Lissabonin leivosten ylpeys: Pastéis de Belém

Jokaisesta maasta löytyy aina ne omat perinteiset herkkunsa ja Lissabonissa tätä nimeä kantaa suorastaan kansallisleivoksenakin tunnettu Pastéis de Belém. Tätä kyseistä aidolla alkuperäisellä reseptillä leivottua Belémiä saa vain yhdestä tietystä kahvilasta Belemistä Hieronymuksen luostarin vierestä. Toki muuallakin kyseisiä leivoksia on mahdollista maistella, tällöin samainen leivos vain löytyy nimellä Pastel de Nata kunnioituksena alkuperäiselle aidolle Belemin leivokselle.

Tämä herkullinen leivos koostuu kupinmuotoisesta lehtitaikinasta, jonka sisällä paistuneen keltaisen kuoren alta löytyy suussasulavaa puuromaista vaniljakreemiä. Haukatessa leivosta voi ensin tuntea rapean lehtitaikinan murenevan, jonka jälkeen lämmin vaniljakreemi suorastaan valtaa suun pehmeällä maullaan. Parhaimmillaan leivos onkin nimenomaan uunituoreena ja lämpimänä, jolloin koostumus ja maku ovat parhaimmillaan.

Blogiani pitempään seuranneena ei varmasti tarvitse kahta kertaa miettiä tuliko allekirjoittaneella maisteltua kyseisiä leivoksia. Tuli ja monessa eri paikkaa mutta se aito oikea Bélemin versio jäi kyllä valitettavasti maistamatta ja nyt kyllä melkein itkettää. Onneksi kaupungiltakin mukaan tarttui kelvollisia feikkiversioita. Isoja ja pieniä, kylmiä ja lämpimiä. Ei sillä, että tästä leivoksesta saisi missään olosuhteissa epäonnistunutta ja syömäkelvotonta mutta maistellessa huomasin itse, että vaikka resepti kuulostaa hyvinkin yksinkertaiselta mauissa voi todella olla eroja, ja erityisesti siitä täyteläisessä koostumuksessa.

Parhain Natalle omistautuntu kahvila löytyi joltain Baixan sivukujista yhtenä iltana, kun muu kaupunki oli jo hiljentynyt. Kahvila kantoi kaikessa yksinkertaisuudessaan nimeä Nata ja toimipisteitä kyseisellä puljulla on ympäri Lissabonia, sekä muutama Espanjassa ja Ranskassa. Kun natat tuotiin pöytään suoraan uunista kaakaon kera hymy ei voinut olla nousematta kasvoille. Niitä hetkiä, kun pieni leivos muuttuu isoksi iloksi ja onni täyttää koko vatsan.

Mites muut? Onkos Belémit ja Natat maistuneet maailmalla? 

Herkuttelijan seikkailuja voit seurata Bloglovinissa, Blogilistalla, Facebookissa ja Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply Maarit Johanna lauantai, toukokuu 9, 2015 at 11:56

    Me vedettiin Belemejä joka päivä Lissabonissa! Ylihyviä! Nyt vasta tiesin mikä niiden leivosten nimi sitten onkaan 😀

    • Reply Katja sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 10:04

      Joo näitä ei voi kyllä oikeasti olla Portugalin maalla syömättä. 🙂 Belem ja nata, minun mielestä sama asia, mutta aito alkuperäinen on vain leivottu sillä luostarista peräisin olevalla ohjeella. Hyvä, että kunnioitus alkuoperäistä kohtaan on säilynyt kuitenkin : )

  • Reply terhi - matkamuistoja lauantai, toukokuu 9, 2015 at 12:09

    Näitä maisteltiin Madeiralla. Nami. Täytyy varmaan joskus kokeilla kotonakin, josko tulisi edes lähellekään samanmakuisia.

    • Reply Katja sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 10:06

      On kyllä niin hyviä!
      Mullakin on tarkoituksena, että joskus kotona kokeilis onnistuuko. Resepti tuntuu niin yksinkertaiselle, mutta todellisuus sitten leipoessa voi kyllä olla eri 😀

  • Reply Lena / london and beyond lauantai, toukokuu 9, 2015 at 14:53

    Mä rakastan noita leivoksia! Tuli niin oma Portugalin reissu mieleen tuosta herkkukuvasta, samat aktiviteetit meilläkin oli. 😀 Aasiassakin tykätään noista leivoksista, niitä oli Taiwanissa ainakin.

    • Reply Katja sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 10:07

      Ai näitä syödään Aasiassakin. En tiennytkään sitä! Hauska kuulla. Vaikka eipä näistä kyllä voi oikeasti olla pitämättä, että sillä en ihmettele kyllä yhtään että toisella puolella palloakin natat maistuu. 😀

  • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, toukokuu 9, 2015 at 19:15

    Otsikosta ajattelin, että nyt kerrot miten söit niitä (ruuhkaisessa) ainoassa oikeassa kahvilassa, joka minullakin jäi väliin näiden syömisen osalta, kun muun seurueen kärsivällisyys ei riittänyt pienoiseen ruuhkaan. Mutta ”hyvä”, ei siis Sinunkaan käynyt sen paremmin 🙂
    Minuakin kyllä jäi hiukan harmittamaan, etenkin kun kahvilassa sisemmällä oli jo ihan kelvollisesti tilaa, ei siis olisi pitänyt antaa myymälän tiskin ruuhkan lannistaa!
    Mutta, kuten Sinäkin, joka päivä taisimme näiden kopiota jossain päin kaupunkia syödä.

    • Reply Katja sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 10:10

      Voi ei, en tosiaan syönyt! 😀
      Jostain syystä siinä hetkessä ei tullut mieleenkään jonottaa sinne, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna harmittaa kun se aito alkuperäinen jäi maistamatta.Kyllähän sen aidon Belemin oikeasti tarvitsisi vertailukohteeksi. Ensi kerralla sitten ja pääasia että ne feikki versiot maistui myös hyviltä!

  • Reply Heidi / Auringon alla sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 11:22

    Ilmeisesti nämä ovat hyvin samantyylisiä kuin egg tartit, joita maistoin Hongkongissa? Ainakin ulkonäkö ja kuvaus sopivat 🙂 Hyviä olivat!

    Sinulle on muuten haaste blogissani, mikäli et ole vielä tehnyt tätä 🙂 http://auringonalla.com/2015/05/10/minun-materialistinen-maailmani/

    • Reply Katja sunnuntai, toukokuu 10, 2015 at 20:29

      Voi hyvin ollakin! Leena tossa mainitsikin, että oli syönyt samanmoisia Aasiassa, kenties juuri näitä egg tarteja. Näitä Aasian versioita munkin pitäis päästä maistamaan!

      Kiitos haasteesta Heidi! En oo tehnyt, mutta ihan varmasti tartun heti ensiviikolla : )

  • Reply Jenna / Journey Diary maanantai, toukokuu 11, 2015 at 20:31

    Nimesin sulle Liebster awardin (-: https://www.rantapallo.fi/journeydiary/2015/05/11/liebster-awards/

    • Reply Katja tiistai, toukokuu 12, 2015 at 19:11

      Voi kiitos Jenna! Tartun tähän hetimmiten ! 🙂

    Leave a Reply