Herkutellen Pariisissa

Pariisi on kaupunki, jossa päivä alkaa juuri paistetulla croissantilla suklaajuoman kera, se jatkuu lounaalle tunnelmalliseen kahvilaan tuoreen patongin äärelle ja välipalalle pienoiseen montakymmentä vuotta vanhaan ja perinteitä noudattavaan macaroni kauppaan. Välissä kävellään ja katsellaan maisemia ja sitten illalla kun puhti alkaa loppua on hyvä hakea yhdesta lukuisista lähileipomoista pientä take away iltapalaa ja päättää päivä Pariisissa muutaman leivoksen merkeissä. Seuraavana päivänä sama sävel jatkuu ja siihen voisi vaikka tottua, kunnes herää todellisuuteen, että täytyyhän täältä joskus kotiinkin lähteä… niin sinne kotiin, jossa vastassa ei ole croissantit vaan aamulla nopeaa mikrossa valmistettu kaurapuuro…

Näin minun kokemuksellani Pariisiin ei siis kannata lähteä maukkaiden pääruokien perässä. Sellaisia meillä ei tullut vastaan yhtäkään, mutta en silti väitä etteikö Pariisista voisi saada myös hyvää oikeaakin ruokaa. Olisi kiva kuulla jos joku on syönyt myös hyvää oikeaa ruokaa Pariisissa. 😀  Minä keskityn nyt kuitenkin omaan alaani ja leivoksiin ja siihen mitä siltä saralta tuli maisteltua.

Aamupala

Jokainen aamu Pariisissa siis alkoi hotellimme aamupalalla, joka kattoi pieniä sämpylöitä, croissantteja ja voisuklaaleivoksia. Nämä huuhdottiin alas kupilla kuumaa, minä juoden kaakaota ja kaverini juoden teetä tai kahvia. Hyvää oli ja niin ihanan Ranskalaista.

Patongit

Tyypilliseksi välipalaksi osoittautui myös täytetty patonki, jostain lukuisista leipomoista. En tiedä voiko Pariisista löytää huonoa leipomoa, sillä sellaista ei ainakaan meidän kohdallemme sattunut. Alla oleva munakkaalla täytetty patonki tuli nautittua heti ensimmäisenä päivänä. Leipomo, jonka jono paikallisista evään hakijoista kantaa ulos asti ei kai voi olla huti? Ei sitä se ei ollut. Hyvää ja täyttävää ja Pariisin mittakaavalla katsottuna edullistakin! Mainittakoon vielä, että patonkeja löytyy vaikka millä täytteellä noudattaa sitten millaista ruokavalioa tahansa.

Macaronit

Macaroneja ei kai voi jättää maistamatta Pariisiin suuntautuvalla matkalla. En ollut näiden äkkimakeiden leivosten suuri fani ennen reissua, en kaupan enkä oma tekemien. Mutta niin se taas Pariisi teki tehtävänsä ja parhaat erittäin maukkaat Macaronit löytyivät lähileipomostamme! Yksi maksoi vaivaiset 80 senttiä ja yksikään tarjolla olleista mauista ei ollut pettymys. Olisi kivaa tietää mikä näiden salaisuus on. Tämän jälkeen macaroneja tuli haettua muualtakin, mutta mikään ei yksinkertaisesti voittanut tätä ensimmäistä kokemusta. Nyt vähän ehkä harmittaa ettei laittanut leipomon nimeä ylös.

Samaiselta herkun haku reissulta tarttui mukaan myös hieman suomalaista laskiaispullaa muistuttava pulla. Pulla, jonka sisällä oli kermavaahtoa. Tämä oli pakko ostaa, sillä juuri edellisenä iltana hotellimme televisiosta näkyi, ”Koko Ranska leipoo” jossa he paistelivat näitä pullia. Hyvin meni mainonta perille, jos se nyt on millään tavalla ohjelman tarkoitus. 😉 Hyvää oli ja suosittelen.

Tarte tatin & Tarte au chocolat & Tarte au citron

Omenapiirakkaa, suklaapiirakkaa ja sitruunapiirakkaa. Kaikki enemmän tai vähemmän perinteisiä ranskalaisia leivoksia ja kaikki enemmän ja vieläkin enemmän herkullisia. Omena- ja suklaapiirakka olivat ensimmäisen päivän menumme jälkiruuat. Ainoat syötävät ja sitäkin herkullisemmat koko menusta. Omenapiirakka koostui yksinkertaisen maukkaasta voitaikina pohjasta ja omenan paloista höystettynä ranskan kermalla. Suklaakakku oli täydellistä ehtaa suklaata. Palan leikatessa suklaa oli valuvan pehmeää ja kuumaa sisältä ja voitte vain kuvitella kuinka se suli suuhun. Mansikan palat kruunasivat tuon annoksen.

Toisen kerran näitä perinneleivoksia maisteltiin meidän kotikatumme lempileipomosta. Samaisesta, josta mukaan lähtivät myös maailman parhaat macaronit. Suklaapiirakka oli kiinteää ja täyttä suklaata ja sitruuna taas mukavan kirpsakka vastapaino raskaalle suklaalle. Kannattaa kokeilla näitä yhdessä! Tuovat toisilleen hyvää vastapainoa.

