Suomen suurin matkablogiyhteisö

Montenegro – Durmitorin kansallispuisto

Montenegro ei ole pelkkää palmujen korostamaa rivieraa ja kirkkaita kivirantoja, joihin matkustettaessa ehkä ensimmäisenä törmää. Minä halusin kuitenkin ottaa selvää mitä ”tuntemattomasta Montenegrosta” löytyykään ja buukkasin heti ensimmäiseksi lomapäiväkseni retken nimeltään ”Montenegron villiluonto”, jossa pääpainona oli tutustuminen maan pohjoisosissa sijaitsevaan UNESCOn maailmanperintökohteenakin tunnettuun Durmitorin kansallispuistoon.

Durmitorin kansallispuisto ei ole helpoimman saavutettavuuden päässä, sillä mutkittelevia teitä pitkin etelästä saa helposti vierähtämään kolmekin tuntia. Kansallispuisto osoittautui kuitenkin  luonto- ja aktiivimatkailijoiden unelmaksi suuren aktiviteetti määrän ansiosta, jossa ei maisemat ihan heti lopu kesken suurien korkeuserojen johdosta. Pääpiirteinä maisemassa voi kuitenkin erottaa kanjonit, joita vasten kohoavat valtavan korkuiset vuoret, sekä väliin jäävät laakeat tasangot.

Durmitorin kansallispuistossa virtaa kolme jokea, joista Tara-kanjoni on Euroopan syvin. Joki on tunnettu mahtavista koskenlasku mahdollisuuksistaan, jossa parhallaan voi tehdä muutaman päivän retken lasketellen kolmen eri valtion alueella. Ainakin näköalasillalla lämpötila kesällä oli lämmin ja leppoisa. Samaa ei voinut sanoa pauhaavasta kirkkaasta joesta alapuolella, joka näytti parhaansa mukaan kuinka paljon luonnolla voi olla voimaa.

 

Vuoret ovat paikka, joilla lasketellaan talvella ja vaelletaan kesällä, joskin kesälläkin kannattaa varata lämmintä vaatetta reippaasti mukaan, sillä sää voi muuttua minuuteissa auringonpaisteesta raekuuroon ja puolipilviseen. Vuorten välistä löytää kirkkaita järviä, joista suurin Musta järvi (Crno Jezero), on hyvä paikka aloittaa tutustuminen alueeseen ja retkeily ympäri luonnonpuistoa. Afterskitä ja rentoutumista on parasta harrastaa noin 2000 asukkaan pienessä kylässä Zabljakissa, (noin 3 km Mustallejärvelle) joka tarjoaa majoitusta tunnelmallisista mökeistä ihan oikeisiin hotelleihin.

Tasangot vaihtelevat kunnon alppimaisemista todella karuihin kivikkoisiin tasankoihin, joita näkee hyvin auton kyydistä. Ilmasto-olot vaihtelevat näillä tasangoilla hurjasti riippuen ihan sijainnista ja muodostavat aivan omanlaisiaan mikroilmastoja.

Durmitorin kansallispuistoon kannattaa mennä nauttimaan luonnosta ja aktiviteeteista. Pakkaa mukaan lämmintä sään kestävää vaatetta, rento mieli ja suurella muistikortilla varustettu kamera. Sanoin on vaikea kuvailla kuinka monipuolisia elämyksiä voi tarjota pieni pala pohjoista Montenegroa!

Jos et saanut Durmitorista vielä tarpeeksi lue vielä koontini retkestä, jossa lisää kuvia alueesta. Linkin löydät tämän kirjoituksen alusta. 

Voit seurata blogiani Bloglovinissa, BlogipolussaFacebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 22:32

  Luonto on upeaa, suorastaan hengästyttävää. Mutta tuo silta on kertakaikkisen eeppinen! Oon jo tutkinut lentoja Montenegroon, mutta valmismatkoilla taitaa olla parhaimmat yhteydet. Harmi että olis just melko kalliit. Pitää jättää siis hautumaan, sillä Norjaa tuo maa ei vielä voita. Ehkä 😀

  • Reply Katja torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 11:48

   Oli onni että sattui toukokuulle löytymään äkkilähtö! Dubrovnikiinhan se Apollokin lentää, mutta onhan se helppoa kun maksaa kyydityksen niin pääsee helposti perille eikä tarvitse itse nähdä vaivaa, varsinkaan kun täälläpäin ei olla autolla ajaja ihmisiä. 😀
   Katsottiin kyllä myös omatoimivaihtoehtoa, mutta toukokuussa paketti tuli edullisemmaksi. Jos kiinnostaa kannattaa teiänkin katsella lentoja Dubrovnikiin ja ottaa siitä auto alle.

   Mää oon ihan varma, että Montenegro tekis teihin vaikutuksen, hintatasokin on edullinen heti kun lähtee rannikolta! Kyllä te vielä joku päivä, vaikka se on kyllä totta että Norjan maisemat on kyllä vailla vertaa.

 • Reply matu keskiviikko, 24 kesäkuun, 2015 at 22:46

  Äääh en kestä, mulla on kuumottanut Montenegro jo reippaat puolivuotta tuolla pääkopassa, eikä nää kuvat auta yhtään:D Kun vaan löytäis sopivan välin (ja lisää rahaa) niin lähtisin heti!

  • Reply Katja torstai, 25 kesäkuun, 2015 at 11:50

   Montenegro oli kyllä aika aarre, josta on kyllä kovaa vauhtia tulossa uusi suosikki mesta tuolla rannikollla. Ihan varmasti sullekin tarjoutuu jossain välissä hyvä sauma lähteä tonne! Suosittelen kyllä ihan kympillä!!!

 • Reply Anssi tiistai, 30 kesäkuun, 2015 at 01:35

  Menit Välimerelle ja löysit lunta! 😉 Hienolta näyttää joka tapauksessa! Tuoltahan voisi jatkaa vaikka Bosnian puolelle sitten!

  • Reply Katja tiistai, 30 kesäkuun, 2015 at 14:35

   Kyllä! Lunta ihmettelin niin, että näitä kuvia tuli otettua enemmänkin! 😀 Durmitor oli täysi kymppi ja tuonne jos lähtee autoilemaan niin on helppoa jatkaa matkaa juuri Bosniaan tai serbiaan

  Leave a Reply