Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miniloma Joensuussa

Viimeviikon keskiviikkona auton nokka otti suunnaksi Joensuun, jossa vietettiin autolastillisella pieni irtiotto. Joensuusta en tiennyt mitään ennen kuin sinne saavuttiin, mutta onneksi saatiin parilta paikalliselta vahvistukselta muutamia vinkkejä kaupunkikierrosta varten. Niinpä perjantaina lämpötilojen hipoessa vielä iltahämyssä 25 korvilla jätettiin auto parkkiin ja suoritettiin kunnon turistikierros kaupungissa.

Kierros aloitettiin kirkkomaisemissa. Evankelisluterilainen pääkirkko näkyi jo kauas ja meidän onneksi se oli vielä iltasellakin auki. Käytiin kurkkimassa pikaisesti sisällä ja saatiin aulassa istuvalta pirtsakalta tytöltä tietoa kirkon historiasta ja mukaan turistiesite kaupungista. Kirkkohan on rakennettu pienelle kukkulalle lähelle jokirantaa jo vuonna 1903 ja se edustaa jonkin sortin uusgoottista tyyliä.

Kirkolta oli hyvä jatkaa jokivarteen. Ihmiset olivat nauttimassa perjantai illan lämmöstä ja itselle jäikin fiilis, että Joensuussa nimenomaan jokivarsi on se paikka, jossa ihmiset istuvat iltaa. Mitä lähemmäs keskustaa päästiin, sitä enemmän jokivarsi alkoi myös täyttyä patioista. Mekin otettiin pieni aikalisä ja istahdettiin jokivarteen katselemaan paatteja ja juhlakansaa ympärillä.

Viimeisenä suunnattiin sitten tietenkin katsastamaan vielä keskusta. Kaupat olivat sulkeneet jo ovensa ja nuoriso oli vallannut aukioiden penkit. Bongattiin 1914-luvulta peräisin oleva kaupungintalo ja puutaloja sieltä täältä. Vanhaa rakennuskantaa oli ainakin pikaisella kierroksella havaittavissa huomattavasti enemmän kuin meillä täällä Oulussa, mistä tykkäsin todella paljon.

Tori oli aivan autio. Toki ilta oli jo pitkällä, mutta jäätiin kyllä muutamaksi hetkeksi miettimään, onko siellä päivälläkään elämää kun yhtään kojuja ei ollut pystyssä. Myös kävelykatu oli melko autio kauppojen ollessa jo kiinni. Se pitää vielä joku päivä nähdä hellepäivänä elämää täynnä.

Kokonaisuudessaan Joensuu oli varsin pieni, mutta selkeä paketti tutustuttavaksi ja jokivarsi tosi kiva paikka istua kesäiltaa. Vanhat talot toivat myös oman ripauksensa kaupunkikuvaan. Varsin onnistunut Suomiretki siis takana! Näitä ehdottomasti enemmänkin!

Voit seurata blogiani Bloglovinissa, BlogipolussaFacebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Maarit Johanna tiistai, 7 heinäkuun, 2015 at 18:00

  Empä ole tuollakaan koskaan käyny! Etelämmässä on aina ihana aloittaa ihastelu kirkolta. Ne on usein niin paljon vaikuttavampia kuin täällä Lapissa 🙂

 • Reply Katja tiistai, 7 heinäkuun, 2015 at 19:21

  Mullekin oli ensimmäinen kerta! Mää en ollu aiemmin aatellu, että tuolla etelämmässä on tommosia upeita kirkkoja, tästä täytyykin nyt ottaa tapa, että alottaa aina sieltä kirkolta!

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 7 heinäkuun, 2015 at 21:02

  Me poikkesimme tuolla viime syksynä. Kaupungin nähtävyyksien suhteen ei ollut paljon ennakko-odotuksia, kun sinne ystäviemme takia lähdimme käymään, mutta ihan kivoja rakennuksia – ja patsaita sieltä löytyi.
  Tuo Sinun kuvasi tuosta kirkosta on minusta erityisen onnistunut!

  • Reply Katja keskiviikko, 8 heinäkuun, 2015 at 18:29

   Kiitos Pirkko!
   Patsaita ihmeteltiin mekin ja oikein vartavasten etsittiin se kuuluisa patsas, joka on penkissä kiinni turistikuvan toivossa. No penkkihän oli täynnä illanistujia, joten se kuva siis jäi ottamatta. Kyllä Suomestakin aina löytyy, vaikkei odotuksia olekaan : )

 • Reply Helen maanantai, 8 helmikuun, 2016 at 07:33

  Ja puolensa on myös talvimatkoilla. Matkustin Joensuuhun puoli vuotta myöhemmin ja sään suosiessa oli helppo todeta, että Joensuu on myös kaunis talvikaupunki. Linkkasin blogistani tänne, koska kesämatkailu on kuitenkin suositumpaa. 🙂

  • Reply Katja tiistai, 9 helmikuun, 2016 at 17:51

   On varmasti nättiä myös talvella! Määpäs käyn heti lukemassa 🙂

  Leave a Reply