Suomen suurin matkablogiyhteisö

Valtavien puistojen Versailles

Versailles ei ole pelkkä palatsi, vaikka siellä itsessäänkin saa kulumaan päivän jos niin vain haluaa. Oikeastaan suurin osa koko alueesta on kaikkea muuta kuin kuninkaallisia rakennuksia, nimittäin pitkälle horisonttiin jatkuvat Versaillesin palatsin tilukset ja puutarhat. Alue on tunnettu geometrisista muodoistaan, joka näkyy hyvin pelkästään karttakuvaa alueesta katsomalla, mutta myös puiden ja kasvien muotoilussa paikan päällä.

Alueen valtavuuden hahmottaa kunnolla vasta sitten kun lähtee kierrokselle. Me lähdimme kiertämään aluetta niin sanotusti vastapäivään reittinä: Palatsi – Kuningattaren maalaiskylä – Maria Antoinetten muut tilukset – Petit Trianon – Grand Trianon puutarhoineen – Grand Canalin ympäristö ja edusta ja takaisin pääpuutarhan pääkäytävää kohti palatsia. Ei siis edes lähellekään koko aluetta, mutta ihan tarpeeksi yhdelle päivälle

Palatsilta Maria Antoinetten pieneen maalaiskylään: 

Marie Antoinetten tilukset rakennuksineen kuuluivat Passport nimisen lipputyypin hintaan, joten tottakai sinne täytyi suunnistaa itse palatsin jälkeen. Matka yhtään liiottelematta on oikeasti lähempänä kahta kuin yhtä kilometriä Versaillesin palatsilta ja tämän vuoksi hyvät kävelykengät tulivat enemmän kuin tarpeeseen. Palatsilta kulkee myös minijuna, johon riitti jonoa vaikka hinta ei ollut ollenkaan kohdillaan tällaiselle pihikintulle. No ei tullut mieleenkään ottaa tuota melkein kuutta euroa maksavaa junaa vaan kävellä katsellen samalla muita puiston alueita. Mikä jottei juna on hyvä vaihtoehto huonojalkaiselle ja lasten kanssa matkustaville, mutta vain jos mahdollista suosittelen kävelemistä.

Palatsin edestä lähtevät tiet symmetrisiin pikkupuutarhoihin, joita kannattaa lähteä seurailemaan. Näin syksyllä istutukset eivät olleet kieltämättä parhaimmillaan vaan sepäs ei fiilistelyä haitannut. Ensimmäisenä vastaan tuli Dragon Gate, iso allas lohikäärmepatsaineen. Kesällä nämä luultavasti syöksevät vettäkin.

Dragon gatelta lähtikin sitten erittäin puuduttava pitkä suora kohti tiluksia vaan niin vain töppöstä toisen eteen laittaessa rakennukset lähestyivät. Sentään puolivälissä matkaa vuohet tulivat moikkaamaan pellolle ja yhtäkkiä loppumatka sujuikin joutuisammin eläimiä ihmetellen.

Kuningattaren pieni kylä: 

Tuo kuningattaren pieni kylä on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja tulikin ensimmäisenä kierroksella vastaan. Lampia, siltoja maalaistaloja, torni, mylly ja kaikkea muuta. Alueella saa nauttia luonnonrauhasta, pienistä viljelyalueista ja erityisesti ihanista kaiken sortin porteista ja kaarista. Harmittavasti taloissa ei päässyt käymään sisällä, mutta ulkoapäin vakuuttivat kyllä ihan mennen tullen. Juuri sellainen paikka, missä minä viihdyn.

Rakkauden temppeli

Muut tilukset 

Muilla tiluksilla tarkoitan tässä kylän taakse tulevaa farmia ja jatkuvaa aukeaa aluetta polkuineen ja pensaineen. Farmilla kannattaa ehdottomasti käydä katselemassa elukoita, sillä millainen on farmi ilman pupuja, kanoja ja muita ystäviä. Kanat juoksivat onnesta vapaina ja puput viettivät siestaa ja näyttivät melko hyvin ravituilta.

Muuten haahuilu pitkin maita ja mantuja teki tämän tytön melko onnelliseksi, tai no siihen asti kunnes ei ollut enää mitään tietoa missä päin ollaan ja kävely meni taas suorittamiseksi, jotta seuraava määränpää Jussieun kasvihuone löytyi.

Ja kasvihuonehan löytyi! Tosin joko olimme väärällä puolella tai sitten se oli muuten vain kiinni, sillä sisälle ei päässyt kurkistelemaan, joten matkaa oli hyvä jatkaa Petit trianonille.

Petit trianon

Petit trianon eli pieni palatsi on tunnettu historian saatossa Marie Antoinnetten pako- ja rentoutumispaikkana. Paikkana jossa kuningatar sai hengähtää ja olla hetken rauhassa. Ja mikäpä tuolla olisi levähtäessä ja katsellessa upeita puutarhoja ikkunoista. Jostain syystä emme käyneet tuolla sisällä. Tällä hetkellä muistikuva ei kerro sitä eikö jaksettu vai oliko se vain yksinkertaisesti kiinni.

Grand trianon

Jos pieni palatsi oli pakopaikka, suuri palatsi rakennettiin aurinkokuninkaan koko perheen virkistyskäyttöön. Ennen vanhaa on taidettu värien käyttö, sillä samoin kuin Versailles’n pääpalatsissa myös täällä huoneilla oli omat teemavärinsä ja valittua väriä ei oltu todellakaan säästelty. Pitäisiköhän meidän ottaa nykyajan harmaaseen ja värittömään sisustukseen mallia täältä?

