Suomen suurin matkablogiyhteisö

Versailles’n lumoissa osa 1

Muistan aikoinaan ala-asteella kun saimme upouudet historian kirjat käteemme. Selailin kirjaa innoissaan kotona ja kaunis palatsi tarinoineen aurinkokuninkaasta osui silmiini. Tällä hetkellä ne historian mielenkiintoisimmat pienet yksityiskohdat ovat jo valitettavasti unohtuneet, mutta halu nähdä Versailles ei ollut kaikonnut mihinkään ennen mennyttä Pariisin matkaa. Olin aivan varma, että tällä reissulla ei kerta kaikkiaan aika riitä Versaillesiin, sen ollessa niin ”kaukana”, mutta kyllähän sitä aikaa kaivaa vaikka ja mistä kun jotain haluaa nähdä ja onneksi kaivettiin, sillä yhtään vähättelemättä Versailles oli yksi koko loman parhaimpia elämyksiä heti Eiffelin ja Montparnassen tornin näkymien jälkeen.

Kuten aiemmin tuli mainittua Versailles oli lopulta jonkun sortin päähänpisto. Kotona oli jo päätetty, että sinne ei ehditä, mutta kuitenkin kolmannen päivän aamuna sain päähäni, että palatsi on nähtävä edes ulkoapäin; ilman Versaillesia en lähde kotiin piste. Ja kun minä jotain päätän siihen ei ole vastaan sanomista, ja niinhän siinä sitten kävi, että aamupalan jälkeen googlettelimme nopeasti kuinka paikan päälle pääsee, ajoimme metrolla keskustaan, vaihdoimme rer junaan ja otimme suunnaksemme palatsin!

Matka ei ollut loppujen lopuksi edes pitkä. Suora siisti juna vei perille noin puoleen tuntiin ja asemalta oli vain lyhyt kävelymatka itse palatsille, joka löytyi paremmin kuin hyvin seuraamalla suurta junasta pois jäänyttää massaa.

Ja siinä se sitten oli ilmielävänä edessä, 1600-luvulla rakennettu valtava Versailles’n palatsi! Olimme vasta puolen päivän jälkeen perillä ja olin jo valmiiksi valmistanut itseni valtavan pitkiin jonoihin ja ihailuun vain ulkopuolelta, mutta mitä vielä! Palatsi ei ollut jonoja nähnykään, joten sen kuin kävelimme lippuluukulle ostamaan liput ja palatsiin sisälle! En olisi uskonut tätä tapahtuvan sillä oikeasti aina jonot joka paikkaan ovat ihan valtavat. Täytyy myös vielä mainita, että alle 26-vuotiaat Euroopan unionin passin omistavat pääsevät ilmaiseksi, mikä oli myöskin aivan super hyvä yllätys lippuluukulla.

Koska matka oli melko extempore ei tosiaan tullut ollenkaan perehdyttyä palatsin historiaan, huoneisiin eikä mihinkään muuhunkaan. Kierros vedettiin siis suurimmaksi osaksi vain ihailemalla ja mielikuvitusta käyttäen ja aina kohdalle tultua lukemalla infotauluja. Mutta kyllä vain on kelvannut palatsissa asua! Makuuhuoneet olivat toinen toistaan hienompia omine värimaailmoineen, seinät olivat täynnä tauluja kuninkaallisista ja katoista roikkui viimeisen päälle isompia kattokruunuja.

Jotain tuttua historian tunneilta löytyi kuitenkin palatsista ilman tutustumistakin; Tässä peilisalissa nimittäin kirjoitettiin Versaillesin rauhansopimus ensimmäisen maailmansodan jälkeen

Palatsikierrokseen saa varata hyvin aikaan, sillä vaikka jonoja sisälle ei varsinaisesti ollutkaan sisällä sitä väkeä oli kuitenkin riittämiin. Suosittelen myös hieman etukäteen tutustumaan alueeseen ja sen tarjontaan, tai vuokraamaan audioguiden, jotta tutustumisesta saa kaiken irti. Lähde avoimella mielellä ja ilman kiirettä. On se vain upea!  : )

Seuraavassa postauksessa Versailles kierros jatkuu alueen puutarhoilla ja Trianonin alueella, pysykää siis kuulolla!

Mikä?
Versailles’n palatsi
Miten pääsee?
Rer junalla C-linjalla (merkitty metrokarttoihin keltaisella) suoraan keskustasta 20 min välein reilussa puolessa tunnissa.
Huom. Versailles kuuluu vyöhykkeeseen 3 ja sinne menevään junaan tarvitsee oman lippunsa, jonka saa aika kätevästi hankittua myös asemien lippuluukuilta kuin myös automaateista.
Paljonko viererailu kustantaa?
Yhdensuuntainen junalippu maksoi 4,20 euroa.
Ite Versaillesiin on monen eri hintaisia lippupaketteja, joita kannattaa tutkailla ennen vierailua Versaillesin omilta nettisivuilta. ”Passport-paketti”, jonka mukaan me kiersimme kustantaa 18 euroa per nenä ja johon kuuluu palatsin lisäksi Trianon, sekä Maria-Antoinetten tunnelmallinen maatila tilukseineen. Alle 26-vuotiaat EU:n passin omistavat pääsevät näihin ilmaiseksi passia vilauttamalla.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Annika maanantai, 10 marraskuun, 2014 at 20:14

  Mulle toi Versailles on jäänyt sellaseksi ikuisuusprojektiksi. Pariisissa on tullut vierailtua ”kymmeniä” kertoja, mutta Versailles on saanut vielä odottaa. Ehkä ens kerralla 🙂 Oli kiva nähdä, miltä siellä oikeesti näyttää!

