Suomen suurin matkablogiyhteisö

Porec – Unescon jäljillä Eufrasiuksen Basilikassa

Eufrasiuksen Basilikaa on vaikea olla huomaamatta käveleskellessä Porecin vanhankaupungin kapeilla kujilla. Iltapäivällä väki puuroutuu sisäänkäynnin eteen, mutta aamuvarhaisella sitä saa ihailla aivan omassa rauhassaan. Tämä Unesconkin rankkaama kokonaisuus olikin yksi suurin syy sille, miksi Porec valikoitui yöpymiskohteeksi Istriassa, sillä jos jokin paikka pääsee Unescon listoille sehän ei voi silloin olla huti.

Eufrasiuksenbasilika

Eufrasiuksenbasilika_1

Eufrasiuksenbasilika_2

Portit alueelle aukeavat jo aamumessun aikaan, mutta maksullisille alueille tutustuminen kannattaa ajoittaa aamu yhdeksään, kun lipun myyjä saapuu paikalle sitten kun kerkeää. Biljetti lähtee tiskiltä 40 kunan normaalihintaan (noin 5,50eur) ja onnekas opiskelijakortin omistaja saa pulittaa tuosta summasta vain puolet. Lipun oston jälkeen voikin pujahtaa tutkimaan paikkoja ja ottamaan selvää, miksi tämän kivikasan on UNESCOkin huomioinut.

Eufrasiuksen basilikan alue on muutakin kuin yksi kirkko, sillä kokonaisuudessaan se pitää sisällään itse kirkon lisäksi jo 500-luvulla rakennetut kastekirkon ja piispan palatsin. Kaikista sodista, maanjäristyksistä ja muista luonnonmullistumista huolimatta alue on säilynyt vallan loistavasti mosaiikkeineen ja onkin tällä hetkellä yksi parhaiten säilyneistä vanhaiskristillisistä kokonaisuuksista. Tutustuminen kannattaakin aloittaa näistä vanhimmista osista. Kirkon sisältä löytyy ne vallan kuuluistat mosaiikit, pieni kastekirkko ihmetyttää geometrisillä muodoillaan ja piispan palatsissa voi katsella patsaita ja vanhoja huonekaluja. Ei mitään häkellyttävää, mutta pääsymaksun arvoisia.

Eufrasiuksenbasilika_3

Eufrasiuksenbasilika_4

Eufrasiuksenbasilika_5

Eufrasiuksenbasilika_6

Toki alue on aikojen saatossa laajentunut ja saanut myös lisäosia osakseen ja tänä päivänä meillä onkin ihmeteltävänä myös pylväiköistä koostuva ulkopiha, sekä ne parhaat näkymät tarjoava kellotorni. Aula ja ulkopiha olivat myös ihan kivoja, mutta myönnettäköön, että koko kierroksen ajan odotin vain sitä kirkon tornia maisemineen.

Portaat olivat hyväkuntoiset ja pienen porrastreenin jälkeen huipulla oli hyvä hymyillä katsellen jokseenkin jopa hieman surullisen näköisten vanhojen kivitalojen muodostamaa maisemaa oransseine kattoineen ja alas jäävine kapeine kujineen. Aamun sateen jäljiltä oleva tumma taivas dramatisoi maisemaa entisestään ja Porec oli kyllä Kroatian kaupungeista se, jossa noin muutenkin historia oli mun mielestä eniten läsnä ja aistittavissa.

Eufrasiuksenbasilika_7

Eufrasiuksenbasilika_8

Eufrasiuksenbasilika_9

Eufrasiuksenbasilika_10

Nuo näkymät ja ylipäänsä vierailu ihmettelemässä vanhaiskristillisiä rakennuksia oli hyvä päätös pysähdykselle Porecissa ja aamu ehkä paras ajankohta ja valinta ikinä. Nuitten näkymien jälkeen oli hyvä palata autioita kujia takaisin kohti majapaikkaa ja jatkaa matkaa kohti eteläistä Istriaa.

