Suomen suurin matkablogiyhteisö

Montenegro – Muuttuvien maisemien maa

Montenegro – Crna Gora – Musta Vuori – Black Mountain tai miksi kukainenkaan haluaa kutsua oli noin viikko sitten silmieni edessä ihasteltavana ja jalkojeni alla tunnusteltavana. Tämä pikkuruinen maa sijaitsee Kroatian kyljessä Adrianmeren rannikolla eteläisellä puolellaan Albania ja vaikka se onkin kooltaan pieni mahtuu sen sisään niin paljon, että viikossa saa hankittua melkoisen maisema ähkyn! Tänään ajattelin koota tätä pientä suurta maata hieman yhteen ja valottaa hieman eri puolia ja havaintoja, joita viikossa tuli vastaan.

Aloitetaankos suuren suurilla plussilla +++++ 

Luonto

Montenegro on kaikinpuolin luontokohde. Etelässä rannikolla huuhtovat Adrianmeren kirkkaat aallot. Ilmasto on lämmin ja palmut huojuvat lämpimän tuulen vaikutuksesta. Heti sisämaahan katsoessa kohoavat valtavat, jopa uhkaavan näköiset vihreänä hehkuvat vuoret, joiden rinteillä voi nähdä menevän serpentiiniteitä eri tasoissa.

Rannalla köllötellessä voi hyvällä tuurilla nähdä vuoren sysitummista pilvistä syntyneen sateenkaaren

Keskimaasta löytyy tasankoa, jossa ympäröiviltä vuorilta valuvat vedet muuttuvat kristallin kirkkaiden jokien verkostoksi. Ilma on raikas ja maisema muuttuu paikoittain hyvin alppimaiseksi.

Pohjoisosista vuorten takaa ja välistä löytyy kuitenkin luontoystävän paratiisi, joka on pysynyt vielä hyvin salaisena melko hankalan saavutettavuuden vuoksi. Täällä voi harrastaa koskenlaskua maailman toiseksi syvimmässä rotkossa ja vastapainoksi kiipeillä maan korkeimmilla vuorilla, joiden huippuja korostaa keskikesälläkin lumipeite. Kaiken keskeltä löytyy yksi Montenegron kolmesta luonnonpuistosta, joka on rankattu mm. unescon listoille. Durmitorin luonnonpuistossa vuoret näyttävät tummilta havupuista johtuen, ilma on viileää ja maisema on luokseen kutsuva ja kotoisa, ihan kuin täällä meillä pohjolassa. Täällä on hyvä kävellä ja vain olla ja miksei vaikka harrastaa hiihtämistä ja laskettelua talviaikaan. Lisää Montenegron luonnosta voit lukea tästä.

Vanhat kaupungit 

Vaikka luonto on ehdottomasti Montenegron ykkösjuttu, ovat pienet vanhatkaupungit myös ehdottomasti näkemisen arvoisia. Näistä vaikuttavin on Kotorissa sijaitseva keskiajalta säilynyt muurein ympäröity keskus. Mutkittelevat kapeat kadut ja tunnelmallisen näköiset ravintolat on tuolla kaikki mitä rentoutumiseen tarvitsee. Tunnelma on aivan omanlaisensa myös Budvan pienessä tunnelmallisessa vanhassakaupungissa, jonne voi paeta muuta maailman hälinää; tosin eipä sitä hälinää siellä muurien ulkopuolellakaan ollut näin off seasonin aikaan.
Kurkkaa Kotorin fiiliksiä tästä.

Budvan vanhankaupungin paras ihastelupaikka

Kotorin kapeat kujat

Näköalapaikat

Vuorien ympäröimää maata on ollut aina hyvä puolustaa ylhäältä käsin ja näinpä yhä edelleen monen kaupungin yllä voi nähdä linnoituksen, jonne kipuamalla avautuu varsin mahtava panoraama ympäri kaupungin ja luonnon.

Kotor

Cetinje

Hintataso 

Maan valuuttana toimii Euro ja näin ollen hintojen vertailu oli varsin helppoa. Kokonaisuudessaan maa on Suomea merkittävästi edullisempi, mutta toki alueittain oli huomattavissa suuriakin eroja. Keskimaasta hinnat nousivat roimasti rannikolle tultaessa, mutta silti Budvan lomakylässä rantaravintolassa maksoin pitsasta vain 4,5 euroa ja valtavasta grilliannoksesta 8 euroa. Hyvää ja halpaa – juuri tällaisen herkkusuun makuun!