  • Reply Katja tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 19:11

   Ehdottomasti ens kerralla ei kun suunnaksi Versailles! Palatsi oli kerrassaan upea,mutta muhun teki oikeastaan vielä enemmän vaikutuksen ne valtavat puistoalueet ja se maaseutu siinä ympärillä. 😀

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 10 marraskuun, 2014 at 20:41

  Voi muistoja! Tais olla +40’c lämmintä kun vierailtiin tuolla ja se ihmismassa meidän kanssa oli valtaisa. Mutta on se vain vuodesta toiseen yhtä mieletön…

  • Reply Katja tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 19:14

   Nyt taisi olla jo kausi jossain määrin jo loppu, koska se oikeasti vähäinen ihmismäärä oli itsellekin ihan yllätys. Eikä kuumuudestakaan ollut tietoa 😉
   Mutta on se vain mieletön oli mikä vuodenaika tahansa!

 • Reply Hanna tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 16:02

  Mua harmittaa, ettei heti ekalla Pariisin visiitillä tullut käytyä tuolla, juurikin siksi, ettei muka viikossa kerinnyt… Myöhemmät Pariisin keikat on ollu aina niin lyhyitä, että Versailles on edelleen näkemättä!

  • Reply Katja tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 19:18

   Voi ei, mutta onpahan hyvä syy palata taas Pariisiin! 😀
   Jotenkin se vain on niin kaukana, vaikka matka todellisuudessa ei ollutkaan niin pitkä. Minä olen tyytyväinen että nyt sitten päädyttiinkiin vierailemaan tuolla, vaikka ehkä keskustaa jäikin koluamatta enemmän.

 • Reply Kaukokaipuun Nella tiistai, 11 marraskuun, 2014 at 19:55

  Vau mitä kuvia! Tuo kultainen portti on suorastaan maaginen..

  • Reply Katja keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 20:33

   Kiitos Nella 🙂
   Tuo portti teki muhunkin eniten vaikutuksen ja samoten palatsin keskiosan kullatut reunat. Jotenki vaan niin överi blingiä ettei voi olla tykkäämättä!

 • Reply Jenni / Globe Called Home keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 09:25

  Teillä on ollut noiden jonojen kanssa kyllä tosi hyvä tuuri! Omasta Versaillesin käynnistä on jo kymmenisen vuotta, mutta muistan jonottaneeni sinne pihalla aivan liian pitkään. Kuitenkin jo tuo peilisali teki kaikesta jonottamisesta sen arvoista!

  • Reply Katja keskiviikko, 12 marraskuun, 2014 at 20:36

   En tiedä vaikuttiko tämä aika vai mikä, että ihmisiä oli niin vähän. Kerrankin täytyy kuitenkin sanoa, että oli tuuria!
   Versailles on ehdottomasti myös jonottamisen arvoinen, nykyään on kuitenkin kätevä että liput voi ostaa myös valmiiksi netistä ja sillä säästää jonotusta. (Ellei sitten tee tällaista reissua hetken mielijohteesta kuten me 😀 )
   Jotenkin näissä linnoissa aistii vain aina sen kaiken historian ja voi niin eläytyä sellaiseen vanhaan aikaan kun vähän mielikuvitusta käyttää.

 • Reply Katja perjantai, 14 marraskuun, 2014 at 23:10

  Ääh, itse myös skippasin Pariisin reissullani Versaillesin kun ”sinne oli liian pitkä matka”. Ja pöh! Nyt tietää tämän kirjoituksen perusteella, että sinne voi oikein hyvin tehdä päiväretken 🙂 Upean näköistä!

  • Reply Katja keskiviikko, 19 marraskuun, 2014 at 13:13

   Versailles on niin harmittavan kaukana, että sen luulee olevan kaukana vaikkei se oikeasti olekaan 😀
   Aina on hyvä jättää jotain tulevaisuuden varaan ja paluuta varten 😉

 • Reply Marimente lauantai, 15 marraskuun, 2014 at 11:31

  Vau mitä näkymiä, ja aika hyvään aikaan satuitte kun ei tarvinnut jonotella! Ja jokseenkin kuulostaa täälläkin niin tutulta tuo ”jos minä jotain päätän ei siihen ole vastaan sanomista”, heh 😀

  • Reply Katja keskiviikko, 19 marraskuun, 2014 at 13:15

   Heh 😉 Niinhän se monesti tuppaa menemään etenkin kun lomasuunnitelmista on kyse.

   En tiedä mistä tuo ”väkikato” johtui, mutta ei haitannut kyllä yhtään. Jotenkin se jonottaminen ja turha sähellys vie aina pois tiettyä fiilistä vaikka paikka olisi kuinka upea. Joten jos Versaillesiin niin ehdottomasti nin syksyllä ! 😀

  Leave a Reply