Muut leivonnaiset 

Yläpuolella olevan kuvan vadelma- ja suklaaleivos olivat koko reissun kalleimmat. Yhdellä oli hintaa nelisen euroa ja oli ehdottomasti sen arvoiset. Tosin kaikki reissun kakut olivat maukkaita, joten halvemmallakin saa ehdottomasti saman tasoista.Tämä suklaakakku oli mousse tyylistä ja vadelmakakusta löytyi lopulta sisältä myös ananaspaloja, hyvin erikoinen mutta maukas yhdistelmä.

Tämä alla oleva yhdistelmä tuli taas halvimmaksi. Yksi ilta oli ihan pakko palatessa saada vielä iltapalaa huoneeseen. Suurinosa leipomoista oli jo mennyt kiinni, mutta tämä yksi oli vielä auki ja juuri sulkemassa. Ostimme persikkapiiraan, sekä macaroni suklaaleivoksen. Positiivinen yllätys löytyi huoneessa paperipussin pohjalta, sillä ystävällinen myyjä oli laittanut sinne myös croissantin ja voisuklaapullan. Ja Ranskalaiset vielä muka töykeitä. 😀 Masu tuli enemmän kuin täyteen ja oli mahtava ja järkevä ele myyjältä. Pahimmassa tapauksessa nämähän olisi muuten menneet roskiin.

Näin lopputiivistelmäksi voinee vielä mainita, että Pariisi on leivosten paratiisi. Ihan mitä tahansa makeaa syöt se on herkullista. Näin ainakin oman kokemukseni perusteella. Jäätelöt jäi seuraavaan kertaan, sillä lokakuussa kausi alkoi olla aikalailla ohi ja tämän myötä ainakin metsästämämme tunnettu jäätelöpulju sulkenut ovensa.

Tällainen siis meidän Pariisin makumatkamme neljässä päivässä!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Heidi / Auringon alla sunnuntai, marraskuu 30, 2014 at 19:55

  Voi mikä himotus iski näitä katsellessa! Miksi meillä ei ole mitään hyvää syötävää just nyt?? 😀 Mä olen macaronien suuri ystävä, mutta parhaimmat olen kyllä syönyt juurikin Ranskassa. Ne oli jotenkin yhtä aikaa raikkaita, makeita ja täyteläisiä, nams 🙂

  • Reply Katja sunnuntai, marraskuu 30, 2014 at 21:50

   Voi unohdin laittaa varoituksen, että lisää makean nälkää 😀

   Joo juuri tuollaisia oli Ranskalaiset macaronit ja ne täytteet oli jotakin niin hyviä! Voi kun tänne sais jostain samanlaisia!

 • Reply Maarit Johanna maanantai, joulukuu 1, 2014 at 22:13

  Siis järkyttävän hyvää. Me syötiin kans croissantteja joka aamu ja macaroneja meni ihan luvattoman paljon. Vaikka ne ei maksanu paljon mitään niin rahat kului niihin silti 😀 Meillä on täällä vaihtarityttö Lyonista ja se osti mulle Reykjavikin konferenssimatkalla ”aamupalaa”.. Se oli marmorikakku ja kahvia.. Se selitti myöhemmin että ne syö aina kakkua aamiaiseksi. Ei pitäis pistää ranskalaista asialle 😀

  • Reply Katja torstai, joulukuu 4, 2014 at 10:41

   Siis marmorikakkua aamiaiseksi!?! Täytyy myöntää, että siinä on kyllä tytöllä aamupalat kohdillaan 😉
   Tosin kyllähän se näin kotona on ihan hyvä aloittaa päivä kaurapuuron voimallakin. Vois meinaan alkaa näkyä ainakin minussa jos croissanteista ja marmorikakuista tulisi tapa 😀

 • Reply Sari | Pakkasesta Paratiisin tiistai, joulukuu 2, 2014 at 08:19

  Oh dear, virtuaalisokeriöverit, macaronsit maistuis 🙂 Belgiassa asuessa tuli melko usein (lue: päivittäin) nautittua pan au chocolatia ja olin innoissani, kun huomasin lähi-Lidlistä niitä löytyvän. Mutta ei siinä ole samaa fiilistä syödä niitä kotona, kuin kaupungin kaduilla paperipussista nauttien…

  • Reply Katja torstai, joulukuu 4, 2014 at 10:44

   Lidlissä on kyllä nykyään ihan älyttömän hyvä valikoima kaikkia ihania ulkomaan herkkuja! Mutta niin kuin sanoit, ei siinä vain ole sitä samaa tunnelmaa vaikka maultaan ovatkin yhtä hyviä.
   Vaikka kyllähän nuita tulee aina silloin tällöin kaupassa poikettua ostettuakin ihan vain herkuttelun vuoksi 😉

 • Reply Annika | travelloverblogi perjantai, joulukuu 5, 2014 at 22:06

  Lihoin kilon pelkästään katsomalla kuvia! 🙂

 • Reply Aleksi keskiviikko, elokuu 12, 2015 at 15:49

  Ah mite4 muistoja. Tuonne le4htee milelele4e4n uudestaankin! Me yste4ve4ni kanssa kunnon turisteina menimme tuntia ennen eiffelin avautumista jonottamaan lippuja, jotta ve4ltyimme monen kilometrin jonolta 🙂

 • Leave a Reply