselemaan kellosta esiintulevia patsaita. Kellolla kannattaa olla tärppinä jo hieman aiemmin, sillä uskokaa tai älkää syksylläkin jo aamulla kymmeneltä siellä oli jo ihan muutama muukin ihminen odottelemassa showta. Kolmanneksi katse kellosta kannattaa nostaa vieläkin ylemmäs aina 70 metriin asti, sillä siellä odottaa koko vanhankaupungin torin kohokohta raatihuoneen torni.

Praha_Astronominenkello

Praha_Raatihuone

Aikuisen lippu vuonna 1364 valmistuneeseen torniin kustansi 120czk (hieman alle 5 euroa) ja opiskelijakorttia vilauttamalla 70czk noin 2,80eur. Melko hintava aikuiselta sanoisinko, mutta mitäs sitä ei kauniista näkymistä maksaisi. Tämä torni oli muutenkin luksusta, sillä ylös pääsi hissillä sen kun nappia painoi ja ylhäällä odottivat vanhankaupungin parhaat maisemat, joista sai nauttia suorastaan kahden! Edelleen ihmettelen, missä kaikki muut ihmiset olivat, sillä näköaloja ei voi millään tavalla moittia. Praha on ehdottomasti parhaimmillaan ylhäältäpäin punatiilisine kattoineen ja alhaalla näkyvine kapeine kujineen ja ai että tämä tyttö nautti tästä rauhallisesta hetkestä kattojen yläpuolella. Ehkä kauneimmaksi näkymäksi osoittautui kuitenkin näkymä Tynin Neitsyt Marian kirkolle päin, jonne ei jostain syystä koskaan päädytty sisälle asti.

Praha_raatihuone5

Praha_raatihuone1

Praha_raatihuone2

Praha_raatihuone3

Praha_raatihuone4

Alas tornista kannattaa kuitenkin reippailla, sillä matkanvarrella on mielenkiintoisia kuvia raatihuoneen historiallisista vaiheista, sekä tietenkin vielä niitä näköaloja ikkunoista. Jos aikaa ja mielenkiintoa riittää raatihuonetta pääsee tutkimaan lisää opastetuilla kierroksilla kellarista historiallisiin saleihin.

Mulle vanhakaupunki oli siis yksinkertaisuudessaan rentoa kaupunkikävelyä ja kauniita taloja ja niiden punatiilisiä kattoja yläilmoista ja mitään parempaa en olisi voinut odottaakaan.

Voit seurata blogiani Bloglovinissa, Blogipolussa ja Facebookissa, sekä kirjoittajan arkisempia kuulumisia Instagramissa ja Snapchatissa @kaksulii.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Noora lauantai, 17 lokakuun, 2015 at 19:37

  Oi Praha on ihana <3 Kävin siellä neljä vuotta sitten kesällä, enkä sen jälkeen ole moneen yhtä kauniiseen kaupunkiin osunut. Jostain syystä olen nyt viime aikoina nähnyt ainakin kahteen kertaan unta siitä, että olen Prahassa käymässä. Varmasti joku enne, jota ei kannata uhmata 😀

  • Reply Katja sunnuntai, 18 lokakuun, 2015 at 20:28

   Praha nousi munkin Euroopan kärkeen kyllä ehdottomasti!
   Toi enneuni tarkottaa ihan selvästi sitä, että sun täytyy tarttua seuraaviin tarjouslentoihin, niitä on nyt ollut niin kivastikin tuonne päin! Oma lentokin lähti helsingistä alle satasella!

 • Reply Menninkäinen lauantai, 17 lokakuun, 2015 at 21:42

  Ihania nuo yläilmoista napatut kuvat! Talot näyttää todellakin kuin piirretyiltä tai pieniltä nukkekodeilta.

  • Reply Katja sunnuntai, 18 lokakuun, 2015 at 20:30

   Määki niin rakastuin Prahaan yläilmoista ja parastahan oli, että nuita näköalapaikkoja on vaikka muille jakaa kiitos ympärillä olevien kukkuloiden ja tornien. Harmi vain että viikon loppua kohden sumu vain voimistui entisestään eikä ois ollu enää mitää järkeä koittaa esim. tv torniin.

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 18 lokakuun, 2015 at 16:49

  Aivan mieletön city! Vaikka keli onkin harmaa, voi itku miten kaunista <3 Me suunnitellaan kaverin kanssa reissua Berliini-Praha tammikuulle tai helmikuulle. Yllätti miten järkyttävän halpaa on majoittua vaikka viiden tähden hotellissa! Ei ollenkaan haittais lähteä tuonne 🙂

  • Reply Katja sunnuntai, 18 lokakuun, 2015 at 20:32

   Mieletön se olikin varsinkin jos tykkää vanhoistakaupungeista, pastellisista taloista ja noista näköalapaikoista, joita on vaikka muille jakaa.
   Ja hintataso oli kyllä myös muuten aika bueno. Meidänkin 3 tähden perushotelli oli hinta laatu suhteeltaan niin oiva ja sijaintikin oli aivan nappi, että siitä tulee oma postauksensa! Ruokaa sai ostareissa tiskiltä 4 eurolla ja hienossa ravintolassa söi hyvin 8 eurolla. <3

  Leave a Reply