Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pulan nähtävyydet päivässä

Moikka kamulit ja terkkuja Pulasta tämän reissun päätepysäkiltä. Täällä tarkoitus on ihan vain ottaa rennosti rannalla ja katsella pinnan alle, mutta jotta kaupunki ei jäisi näkemättä pidettiin tänään nähtävyys ja kaupunkipäivä.

Tämä Pulahan on Istrian rannikon eteläinen 65 000 asukkaan keskus ja melko nopeaa kierretty kaupunki. Kaukana maisemassa korostuu harmaat korkeat betonitalot, läntiset naapurimme ovat ottaneet keskustan kadut täysin omikseen ja rantakatua korostaa enimmäkseen teollisuuden käytössä oleva satama. Mutta edellämainituista huolimatta Pulassa on myös paljon nähtävää, joten jos tänne lentää kannattaa täällä kuluttaa edes yksi päivä! Tässä joitain kaupungin nähtävyyksistä ja maamerkeistä joita tuli tänään kierrettyä ja ihasteltua.

Amfiteatteri

Amfiteatteri oli aivan ensimmäinen kosketus Pulan kaupunkiin ja Rooma tuli tottakai heti ensimmäisenä mieleen. Pulan versio on kuitenkin paljon paremmin säilynyt 2000-vuotisen historiansa aikana ja oli omasta mielestäni jopa ylväämpi kuin se Roomassa törröttävä. Täällä ei käyty tällä kertaa sisällä ja nähtäväksi jää tuleeko käytyäkään.

Katedraali ja Forumin aukio

Katedraali tuli seuraavana vastaan rantakatua kävellessä. Kivinen kirkko erottui muusta maisemasta korkeudellaan ja sen takaa alkoi mukavasti kapeammat vanhankaupungin kujat. Näitä kujia pitkin päästiinkiin Forumin aukiolle, joka oli ennen puoltapäivää täynnä aamupalan syöjiä. Aukiolta löytyi ravintoloiden lisäksi Augustuksen temppeli, jonka sisältä olisi ilmeisesti löytynyt jokin museo.

Pulan historiallinen ja merenkulun museo

Vaikka en olekaan museoihmisiä tämä oli kuitenkin kaupunkikierroksen kohokohta, sillä kyseinen museo on rakennettu Pulan linnoitukselle kaupungin korkeimmalle paikalle ja sieltä avautuu ne kaupungin makeimmat maisemat. Maisemia pääsi ihailemaan 20 kunan (~ 2,80€) hintaan ja itse opiskelijana maksoin tuostakin vain puolet. Yli 400-vuotta vanhan linnoituksen huipulla oli hyvä hengähtää ja vetää sisään raikasta meri-ilmaa. Myös historiasta kertovat huoneet täytyi käydä katselemassa vanhoine astioineen ja apteekkipurnukoineen.

Via Sergia ja Sergiuksen riemukaari

Linnoitukselta alas tultaessa oli aika ottaa suunnaksi vanhankaupungin pääkatu Via Sergia. Kadun oli löytänyt muutama muukin ihminen, joten jonkunlainen tunnelma jäi saavuttamatta. Tämäkin täytyy käydä katsastamassa ehdottomasti joku aamu! Tällä reissulla oli kuitenkin hyvä tutkailla muutamia putiikkeja ja suorittaa pakolliset postikorttien ostamiset. Via Sergia loppui kuitenkin näyttävästi Sergiuksen riemukaareen, josta vastaavasti tuli heti Pariisi fiilikset vaikkakaan tämä Pulan versio ei ollut yhtä iso ja näyttävä.

Kauppahalli

Kierroksen viimeisenä osiona täytyi käydä katsastamassa paikallinen kauppahalli, sillä mikä muu paikka viestittäisi perinteitä yhtä hyvin kuin kyseinen pytinki. Rakennuksen sisältä löytyi omilta puoliltaan liha- ja kalaosastot ja ne omia makuhermoja kihelmöivät vihannekset- ja hedelmät ulkoa. Jo aiemmin tekemäni huomio ampiaisten määrästä tuli samalla todistettua, sillä valmiiksi leikatut vesimelonit suorastaan kuhisivat niitä hunajapurkkeja lukemattakaan.

Verudelan niemimaa

Tämä on se paikka, jossa loppuloma tulee suurimmaksi osaksi vietettyä, sillä tällä niemimaalla on ehdottomasti Pulan parhaimmat puitteet rantaloman viettoon kauniissa maisemissa. Tästä tulee omaa postaustaan hetimmiten, mutta tässä postauksen loppukevennyksenä pieni alkumaistiainen Pulan rantamaisemasta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna torstai, 30 heinäkuun, 2015 at 22:04

    Just katsottiin loppuun Game of Thrones ja Meereenin amfiteatteri olis melkein voinut olla Pulasta! No ehkä ei, mutta samoja viboja ihan selkeesti. Haluttais niin keskelle noin hienoja historiallisia kohteita…

    • Reply Katja perjantai, 31 heinäkuun, 2015 at 21:10

      Tuo Amfiteatteri oli oikeasti näyttävä! Ollapa meilläkin historiallisia monumentteja, kyllä näissä maisemissa kelpaa vielö huomisen : )

    Leave a Reply