Julkisilla liikkuminen ei tehnyt poikkeusta hintojen suhteen ja bussilla kulkeminen osoittautuikin erittäin helpoksi, hyväksi ja edulliseksi tavaksi tehdä matkaa. Bussilippu Kotorista Budvaan (noin 23km) kustansi mm. 3 euroa ja sama taksilla ajettuna turistihinnalla noin 20 euroa.

Ja, jottei homma mene pelkäksi kehumiseksi näiden ylistysten vastapainoksi muutama erittäin pieni miinus – – –

Ostosmahdollisuudet

Montenegroa ei voi kutsua millään tavalla ostosparatiisiksi, mutta suuri kehitys on tässäkin asiassa jo hyvin näkyvillä. Tällä hetkellä kansainväliset liikkeet kaupunkien keskustoissa kuitenkin loistavat poissaolollaan ja niitä tähdittävät lähinnä pienet putiikit, jotka myyvät Italiasta tuotua tavaraa. Tuliaisiksi maasta kannattaakin tuoda maan omia tuotteita; viiniä, hunajaa, saippuaa ja miksei vaikka jotain somia helyjäkin.

Ei löytynyt mäkkärin kylttejä Cetinjen kävelykadulta niin kuin ei mistään muualtakaan

Hidas matkanteko ja hankala saavutettavuus

Vaikka kulkuyhteydet ympäri maata olisivat kuinka hyvät, se ei poista sitä ongelmaa, että tässä vuoristoisessa maassa ei ole (vielä) moottoritietä. Tiet mukailevat vuorien muotoja ja lyhyelläkin matkalla voi mennä tovi mutkitellessa vuorten reunoja. Noilla teillä pelokasta voi hirvittää ja matkapahoinvoinnista kärsivä olla melko huonossa hapessa. Mutta maisemia ei voi millään tasolla moittia!

Tällä hetkellä Suomesta ei pääse suoralla lennolla maan kentille ja näin ollen myös valmismatkan järjestäjät (Apollomatkat) kuljettavat lomalaisensa Kroatian puolelta Dubrovnikista. Matkaa tuolta Budvaan meni hieman alle kolme tuntia, jonka aikana ylitettiin raja, vedettiin vuorilla ja mentiin lautalla. Rajaylitys voi kesällä venyä pitkäksi ruuhkien yltyessä. Nyt ei ollut ruuhkaa nimeksikään, mutta mennessä oltiin hyvin tarkkoja ja siinä passeja ja listoja tarkastettaessa hurahti nopeasti lähemmäs tunti. Ei siis sovellu heikkohermoisille ja kanssamatkustajille haluan sanoa, että rajamuodollisuuksien vierähtämisestä on aivan turha alkaa syyttämään opasta.

Serpentiiniteitä lasketellessa voi hyvin ihailla vaikkapa auringonlaskun Budvaa

Ja näin sitten loppuun summaten ei uskoisi että maa on itsenäistynyt vasta alle 10-vuotta sitten. Maa oli kaikinpuolin siisti ja missään en tuntenut oloani turvattomaksi. Joka paikassa kävi kova tohina rakennushankkeiden suhteen ja uskoisin, että seuraavan kymmenen vuoden päästä paikkaa ei tunnista enää entiselleen. Tällä hetkellä Montenegro pitää vielä sisällään salaisia helmiä vuorten välissä, kirkkaita vesiä ja hyvin paikallista tunnelmaa ja maisemaa, jota ketjupaikat eivät ole vielä valloittaneet. Nyt jos olisi mahdollisuus lähtisin heti takaisin tutkimaan maan pohjoispuolta tarkemmin teltta kainalossa!