Grand Trianonin edestä löytyy myös astetta mahtavammat puutarhat. Niin mahtavat, että pelkkä katsominen horisonttiin sai päättämään loppupuolella kierrosta, että niissä seikkailu jääköön ensikertaan.

Grand Canal 

Grand Canalin yhtä siivistä pystyi ihailemaan hyvin Grand Trianonin piha-alueelta ja se riitti meille vallan mainiosti siltä osin. Ilmeisesti alueella järjestetään pyöräkierroksia, sillä siinä levähtäessä ja katsellessa muutama suuri pyöräjoukko vispasivat menemään rantaa pitkin. Kyllä olisi itsellekin pyörä tehnyt terää paluumatkalla pitkää suoraa pitkin kohti Grand Canalin alkupäätä.

Toisen kerran katselimmekin sitten kanaalia sen alkulähteiltä lähempää itse Versailles’n pääpalatsia. Soutuveneitä vuokrattiin ja joutsenet uiskentelivat veneiden seassa. Ei näyttänyt bisnes oikein näin syksyllä kukoistavan, mutta voin kuvitella kuinka lammikko on ruuhkaan asti täynnä soutajia kesän hellepäivinä. Kiinnostuneille tiedoksi että vene tunniksi olisi kustantanut 16 euroa.

Grand Canalilta takaisin kohti Versailles’n palatsia

Viimeinen pääsuora kanaalilta Versailles’n palatsille kävelyn osalta ei tuntunut enää missään! Tässä vaiheessa sitä oli jo niin sekaisin kaikesta näkemästään ja kokemastaan, että yhtään enempää ei olisi enää yksinkertaisesti mieli sisäistänyt. Palatsin etuosan suihkulähteet olivat remontissa, mutta se ei haitannut enää yhtään mitään, olihan tuota nähnyt jo enemmän kuin kourallisen vesialtaita härpäkkeineen.

Versailles kokonaisuudessaan täytti kaikki odotukset. Toivottavasti sain nyt jonkun siellä ruudun takana vakuutettua siitä, että Versailles on ehdottomasti puolen tunnin junamatkan arvoinen, eikä pelkästään itse palatsipalatsi vaan koko setti. Jos koko alueen meinaa kiertää kannattaa siihen varata ainakin pari päivää.

Mikä?
Versailles’n palatsi ja sen puutarhat
Liikkuminen
Palatsin ja Maria Antoinetten tiluksien välillä liikennöi minijuna. Edestakainen matka maksaa aikuiselta 7,5 euroa ja 5,80 euroa mm. opiskelijakortin omaavalta.
Seqway ja pyöräkierroksia järjestetään, joista kannattaa lukea lisäinfoa palatsin omilta nettisivuilta tai paikan päällä infopisteiltä.
Muuten liikkuminen hoituu parhaiten kävellen hyvät kengät jalassa.
Muita palveluja
Ilmaisia wc tiloja on siellä täällä, kuten myös pieniä ravintoloita ja kioskeja, jos nälkä yllättää. Hinnat ovat kuitenkin kohtuu korkeita, mikä kannattaa pitää jo etukäteen mielessä.
Veneitä vuokrataan 16 euron tuntihintaan Grand Canalin alkupäässä.
Nämä ja kaikki muut palvelut on selvästi merkitty palatsilta saatavaan karttaan.

Jos et ole vielä lukenut edellistä postaustani itse palatsista käy lukemassa se täältä, klik.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maarit Johanna perjantai, 21 marraskuun, 2014 at 17:42

  Onhan tää ihan järjettömän kokoinen alue. Ei me taidettu visiteerata ku ihan sitä palatsin takana olevaa osiota vähän. Pitää vissiin lähteä uudelleen 😀

  • Reply Katja perjantai, 21 marraskuun, 2014 at 18:06

   Musta tuo Antoinetten maalaiskylä oli vaan niin tunnelmallisen söpö kaiken sen kävelyn arvoinen 😀

   Me kierrettiin kaikki ”perus” paikat ja silti kun karttaa katsoo niin on vielä aivan liikaa näkemättä 😀
   Täytynee itselläkin joskus ottaa se uusinta 😉

 • Reply Hanna perjantai, 21 marraskuun, 2014 at 18:50

  Versailles ja eläinfarmi on vaan niin vaikee kuvitella samaan lauseeseen 😀 En ollut muuteb tajunnut, että se alue on noin valtava!

  • Reply Katja lauantai, 22 marraskuun, 2014 at 09:05

   Sanopas muuta Hanna 😀 Varsinkaan kun ei ollut edes tietoa mitä odottaa.
   Sitä valtavuutta ei oikeasti tajua ennen kuin lähtee jotain kartassa näkyvää suoraa kävelemään ja se osoittautuu parin kilometrin pituiseksi ja se puisto vain jatkuu ja jatkuu horisontissa.

   Sitten kun menet Versaillesiin niin kannattaa oikeasti varata aikaa ja käydä kiertelemässä kunnolla! Jos pelkän palatsin käy katsomassa niin ei ole kyllä nähnyt kuin raapasun koko alueesta.

  Leave a Reply