Lisää matkojen ja arkipäivien seikkailuja löytyy Bloglovinista, BlogipolustaFacebookistaInstagrammista ja Snapchatista @kaksulii

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 28 syyskuun, 2015 at 19:03

  Kaariholvit <3 Mun hyvä ystäväni Itävallasta vieraili tuolla toissavuonna oli aivan hämmentynyt, miten niin hieno kaupunki voi olla niin lähellä hänen kotiaan! No, matkailu avartaa 😀

  • Reply Katja perjantai, 2 lokakuun, 2015 at 09:32

   Olispa meilläkin lähellä tällaisia vanhoja kaupunkeja, mihin pääsisi ihan muutamassa tunnissa. Oi olisin varmasti joka viikonloppu jossain menossa. 😀

 • Reply Anssi tiistai, 29 syyskuun, 2015 at 00:54

  Kallis sisäänpääsymaksu, vaikka kyseessä onkin vain Jugoslavia. No ehkä se Unesco maksaa ja onhan nuo maisemat kuitenkin upeat. 😛

  • Reply Katja perjantai, 2 lokakuun, 2015 at 09:34

   Kroatia osaa jo pyytää nähtävyyksistä, on sen verran turistoitunut jo. Ja toisaalta tämä on ainoa syy miksi oikeastaan edes tulla Poreciin, joten samahan siitä on sitten kyniä ihmisiltä rahat pois. 😀 Tuo opiskelijahinta oli oikein passeli vierailusta.

 • Reply Menninkäinen keskiviikko, 30 syyskuun, 2015 at 09:27

  Kaunista. Mietin minäkin ”kallista” hintaa, mutta kai se Unesco tosiaan siihen jotenkin vaikuttaa… Ja hienot on näköalatkin!

  • Reply Katja perjantai, 2 lokakuun, 2015 at 09:35

   Unesco vaikuttaa, kuin myös se että Kroatia on herännyt turistivirroille ja ihmisiä käy vaikka pyytäisivät mitä. Kolmanneksi tuo on kaupungin ainoa nähtävyys, joten maksoi mitä maksoi jos tuonne menee siellä on vain käytävä. 😀
   Opiskelijahinta oli mielestäni ihan kohtuullinen.

 • Reply Tiia/reisereise perjantai, 2 lokakuun, 2015 at 18:45

  Mulla on sulle haaste:
  https://www.rantapallo.fi/reisereise/2015/10/01/maailmanymparimatka-ja-viisi-kohdetta-auts/
  🙂

  • Reply Tiia/reisereise perjantai, 2 lokakuun, 2015 at 18:54

   Öh, olisi pitänyt lukea ensin tuo ylläoleva juttu, niin olisin voinut laittaa haasteen samaan kommenttiin, mutta kommentoidaan nyt uudestaan.
   Näyttää kauniilta paikalta, tuo kirkko sisältäpäin on tosi kaunis. Tykkään myös noista kaariholveista, kuten Maarit. Odotin muuten, että pääsymaksu olisi ollut enemmän, kun pari oli kommentoinut sen hintaa, mutta ei tuo musta kovin kallis ole. Kiva, että sai opiskelija-alennusta!

   • Reply Katja sunnuntai, 4 lokakuun, 2015 at 08:38

    Oi kiitos haasteesta, otampa siihen heti osaa kunhan vain kerkeän 😀
    Basilika oli ehkä vähän ylihinnoiteltu verrattuna alueen kokoon, mutta toisaalta tottahan sitä pitää kaupungin ainoasta nähtävyydestä ottaa rahaa ja alennukset lapsille, eläkeläisille ja opiskelijoille oli minusta enemmän kuin kohdillaan. Jos nyt menisin uudelleen Poreciin kävisin tuolla uudemmankin kerran ihan jo näköalojen takia. : D

  Leave a Reply