Vai mitäs sanotte näistä maisemista? ; )

Ig travel thursdayn ideana on postata käyttäen Instagrammissa jaettuja kuvia ja löytää näin myös uusia seurattavia ja inspiraatiota. Suomessa tempauksen johtajina toimivat Veera, Satu ja Nella! : )
Minut löytää nimellä
kaksuli

Voit seurata blogiani Bloglovinissa, Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Ansku BCN torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 10:16

  Aika hienot maisemat, ja kyllä kiinnostaisi käydä noilla kulmilla 🙂

  • Reply Katja torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 19:54

   En edes tiennyt, että tuolla päin Eurooppaa voi olla noin monipuoliset maisemat varsinkin yhden pienen maan sisällä. Minäkin haluaisin kyllä nyt heti takaisin : )

 • Reply säppä torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 11:13

  Hei kiitos tästä! Elokuussa suunnitelmissa poiketa nopeasti myös Montenegrossa, varmaankin Kotorissa. Käyn kurkkimassa myös sun Kotorin postauksen sieltä heti! 🙂

  • Reply Katja torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 19:55

   Suosittelen Kotoria. Se vanhakaupunki oli ihanan tunnelmallinen ja hyvin säilynyt ja kannattaa ehdottomasti kivuta sinne linnalle ne maisemat kruunaa kaiken vaivannäön!

 • Reply Laura/My post-University life torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 11:48

  Wau, ihan mieletön toi sateenkaarikuva ja toi viimeinen auringonlasku kuva! Upeita! Montenegro kyllä kiinnostaisi, olen jo pidemmän aikaa halunnut tehdä kunnon road tripin Balkanin alueella mutta vielä ei olla päästy suunnittelusta toteutukseen!

  • Reply Katja torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 19:56

   Mullakin on ollut niin toiveena joku kunnon interrail reissu tuolla päin Eurooppaa, mutta näin sitä nyt kuitenkin äkkilähdöllä päätyi pakettimatkalle yhteen maahan. 😀
   Aivan mahtavaa seutua ja kuvaaminenkin on tehty niin helpoksi noissa maisemissa : )

 • Reply Menninkäinen torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 17:00

  Kiva yhteenveto ja mielenkiintoisen oloinen paikka!

  • Reply Katja torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 19:57

   Kiitos paljon! : )

 • Reply Kea / Deep Red Blues torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 17:49

  Aivan upeita maisemia. Voisinkin joskus harkita lähteväni tuonne! 🙂

  • Reply Katja torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 19:58

   Mä näkisin, että toi ois niin sun paikka, erityisesti toi Durmitorin kansallispuiston seutu ja siinä vieressä oleva Zabljakin kylä/kaupunki

 • Reply Heidi / Auringon alla torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 21:27

  Todella upea tuo sateenkaarikuva! Ja toki muutkin maisemat hienoja 🙂 Tuli ihan sellainen olo, että pitäisi lähteä tuonne uudestaan. Onko siitä oikeasti jo kohta viisi vuotta, kun kävin siellä? Siinä vaiheessa esim. pääkaupungin uusi ostoskeskus oli vielä aavemaisen tyhjä, pelkkiä tyhjiä liiketiloja toisen perään, vaikka paikka oli jo auki. Siksi kyllä nyökyttelin kovasti tuolle, että huonot ostosmahdollisuudet. Onneksi en niitä kaivannutkaan, mutta en missään ole kokenut vastaavaa (tai no Kuubassa, siellä nyt oli odotetusti ihan supervähän mitään kauppoja missään, ei sillä että niitä sielläkään olisi kaivannut).

  • Reply Katja torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 21:49

   Varmasti on paikat viidessä vuodessakin muuttuneet! Podgoricassa taitaa tällä hetkellä olla ainakin kaksi ostoskeskusta, joista toisesta lukemani mukaan löytyy jopa siis ihan näitä kansainvälisiä liikkeitä (Zara, NewYorker…)! Näissä ei tullut kuitenkaan itsellä käytyä niin en osaa kyllä sen tarkemmin sanoa. 😀 Mutta kaupungin keskustat kyllä ihmetytti ja kotona vasta tajusin, että en koko matkan aikana esimerkiksi nähnyt yhtään ainoaa mäkkäriä. Tavallaan todella hienoa, kun on oikeasti vielä paikallisuus niin hyvin aistittavissa.

 • Reply marikaw torstai, 4 kesäkuun, 2015 at 21:58

  Upee toi sateenkaari! <3 Ei siis yhtään huonot maisemat, tuli mieleen viime kesäreissu Kroatiaan, aika samannäköistä. 🙂 Ehdottomasti voisin vierailla tuollakin.

  • Reply Katja lauantai, 6 kesäkuun, 2015 at 10:43

   Oli kyllä pinta-alaa ajatellen huikein kohde maisemiltaan missä oon käynyt tähän mennessä! Miten noin pieneen maahan voikin mahtua niin paljon erilaista maisemaa : )

 • Reply Jenna perjantai, 5 kesäkuun, 2015 at 09:47

  Tuo sateenkaarikuva on ihan käsittämättömän kaunis! 🙂

  • Reply Katja lauantai, 6 kesäkuun, 2015 at 10:43

   Kiitos Jenna, se oli kyllä upea!

 • Reply Hanna perjantai, 5 kesäkuun, 2015 at 12:19

  Te ootte kerinnyt kyllä nähdä ja kokea paljon kaikkea reissun aikana. Montenegro vaikuttaa kyllä tutustumisen arvoiselta kohteelta, upeita maisemia! 🙂 P.S. Mun blogissa on sulle haaste 🙂 https://www.rantapallo.fi/revesetvoyages/2015/06/05/hauskoja-hetkia-matkan-varrelta-haaste/

  • Reply Katja lauantai, 6 kesäkuun, 2015 at 10:45

   Mä en nykyää oikeen reissuilla olla enää paikoillani 😀 Onneksi matkakaverille sopii, että tehdään myös omia juttujamme.

   Nyt on haasteita kerrakseen! Tartun ehdottomasti tässä kunhan kerkeän 🙂

 • Reply Maarit Johanna perjantai, 5 kesäkuun, 2015 at 20:51

  Tuo sateenkaari kuva! Voi herrajumala mitkä maisemat! Justiin niinku Game of Thronesia olis kuvattu tuollakin. Miten voi olla että jotkut ihmiset on niin onnekkaita että saavat asua tuollaisissa kaupungeissa noin kauniissa paikoissa.
  Tuonne vois lähteä patikkaretkille…

  • Reply Katja lauantai, 6 kesäkuun, 2015 at 10:47

   Maarit mä mietin ihan samaa erityisesti tuolla pohjoisessa, että miltä tuntuis asua tuolla maisemien keskellä!
   Mä en edes lähtiessä tiennyt kuinka monipuoliseen paikkaan oon menossa. Mun mielestä nimenomaan toi luonto, kansallispuistot ja kaikki siellä sisämaassa oli ehdottomasti sitä parasta ja aitoa Montenegroa!

 • Reply Satu VW I Destination Unknown lauantai, 6 kesäkuun, 2015 at 17:18

  Me kävimme melomassa Montenegrossa jokunen vuosi sitten, mutta rannat ja pitkälti kaupunkielämäkin jäi silloin kokematta. Tuonne olisi kyllä hieno menno käymään uudestaan ihan ajan kanssa, näiden kuvien perusteella siellä on muutakin näkemistä kuin Tara-joki! 🙂

  • Reply Katja sunnuntai, 7 kesäkuun, 2015 at 10:02

   Kaupunkeja ja rantoja kyllä löytyy, mutta kyllä silti tuo Montenegron luonto vei kaikesta muusta voiton!
   Sitä Tara-kanjonia muuten katsoessa tulit heti mieleen 😀

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, 7 kesäkuun, 2015 at 09:42

  Kotor vaikutti kyllä tosi kivalta vaikka siellä vaan iltapäivän verran vietimmekin aikaa.
  Millä kuvankäsittelyohjelmalla tuon sateenkaaren tuohon yhteen kuvaan taiteilit 🙂 – taisit vetää vähän överiksi, ei ole enää oikein uskottava 🙂 🙂 🙂

  • Reply Katja sunnuntai, 7 kesäkuun, 2015 at 10:10

   Kotor oli viihtyisä ja niin hyvin säilynyt!
   Hah kyllä tuo sateenkaari vain oli vuorilla ihasteltavana ja lähinnä valoa olen ihan vain instagrammissa itsessään lisännyt. Tuo hetki oli jännä kun ensin tuolla puolella oli aivan sysitummat pilvet. Sitten pilvet alkoivat pikkuhiljaa kadota johonkin ja syntyi vain oranssi pieni viiva tuohon vuoren rajaan. Sitten se alkoi ns. nousta ja alle alkoi syntyä muitakin värejä. Kuvasin koko tapahtumasarjan, tämä on tottakai se, missä tuo sateenkaari oli parhaimmillaan ennenkuin alkoi kuihtua kasaan. 😉
   Tuosta itseasiassa löytyi muidenkin ottamia kuvia instagrammista kun sitten hotellille päästyä katselin. Budvan vanhastakaupungista se oli kuvien perusteella näkynyt ihan kokonaisena.

  Leave a Reply